10 technologieën die innovatie stimuleren in de post-COVID-19-wereld

Steeds meer bedrijfstakken zetten in op innovatie als voorbereiding op het ‘nieuwe normaal’ in de post-pandemische wereld.
Industries: Covid-19
  • Café introduceert robotbarista om aan de social distancing-regels te kunnen voldoen
  • Robot gebruikt UV-licht om oppervlakken binnen een straal van 2 meter te desinfecteren
  • Geautomatiseerde winkel in Finland maakt winkelen sneller, gemakkelijker en veiliger
  • Bezorgdrones op het platteland kunnen de logistieke sector transformeren
  • Autonome robots helpen restaurants bij het bezorgen van maaltijden
  • Zelfrijdende voertuigen krijgen eindelijk de kans om te shinen
  • VR-meetingservice tilt werken op afstand naar een hoger niveau
  • NLP-technologie biedt mooie mogelijkheden voor post-pandemische gezondheidszorg
  • Contactloze oriëntatie-oplossing verbetert onboarding in de bouw
  • IoT-systeem monitort het aantal klanten in een winkel

De pandemie – een gebeurtenis die vaak maar een keer per eeuw voorkomt – is in ijltempo uitgegroeid van ‘alleen maar’ een gezondheidscrisis tot ook nog eens een regelrechte economische ramp. Sommige experts beweren zelfs dat de economische crisis die ons te wachten staat ernstiger zal zijn dan de Grote Recessie van 2008. Als gevolg van de wereldwijde lockdownmaatregelen zijn veel bedrijven op zoek gegaan naar nieuwe innovatieve manieren om te werken en met klanten te communiceren.

Hoewel het implementeren van nieuwe technologieën vaak wordt gezien als de sleutel tot succes, waren veel sectoren daar vóór de corona-uitbraak nogal terughoudend mee. In de post-pandemische wereld zal dat echter veranderen en naar verwachting zullen veel bedrijfstakken nu veel sneller en op grotere schaal gaan automatiseren. Uit een recent onderzoek van adviesbureau Ernst & Young, waar leiders uit 45 landen aan hebben meegewerkt, blijkt dat 41 procent van de respondenten al investeert in automatisering om zich voor te bereiden op de periode na de crisis. We hebben een overzicht samengesteld met tien technologieën die bedrijven helpen te overleven in de post-pandemische tijd die eraan komt.

Café introduceert robotbarista om aan de social distancing-regels te kunnen voldoen

Omdat geen of minimaal contact nog steeds de meest effectieve manier is om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, vervangen sommige bedrijven menselijke werknemers door robots. Een café in Daejeon, Zuid-Korea, heeft bijvoorbeeld onlangs een nieuwe robotbarista geïmplementeerd. Het systeem werd ontwikkeld door Vision Semicon en bestaat uit een robotarm en een serveerrobot. De robobarista heeft geen menselijke input nodig om bestellingen af ​​te handelen en kan de kopjes koffie volledig autonoom bereiden en serveren. Het café heeft wel een menselijke medewerker in dienst die gebak en taarten maakt en de koffie-ingrediënten van de robot bijvult. De robobarista kan 60 verschillende soorten koffie maken en volgens Reuters duurt het slechts zeven minuten om een ​​bestelling van zes kopjes koffie te maken en te serveren.

Robot gebruikt UV-licht om oppervlakken binnen een straal van 2 meter te desinfecteren

Nu hotels, restaurants en andere horecagelegenheden hun deuren langzaam maar zeker weer openen, is het van belang dat deze locaties regelmatig goed schoongemaakt en gedesinfecteerd worden. Drukke plaatsen als markten, busstations en winkelcentra worden in verschillende landen zelfs meerdere keren per dag schoongemaakt. De social distancing-maatregelen maken het voor menselijke schoonmakers echter haast onmogelijk om hun werk efficiënt te doen. Het Amerikaanse bedrijf Xenex gelooft dat zijn LightStrike-robot een oplossing zou kunnen zijn voor deze uitdagingen. De robot is al in 600 ziekenhuizen over de hele wereld aan het werk en kan ook in andere omgevingen worden gebruikt. Het apparaat is geschikt voor schoonmaak- en desinfecteerwerk in ruimtes van verschillende vormen en maten. Toen COVID-19 zich wereldwijd begon te verspreiden nam het bedrijf een enorme stijging waar in de vraag naar deze technologie, met name vanuit landen als Italië en Japan. LightStrike gebruikt ultraviolet licht om bacteriën en virussen te doden. Het licht kan alle oppervlakken binnen twee meter steriliseren, wat niet alleen sneller maar ook effectiever is dan traditionele methoden.

Geautomatiseerde winkel in Finland maakt winkelen sneller, gemakkelijker en veiliger

De meeste winkels hebben social distancing-maatregelen geïmplementeerd. Zo beperken zij het aantal klanten in de winkel en zorgen zij ervoor dat mensen afstand van elkaar houden. Andere kiezen echter voor een innovatievere benadering. Om te voorkomen dat klanten (fysiek) contact met elkaar hebben maar tegelijkertijd snel en efficiënt boodschappen kunnen doen, heeft het Finse bedrijf Neste een geautomatiseerde supermarkt met de naam Easy Deli geopend, de eerste in zijn soort in Europa. Om gebruik te kunnen maken van de winkel moet je eerst een app downloaden. In de winkel plaats je je geselecteerde producten op een self-checkout-scanner, waarna je gewoon de winkel uit kunt lopen. Dankzij RFID-technologie heeft de scanner slechts een paar seconden nodig om alle producten tegelijk te scannen en af te rekenen. Het systeem kan artikelen zelfs door een boodschappentas heen identificeren.

Bezorgdrones op het platteland kunnen de logistieke sector transformeren

De uitbraak van het coronavirus heeft ook geleid tot een grotere vraag naar bezorgopties met drones. Bezorgdrones zijn goedkoop, milieuvriendelijk en zorgen ervoor dat onnodig menselijk contact beperkt blijft. Tijdens de wereldwijde lockdowns begon Manna, de in Ierland gevestigde drone-bezorgstartup, zijn drones in te zetten voor het bezorgen van essentiële items, zoals boodschappen en medicijnen, aan mensen in nood. De lockdowns zijn vooral voor mensen in plattelandsgemeenschappen erg moeilijk, omdat ze vaak ver bij een supermarkt of apotheek uit de buurt wonen. Na deze kwestie met de Ierse gezondheidsdiensten te hebben besproken, besloot Manna om de bezorgdienst in Moneygall te testen, een klein dorp met ongeveer 1.000 inwoners. De drones kunnen ongeveer vier kilo aan gewicht dragen en werden gebruikt om tussen de 20 en 50 pakketten per dag te bezorgen. Kort na de lancering breidde Manna het leveringsaanbod uit. Nu kunnen de dorpsbewoners ook niet-essentiële zaken als cake of pizza met een drone thuis laten bezorgen.

Autonome robots helpen restaurants bij het bezorgen van maaltijden

Ook robots hebben tijdens de pandemie bewezen dat ze sneller en slimmer kunnen bezorgen en het is de verwachting dat ze dat de komende jaren zullen blijven doen. Om het contact tussen mensen te minimaliseren, zijn vier restaurants in Ann Arbor, Michigan, onlangs begonnen met het gebruik van robots om maaltijden te bezorgen. De REV-1-robot is ontwikkeld door Refraction AI, een startup van de Universiteit van Michigan, en is uitgerust met 12 camera’s en echografie-apparatuur. Hiermee kan het apparaat door de straten navigeren en maaltijden bezorgen zonder tegen obstakels aan te rijden en levens in gevaar te brengen. Klanten plaatsen hun bestelling via de Refraction AI-app, waarna het bedrijf het restaurant op de hoogte stelt en de robot op weg stuurt. Zodra het restaurant de bestelling heeft verwerkt, wordt de robot door middel van een code ontgrendeld. De bestelde maaltijden worden in hot bags geplaatst en aan REV-1 meegegeven, waarna de robot weer vergrendeld wordt en de maaltijden gaat bezorgen.

Zelfrijdende voertuigen krijgen eindelijk de kans om te shinen

Zelfrijdende auto’s hebben hun rechtmatige plaats als heersers over onze wegen nog steeds niet ingenomen. Maar dankzij het coronavirus en de nasleep ervan krijgen autonome voertuigen nu eindelijk een echte kans om hun waarde te bewijzen. CVS Pharmacy, de grootste retailapotheek in de VS, heeft onlangs de krachten gebundeld met de startup Nuro om in juni 2020 een ​​nieuw proefproject te starten. Het is de bedoeling dat de zelfrijdende voertuigen van Nuro medicijnen gaan bezorgen bij CVS-klanten. “We willen onze klanten meer opties geven met betrekking tot het ontvangen van geneesmiddelen  wanneer ze niet in staat zijn om een ​​van onze apotheeklocaties zelf te bezoeken”, vertelt Ryan Rumbarger, senior vice-president voor winkeloperaties bij CVS Health. Het voertuig van Nuro is volledig autonoom en kan stopborden, verkeerslichten, voetgangers en fietsers detecteren, waardoor het veilig door het verkeer kan navigeren.

VR-meetingservice tilt werken op afstand naar een hoger niveau

De coronaviruscrisis heeft bedrijven ook gedwongen te investeren in tools waarmee je efficiënter kunt telewerken. Hoewel veel mensen nog steeds Zoom, Skype en Slack gebruiken voor meetings en team-communicatie, heb je om echt productief te zijn innovatievere oplossingen nodig. De nieuwe VR-meetingservice VIVE Sync, bijvoorbeeld, die onlangs door de Taiwanese smartphone-ontwikkelaar HTC is   gelanceerd. Met gebruik van een VR-headset kunnen externe medewerkers in een virtuele omgeving vergaderingen bijwonen met maximaal 30 collega’s die allemaal vertegenwoordigd worden door een avatar. Deelnemers kunnen bestanden uit de cloudopslag halen, naar andere deelnemers streamen en zelfs in 3D bekijken. De verwachtingen zijn dat mensen in de toekomst veel meer gaan telewerken en tools als VIVE Sync zullen daardoor steeds populairder worden, ook wanneer het leven wereldwijd weer langzaam terugkeert naar ‘normaal’.

NLP-technologie biedt mooie mogelijkheden voor post-pandemische gezondheidszorg

Vooral de gezondheidszorg is natuurlijk hard getroffen door het coronavirus. Naast het feit dat deze sector kampt met ernstige tekorten aan personeel, IC-bedden en materialen, worstelen ziekenhuizen overal in de wereld bovendien met een tekort aan tijd en middelen voor hun reguliere patiënten. Om het aantal face-to-face consulten terug te dringen en op afstand contact te kunnen houden met patiënten, hebben verschillende zorgverleners geavanceerde communicatietechnologieën in gebruik genomen. University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) heeft zijn krachten bijvoorbeeld gebundeld met telehealth-startup Abridge om technologie te implementeren die opnames maakt van virtuele medische consulten. Zodra het consult voorbij is worden belangrijke delen van de gesprekken tussen arts en patiënt met behulp van NLP (Natural Language Processing) geïdentificeerd en verwerkt tot een samenvatting waar patiënten via de Abridge-app toegang toe hebben. Het belangrijkste doel van deze technologie is om patiënten te helpen hun diagnose en behandeling beter te begrijpen. UPMC is ook van plan om deze samenvattingen in elektronische medische dossiers te integreren en daarmee de coördinatie van de gezondheidszorg te verbeteren.

Contactloze oriëntatie-oplossing verbetert onboarding in de bouw

Het ziet ernaar uit dat social distancing voorlopig de norm blijft. Naast winkels en fabrieken moeten deze regels onder andere ook op bouwsites nageleefd worden. Het bouwsoftwareplatform MindForge heeft onlangs een feature ontwikkeld waarmee bouwbedrijven nieuwe werknemers veilig kunnen onboarden of inwerken. Onboarding in de bouw gebeurt meestal via groepslessen en training. Dankzij deze contactloze oriëntatie-feature is persoonlijk contact niet meer nodig en kunnen sitemanagers hun nieuwe werknemers via een online portal kennis laten maken met relevante procedures. De portal kan worden gebruikt om instructievideo’s en veiligheidsmateriaal te verzenden en het systeem monitort bovendien of de nieuwkomers de video’s volledig hebben bekeken. De software produceert ook quizzen en vragenlijsten waarmee bepaald kan worden hoeveel informatie de werknemer heeft onthouden.

IoT-systeem monitort het aantal klanten in een winkel

In veel landen worden de lockdownmaatregelen weer versoepeld. Veel bedrijven mogen weliswaar weer open, maar het wordt aangeraden het aantal mensen dat tegelijkertijd binnen is te beperken. Om bedrijven te helpen deze richtlijnen te volgen heeft het technologiebedrijf Akenza AG een IoT-systeem ontwikkeld dat de doorstroming van mensen in een winkel kan meten. De data is bovendien voor zowel winkelmanagers als consumenten toegankelijk. Klanten kunnen de app gebruiken om te zien hoe druk het op een bepaald moment is en een gunstig winkelmoment te bepalen. De tool van Akenza zorgt er niet alleen voor dat werknemers en klanten veilig zijn en prettig kunnen werken en winkelen, het is ook een handig hulpmiddel voor het optimaliseren van de beschikbare winkelruimte. Winkeleigenaren kunnen de verzamelde gegevens onder andere gebruiken om inzicht te krijgen in welke ruimtes niet efficiënt gebruikt worden en opnieuw ingedeeld moeten worden.

Tech-adoptie tijdens de pandemie en daarna

De coronaviruspandemie heeft de acceptatie van technologie binnen de detailhandel aanzienlijk versneld. Steeds meer winkels kiezen voor contactloze oplossingen en robots en drones nemen bezorgtaken voor hun rekening. VR transformeert telewerken en zal dat ook in de toekomst blijven doen door teams van over de hele wereld mogelijkheden te bieden om in virtuele omgevingen met elkaar samen te werken. De verwachtingen zijn dat bedrijven in alle sectoren – als onderdeel van het herstelproces, maar ook zodra het leven weer ‘normalere’ vormen begint aan te nemen – sneller zullen digitaliseren. Deze huidige crisisperiode is voor alle sectoren een goed moment om bedrijfsactiviteiten, met behulp van innovatieve technologie, opnieuw op te bouwen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!