Met de continue groei van smartphones wordt ook het belang van ‘mobile marketing’ groter.
Location based social media, zoals Foursquare, moedigt klanten aan om in te checken bij een bedrijf of winkel op hun smartphone. Op die manier houden ze relaties in hun netwerk op de hoogte van hun ‘whereabouts’. Als je ergens incheckt kun je punten en badges verdienen en als je een locatie vaker bezoekt dan anderen dan word je de ‘Mayor’ (burgemeester) van die locatie. Waarom zou je dit doen? Hiervoor zijn meerdere redenen te bedenken. Gewoon omdat het leuk is. Omdat je je vrienden je kunnen zien dat je in de buurt bent en even langs kunnen lopen en vice versa. Omdat het laat zien wie je bent en waar je mee bezig bent. Omdat je graag goede tips en ideeën deelt met je vrienden en hun daar hun voordeel wilt laten doen Of omdat je graag gebruik maakt voor een leuke aanbieding of als Mayor bepaalde ‘voorrechten’ krijgt… De tijd verandert. We hebben onze mobiel altijd op zak en vinden het leuk te delen.
De penetratie van het gebruik van location based services is nu nog niet hoog, maar dit komt – naast nog niet volledige penetratie van de smartphone – wellicht ook door ‘het kip en het ei’-principe. Nog niet veel bedrijven en merken zijn actief op deze netwerken. Er is dus nog geen aantrekkende kracht van de massa. Maar dit kan wel op den duur ontstaan. Als bedrijven het interessant én relevant maken om in te checken, dan kan een check-in campagne een extra impuls geven om mensen met je merk bezig te laten zijn en en betrokkenheid te creëren.
Houd bij het opzetten van een check-in campagne de volgende punten in je achterhoofd:
1. Beloon het juiste gedrag
Bedenk, zoals bij ieder marketinginititiatief, wat je wilt bereiken en laat de beloning aansluiten bij het gedrag dat je teweeg wilt brengen. Moeten de prikkels die je uitzendt resulteren in een bezoek aan je winkel of ‘awareness’ creëren voor een bepaald product of dienst? Wat is daarvoor nodig? Heineken lanceerde afgelopen jaar een Foursquare-actie gekoppeld aan haar loyaliteitsprogramma. Dit stimuleerde check-ins bij etablissementen waar Heineken werd geschonken, plus zorgde voor een goed gevoel bij het merk omdat je spaarpunten verzamelde waarmee je kon shoppen in de Heineken webshop. Over de ‘what’s in it for me?’ van de inchecker was dus ook goed nagedacht.
2. Zorg voor een vliegende start
Zorg dat de buzz op gang komt door bijvoorbeeld de eerste 10 bezoekers iets extra’s te bieden. Zo gaat het balletje rollen.
3. Val op
Kortingen van 10 of 20 procent zijn leuk, maar ook gebruikelijk. Het kan succesvoller zijn om klanten speciaal te laten voelen. Organiseer bijvoorbeeld een maandelijks evenement waarbij de ‘Mayor’ van dat moment in het zonnetje wordt gezet. Geef ze iets speciaals: een gepersonaliseerd t-shirt, een speciaal pasje of bepaalde voorrechten. Bijvoorbeeld een maand gratis parkeren of speciaal verpakking om je aankoop. Misschien mag een uitverkoren klant een keer gebruik maken van een half uurtje voor of na openingstijd shoppen of een ‘personal dresser’?
4. Koppel je CRM aan de in-check-gegevens
Een check-in houdt al een bepaalde waarde voor je onderneming in. Nog beter is het als je de check-in in een bredere context kan plaatsen en kennis verzamelt in een centrale database. Zo kun je de resulaten beter analyseren (aantal check-ins, bestede waarde per klant, is deze gemiddeld hoger of lager dan zonder promotie?. Je krijg meer klantinzicht en kunt leren hoe je volgende marketingacties nog beter kunt doen (of succesvolle acties herhalen natuurlijk).
5. Zorg dat je team op de hoogte is
Voordat je een promotieactie start, moet alles geregeld zijn voor een soepel verloop ervan. Niets is erger dan dat je niet aan geschepte verwachtingen kunt voldoen. Een belangrijk onderdeel is dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de actie en de klant goed kunnen informeren en helpen. Zorg ook dat eventueel benodigde technische faciliteiten werken en promotiemateriaal aanwezig is.
6. Spoor aan tot ‘sociaal’ zijn
Je doet een campagne op social media, dus wil je ook stimuleren dat de klant zijn sociale netwerk betrekt in de actie. Neem in je actie bijvoorbeeld een extra beloning op voor klanten die een vriend meenemen naar de winkel. Vraag klanten ook hun check-in te delen via andere sociale netwerken.
7. Geef klanten wat ze willen
Een actie wordt beter als je je klanten goed kent. Hebben ze op ieder moment van de dag of van de week dezelfde behoefte? Onderzoek en test wat het beste bij hun wensen aansluit. De conversie van de actie zal hoger zijn.
8. Meet de resultaten
Aansluitend bij punt 4, maar belangrijk om apart te noemen (want niet per se afhankelijk van CRM): meet de resultaten van de campagne en stuur bij indien nodig. Verzamel de gegevens, plaats ze in de context van andere campagnes en maak je acties beter.
9. Laat je mobiele marketingstrategie onderdeel zijn van een groter geheel
Het is wellicht logisch, maar om een check-in campagne succesvol te laten zijn, moet het passen binnen en aansluiten bij je andere (mobiele) marketingacties. Is je mobiele website op orde? Heb je op andere (social) media campagnes lopen om aandacht te vestigen op je check-in campagne?
10. B2B kansen?
Ook B2B kun je een locatie aanmaken op location based social media. Bedenk wat je klanten wensen en wat een reden zou kunnen zijn om in te checken voor ze (onsluiting van interessante content?). Geef mensen een reden om je te volgen. Kennis? Status? Praktisch? Denk niet: dit is niets voor ons bedrijf, maar integreer eens een actie binnen je algehele marketingbeleid. Verras je klanten en ontdek wat eruit komt.
Check-in marketing komt in Nederland langzaam van de grond. Met de groei van smartphones en de gewoonte om content en tips met elkaar te delen (of het nu vanuit altruïstisch oogpunt is of vanuit de drijfveer ‘laten zien wie je bent’) kan het gebruik van location based services meerwaarde bieden voor ‘rumour around the brand’ en conversie.
Pas je marketingprincipes toe op een nieuwe manier, blijf testen en blijf je verbeteren!
Share via: