Wie wil regeren, moet vooruit kijken. Als er iemand is die dit dagelijks doet, is het trendwatcher Richard van Hooijdonk wel. Ondernemers moeten zijn volgende voorspellingen dan ook serieus nemen.
Na posities op directie- en innovatie niveau bij DSB, Wegener, OHRA en Exact Software, is Richard van Hooijdonk zich meer en meer gaan toeleggen op future forecasting. “Dat is eigenlijk ontstaan vanuit mijn voormalige rollen waarin ik presentaties deed die zoveel los maakten bij het publiek, dat ik mij daarop wilde gaan toeleggen. Ik wilde mensen ‘beraken’: aanzetten tot anders denken. De interactie met het publiek, die soms heel emotioneel van aard kan worden, maakt dat ik het trendwachting vak en het overdragen ervan geweldig vind.”
BEKIJK OOK: ‘Disrupten’ is volgens van Hooijdonk het werkwoord van de toekomst
Dat de positieve maar soms ook negatieve emoties daarbij hoog kunnen oplopen, heeft alles te maken met de vergaande toekomstige disruptie die Van Hooijdonk aan de toehoorders laat zien. De wereld gaat in zijn visie zo drastisch veranderen, dat enkele toeschouwers erdoor in erg hoge mate overweldigd worden. “Ze vrezen dan bijvoorbeeld voor de toekomst van hun baan, bedrijf of zien juist grote nieuwe kansen. Het zet ze aan tot een omslag in denken en handelen, met het inslaan van nieuwe carrière- of ondernemingspaden tot gevolg.”
Het is precies de soort voorstelling die de Kamer van Koophandel tijdens de Week van de Ondernemer aan zijn doelgroep wil voorschoten. Ondernemers moeten als geen ander op tijd op veranderingen inspelen. Neem daarom kennis van 10 van Van Hooijdonks voorspellingen, die onder meer de revue zullen passeren in zijn masterclass ‘Vernieuwen met baanbrekende trends – pak je kans’.
1. Menselijke robots
“Robots zijn straks niet alleen meer geschikt voor lopende band werk, we zien ze dadelijk in winkels en aan het ziekenhuisbed. Bij jouw ziekbed staat straks een vriendelijk ogende, zelfs gerieflijk ruikende androïde die je aankijkt. De robot registreert automatisch hoe jij je voelt en waar jij behoefte aan hebt. Hij ontvangt data vanuit de elektronische pil die je innam en die de kernfuncties van jouw lichaam in de gaten houdt.”
2. Gezondheid voortdurend inzichtelijk
“Steeds meer systemen praten met elkaar en spelen op elkaar in. Een elektronische pil is ook gekoppeld aan de computer van iemands huisarts. In plaats van in de wachtkamer plaats te nemen, heeft de huisarts je gebeld nog voordat je klachten krijgt. Aan de andere kant: als jij een paar biertjes te veel achterover slaat, dan is je toekomstige zorgverzekeraar daar ook van op de hoogte. De aantrekkelijke premie die je dankzij de pil af kon dwingen, schiet daardoor omhoog.”
3. Slimme koppelingen met wearables
“Bijna iedereen heeft al een smartphone, die notificaties toont als er nieuws binnenkomt of iemand je bericht een stuurt. Smartphones kunnen gekoppeld aan een apparaat zelfs al je bloedsuikerspiegel inzichtelijk maken. Op het moment dat de Apple Watch of een ander slim horloge populair wordt, hebben mensen nog veel meer sensoren bij zich die van alles meten, zoals je hartslag en je energieverbruik. Ook hoeven we steeds minder tijd te besteden aan simpele handelingen. Denk aan de melk die in je koelkast staat. Opletten of deze bijna op is, of over de houdbaarheidsdatum, doet straks een apparaat voor je. Evenals het bestellen van een nieuwe.”
4. Voorspellingen met data
“We benutten meer meer meer apparaten die samen een gigantische hoeveelheid gegevens ophalen. Daarmee kun je voorspellingen doen, zoals bijvoorbeeld inschattingen over het weer of over naderende verkeersdrukte. Zo kun je van tevoren aardig nauwkeurig bepalen hoeveel bussen je moet laten rijden. Constateren sensoren mooi weer? Dan worden alle stadsbankjes automatisch uitgeklapt. Die weer verdwijnen tijdens het spitsuur omdat ze dan signaleren dat er meer ruimte nodig is voor de grote hoeveelheid mensen die zich op dat moment verplaatst.
5. Een persoonlijke digitale kluis
Met de toenemende beschikbare hoeveel data, zal als vanzelf de roep om privacy luider worden. Burgers zullen strakker willen controleren welke data naar de verzekeraar gaat, wat hun echtgenoot mag inzien en wat helemaal niemand mag weten. Een digitale kluis gaat daar in voorzien. Ik heb begrepen dat het kadaster hier in Nederland al al hierover praat met het notariaat.”
6. Klassieke businessmodellen verdwijnen grotendeels
We gaan meer en meer naar verschillende vormen van internetabonnementen en betaalverkeer tussen burgers onderling. Denk aan hoe internet en applicaties zoals Spotify de muziekindustrie volledig op zijn kop hebben gezet en aan de impact van initiatieven zoals Airbnb en Uber.
7. Klassieke fabrieken verdwijnen
“Zie de mogelijkheden die de 3D-printer nu al schept. Uiteindelijk zullen verschillende type 3D-printmachines voor een lagere prijs en voor meer mensen beschikbaar komen. Als er een onderdeel van je auto stuk is hoeft dat straks niet meer besteld te worden in een land ver weg waar een fabriek massaproductie draait. Dan is het: “Geen probleem hoor, we printen het onderdeel even voor u”. Daar komen straks de mogelijkheden van 4D-printers bij.”
8. Summier behoefte aan laagopgeleiden
Robots en algoritmen maken de inspanningen van laagopgeleiden overbodig. Die groep beslaat nu wel een kwart van de Europese bevolking en daarvoor moeten we compensatie zoeken. Een optie is om de welvaart die we realiseren zonder voorwaarden met ze te delen. Bijvoorbeeld door een standaard basisinkomen voor elke burger in te voeren.”
9. Organisaties worden ‘lean’
Door de enorme beschikbaarheid aan en groei van apps kan de consument naar hartenlust switchen en aan de panelen schakelen. Vandaag reis ik met de NS, morgen gebruik ik liever Uber en overmorgen is er een nieuwe app die ik het proberen waard vind. Bedrijven kunnen met die wispelturigheid alleen omgaan als ze flexibeler raken. Snel reageren en meebewegen is van levensbelang. Een bedrijf van duizend man deelt zich op in 10 organisaties van 100. En die weer in units van 10. Alleen met kleine groepjes kun je snel manoeuvreren.”
10. Overheden zullen meer experimenteren
De slimme overheden, welteverstaan. De overheid, van oudsher bekend als log instituut, kan niet achteroverleunen en toekijken. Ze zullen alleen meekunnen als ze proeftuinen met lokale en internationale bedrijven opzetten en daar toepassingen rond big data, 3d-printing, internet of things en m-commerce testen en uitbouwen. Ze moeten een paar gemeenten selecteren en geef mensen daar de vrijheid om werkelijk te vernieuwen.”
In zijn presentatie gaat Van Hooijdonk ook in op de consequenties die deze voorspellingen hebben. Optimalisatie en innovatie krijgen een andere betekenis, er is een meer disruptieve mindset vereist en alleen sturen op winst heeft geen zin meer. Om dit te realiseren, pleit hij onder meer voor meer samenwerking tussen ondernemers. Hoor zijn hele boodschap aan tijdens de Week van de Ondernemer.
Bron: De telegraaf
Share via: