18 Cross-sectorale trends die in de post-COVID-wereld aan kracht zullen winnen

Hoewel de coronacrisis veel sectoren heeft lamgelegd, zijn er tekenen van verbetering en trendwatching is nu belangrijker dan ooit.
Industries: Covid-19

Tijden van crisis, zoals de COVID-19-uitbraak, leiden wereldwijd tot enorme schade. Het coronavirus heeft meer dan 15 miljoen mensen over de hele wereld besmet en bijna een miljoen levens geëist. En alsof dit allemaal niet erg genoeg is, heeft de wereldeconomie hier ook nog eens een enorme klap van gekregen. Volgens schattingen zou de pandemie de wereldeconomie tussen de $5,8 en $8,8 biljoen kunnen kosten. Maar hoewel deze crisis veel sectoren heeft lamgelegd, zijn er ook tekenen van verbetering en trendwatching is nu belangrijker dan ooit. We hebben een lijst samengesteld met opkomende cross-sectorale trends die op dit moment aan kracht winnen.

1. KI en machine learning kunnen de bedrijfsgroei helpen versnellen

KI en machine learning behoren tegenwoordig tot de belangrijkste technologische ontwrichters. Uit een enquête van Baun & Company uit 2019 blijkt dat maar liefst 90 procent van de tech-executives vindt dat deze technologieën in hun producten moeten worden verwerkt en 87 procent van de bedrijven geeft aan niet tevreden te zijn met het huidige gebruik van KI. Boston Consulting Group onderstreept dat bedrijven in de datagestuurde wereld van de toekomst veel profijt zullen hebben van KI en machine learning. Ondanks de huidige crises blijven we namelijk enorme hoeveelheden gegevens genereren. Slimme algoritmen kunnen helpen bij het ontcijferen en analyseren van deze gegevens en bruikbare inzichten bieden die je kunt gebruiken om je bedrijf te verbeteren. Het laatste onderzoek van de Boston Consulting Group heeft aangetoond dat maar liefst 14 procent van de bedrijven die KI geïmplementeerd hebben tijdens eerdere economische neergangen zowel hun omzetgroei als hun winstmarges wisten te vergroten.

2. E-learning is nu waardevoller dan ooit

Net als de meeste andere sectoren ondergaat ook het onderwijs een enorme digitale transformatie. Tijdens de pandemie hebben de meeste scholen moeten overschakelen op online leren om aan de social distancingregels te kunnen voldoen en tegelijkertijd het onderwijsproces niet te hoeven onderbreken. Zowel docenten als leerlingen en studenten zijn inmiddels aan deze nieuwe digitale leersystemen gewend. Volgens schattingen zal de waarde van de e-learningmarkt tegen 2024 met maar liefst $24,23 miljard zal zijn gestegen en een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12 procent laten zien. Een van de belangrijkste aanjagers van deze marktgroei is de wereldwijde sluiting van scholen om mogelijke blootstelling aan het nieuwe coronavirus te voorkomen. In 195 landen over de hele wereld konden meer dan 1,5 miljard leerlingen geen lessen volgen op scholen die, naast het invoeren van beperkende maatregelen, moesten overschakelen naar een volledig nieuw systeem, ongeacht hun digitale gereedheid.

Edtech wordt steeds populairder, en steeds meer docenten maken gebruik van digitale tools om kennisoverdracht van hoge kwaliteit te garanderen. Google Classroom wordt bijvoorbeeld steeds vaker gebruikt op scholen en stelt docenten en leerlingen in staat met elkaar te communiceren. En met het webgebaseerde systeem Elucidat kunnen docenten zelf leermiddelen ontwikkelen. Het systeem heeft een ingebouwde editor voor paginasjablonen en je hoeft alleen maar een thema te kiezen en de nodige wijzigingen aan te brengen totdat het materiaal aan de vereisten voor een bepaalde opleiding of cursus voldoet.

3. Telehealth: de opkomst van virtuele gezondheidszorg

Geavanceerde technologieën als virtuele artsen, KI-aangedreven tools en wearables worden steeds vaker gebruikt om medisch personeel en patiënten te helpen. Dit is vooral gunstig in gevallen waarin mensen een dokter nodig hebben, maar geen persoonlijke afspraak kunnen maken, of in tijden als deze, wanneer social distancingmaatregelen in acht genomen moeten worden. Als gevolg hiervan zien we veel technologische doorbraken en oplossingen waarvan de marktwaarde aanzienlijk groeit. De waarde van de telegeneeskundemarkt in Europa zal naar verwachting groeien van $9,93 miljard in 2020 tot $19,2 miljard in 2025, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 14,1 procent. We zien een aanzienlijke toename van het aantal mensen dat gebruikmaakt van digitale gezondheidszorg en ook in Nederland zijn verschillende bedrijven die innovatieve oplossingen ontwikkelen. Philips, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en het Erasmus Medisch Centrum, heeft bijvoorbeeld een ​​online COVID-19-portaal ontwikkeld voor het delen van patiëntgegevens. Veel patiënten werden naar ziekenhuizen buiten hun regio overgeplaatst om sommige overvolle ziekenhuizen te ontlasten. Natuurlijk moest alle patiëntinformatie te allen tijde toegankelijk zijn binnen een zeer vertrouwelijk systeem. Sinds de lancering van het COVID-19-portaal is maar liefst 95 procent van de ziekenhuizen in Nederland het systeem gaan gebruiken.

4. Werken op afstand is de nieuwe norm

Niets heeft zo’n seismische verschuiving ondergaan als de manier waarop we zaken doen. Hoewel werken op afstand nauwelijks iets nieuws is, wint de trend enorm aan populariteit en zal bovendien niet snel verdwijnen. We zien dat grote aantallen bedrijven nieuwe werkmodellen implementeren. Volgens het laatste Gartner-rapport meldt bijna 50 procent van de organisaties dat meer dan 81 procent van hun werknemers is overgestapt op telewerken. “Het is voor zakelijke leiders van cruciaal belang om de grootschalige verschuivingen te begrijpen die de manier waarop mensen werken en hoe zaken worden gedaan veranderen”, benadrukt Brian Kropp, chief of research bij de HR-afdeling van Gartner. “Vervolgens moeten ze deze kennis toepassen op hun specifieke organisatie, zodat ze hun strategie dienovereenkomstig kunnen aanpassen.”

Door de COVID-19-pandemie is de belangstelling voor werken op afstand om verschillende redenen toegenomen. Ten eerste hebben bedrijven ervoor moeten zorgen dat zaken zo soepel mogelijk blijven doorlopen. De tweede reden is dat dit werkmodel het mogelijk maakt om aan de social distancingmaatregelen te voldoen en de gezondheid van werknemers te beschermen. Aangezien dit werkmodel momenteel om verschillende redenen de voorkeur geniet boven fysiek kantoorwerk, zullen we binnenkort zien dat steeds meer bedrijven volledig overschakelen op telewerken, zelfs na COVID. Bedrijven zouden in de toekomst bovendien in toenemende mate een hybride benadering kunnen omarmen, waarbij bijvoorbeeld A-teams en B-teams op verschillende dagen [op afstand] werken. Zo kan er naast een veilige werkomgeving bovendien een sterke bedrijfscultuur in stand gehouden worden en worden de werkzaamheden nog steeds efficiënt uitgevoerd.

5. Cyberbeveiliging in de post-COVID-wereld

Miljoenen mensen zijn inmiddels overgeschakeld op telewerken en duizenden bedrijven runnen hun zaken vanaf verschillende online platforms. Het managen van dataverkeer is daardoor nog nooit eerder zo’n enorme uitdaging geweest. Daarnaast zullen de wereldwijde kosten van cybercriminaliteit tegen het einde van 2021 naar verwachting $6 biljoen per jaar bedragen. Een voorbeeld van de mate waarin datalekken een bedrijf in gevaar kunnen brengen, is Marriott International, een Amerikaans multinationaal horecabedrijf. Eind februari 2020 kreeg het bedrijf te maken met een enorm datalek, waarbij de persoonlijke gegevens van 5,2 miljoen gasten in gevaar kwamen. Kwaadwillende actoren maken maar al te graag misbruik van de chaos die de pandemie veroorzaakt en hebben al diverse samenwerkingsplatforms aangevallen. In april 2020 werden meer dan 500.000 gebruikers van het populaire, in Californië gevestigde communicatieplatform Zoom getroffen door cyberaanvallen. Hackers worden bovendien steeds sluwer en gebruiken de huidige coronavirus-situatie om de veiligheid van bedrijven en de privacy van mensen in gevaar te brengen. In juni meldde de Japanse autofabrikant Honda dat het bedrijf slachtoffer was geworden van een grote cyberaanval die hun interne servers had getroffen. Dit leidde tot een opschorting van een deel van de auto- en motorfietsproductie. Een ander voorbeeld is het Israëlische fintech-bedrijf Sapiens. Het bedrijf werd gedwongen om “een losgeldbedrag van $250.000 in bitcoin te betalen nadat hackers hadden gedreigd het netwerk van het bedrijf plat te leggen”. Dit zijn slechts een paar van de bedrijven die melding maken van een toename in het aantal cyberaanvallen. Het aantal datalekken is in het eerste kwartaal van 2020 zelfs met maar liefst 273 procent gestegen.

6. De opkomst van de digitale detailhandel

De Europese e-commercemarkt zal tegen het einde van 2020 een waarde van bijna $850 miljard bereiken, een groei met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 12,7 procent. West-Europa vertegenwoordigt maar liefst 70 procent van deze totale marktwaarde. In sommige landen geven mensen er de voorkeur aan om op lokale internetsites te winkelen, in plaats van op buitenlandse websites. In Nederland koopt bijvoorbeeld maar liefst 95 procent van de klanten hun goederen via lokale websites. In kleinere landen, zoals Malta of Cyprus, lijkt de overgrote meerderheid van de consumenten juist weer via buitenlandse e-commerce websites te kopen. Online winkelen is natuurlijk superpraktisch, maar vóór de pandemie kochten mensen vooral kleding en gadgets online. Na de invoering van de social distancingmaatregelen werden steeds meer mensen echter gedwongen ook hun dagelijkse benodigdheden als boodschappen online te bestellen. In Nederland nemen we bijvoorbeeld een groeiende trend waar op het gebied van voedselabonnementen. Maar liefst 36 procent van de Nederlandse consumenten heeft bijvoorbeeld inmiddels een abonnement op fruit- en groenteleveringen. Volgens onderzoek van het Britse verpakkingsbedrijf Amcor hechten klanten nog steeds veel waarde aan de versheid van producten en de recycleerbaarheid van verpakkingen, aldus Chris Fesen, marketingdirecteur Food bij Amcor. “Veel consumenten maken zich zorgen over versheid en voedselverspilling. In een fysieke winkel kunnen klanten de versheid van groeten, fruit, vlees en zuivelproducten zelf controleren, maar dat is bij thuisbezorging lastiger. Merken moeten daarom kiezen voor verpakkingen die voedsel tijdens het transport veilig en vers houden en die deze versheid ook kunnen aantonen”. De digitale detailhandel wint tijdens de pandemie steeds meer terrein en we zullen waarschijnlijk ook tot ver in de toekomst nog getuige zijn van de toenemende groei van deze trend. De verwachting is dat steeds meer detailhandelaren online modellen omarmen en binnen zowel fysieke als digitale retailecosystemen duurzamer worden.

7. Zakendoen in de cloud

De waarde van de wereldwijde cloud computing-industrie zal naar verwachting toenemen van $371,4 miljard in 2020 tot $832,1 miljard in 2025, met een samengestelde jaarlijkse groei van 17,5 procent. De plotselinge lockdown-maatregelen hebben bedrijven gedwongen steeds meer in de cloud zaken te doen. Hiervoor hebben ze cloud computing-platforms en -systemen moeten implementeren die die een breed scala aan computerdiensten mogelijk maken en een enorme instroom, uitwisseling en opslag van gegevens kunnen ondersteunen. Volgens schattingen zal tegen het einde van 2020 maar liefst 67 procent van de bedrijfsinfrastructuur en -software cloudgebaseerd zijn. Vooral onderwijsinstellingen hebben de implementatie van clouddiensten enorm moeten versnellen. Online leren biedt tal van voordelen, zoals een ruimere toegang tot onderwijs voor leerlingen en studenten die anders geen lessen zouden kunnen volgen. Sommige universiteiten zijn erin geslaagd hun collegegeld te verlagen door hun cursussen online aan te bieden. Jovana Karanvic, onderzoeker op het gebied van digitale platforms aan de VU in Nederland, is echter van mening dat “online leren kan leiden tot een onzekere gig-economie waarin studenten en docenten naar elkaar op zoek moeten. Dit competitieve, gefragmenteerde leerlandschap zou kunnen leiden tot aansprakelijkheidsproblemen, verlies van academische expertise en lagere onderwijsstandaarden”. Maar aangezien men in de meeste sectoren meer voordelen dan nadelen ziet van cloud computing, is het waarschijnlijk dat steeds meer instellingen deze online route zullen volgen.

8. Organisatorische groeimindset tijdens de COVID-19-pandemie

De sleutel tot zakelijk succes onder druk is om een ​​groeimindset te omarmen, aangezien dit de basis legt voor nieuwe normen en standaarden. Dat betekent in de praktijk dat, ongeacht de impact van de pandemie en de schade die deze in verschillende sectoren veroorzaakt, het nog steeds belangrijk is om prioriteit te geven aan verschillende belangrijke doelen. De eerste stap is om je businessmodel onder een vergrootglas te houden om te  bepalen wat er moet veranderen om aan de toenemende verwachtingen van de klant te voldoen. Ten tweede is het essentieel om ervoor open te staan ​​om je businessmodel te veranderen wanneer dat nodig is. Om een ​​frisse kijk op de zaken te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je medewerkers en zakenpartners weten dat je experimenten ondersteunt en dat ze zich vrij kunnen voelen om met nieuwe ideeën te komen. Dit kan je bedrijf helpen bloeien – zelfs in minder ideale omstandigheden. Zo zorg je ervoor dat een groeimindset een essentieel onderdeel wordt van je bedrijf.

Het NeuroLeadership Institute South Africa, een toonaangevende wereldwijde onderzoeksorganisatie en pionier in de neurowetenschappen van leiderschap, heeft bij 20 organisaties in de VS, Australië en Europa interviews afgenomen om te bepalen hoe belangrijk het is om een ​​groeimindset te koesteren wanneer een bedrijf verandering en transformatie doormaakt. Uit het onderzoek is gebleken dat werknemers van organisaties die begonnen waren met het cultiveren van een organisatiegroeimindset 47 procent meer vertrouwen in hun bedrijf toonden en dat 34 procent van de deelnemers aan de enquête daardoor eerder geneigd was zich loyaal naar het bedrijf op te stellen. Maar liefst 65 procent was het er “sterk mee eens dat hun bedrijf het nemen van risico’s ondersteunt” en 47 procent van de werknemers heeft nu meer vertrouwen in hun bedrijf.

9. Next-gen databases

Door de toenemende connectedness en het groeiende aantal slimme apparaten worden steeds meer gegevens gegenereerd, uitgewisseld en opgeslagen.  Sinds het begin van de COVID-10-pandemie zijn databases steeds waardevoller geworden. Ze bieden onder meer tools om het coronavirus gemakkelijker te monitoren. Een voorbeeld hiervan is de COVID-19 Community crowdsourcing-applicatie voor het traceren van contacten,  ontwikkeld door Neo4j Inc. uit San Francisco. De app maakt gebruik van gsm-tracking om een ​​snelle identificatie te maken van gebruikers die een hotspot zijn binnengekomen en om zorgmedewerkers te waarschuwen”. TigerGraph Inc., een ander in Californië gevestigd bedrijf, heeft een gratis kit ontwikkeld voor overheids- en zorgfunctionarissen. “Onze Starter Kit wordt geleverd met een voorbeelddataset, schema’s en vragenlijsten voor big data-analyse, waardoor je de knooppunten van infectie kunt detecteren en de bewegingen van potentiële verspreiders kunt volgen. De gratis kit kan miljarden entiteiten bevatten, zoals mensen, locaties, medische benodigdheden en medicijnen, hun eigendommen en connecties”.

10. De pandemie introduceert nieuwe retailtrends

Het meest recente KPMG Global Retail Trends 2020-rapport onderstreept vier versnellende trends die cruciaal zijn voor het herstel van bedrijven die door COVID-19 onderuit zijn gegaan. Onderweg naar een nieuwe toekomst, moeten ze belangrijke momenten die hen kunnen helpen groeien goed in de gaten houden. Ten eerste is het belangrijk om een evoluerend retailbusinessmodel te omarmen dat geschikt is voor klanten die waarde hechten aan de bereidheid en paraatheid van retailers om zelfs tijdens de crisis in hun behoeften te voorzien. Zo kiest maar liefst 47 procent van de millennials, Gen Z’s en mensen met een lager inkomen voor milieugerichte merken. Focus op duurzaamheid is dus een goede zet in de detailhandel. Maar er zijn nog verschillende andere factoren die van invloed zijn op de toekomst van retail.

“In de post-COVID-wereld zullen consumenten meer nadruk leggen op gemak en veiligheid. Tijdens de lockdowns hebben we gezien dat merken en winkelcentra gebruikmaken van Wechat-miniprogramma’s, online sociale groepen en live streaming-video’s om consumenten te bereiken zonder dat er voetverkeer nodig is”, aldus Jessie Qian, partner en hoofd van consumer & retail voor KPMG in China. “Klantgegevens zijn nu een belangrijk en waardevol bezit geworden. Merken en retailers zullen ernaar streven klantgegevens slim te benutten om de bedrijfsefficiëntie te verbeteren en steeds meer gerichte en gepersonaliseerde diensten te bieden”. Naast de grotere focus op gemak, veiligheid en personalisatie, zijn consumenten ook steeds vaker bereid om lokale bedrijven te ondersteunen. Mintel, een in Londen gevestigd marktonderzoeksbureau, meldt dat 55 procent van de volwassenen die hebben deelgenomen aan hun enquête ervoor kiest om zo mogelijk bij lokale retailers te kopen. Het lokalisme in Italië is met 72 procent zelfs nog prominenter aanwezig. Duurzaamheid, prijs- en waardebewuste detailhandel, ondersteuning van lokale bedrijven en het waarborgen van veiligheid zullen de komende jaren de belangrijkste trends zijn.

11. 5G maakt dataverkeer met ultrahoge snelheden mogelijk

De Europese 5G-infrastructuurmarkt zal tegen 2027 naar verwachting een waarde van $42,7 miljard bereiken, met een samengestelde jaarlijkse groei van 85,1 procent tussen 2020 en 2027. Deze technologie garandeert 10 keer betere connectiviteit zonder latentie en zal tech als VR, autonome voertuigen en een steeds groeiend aantal slimme apparaten die ongekende verbondenheid en dataflow mogelijk maken in de toekomst ondersteunen. Vroege 5G-proefprojecten bij Europese fabrikanten tonen aan dat 5G-connectiviteit in fabrieken de algehele efficiëntie van de apparatuur met 7 procent zal verhogen en de onderhoudskosten met 30 procent zal verlagen, aldus ASSEMBLY.

“Dankzij de ultralage latentie en hoge betrouwbaarheid van 5G-connectiviteit zijn veiligere, flexibele en efficiëntere productiesystemen mogelijk”, zegt Jens Jakobsen, ontwikkelingsmanager bij HMS Labs, een bedrijf dat gespecialiseerd is in connected apparaten en netwerken. “Geen van de draadloze technologieën die tegenwoordig worden gebruikt bieden de betrouwbaarheid, schaalbaarheid en prestaties die nodig zijn voor de industriële productie van morgen”, benadrukt Jakobsen. “De industriële wereld ondergaat zijn vierde revolutie en het doel is om de flexibiliteit te vergroten, de automatisering te optimaliseren en de productiviteit te verbeteren. Tegelijkertijd moet een hoge mate van veiligheid en duurzaamheid behouden blijven. Het gebruik van 5G is dan ook de perfecte oplossing om slimme draadloze connectiviteit in de fabriek mogelijk te maken”.

De Chinese telecomgigant Huawei is van plan een door 5G aangedreven fabriek te bouwen in Frankrijk. Ze zijn inmiddels begonnen met het screenen van alle 5G-apparatuur voordat deze wordt geïmplementeerd. “De fabriek zal in Frankrijk worden gebouwd, ongeacht de beslissing van de Franse regering, aangezien het deel uitmaakt van onze strategie”, aldus Minggang Zhang, plaatsvervangend algemeen directeur van Huawei Frankrijk. En hoewel de Chinese technologiegigant niet het enige bedrijf is dat concurreert op het Europese 5G-slagveld, zal de Franse regering kiezen voor het bedrijf dat het meest geschikt is op het gebied van veiligheid en strategische belangen van het land, zoals de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire uitlegt. “Het standpunt dat ten aanzien van 5G is ingenomen, is heel duidelijk. We zullen geen enkel bedrijf discrimineren, noch Chinees, noch Amerikaans. We zorgen louter voor onze veiligheid en strategische belangen”.

En hoewel velen niet uitgepraat raken over het potentieel van 5G, geloven anderen dat het nog wel even zal duren voordat de technologie in fabrieken wereldwijd geïmplementeerd zal zijn. “De kortetermijnstrategie is dat 5G zal worden gebruikt om fabriekssites met elkaar te verbinden die voorheen niet met elkaar in verbinding stonden of die vanwege technische of economische beperkingen slechte verbindingen hebben, zoals afgelegen fabrieken met beperkte internetopties”, benadrukt Aaron Kamphuis, data-analyse en IoT-praktijkmanager bij bedrijfstechnologie- en adviesbureau OST. “De langetermijnprognose is dat het een paar jaar zal duren voordat er volledige marktadoptie plaatsvindt”.

12. Robots betreden de toekomst

Tegen 2022 zullen bijna 2 miljoen industriële robots in fabrieken zijn ingezet. Volgens Boston Consulting Group (BCG) zal de waarde van de roboticamarkt tegen 2025 maar liefst $87 miljard bedragen en Tractica voorspelt dat robotica en KI tegen 2022 een gecombineerde waarde zullen hebben van $237 miljard. Maar liefst 45 tot 65 procent van alle werknemers in Europa zijn bang om tegen 2030 te worden vervangen door intelligente robots. Tot 70 procent van de taken zal uiteindelijk worden geautomatiseerd en de impact daarvan is op werknemers met een bescheiden educatieve achtergrond het grootst. Het feit dat er de komende jaren door automatisering miljoenen banen verloren gaan zou regeringen ertoe moeten aanzetten om doorlopende leermogelijkheden te promoten via innovatieve platforms. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat we voldoende (om)geschoolde werknemers hebben en dat iedereen kan profiteren van de technologische vooruitgang.

De voordelen van automatisering en digitalisering zijn vooral nu, tijdens de pandemie, het duidelijkst zichtbaar in de detailhandel. Zo zijn we overgestapt op contactloos betalen in winkels en maken Europese supermarkten als Albert Heijn en Carrefour zelfs contactloos winkelen mogelijk. Liu Yang, hoofd partnerships bij kassavrije winkelbouwer AiFi, benadrukt het belang van autonome winkels tijdens de pandemie. “Het helpt winkels de overdracht van infecties te voorkomen en wekt vertrouwen bij zowel het winkelend publiek als het winkelpersoneel”.

Ook online winkelen en bezorgdiensten hebben een enorme vlucht genomen. De Britse multinational Tesco heeft zijn online capaciteit verdubbeld tot een snelheid van twee bestellingen per seconde. Het is duidelijk dat meer retailers automatisering zouden moeten omarmen, omdat het veilige, snelle en uiterst efficiënte winkelervaringen mogelijk maakt.

13. Intelligente apparaten zijn in alle bedrijfstakken waardevol

Er wordt geschat dat er tegen 2020 bijna 14 miljard connected apparaten zullen zijn. Ook bedrijven zullen steeds meer gebruik gaan maken van slimme apparaten, omdat ze real-time bediening en monitoring op afstand mogelijk maken, vooral wanneer 5G overal geïmplementeerd wordt en naadloze datastromen en ongekende snelheden mogelijk maakt. In de gezondheidszorg zou dit bijvoorbeeld betekenen dat slimme ziekenhuizen steeds vaker slimme pillen en andere intelligente draagbare apparaten gaan gebruiken om lichaamsfuncties en vitale parameters te monitoren, zoals bloeddruk, hartslag en glucosespiegels. Vanaf het begin van de pandemie zijn bedrijven begonnen met het gebruik van slimme koortsscreeningskits om veilige werkomstandigheden te garanderen. De verwachting is dat men deze kits in de toekomst voorlopig zal blijven gebruiken. Zo heeft D-Link, een marktleider in surveillance-oplossingen, de Group Temperature Screening Camera (DCS-9500T) ontwikkeld met een thermografische dual-lenscamera, blackbody-kalibrator en managementsoftware. Het apparaat combineert warmtebeeldtechnologie met KI waardoor het kan zien “of er bij een persoon sprake is van verhoging of koorts. Als dit wordt gedetecteerd laat het systeem automatisch een alarm afgaan”. Het systeem is geschikt voor het monitoren van bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, luchthavens, fabrieken en vrijwel elke ruimte waar een groter aantal mensen samenkomt.

14. Werknemerswelzijn vertaalt zich in bedrijfssucces

Veel landen wereldwijd worstelen om hun economie draaiende te houden en Europa – vaak beschouwd als een werelddeel met een te genereus sociaal beleid – heeft verschillende programma’s opgestart die kunnen dienen als profylaxe tegen deze recessie die, vooral voor economieën die al verzwakt waren, de nekslag kan betekenen. “In de VS zou ik me meer zorgen maken over de kosten”, zegt Ángel Talavera, een econoom aan Oxford Economics in Londen. “Voor Europeanen is dat geen overweging die we in gedachten hebben”. Sommige Europese landen hebben ervoor gezorgd dat hun werknemers niet bang hoeven te zijn voor banenverlies als ze de ziekte oplopen. Denemarken en Nederland behoren tot de landen die ervoor hebben gezorgd dat werknemers “recht hebben op volledig loon, in sommige gevallen gedurende ten minste zes weken, als ze ziek zijn, in quarantaine worden geplaatst of door hun werkgevers worden verteld thuis te blijven”. Overigens adviseren “de Nederlandse overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mensen om vanuit huis te werken, tenzij het niet anders kan en het nodig is dat werknemers hun werk op het werkadres verrichten”.

Ook enorm belangrijk voor de bedrijfsgroei in de post-COVID-wereld is dat werkgevers geven om het welzijn van hun werknemers. Aoife O’Brien, programmamanager bij KerrySciTech, een cluster van bedrijven in het zuidwesten van Ierland, vertelt over het credo van het bedrijf dat ‘werknemers die zich goed voelen, het goed doen’. “Onze leden geven prioriteit aan welzijn op de werkplek. Ze weten dat het iedereen ten goede komt als je je teamleden helpt een ​​beter evenwicht in hun werk-levensstijl te bereiken. Het retentieniveau stijgt en de recruitment-inspanningen zijn succesvoller; het is een win-winsituatie voor iedereen”.

15. Virtual companions houden ons in de toekomst gezelschap

In de afgelopen jaren zijn KI-toepassingen geëvolueerd van virtuele assistenten en intelligente chatbots naar virtual companions die ons kunnen helpen eenzaamheid te bestrijden. Eenzaamheid is vooral moeilijk voor ouderen die bijvoorbeeld een partner hebben verloren en alleen wonen, zonder naaste familieleden om op te vertrouwen. Nu heeft Samsung onlangs Neon onthuld, een project dat is ontwikkeld door dochteronderneming STAR Labs en gericht op het leveren van “immersieve diensten die sciencefiction in werkelijkheid veranderen”.

Pranav Mistry, een onderzoeker op het gebied van mens-computerinteractie en voormalig senior vicepresident bij Samsung Electronics, legt uit dat het Neon-systeem realistische avatars kan nabootsen. Het kan worden gebruikt in allerlei soorten media, waaronder films, mobiele apps en AR-aangedreven platforms die meeslepende ervaringen bieden. “We hebben altijd gedroomd van zulke virtuele wezens in sciencefictionfilms”, zegt Mistry in een verklaring. “Neonavatars zullen integreren met onze wereld en dienen als nieuwe links naar een betere toekomst, een wereld waarin mensen mensen zijn en machines humaan”. Bijna 30 miljoen Europese volwassenen lijden aan eenzaamheid en de verwachting is dan ook dat we in de toekomst steeds meer intelligente virtuele social companions zullen tegenkomen.

16. Het verplaatsen van goederen in de post-pandemische wereld

Nu steeds meer mensen steeds vaker online winkelen, wordt er van bedrijven verwacht dat zij goederen ook in een steeds sneller tempo bezorgen. Bovendien is er enorm veel concurrentie. Als jij niet aan de verwachtingen van je klanten voldoet, neemt de concurrent die dit wel doet je klanten maar al te graag van je over. Dit leidt vervolgens tot omzetverlies en is een wake-up call voor bedrijven die denken dat de bestaande bezorgsystemen nu en in de toekomst nog prima functioneren. Ook het bezitten van een vloot vrachtwagens kan een dure aangelegenheid zijn. Huren is een goedkopere en snelle oplossing als je kiest voor online platforms die verzendservices aanbieden. Voor kleinere en familiebedrijven zijn er platforms als Quicargo – een Nederlands online matchingsplatform voor wegtransport dat ongebruikte lege ruimte in vrachtwagens van verschillende vervoerders identificeert.

“Bedrijven realiseren zich nu dat ze niet gewoon kunnen blijven doen wat ze altijd al hebben gedaan. Ik denk dat digitale oplossingen in verschillende sectoren tech-ambassadeurs worden. Omdat we datagedreven en up-to-date zijn met de nieuwste technologie, hebben we de verantwoordelijkheid deze transitieperiode te leiden en kleinere en meer traditionele bedrijven te helpen innoveren”, vertelt Avishai Trabelsi, CEO van Quicargo.

17. Blockchain: safety first

Nu de wereld steeds vaker te maken krijgt met cyberaanvallen en andere cybersecurity-uitdagingen, wenden steeds meer bedrijven en instellingen zich tot oplossingen die veilige data-opslag en -uitwisseling kunnen garanderen. Een van die oplossingen, van het Nederlandse hybride blockchainbedrijf LTO Network, maakt digitale verificatie van digitale activa mogelijk en zorgt tegelijkertijd voor samenwerking met gedecentraliseerde workflows. “Directe toegang tot betrouwbare en geverifieerde informatie is in deze tijden van cruciaal belang gebleken, wat verklaart waarom verschillende organisaties blockchain in hun activiteiten hebben geïntegreerd. Naast geverifieerde informatievoorziening is er tijdens de pandemie beduidend minder persoonlijk contact geweest. Om deze reden wordt de rol van de tussenpersoon nog meer dan voorheen heroverwogen”, zegt Rick Schmitz, CEO van LTO Network.

18. Heropleving van de travel & leisuresector

Reizen in de post-COVID-wereld is waarschijnlijk anders dan we gewend zijn. Terwijl de wereldeconomie langzaam herstelt, zullen landen hun grenzen weer openen, maar waar reizen we in de toekomst naartoe? In plaats van naar het buitenland te reizen en culturen te ervaren in verre landen, is de verwachting dat mensen voorlopig eerder zullen kiezen voor binnenlandse bestemmingen. Een van de trends die naar verwachting zal overheersen, is het overal en te allen tijde handhaven van hoge hygiënische standaarden. Omdat veel mensen gestrest zijn door de pandemie, zullen we naar verwachting steeds meer voor bestemmingen kiezen die welzijnsprogramma’s bieden om ons te helpen ons immuunsysteem te resetten. Uiteindelijk zullen we wel weer verre reizen gaan maken, maar we blijven ons tegelijkertijd zeer bewust van hoe ziekten zich kunnen verspreiden en hoe we infecties kunnen voorkomen.

“Een deel van heropening en herstel betekent dat bestemmingen, attracties, hotels, luchtvaartmaatschappijen, etc. potentiële bezoekers moeten laten zien dat ze er alles aan doen om risico’s te minimaliseren door ‘best practices’ te volgen. Niet alleen tijdens het reizen, maar ook op de bestemming zelf”, zegt Amir Eylon, CEO van het toonaangevende reis- en toerisme-onderzoeksbureau Longwoods International. “Ze zullen ook moeten laten zien aan de lokale bewoners die zich misschien zorgen maken dat ze bezoekers vragen om zich aan de regels te houden”.

Trendwatching is nu belangrijker dan ooit

In deze tijd van crisis, waarin de pandemie bijna elke sector platgelegd heeft, is het essentieel om te kijken naar trends die kunnen helpen economieën weer op de rit te krijgen. Door te observeren welke bedrijven als eerste nieuwe methoden proberen en testen – en welke methoden dat zijn – kun je inspiratie putten voor manieren om zelf het best het hoofd boven water houden en op termijn weer succesvol te worden. We moeten paniek zien te vermijden en in plaats daarvan onze focus richten op de toekomst. Experimenteren is belangrijk, en openstaan ​​voor nieuwe ideeën kan bedrijven en economieën redden van de ondergang. Toekomstgerichte leiders zijn al begonnen met het omarmen van de nieuwe ontwikkelingen – en dat is precies wat we allemaal zouden moeten doen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!