2020 belooft veel om enthousiast over te zijn – 9 voorspellingen

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • De zorg gaat in 2020 over big data en 3D-geprinte organen
  • Zonne-energie wordt goedkoper en op grotere schaal gebruikt
  • Steeds meer mobiele netwerken worden door hernieuwbare energie aangedreven
  • We zien een flink aantal zelfrijdende auto’s op de weg
  • De grens tussen online en offline vervaagt steeds verder
  • Het Internet krijgt een ‘menselijker’ gezicht
  • We krijgen een ‘Internet of Everything en Everywhere’
  • De virtual reality industrie explodeert
  • De donkere kant van deze technologische ontwikkelingen

2020 klinkt futuristisch en nog ver in the toekomst. Toch staat het al voor de deur. Met de exponentiële ontwikkelingen in de technologie ziet de wereld er in 2020 heel anders uit en hebben veel nieuwe innovaties vorm gekregen. In de gezondheidssector zien we zeer interessante ontwikkelingen zoals gebioprinte organen, voorspellende zorg en nog veel meer. De scheidingslijnen tussen online en offline zijn aan het verdwijnen en virtual reality heeft een veel prominentere rol aangenomen. 2020 wordt een interessant jaar. Hier zijn een aantal voorspellingen.

1. De zorg gaat in 2020 over big data en 3D geprinte organen

Big data analytics maakt een dramatische verschuiving en wordt steeds vaker voorspellend gebruikt. Hierdoor kunnen we extreem gepersonaliseerde gezondheidszorg bieden, ziekten eerder opsporen en gerichter behandelen. Zorgverleners – en wij zelf ook – kunnen onze vitale statistieken door middel van wearables monitoren. Zo kunnen de belangrijkste factoren die onze gezondheid bepalen beïnvloed worden. Denk hierbij aan factoren als levensstijl, omgevingsfactoren en genetica.

Exponentiële ontwikkelingen in real-time diagnostische technologie voor complexe ziekten geven ons instrumenten waardoor in 2020 het eind van kanker en andere slopende ziekten wellicht in het vooruitzicht ligt. Als we ons immuunsysteem, diabetische markers, darmflora en de ontwikkeling van kanker in real time kunnen monitoren, zijn we beter in staat om ziekten te voorkomen in plaats van behandelen. ‘Predictive healthcare’ gaat de gezondheidszorg volledig revolutioneren.

Het is nu al mogelijk om orgaanweefsel te bioprinten. Dit wordt gedaan met inkt die bestaat uit levende cellen. Deze inkt wordt in dunne lagen geprint en hiermee creëert men menselijk weefsel dat kan worden gebruikt voor farmaceutisch onderzoek. In de meeste gevallen levert menselijk weefsel nauwkeurigere resultaten dan klinisch onderzoek met diermodellen. In 2020 kunnen we met deze 3D bioprint-technologie volledig functionerende menselijke organen printen zoals levers, nieren en zelfs harten.

2. Zonne-energie wordt goedkoper en op grotere schaal gebruikt

Het ziet ernaar uit dat zonne-energie over vier jaar in een aanzienlijk deel van de wereldwijde energievraag voorziet. Dit heeft een enorm positieve impact op de klimaatverandering en de stijgende energiekosten. Het is echter van het grootste belang dat we manieren vinden om de kosten van zonne-energie verder terug te dringen. Polysilicium, de voornaamste grondstof voor zonnepanelen, is een significante kostenpost en hier ligt dan ook een grote kans voor kostenreductie. Tegen 2020 hebben we nieuwe methoden ontwikkeld om polysilicium goedkoper te produceren. De besparingen hebben invloed op de hele zonne-energie supply chain waardoor deze energiebron wereldwijd op steeds grotere schaal toegepast kan en gaat worden.

3. Steeds meer mobiele netwerken worden door hernieuwbare energie aangedreven

We worden steeds afhankelijker van mobiele communicatie maar mobiele netwerken gebruiken veel energie; ze verslinden diesel en elektriciteit en vooral in onderontwikkelde landen. Ook gebruiken we verouderde, slecht presterende netwerktechnologie. Hierdoor gaat meer dan 70 procent van de gebruikte energie verloren. Tegen het het jaar 2020 gaan we innovaties in radio-engineering en hernieuwbare energie duidelijk merken in het milieu en de kwaliteit van ons leven. De basisstations van telecombedrijven zullen steeds vaker door windenergie, zonne-energie, waterkracht en geothermische energie aangedreven worden. Hierdoor wordt de digitale kloof steeds verder overbrugd en voorzien we de 1.7 miljard mensen die nog steeds geen internet hebben ook van connectiviteit. Lees in dit artikel hoe Google vandaag de dag een bijdrage levert aan het vergroten van de wereldwijde ‘internet connectivity’.

Hoewel voorspellingen rond zelfrijdende auto’s nogal uiteen lopen zien we in 2020 wel degelijk een flink aantal zelfrijdende auto’s op de weg. Volgens Tesla’s Elon Musk stellen de exponentiële ontwikkelingen in accutechnologie auto’s in 2020 in staat om 1.200 kilometer te rijden op één enkele lading; een uitstekend alternatief voor zelfs de zuinigste auto’s op fossiele brandstof. Google blijft zich in 2020 natuurlijk richten op hun ‘heilige graal’ – de volledig zelfrijdende auto, en blijft hun voertuigen testen. Stapsgewijze automatisering is echter een waarschijnlijker scenario. Ook al kunnen onze auto’s gaandeweg steeds meer taken zelfstandig uitvoeren, zitten we voorlopig nog wel zelf achter het stuur. Auto’s worden uiteindelijk volledig autonoom, daar is geen twijfel over. Het zal echter nog enige tijd duren om alles op onze wegen aan te passen en te integreren met deze technologie. Zo moeten auto’s kunnen communiceren met andere weggebruikers – zoals voetgangers die willen oversteken – en bijvoorbeeld met verkeerslichten, trams, treinovergangen en opengaande bruggen.

5. De grens tussen online en offline vervaagt steeds verder

Het jaar 2020 zou weleens het einde kunnen zijn van de grens tussen online en offline. De nu al fijne lijn tussen deze twee werelden vervaagt steeds meer. Hoewel velen van mening zijn dat onze online activiteiten ons van de echte wereld vervreemden, lijkt het tegendeel waar te zijn. Sociale netwerken en het Internet in zijn geheel zijn zo verweven  met ons leven dat ze een essentieel onderdeel zijn van wat we doen en wie we zijn, zowel online als offline. Naadloze connectiviteit stelt ons in staat om ons offline gedrag te ‘kopiëren’ en mee te nemen naar onze online wereld, en andersom. Op het internet delen we alles met iedereen, wat resulteert in interactie en discussies die ook offline worden voortgezet. Activiteiten als televisie kijken en luisteren naar muziek zijn altijd gemeenschappelijke bezigheden geweest waarvan persoonlijke interactie het belangrijkste aspect was. Dit is op het internet eigenlijk niet veel anders.

6. Het Internet krijgt een ‘menselijker’ gezicht

Door het Internet of Things worden mensen en apparaten nu al met elkaar verbonden. In de volgende fase van de technologische ontwikkelingen en de evolutie van de connectiviteit zien we steeds verder ‘gehumaniseerde’ interfaces. In 2020 blijven apparaten evolueren en leren ze steeds meer over de behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Dit leidt tot zelf-optimalisatie van deze apparaten. Niet alleen functionaliteit en mogelijkheden optimaliseren zichzelf, maar ook de soort informatie die we ontvangen. De mate en snelheid waarmee onze connectiviteit evolueert brengen ook in het bedrijfsleven veel verandering teweeg. Vrijwel elk type bedrijf wordt een IoT bedrijf. Door het samensmelten van onze fysieke en digitale werelden is dit onvermijdelijk. Ieder ‘ding’ dat we kopen wordt uiteindelijk verbonden en zelf-geoptimaliseerd en dit stelt bedrijven in staat om hun klanten dynamische waarde te bieden.

7. We krijgen een ‘Internet of Everything’

In 2020 krijgen we te maken met het zogenaamde ‘Internet of Everything’ – en vergeleken daarbij valt het Internet of Things eigenlijk in het niet. Het ‘Internet of Everything and Everywhere’ is veel democratischer en voor iedereen beschikbaar. In 2020 zien we overal ultra goedkope, door zonne-energie-aangedreven internetschermen. Denk aan winkelcentra, bushaltes en restaurants. Ze werken allemaal op een gecentraliseerd reclame-model en geven ons informatie in HDTV kwaliteit. Aangezien deze reclameschermen voorzien zijn van ‘beacons’ zijn ze in staat om het type bericht aan te passen aan de persoon die langsloopt. Mobiele apparaten of wearables kunnen het reclamescherm namelijk precies vertellen wat voor persoon je bent en waar je interesses en voorkeuren liggen. Anytime, anyplace, anywhere.

8. De virtual reality industrie explodeert

In 2020 is de virtual reality-industrie naar verwachting al half zoveel waard zijn als de huidige mobiele industrie. Nu gebruiken we virtual reality in games, met populaire headsets als de Samsung Gear VR, Microsoft HoloLens en de Oculus Rift. Ook zijn er al een aantal VR bioscopen. In 2020 zijn VR toepassingen echter zo sterk geëvolueerd dat we bijna alles mee doen. Van een alternatieve werkelijkheid zal virtual reality langzaam maar zeker steeds meer deel gaan uitmaken van onze fysieke wereld. Ook hoeven we niet langer rond te lopen met de enorme headsets die ons afschermen van de echte wereld. Door middel van discrete technologie, kunnen we ons binnenkort volkomen ‘verliezen’ in een virtual reality wereld met volledig vrij, 360 graden zicht. Tegen 2020 komen we virtual reality overal tegen; in ons werk, in het onderwijs, in de entertainmentwereld en research.

De donkere kant van deze technologische ontwikkelingen

In 2020 zullen ook de minder positieve kanten van de technologie zich op verontrustende manier en met explosieve snelheid hebben ontwikkeld. Onvrede en problematiek zien we met name op het vlak van het constant gemonitord worden, het bijna volledig afhankelijk zijn van apparaten, het verlies van onze autonomie en het einde van onze privacy. In 2020 kennen apparaten ons beter dan onze echtgenoten, familieleden en goede vrienden. Ze sturen ons nimmer aflatende stromen van informatie, advies, en zelfs persoonlijke voorspellingen. Ze gaan in ons leven feitelijk de dienst uitmaken. Ook  cyberaanvallen nemen toe en als gevolg bevinden we ons binnenkort misschien wel in een langdurige ’staat van beleg’. Dit is te wijten aan het feit dat bedrijven en overheden zich niet voldoende voorbereiden op de steeds geavanceerdere en vaker voorkomende cyberaanvallen.

Hoewel 2020 veel belooft om enthousiast over te zijn, moeten we ons tegelijkertijd misschien ook afvragen of deze ontwikkelingen eigenlijk wel synoniem zijn met vooruitgang. Iedereen zal deze vraag anders beantwoorden; afhankelijk van ons eigen ‘model van de wereld’.

Share via
Copy link