Succesverhalen over virale campagnes verspreiden zich als een virus onder marketeers. Velen gaan met hoge verwachtingen aan de slag maar maken daarbij vaak nog een aantal beginnersfouten. Voor het eerst een virale campagne opzetten brengt risico’s met zich mee. Het kan dat een campagne nooit het virale effect bereikt maar het is ook mogelijk dat een campagne juist negatieve reacties opwekt die niet meer te stoppen zijn. Hier zijn vijf tips om te voorkomen dat een virale campagne flopt.
1. Zorg voor een alternatief plan
Ga voor de zekerheid maar uit van het ergste: de campagne mislukt. Met een alternatief plan heb je in dat geval nog iets om op terug te vallen. De campagne voor de serie ‘The Aqua Teen Hunger Force’ zou een groot viral marketingsucces kunnen worden, maar het werd een grote mislukking. Om de serie in Boston te promoten werden de figuren uit de serie weergegeven op elektronische reclameborden met LED-lampjes. Een voorbijganger vertrouwde het niet en schakelde politie in. Men dacht dat het elektronische apparaat misschien wel een bom zou kunnen zijn en dit alles werd breed in de media uitgemeten tot duidelijk werd dat het om een reclamecampagne ging. De hele PR stortte in. Niemand was voorbereid op een negatieve uitwerking en er was niets om op terug te vallen. Dus sta ook stil bij mogelijke worst-case scenario’s en bedenk hoe je daar op in zou kunnen spelen.
2. Kom niet uit de lucht vallen
De meest succesvolle viral marketingcampagnes geven niet al hun informatie in een keer prijs maar ontwikkelen langzaam een zekere nieuwsgierigheid rondom de campagne. Bouw de campagne voor je product of service dus strategisch op. Zo kan je het publiek bijvoorbeeld best betrekken bij de totstandkoming van de campagne. Zorg dat je al enigszins in de belangstelling staat voordat je de virale campagne daadwerkelijk lanceert. Zo kom je niet als een totale verrassing en weet je het publiek veel eerder te raken met een krachtig bericht.
3. Wek nieuwsgierigheid
Maar een virale campagne niet te doorzichtig. De kunst van een krachtige campagne is dat het niet meteen overduidelijk is wat de bedoeling is maar dat het vragen oproept zodat mensen nieuwsgierig worden en erover gaan praten.
4. Geef invloedrijke mensen meer informatie
Het is misschien een beetje discriminatie maar je kunt er goed aan doen om niet iedereen in dezelfde mate toegang tot je virale campagne te geven. Viral marketing blijft tenslotte business. Als je toegang hebt tot invloedrijke mensen, waarom zou je hen dan niet extra informatie geven om je te helpen de marketingcampagne tot een succes te maken. Gebruik invloedrijke anderen om je campagne te ‘ontbranden’ en aan te drijven.
5. Sluit bij je doelgroep aan voor mond-tot-mondreclame
Mond-tot-mondreclame drijft viral marketingcampagnes. Zonder goede mond-tot-mondmarketing, zal een potentiële goede marketingcampagne zachtjes uitdoven en sterven. Hoe dan ook, er is een groot verschil tussen positieve en negatieve mond-tot-mondmarketing. Als je iets creëert wat je doelgroep leuk vindt, zal de campagne meer aandacht krijgen en zal ook je naamsbekendheid toenemen. Maak je iets wat mensen niet leuk vinden, krijg je of negatieve publiciteit of helemaal geen aandacht. Sluit dus aan bij de belevingswereld van je doelgroep.
Bron: Dutch Cowboys
Share via: