Als je een statusupdate of post op je Facebookpagina plaatst hoop je natuurlijk dat al je fans hier blij van worden, erop reageren en het bericht met hun vrienden delen. Maar dan moeten je fans je bericht natuurlijk wel zien… En dat is nog maar de vraag, want wat is jouw EdgeRank?
EdgeRank: wat is dat nou eigenlijk?
Het nieuwsoverzicht of newsfeed op Facebook kent twee sorteermogelijkheden: ‘topverslagen’ en ‘meest recent’. Standaard staat deze sortering op ‘topverslagen’. Dit zijn de verslagen waarvoor de betreffende gebruiker de meeste voorkeur heeft, volgens Facebook. En daar komt EdgeRank om de hoek kijken.
Facebook noemt de publicaties en interacties op Facebook edges. Voorbeelden van edges (content) zijn: een statusupdate, het uploaden van een foto of video, een check-in, het geven van commentaar of een ‘like’. Hoe meer vrienden je als gebruiker hebt en hoe meer pagina’s je ‘leuk’ vindt, hoe groter de hoeveelheid ‘nieuws’ is dat je aangeboden krijgt. Om je nieuwsoverzicht relevant te houden heeft Facebook een EdgeRank-formule gedefinieerd die bepaalt welke informatie je als gebruiker waarschijnlijk wilt zien. Je krijgt dus maar een selectie van al het nieuws te zien. EdgeRank is een soort Facebook SEO.
De EdgeRank-formule
De EdgeRank-formule bestaat uit 3 elementen: affiniteit (user affinity), gewicht (weight) en tijd (decay in time). Voor iedere post wordt de EdgeRank berekend.
Σedge = Ue x We x De (in het Nederlands: Ae x Ge xTe)
Ue = Affiniteitsscore: de mate van affiniteit van de gebruiker (fan) met de maker van de ‘edge’ (eigenaar van de facebookpagina).
We = Gewichtsscore voor dit type ‘edge’ (status update, video, commentaar, like, tag, etc.).
De = Actualiteitsscore: de factor tijd is hier bepalend: hoe verder weg in het verleden de ‘edge’ geplaatst is, hoe lager de score wordt.
Affiniteit
De affiniteitsscore is gebaseerd op de intensiteit van de relatie van de fan met jouw pagina (oftewel met jouw content). Fans die regelmatig interactief zijn en die klikken, ‘liken’ of reageren op je statusupdates krijgen een hogere affiniteitsscore toebedeeld. Ze zijn namelijk geïnteresseerd in het nieuws dat je deelt. De affiniteit werkt maar één kant op. Als je zelf iemands foto’s of berichten gaat ‘liken’, betekent dat niet dat de affiniteitsscore van die ander voor jou ook omhoog gaat. Die ander moet daarvoor zelf reageren op jouw posts.
Dit betekent dus dat bedrijven en organisaties ook na het ‘liken’ van hun pagina door hun fans, hard moeten blijven werken om in het nieuwsoverzicht van fans te blijven verschijnen. Dit kan door het leveren van interessante, amusante, relevante content, die aansluit bij de behoefte van de fans.
Gewicht
Aan de interacties op Facebook wordt een verschillend gewicht gehangen. Activiteiten die duiden op meer betrokkenheid, oftewel engagement, krijgen een hogere waarde toegekend. Het geven van commentaar kost meer moeite dan een ‘like’. Content die meer interactie oproepen heeft een grotere kans om in het nieuwsoverzicht van je fans te komen. Een kleine opsomming op gewicht: foto’s, video’s, links, status updates, questions, updates via applicaties.
Actualiteit
Het is logisch dat tijd een rol speelt: mensen willen het nieuws van vandaag lezen en niet van gisteren. Ook ouder je post is, hoe lager de waarschijnlijkheid is dat deze nog in het nieuwsoverzicht van je fans te voorschijn komt. Dit betekent dat je inzicht moet krijgen wanneer je fans online zijn op Facebook, waardoor er meer kans is op interactiviteit. Monitor op welke tijdstippen je de meeste reacties krijgt op je posts.
EdgeRank score voor iedere fan anders
Het bijzondere van de EdgeRank is, is dat je hem zelf niet kunt berekenen omdat het exact toegepaste algoritme niet vrijgegeven wordt door Facebook. Bovendien is de EdgeRank Score voor iedere fan die een relatie met je heeft anders en ook voor iedere post. Er is dus geen ‘overall’ Edgerank. Toch kun je met de wetenschap dat EdgeRank bestaat stappen ondernemen om te zorgen dat je EdgeRank Score omhoog gaat en je posts zichtbaar wordt of blijft bij je fans.
Tips
Een aantal tips om je zichtbaarheid te stimuleren:
1. Publiceer edges die interactie aanmoedigen
Probeer status updates op te stellen die een reactie losmaken bij je fans: stel een vraag (serieus of grappig) of maak een ‘poll’. Wie-, wat-, waar-, waarom-vragen genereren over het algemeen veel ‘likes’ en reacties.
Vraag input bij het ontwikkelen van ideeën.
2. Reageer op betrokkenheid van fans en houd discussies gaande
Als een fan commentaar geeft op je post, ‘praat’ dan terug. Meng je in de discussie als die ontstaat door het stellen van nieuwe vragen, die aanzet tot verdere reacties. Hoe langer de lijst met commentaren is, hoe ‘zwaarder’ je post wordt.
3. Gebruik foto’s en video’s
Een foto of video kan aantrekkelijker zijn of iets beter uitleggen dan een stuk tekst. Foto’s en video’s krijgen van Facebook daardoor een zwaarder gewicht toegekend. Voeg bij je foto of video een uitleg toe die aanspoort tot openen en het geven van commentaar.
Klm stimuleert met een leuke vraag om de video te openen
4. Deel links naar interessante content
Fans die jouw pagina ‘liken’ zijn geïnteresseerd in de thema’s waar jij voor staat. Aarzel niet om interessante content op je eigen website of uit andere bronnen met betrekking tot deze thema’s te delen. Een link is minder ‘zwaar’ dan een foto of video, maar kan wel reacties uitlokken.
Abn deelt een link en vraagt om extra tips van haar fans
5. Wees expliciet
Activeer je fans door in je posts duidelijk om feedback te vragen: vraag ze om antwoord te geven, mee te doen aan een ‘poll’, een link te delen of je iets te vertellen.
6. Geef extra aandacht aan EdgeRank vlak voor een belangrijk evenement
Als je een evenement in het vooruitzicht hebt, probeer dan al van te voren je Facebook community te enthousiasmeren met goede posts om je EdgeRank te verhogen. Op het moment dat je je dan je evenement aankondigt, heb je meer zekerheid dat je aankondiging en/of andere informatie over het evenement ook echt gezien wordt door je fans.
7. Wissel af
Voor iedere fan en iedere post geldt een andere EdgeRank. Als je met links en foto’s bepaalde fans niet meer bereikt, probeer dan je contentstroom af te wisselen met video en andere relevante content. Monitoor ook het aantal reacties op je ‘posts’ aan de hand van de dagen en tijdstippen dat je publiceert. Wanneer krijg je de meeste reacties? Gebruik deze kennis voor het toekomstig succesvol posten van edges.
Conclusie
EdgeRank is een interessante factor waarmee je rekening moet houden het beheren van je Facebook Community. Het optimaliseren van je EdgeRank is natuurlijk geen doel op zich (afgezien van het feit dat je ook geen exacte inzage hebt in je score…): het gaat je er tenslotte om dat je meer interactie en binding krijgt met je Facebookfans door het plaatsen van relevante content, die ze graag lezen, liken en delen. EdgeRank kan het delen van informatie met fans in het begin wel iets moeilijker maken, maar uiteindelijk zal goede content altijd zorgen voor een goede ranking.
Het blijft dus een feit dat een goede contentstrategie belangrijk is voor het verkrijgen en behouden van fans op je Facebookpagina. Door rekening te houden met EdgeRank en na te denken over wat je publiceert (relevantie, gewicht) en wanneer (tijd) kun je bouwen aan een mooie, actieve community op Facebook.
Anderen lazen ook: | |||||
1. | Whitepaper Social Media Strategie in 12 stappen | 2. | Facebook Timeline voor bedrijven: wat nu? | 3. | De 7 soorten van participatie aan de groundswell |
Share via: