Het internet is hét medium om informatie te vinden. Je organisatie biedt diensten of producten die een belofte inhouden. Deze belofte wil je vertellen aan de buitenwereld. Promoten en aanprijzen is uitgewerkt in deze tijd. De afnemer zal vertrouwen in je organisatie moeten krijgen en zaken met je willen doen. Een goede contentstrategie maakt hier onderdeel uit. Het magische woord content gonst daarom door veel organisaties, om doelen te behalen op het gebied van branding, bereik, communities en/of lead generatie.
Recent onderzoek onderstreept bovenstaande dat online marketeers hun inspanningen op het gebied van contentmarketing in samenhang met SEO en social media in het afgelopen jaar hebben vergroot.
Blogs, social media content (tweets, status updates), artikelen en e-books worden het meest ingezet als content. De kanalen die het meest worden ingezet voor contentmarketing zijn eigen blogsites en websites, YouTube, Twitter, Vimeo en Facebook. Relatieve social media nieuwkomer Pinterest staat op de negende plaats.
Schaalbaarheid
Het magische woord content is echter niet genoeg. Je hebt het andere magische woord schaalbaarheid nodig om het sprookje waar te maken.
Je kunt namelijk mooie en waardevolle content produceren waarmee je je content marketing doelstellingen wilt behalen op het gebied van thought leadership, leadgeneratie, branding of customer service, maar als niemand jouw content ziet dan komt je investering er niet uit. Interessante content is niet interessant totdat het wordt ontdekt, geconsumeerd en gedeeld.
De schaalbaarheid van je content is belangrijk. Je wilt zoveel mogelijk mensen bereiken. Drie elementen zijn belangrijk om de magie voor je contentmarketingstrategie te laten gebeuren.
Vindbaarheid
Binnen contentmarketing crëeer je content met de behoeften en vragen van je publiek in je achterhoofd. Met welke vragen zitten zij? Over welke onderwerpen willen zij geïnspireerd worden? De inhoud van je content kan best voldoen aan deze voorwaarden, maar vindbaarheid wordt soms over het hoofd gezien. Je moet voor ogen hebben hoe de ‘nieuwe mens’ zoekt en/of waar deze zich ophoudt. Dit betekent dus dat je je content wilt optimaliseren om gevonden te worden via zoekmachines en sociale netwerken. Informatie wordt tegenwoordig als eerste gezocht via Google of de twee opvolgende zoekmachines YouTube en Facebook. Vergroot je SEO door analyses te doen op welke termen gezocht wordt met betrekking tot jouw content. Deze zoekwoorden zijn relevant voor jouw publiek. Zorg ervoor dat je deze zoekwoorden opneemt in je content, zodat zoekmachines je kunnen vinden.
Maak gebruik van promotionele kanalen om je content vindbaar te maken, betaald of onbetaald. Denk aan gratis middelen zoals e-mail, cross-linking van eigen content en/of vanuit derde partijen, eigen nieuwsberichten, persberichten. Denk bij betaalde middelen aan distributie via social media advertising of bepaalde externe nieuwsbrieven voor vakbranche of consumenten. In maart werd NewYork.NL als beste Facebookcommunity uitgeroepen (op basis van o.a. likes, content, interacties en webcare). Deze community adverteert gericht op Facebook op gebruikers die ‘New York’ als ‘interesse’ hebben opgegeven. Hierdoor converteert 50% van de advertenties waarop geklikt wordt in nieuwe fans van de community.
Engaging
Bedrijven en merken worden steeds vaker ‘uitgevers’ en er is dus veel competitie voor jouw content op het web. Hoe zorg je er nou voor dat jouw content interactie teweeg brengt? De kernbegrippen relevantie, context en (gebruikers- en case-)ervaring zijn hierbij een goed begin.
De informatie die je biedt moet relevant zijn voor het publiek die het ontdekt. Geeft de content antwoord op hun vragen? Helpt het ze hun doelen te bereiken? Geeft het nuttige handvaten of stappenplannen? Geeft de content visie op bepaalde zaken en zet het aan tot denken en discussies binnen het vakgebied? Brengt de informatie het publiek dichter bij een koopbeslissing?
Bepaal van te voren wat engagement betekent voor jouw organisatie, welke doelen horen erbij: aantal websitebezoeken, aantal communityleden, commentaren, aantal shares of conversies (inschrijvingen nieuwsbrief, aanvraag gesprek, et cetera)? Definieer KPI’s en analyseer wat het effect is van welk soort content, via welk medium op welk tijdstip. Onderzoek zo hoe je je content kunt optimaliseren. En vraag het natuurlijk ook af en toe aan de mensen die het het beste weten: je publiek.
Houd trends binnen je vakgebied in de gaten en probeer zo actueel mogelijk in te spelen op gebeurtenissen en ontwikkelingen.
Deelbaarheid
Hier kun je veel succes boeken door eerst te gaan kijken hoe gemakkelijk je het je publiek maakt om content te delen. Zet sharing tools in waar mogelijk. Of zorg voor originele deelopties: bijvoorbeeld een opvallende quote uit een artikel. De relevantie en kwalitatieve inhoud van de content blijven de belangrijkste factoren om je publiek je content te laten delen, maar ze een zetje de goede kant opgeven helpt natuurlijk altijd.
Stel jezelf dus de vragen: Maak je content die zo goed is dat je publiek het met anderen willen delen? Is het gemakkelijk genoeg om te delen? Draagt delen bij aan je doelstellingen?
Een mogelijkheid om als organisatie zelf actief te delen buiten je eigen promotie- en social media kanalen om, is door op Twitter, LinkedIn en Fora te reageren op vragen het publiek en zo je content en kennis te verspreiden. Denk ook aan vraag&antwoord-sites.
Houd rekening ermee waarom mensen content delen. De redenen die uit onderzoek naar voren komen zijn: altruïsme (je wilt iemand helpen met de informatie), imago-building (dit ben ik, hier sta ik voor), onderhouden van relaties, erkenning en (maatschappelijke) betrokkenheid. Beantwoord jouw content aan de behoefte van jouw publiek?
Let the magic happen
Er wordt veel mooie en goede content geproduceerd dat niet de aandacht krijgt dat het verdiend, doordat de makers niet zelf verantwoordelijk zijn voor bovenstaande randvoorwaarden. Het creëren van content is dus een proces waarbij alle aspecten voor effectieve contentmarketing moeten worden doorlopen, zodat je je doelen bereikt. Let the magic happen.
Share via: