Arbeidsmarktcommunicatie betreft alle communicatie die een organisatie gebruikt om mensen te beïnvloeden en/of te overtuigen om voor de organisatie te komen werken. Social media biedt kansen om de effectiviteit van je arbeidsmarktcommunicatie te vergroten. Het helpt je een imago als aantrekkelijke werkgever op te bouwen, zonder zelf op directe wijze te claimen hoe geweldig je organisatie is. Je vergroot je aantrekkingskracht als werkgever voor je huidige en toekomstige medewerkers door te werken aan je social presence en door social media in te zetten voor employer branding en storytelling. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Social presence
Social presence is je aanwezigheid op (mobiel) internet via je eigen website, LinkedIn, Facebookpagina, Twitter, YouTube, blogs, fora, discussiegroepen, apps, et cetera. ‘Social presence’ op social media is een van de middelen in je HR-communicatiemix om aan ‘employer branding’ doen. Je laat je gezicht zien op social media en laat zien waar je voor staat.
Social presence en crossmedia
Via social media kunnen medewerkers en sollicitanten kennis en ervaringen met elkaar delen en verspreiden. Middelen kunnen crossmediaal worden benut:
- Een YouTube-video kan gedeeld worden via je eigen internetsite, LinkedIn-account en Facebookpagina.
- Een blog kan door een bezoeker gelezen worden en als tip worden doorgestuurd aan een vriend.
- Vacatures in (online) kranten en vakbladen of op fora en speciale sites, kunnen crossmediaal gedeeld worden door ambassadeurs van je organisatie via hun Twitter- accounts.
Social media geeft je de kans je imago kleur te geven en te verspreiden, je bereik te vergroten en de juiste kandidaten aan te trekken.
Social presence in communities
In online communities en discussiegroepen zijn mensen met elkaar verbonden op basis van een gemeenschappelijk thema. Bouw je eigen community of neem deel aan relevante communities door het delen van kennis en interactie. Door je engagement en door je als autoriteit te profileren, werk je aan je imago.
LinkedIn-bedrijfspagina en community
LinkedIn is bij uitstek een sociaal netwerk waar professionals elkaar vinden en met elkaar verbinden. Maak een LinkedIn-profiel aan van je organisatie waarin je de organisatie beschrijft en statusupdates doet. Medewerkers kunnen zich koppelen aan je profiel. Professionals die in je onderneming geïnteresseerd zijn, kunnen je organisatie gaan volgen. Zo bouw je op LinkedIn aan je community.
Toon – in samenwerking met afdeling marketing en/of communicatie – je aanwezigheid binnen interessante groepen op LinkedIn, dit kan door deel te nemen aan discussies, er een te starten en het delen van relevante content. LinkedIn biedt veel mogelijkheden voor actieve recruitment en kennisdeling.
Ook via je pagina op Facebook en Twitter kun je aan een community bouwen waarbinnen je later potentiële medewerkers kunt vinden.
Storytelling
Door middel van storytelling werk je aan het gevoel dat mensen bij je organisatie hebben. Het draait allemaal om identificatie. Je vertelt niet zozeer een heel feitelijk of expliciet verhaal over je organisatie, maar meer een verhaal waar mensen zich mee kunnen identificeren. Je kiest daarbij voor een perspectief en voor ‘personages’ die representatief zijn voor de identiteit van de organisatie.
Storytelling Johnnie Walker
Een voorbeeld van corporate storytelling vind je op de website van Johnnie Walker. Hier vind je een video met een waargebeurd verhaal over een man die de wereld rondliep. Zijn naam was Johnnie, Johnnie Walker. In het verhaal leren we Johnnie kennen door zijn gedrag en de keuzes die hij maakt. We vormen ons een beeld bij de persoon en zijn in staat hem bepaalde eigenschappen toe te kennen. Na het kijken van de film is de kans groot dat de gevoelens en ideeën die het personage Johnnie Walker bij ons heeft opgeroepen weer naar boven zullen komen wanner we geconfronteerd worden met het merk Johnnie Walker.
Social presence en storytelling
Het is belangrijk om te weten dat het bij storytelling mogelijk is om meerdere kanalen te gebruiken om je verhaal te vertellen en dat het mogelijk is om eenzelfde boodschap op verschillende manieren vorm te geven. Een video kun je bijvoorbeeld aanvullen met een blog over hetzelfde thema. Ook Facebook geeft je de mogelijkheid om het verhaal van je organisatie te vertellen. Je kunt belangrijke mijlpalen toevoegen en deze ondersteunen met foto- en videomateriaal.
Betrek meerdere afdelingen bij storytelling
Storytelling is niet iets dat HRM alleen oppakt. In een commerciële onderneming leidt een betere merklading veelal tot meer verkoop. Een grotere populariteit van het merk betekent in de meeste gevallen ook een grotere aantrekkingskracht op sollicitanten. Storytelling is daarom iets dat je samen met de afdeling marketing en communicatie kunt bespreken.
Employer branding
Employer branding is het sturen van je bedrijfsimago waardoor iedereen het gevoel krijgt dat jouw bedrijf een geweldige plek is om te werken. Dit gevoel wil je niet alleen creëren of vasthouden bij de huidige medewerkers en andere stakeholders, maar ook bij mogelijk toekomstige medewerkers. Employer branding is het verkrijgen en behouden van een authentieke, onderscheidende voorkeurspositie bij huidige en potentiële medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.
De voordelen van employer branding
Met een goed ontwikkelde employer brand zorg je ervoor dat je bovenaan het lijstje komt te staan van potentiële medewerkers. Het voordeel is dat de kwaliteit van spontane sollicitaties zal stijgen. Daarnaast zorgt een goede employer branding voor minder ziekteverzuim en een lager verloop. Door medewerkers te laten voelen dat ze echt deel uitmaken van een merk, groeit hun motivatie en betrokkenheid. De employee engagement stijgt. Dat betekent dat medewerkers zich meer verbonden voelen en ook sneller positief en enthousiast over hun werk zullen praten, niet alleen op verjaardagen, maar ook op social media. Ze zullen sneller vacatures delen en aanbevelen binnen hun netwerk.
Thema’s bepalen van employer branding
Bij het initiëren van employer branding speelt het definiëren van het gewenste imago en niveau van medewerkerstevredenheid een belangrijke rol. Het is belangrijk employer branding op te bouwen rond thema’s die bijdragen aan de gewenste perceptie van je merk. Welke kernwaarden wil je uitstralen en naleven als organisatie? Medewerkers dienen van nature over deze kernwaarden beschikken, waardoor al hun handelingen hierop aansluiten. De toewijding van het management en goede communicatie zijn bepalend voor het slagen van employer branding.
Authenticiteit: betrek je medewerkers
Merk op dat voor employer branding authenticiteit belangrijk is. Als je niet voldoet aan de verwachtingen die je schept bij huidige en toekomstige medewerkers, dan zal je met employer branding niet bereiken wat je wilt. Bepaal daarom altijd eerst waar je staat voordat je met een employer brandingscampagne start. Vraag aan je medewerkers wat ze van je vinden als werkgever en wat je sterke en zwakke punten zijn. Vraag aan nieuwe medewerkers of je voldoet aan de verwachtingen. Vraag, luister en doe iets met de resultaten van je onderzoek.
Stimuleer de participatie van je medewerkers
Je kunt de online participatie van medewerkers stimuleren door dit als organisatie te stroomlijnen. Vraag aan je medewerkers om te vertellen over hun werk en organisatie en publiceer deze verhalen online. Dit kan bijvoorbeeld via video’s of blogs.
Children’s Hospital Boston: medewerkersverhalen
Children’s Hospital Boston heeft een flink aantal ‘testimonials’ op haar website staan. Voor iedere functiegroep zijn er een aantal online video’s met enthousiaste verhalen van medewerkers beschikbaar. Dit wordt ook wel employer storytelling genoemd.
Achmea: medewerkersblog
Medewerkers van Achmea vertellen in blogs over hun werk en de dingen die ze zoal meemaken. Zo krijg je als organisatie een heel menselijke uitstraling. Achmea is niet meer zomaar ‘een organisatie’, maar een onderneming met ‘echte mensen’. Je kunt de sfeer proeven en bepalen of dit een organisatie is waarvoor je wilt werken. De thema’s waarover medewerkers bloggen komen overeen met de speerpunten van Achmea, oftewel: veiligheid, mobiliteit, pensioen, arbeidsparticipatie en gezondheid. In de blog hieronder vertelt een medewerker over een zeer persoonlijke ervaring en hoe zijn werkgever en medewerkers hem steunden.
Share via: