Social media heeft veel verschuivingen teweeg gebracht in de manier waarop wij met elkaar communiceren, informatie zoeken en delen. Het boek ‘Groundswell’ van business analisten Bernshoff (Forrester) en Li is een bekend naslagwerk voor online marketing en geeft onder andere inzicht in de sociale interactiviteit van mensen en doelgroepen op internet.
Groundswell betekent vloedgolf en staat in deze context voor de vloedgolf die ontstaat als een grote groep mensen op internet gezamenlijk in beweging komt voor een bepaalde zaak of bepaald doel. De ‘groundswell’ wordt gedefinieerd als een trend waarbij mensen van beschikbare technologieën gebruik maken om zaken die zij nodig hebben van elkaar te krijgen in plaats van traditionele organisaties, zoals bedrijven (en overheden).
Het sociaal-technografisch profiel van Groundswell is een manier om je doelgroep te onderzoeken, zodat je weet hoe deze deelneemt aan de ‘groundswell’. Dit is belangrijke informatie voor je online marketing strategie. Van productontwikkeling tot contentstrategie.
De 7 types van het sociaal-technografisch profiel van Groundswell
‘Creators’: zij maken originele content die door andere bekeken, gelezen en gedeeld wordt, al dan niet in combinatie met reeds bestaande content (zoals video, muziek).
- schrijven weblogs
- publiceren webpagina’s
- uploaden van jouw video/audio
- schrijven artikelen
Conversationalists: zij laten hun mening horen aan andere consumenten en bedrijven.
- doen status-updates op sociale netwerken
- twitteren
Critics: zij reageren op content van anderen.
- schrijven reviews
- geven commentaar op blogs
- participeren op fora
- dragen bij aan wiki’s
Collectors: organiseren content voor henzelf.
- gebruiken rss-feeds
- rubriceren artikelen en foto’s met ’tags’
Joiners: zij zoeken verbinding in sociale netwerken, zoals Facebook.
- hebben een profiel op sociaal netwerk en zijn daar actief
Spectators: zij ‘consumeren’ content.
- bezoeken en lezen weblogs, podcasts, video’s, reviews, fora, tweets.
Inactives: creëren geen content en consumeren geen content.
De redenen waarom mensen informatie delen kan divers zijn, zoals altruïsme, vrienden maken, behoefte aan waardering en creativiteit uiten.
Toepassen uitkomst sociaal-technografisch profiel
Om je doelgroep te bereiken moet je weten welke thema’s deze belangrijk vindt en wat drijfveren zijn om te participeren in de ‘groundswell’.
Je wilt weten welke thema’s je klanten interessant vinden zodat je daarop je contentstrategie kunt afstemmen. Je wilt de mensen uit de doelgroep die het meest actief zijn op internet, de Creators en Critics, activeren om jouw merk en content te gebruiken en te delen. De Spectators zijn veelal de grootste groep mensen van je doelgroep. Ze dragen niet bij aan nieuwe content maar zijn wel heel belangrijk. Ze klikken namelijk wel en lezen wat er op internet wordt gezegd. Ook over jouw organisatie. Deze informatie speelt mee in hun beslissing wel of niet voor jouw organisatie te kiezen.
De activiteiten die je kunt ontplooien om je doelgroep te begrijpen en interactiviteit te stimuleren:
- Luisteren (‘Listening’): luister naar wat klanten online over thema’s, onderwerpen en jouw organisatie zeggen om ze beter te leren kennen.
- Deelnemen aan de conversatie (‘Talking’): praat mee en verspreid berichten over je organisatie. Faciliteer klanten met communities waar ze kunnen praten over onderwerpen die ze interesseren. Reageer op bestaande discussies.
- Activeren (‘Energizing’): activeer je tevreden, enthousiaste klanten en zet ze in als superpromotor. Zij dragen zo online bij aan de verkoop en verspreiding van je producten en diensten.
- Ondersteunen (‘Supporting’): faciliteer klanten in het elkaar helpen bij het oplossen van problemen. Als dit online gebeurt, betekent dit een voordeel voor jouw organisatie, maar ook voor andere klanten met hetzelfde probleem die direct een oplossing online kunnen vinden. Het is daarnaast waardevolle input voor productverbeteringen.
- Omarmen (‘Embracing’): maak klanten onderdeel van je organisatie. Betrek ze bij het ontwerpen en verbeteringen van processen, producten en diensten. Een product dat precies aansluit bij hun behoeften, nemen ze tenslotte ook weer af. Als tevreden klant kunnen ze je product dan ook weer promoten.
Conclusie
Groundwell is een van de diverse theorieën hoe je doelgroepen kunt indelen. Een ding komt bij al deze theorieën en onderzoeken naar voren: mensen zoeken meer dan ooit naar connectie met elkaar en de technologie maakt dit steeds gemakkelijker. Dit vormt een grote uitdaging voor strategische besluitvormers binnen organisaties. Want als je klanten met elkaar communiceren en verbinden dan wil je daar als organisatie natuurlijk tussenin zitten.
Share via: