Het begrip landingspagina wordt steeds belangrijker. Dit komt omdat conversies steeds vaker online gebeuren. De landingspagina is een pagina waarop (vaak) conversies worden gemaakt. Via banners, AdWords-campagnes of andere uitingen wordt verwezen naar een landingspagina, met het doel om conversies te maken. En het liefst zoveel mogelijk. In dit artikel helpen we je in 4 stappen naar een betere landingspagina.
Wat is een conversie?
Het begrip conversie is vrij breed. Een conversie hoeft namelijk niet per definitie een aankoop te zijn. Een conversie kan veel verschillende acties inhouden, zoals onder andere:
- Een product toevoegen aan je winkelwagen
- Download van een brochure of applicatie
- Invullen van een contactformulier
- Lid worden van een community (bijv. ‘Liken’ van een Facebookpagina)
- Contact opnemen via een telefoonnummer (bijv. een uniek nummer voor die pagina)
- Delen van je pagina via sociale netwerken
Optimalisatie
Een goede landingspagina is essentieel. Het is daarom belangrijk om te weten wat het conversiepercentage is van je pagina. Als je in een maand 1000 unieke bezoekers hebt op je landingspagina, dan is het verschil tussen een landingspagina met een conversiepercentage van 5% en 15% al 100 conversies. Weet je dus het aantal unieke bezoekers te verdubbelen naar 2000, dan zou je met een conversiepercentage van 5% slechts 50 nieuwe conversies hebben gekregen, terwijl je met een conversiepercentage van 15% er 150 bij had gekregen. De berekeningen zijn simpel, maar er zijn nog genoeg bedrijven die hier geen rekening mee houden.
Tips voor een goed ontwerp
Als je bepaald hebt welke inhoud je landingspagina moet hebben, is de volgende stap een goed ontwerp. Het ontwerp en de opbouw van de pagina heeft een grote impact op de conversie van de pagina. Een goede opbouw is daarom essentieel. De volgende 4 stappen helpen je bij het opbouwen van een goede landingspagina.
1. Zorg voor scanbare content
Uit onderzoek is gebleken dat mensen pagina’s altijd eerst scannen, voordat ze beginnen met lezen. Een veel gemaakte fout is dan ook dat bedrijven pagina’s vol gooien met tekst. Kies in plaats van veel tekst voor herkenbare stukken op je pagina.
Voorbeeld: Evernote
Evernote laat je direct zien wat het product inhoudt. Door een combinatie van afbeeldingen en tekst kan de bezoeker in een oogopslag zien wat het product inhoudt.
2. Gebruik herkenbare en directe titels
Eén van de redenen waarom mensen wegklikken van een pagina, is omdat niet duidelijk is wat de pagina te bieden heeft. Vermijd daarom het gebruik van ‘vage’ titels en headlines, waardoor de bezoeker meer moeite moet doen om er achter te komen wat je te bieden hebt.
Voorbeeld: 37Signals
De homepage van 37Signals is erg simpel opgebouwd. Door het gebruik van duidelijke titels weet je gelijk wat je van het product kan verwachten.
3. Plaats een duidelijke Call-to-Action (CTA)
Wat is de belangrijkste actie die bezoekers moeten uitvoeren op je pagina? Als dat bijvoorbeeld een download is van een applicatie, zorg er dan voor dat er een duidelijke CTA op de pagina staat naar de download. Het gebruik van buttons in plaats van tekstlinks is een goede manier om conversies te verhogen. Voor een goede CTA-button zijn vier dingen belangrijk: plaats, kleur, vorm en taal. Het simpelweg veranderen van de tekst in de button kan al leiden tot enorme verschillen in conversie.
Voorbeeld: Skype
Skype maakt duidelijk gebruik van een heldere Call-to-Action. Door een kleur te gebruiken die er uitspringt is de CTA duidelijk te zien. Hij staat daarnaast op een logische locatie, en de tekst geeft precies weer wat er gebeurd als je er op klikt.
4. Maak gebruik van ‘Social Proof’
Mensen vertrouwen op de mening van andere consumenten. We zijn altijd op zoek naar bevestiging. Zorg er daarom voor dat je pagina altijd elementen van social proof bevat. Plaats logo’s en namen van bestaande klanten, of plaats referenties en productreviews.
Voorbeeld: SalesForce
SalesForce laat heel duidelijk zien, op de homepage, dat ze voor grote bedrijven werken. Ze gebruiken logo’s van bedrijven die herkenbaar zijn voor heel veel mensen. Daarnaast linken ze naar een onafhankelijk artikel geschreven door Forbes, over SalesForce.
Voordat je dus een nieuwe landingspagina gaat ontwikkelen is het belangrijk om vooraf goed je doelen te bepalen. Neem vooral de tijd om een goede pagina te ontwikkelen, want een verschil in conversie percentage van een paar procent kan al tot snel grote verschillen leiden! Het is slim om verschillende versies te ontwikkelen en testen en de resultaten naast elkaar te leggen. Vervolgens kun je optimaliseren.
Share via: