Van verbonden politieagent tot RoboCop: de toekomst van de politie is hier

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Een robotachtige politieagent die onderweg is naar een plaats delict, zonder dat er sprake is van een misdrijf, lijkt iets uit een sciencefictionfilm. Maar dit wordt langzaam realiteit. Technologische ontwikkelingen spelen een steeds grotere rol in de misdaadbestrijding van de toekomst en de wetshandhaving wordt er efficiënter van. Politieagenten vinden het vaak leuk om met state-of-the-art technologie te werken en dat is goed voor de moraal en de productiviteit. Een aantal van deze technologieën komen we in de praktijk al tegen en andere zien we binnenkort. Eén ding is zeker: met de huidige ontwikkelingen wordt sciencefiction al heel snel werkelijkheid.

Hoe ziet de uitrusting van de ‘verbonden’ politieagent er in de toekomst uit?

Researchers van de Britse politie onderzoeken nieuwe soorten uitrusting waarmee politieagenten er binnen no time sciencefictionachtig uitzien; een beetje zoals RoboCop. Het verlanglijstje van het politiedepartement is nogal uitgebreid. Er staan dingen op als exoskeletons en wearables, bijvoorbeeld slimme horloges en brillen die lijken op Google Glass. Verder zijn er nog slimme body-cams en ondoordringbare kogelvrije vesten, gemaakt van grafeen. Rob Coleman, directeur van het Centrum voor Toegepaste Wetenschappen en Technologie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, hield onlangs een presentatie: ‘De digitaal ondersteunde politieagent van de toekomst’. Tijdens dit privé-evenement dat georganiseerd werd door TechUK, werd een blik geworpen op de toekomst van de Britse politie. Zowel in het VK als in de VS zijn al verschillende pilots gaande met deze nieuwe uitrustingen.

Drie politiemannen met zwarte helmen
Photo credits: meunierd / Shutterstock.com

Slimme brillen

Motorola heeft een slimme bril ontwikkeld die op Google Glass lijkt. Hij is ontworpen om het zogenaamde ‘situationele bewustzijn’ van agenten aan te scherpen. De bril helpt politieagenten met het verzamelen van informatie over een misdrijf of een plaats delict, nog voordat zij arriveren. Dat kunnen Google Earth- beelden zijn, maar ook video-opnamen die door het publiek via mobieltjes, tweets of Facebookberichten gedeeld worden. Met de slimme bril houden agenten contact met de commandanten en de meldkamer. Ook zijn de brillen voorzien van camera’s die automatisch een foto nemen, zodra de agent zijn wapen of een ander item uit de holster neemt. De bril ontvangt tekstberichten zodat de agent belangrijke informatie kan lezen, terwijl hij de situatie ter plekke goed in het oog houdt.

Kogelwerende vesten van grafeen

Ook doet men onderzoek naar nieuw materiaal voor kogelwerende vesten. Grafeen wordt gemaakt van dunne lagen koolstofatomen in honingraatpatroon. Het is ‘s werelds dunste, sterkste en flexibelste materiaal dat politieagenten tegen vuur-, slag- en steekwapens beschermt. Uit recente ballistische testen is gebleken dat het zelfs sterker is dan staal en het kwam twee keer beter uit de bus dan het materiaal waar de huidige kogelwerende vesten van gemaakt zijn.

Slimme koppel

Naast het exoskelet en de slimme bril ziet de politie graag dat hun ‘RoboCops’ slimme koppels gaan dragen. Dit is ook een product dat momenteel door Motorola ontwikkeld wordt. Deze koppel detecteert het onmiddellijk wanneer de agent zijn wapen trekt of andere items van zijn koppel afhaalt, zoals pepperspray, wapenstok of handboeien. Deze informatie wordt vervolgens naar de meldkamer verzonden die dan al dan niet versterking stuurt. De sensor in de koppel activeert ook de speciaal ontworpen slimme bril die automatisch foto’s van de plaats van het misdrijf maakt.

Body-cams

Body-cams zijn camera’s die aan het uniform van de agenten vastgemaakt zijn of als headset gedragen worden. Ze worden gebruikt om de interactie tussen agenten en burgers of criminelen vast te leggen, wat vooral van belang is bij situaties met politiegeweld en –wangedrag. In de VS worden gemiddeld duizend mensen per jaar door de politie om het leven gebracht en beelden van deze camera’s kunnen als officieel bewijsmateriaal dienen. Dit is een win-winsituatie omdat men hiermee voorkomt dat onbetrouwbare opnamen worden gebruikt als ‘bewijsmateriaal’. De camera’s zorgen er niet alleen voor dat het publiek beschermd wordt tegen politiegeweld, maar het beeldmateriaal kan ook politieagenten beschermen tegen valse beschuldigingen.>

Misdaadvoorspellingen met PredPol en CAS

PredPol is een afkorting voor ‘predictive policing’ ofwel voorspellend politiewerk. Deze tool, een Brits ontwerp, maakt het mogelijk om te voorspellen waar en wanneer misdrijven als inbraken of autodiefstal mogelijk plaatsvinden. Zo kunnen agenten ingrijpen voordat er een misdaad gepleegd wordt. Voorspellend politiewerk gebruikt data uit het verleden; de soorten misdaden en waar en wanneer ze plaatsvonden. Het Britse PredPol kent ook een Nederlandse variant: het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS). Dit systeem wordt door de Amsterdamse politie gebruikt om straatroven en woninginbraken te voorspellen. Het flexteam baseert er al sinds 2013 zijn surveillanceroutes op. Dat deze ideeën geen sciencefiction zijn, blijkt uit het rapport ‘Nationale Innovatieagenda Veiligheid’. Uit dit rapport kan men afleiden dat de Nationale Politie en het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) werken aan ongeveer tien projecten rondom predictive policing.

Drones – ogen in de lucht

Misdrijven als autodiefstallen en inbraken worden veelal ‘op de grond’ bestreden. Maar dat kan tegenwoordig ook vanuit de lucht door middel van onbemande politiedrones. In het VK worden ze al ingezet voor het bestrijden van vandalisme. Sommige van deze drones zijn uitgerust met ‘Long Range Acoustic Devices’: superluidsprekers die een oorverdovende, gerichte straal van geluid afvuren om criminelen af ​​te schrikken. Sommige drones zijn in staat zijn om traangas en rubberen kogels af te vuren. Weer andere gebruiken stroboscoopverlichting, waarmee een op de vlucht geslagen verdachte zo gedesoriënteerd raakt dat wegrennen bijna onmogelijk wordt.

Wil de echte RoboCop opstaan?

Robots worden al jarenlang gebruikt voor het tot ontploffing brengen of uitschakelen van explosieven. Ze worden ook steeds vaker ontwikkeld voor politiewerk. Grote, op afstand bestuurbare robots zijn nu uitgerust met wapens en een ‘stoot- en manipulatorarm’, waarmee ze deuren kunnen openbreken. Ze worden voor diverse taken ingezet. Zo vervangen ze hun menselijke partners wanneer een situatie te gevaarlijk wordt. Ze kunnen explosieven ‘ruiken’. Ze breken gebouwen open en ze kunnen zich over terrein verplaatsen dat voor mensen moeilijk begaanbaar is. Ze kunnen zelfs ingezet worden voor onderhandelingen bij gijzelingen.

PackBot – de iRobot die in je rugzak past

De PackBot is zo klein dat hij in een rugzak (backpack) past. Deze robot werd voor het eerst in Afghanistan gebruikt om gebouwen te doorzoeken en mijnenvelden over te steken. De PackBot heeft ook onderzoek gedaan in kerncentrales in Fukushima. Tegenwoordig is de PackBot een veelgeziene robot bij politiekorpsen over de hele wereld. De bot kan een snelheid bereiken van 9.3 kilometer per uur en kan in 90 centimeter hoog water zijn taken verrichten. PackBot is voorzien van een manipulatorarm en een camera die real-time videobeelden genereert.

tEODor – voorzichtig genoeg om een ei vast te pakken

De tEODor (telerob Explosive Ordnance Disposal and observation robot) is een state-of-the-art zware explosieven- en observatierobot. Hij heeft een manipulatorarm waar een knijper aan zit, die sterk genoeg is om een deurslot kapot te breken. Tegelijkertijd kan hij met deze knijper een ei vastpakken zonder het te breken. De bot is uitgerust met high-res camera’s en kan honderd kilo tillen. Op de tEODor kan een terugstootloos wapen worden gemonteerd en de bot kan hogedrukwaterstralen afvuren. Tevens kunnen er op de robot sensoren worden aangesloten om chemische en radiologische stoffen te detecteren.

SWAT bots voor mensenmassa’s

Dit sterke, op afstand bestuurbare voertuig is ontworpen om te worden ingezet bij gijzelingen en oproersituaties. De robot is uitgerust met een aanvalswapen en een camera waarmee de bestuurder real-time beeldmateriaal bekijkt. De SWAT bot heeft een topsnelheid van 80 kilometer per uur en met zijn wapen vuurt hij rubberen kogels en peperkogels af om opstandige mensenmassa’s onder controle te houden.

Robotagent, Terminator-stijl

Als de technologische ontwikkelingen zo doorgaan, komen we in de nabije toekomst waarschijnlijk humanoïde robotagenten tegen op straat. Als je naar de ATLAS van Boston Dynamics kijkt, krijg je een vrij goed beeld van hoe dat eruitziet. De ATLAS loopt zelfstandig en kan ingezet worden op moeilijk begaanbaar terrein waar mensen zich niet te voet durven wagen. De ontwikkelingen van de ATLAS zijn nog in het beginstadium en alhoewel de VS heeft aangegeven dat de robot niet ontwikkeld wordt voor oorlogvoering, is iemand anders daar misschien al wél mee bezig.

Conclusie

Het is moeilijk te zeggen of we ooit echte RoboCops – half mens, half robot – door onze straten zullen zien patrouilleren. Qua technologie zijn we er zeker klaar voor en de ontwikkelingen kunnen onze agenten helpen hun werk efficiënter en responsiever uit te voeren. Als het gaat om robots als de ATLAS zijn er echter reële dreigingen. Dat ze het aantal slachtoffers onder de politiemacht kunnen terugdringen, staat buiten kijf, met name bij gewelddadige criminaliteit. Maar wat gebeurt er als deze machines hun programmering omzeilen en hun software herschrijven? Kunnen ze dan zelf beslissingen nemen…?

Share via
Copy link