- Rijgedrag laten monitoren met telematica kan gunstige verzekeringspremies opleveren
- Verhoog je kansen op een lening door zuinig met energie om te springen
- De manier waarop we betalen zal nooit meer hetzelfde zijn
- Het vaststellen van je identiteit omvat straks ‘dingen’
- Met miljarden aangesloten apparaten wordt veiligheid een ‘bigger deal’ dan ooit
In het jaar 2020 zijn 25 miljard apparaten aangesloten op het Internet of Things. De hoeveelheid mogelijkheden die het gebruik van real-time gegevens van al deze aangesloten apparaten kan bieden is onvoorstelbaar. De financiële sector wordt ook sterk beïnvloed door het Internet of Things. Sterker nog, niet alleen de financiële sector maar de hele wereldeconomie wordt volledig door het Internet of Things hervormd. Nu steeds meer dingen met elkaar verbonden zijn, moeten spelers die hun relevantie in de financiële dienstverlening willen behouden zich realiseren dat ze veel meer toekomstgericht te werk moeten gaan. Ze kunnen hun reputatie bijvoorbeeld een aanzienlijke boost geven door zich te focussen op de veiligheid en privacy van hun klanten. De kwaliteit van internet security laat als gevolg van de opkomst van het Internet of Things namelijk steeds meer te wensen over.
Bij meer dan vijftig procent van de top performers in de financiële sector zijn er al plannen om dit jaar aanzienlijk meer in sensoren en sensortechnologie te investeren. In dit artikel bespreken we hoe processen en transacties in de financiële sector voor altijd gaan veranderen en hoe we uitdagingen rond identiteit en veiligheid zullen moeten benaderen.
Het Internet of Things en de transformatie van de verzekeringssector
Het Internet of Things gaat de verzekeringsbranche enorm veranderen. Denk aan verbeterde dialoog met de klant en snellere afhandeling van schadeclaims. Een aantal verzekeringsmaatschappijen maakt bijvoorbeeld al gebruik van telematica – een draadloos communicatiesysteem dat voertuigen in real-time monitort. Met dit systeem verzamelen en analyseren autoverzekeraars allerlei data omtrent het rijgedrag van de klant, waarmee klantrisico beoordeeld kan worden.
Telematica maakt het voor de verzekeringnemer ook mogelijk om in plaats van een vaste premie per maand, alleen te betalen voor het aantal gereden kilometers. De hoogte van de premie kan bijvoorbeeld tevens aan het rijgedrag van de klant gerelateerd worden. Naast autoverzekeraars kunnen maatschappijen in de zorg en in de vastgoedsector ook sterk profiteren van het Internet of Things. Denk aan health monitors die real-time data naar de zorgverzekeraar sturen. Of huishoudelijke apparaten die via sensoren met je huisverzekeraar communiceren over de staat van je woning. Slimme apparaten monitoren koolmonoxidelevels, waterlekken en brandgevaar – dit maakt een huis veiliger en kan leiden tot een lagere verzekeringspremie. Het Internet of Things heeft niet alleen impact op de efficiëntie binnen de verzekeringsbranche, het beïnvloedt ook het verliesrisico en biedt een hoog besparingspotentieel. En natuurlijk wordt de klant er ook beter van.
Wees zuinig met je energieverbruik en verhoog je kans op het verkrijgen van een lening
Credit scores zijn een integraal onderdeel van risicomanagement. Voeg hier real-time data aan toe en je hebt ineens een veel beter inzicht in het gedrag van je potentiële cliënt. Dat resulteert in nog waardevollere tools om risico mee te beoordelen. Een potentiële klant kan bijvoorbeeld in een gebied wonen waar weinig misdaad plaatsvindt. Ook sport deze klant misschien regelmatig en is hij zuinig met zijn water- en energieverbruik. Een voorbeeldburger. Statistisch gezien is de kans groot dat deze persoon dan ook verantwoordelijk is met betalingen. Dus zou een leenaanvraag op basis van deze gegevens sneller worden goedgekeurd tegen bovendien een lager tarief.
Hoe we betalen gaan veranderen
Een blik in de toekomst laat ons zien dat we steeds vaker met aangesloten devices betalen. Een veelgebruikt voorbeeld is de koelkast die weet wanneer de melk bijna op is en zelf een nieuw pak bij de supermarkt bestelt. De betaling vindt automatisch op de achtergrond plaats. Retailers bieden hun klanten nu al de mogelijkheid om bij hun traditionele POS ook mobiel te betalen. Ook kan men in sommige supermarkten al betalen door QR-codes op producten te scannen. In oktober vorig jaar introduceerde MasterCard het ‘Commerce for Every Device’ programma waarmee elke accessoire, wearable of gadget tot een betaalapparaat gemaakt kan worden. MasterCard heeft inmiddels partnerships opgezet met Moov, de persoonlijke fitnesscoach voor je pols, Atlas Wearables fitnesstrackers, SmartWatch producent Omate en diverse financiële bedrijven zoals Qualcom, Coin en NXP. Als alles wordt verbonden, hebben we straks onbeperkte betaalmogelijkheden tot onze beschikking.
Apple Watch heeft Apple Pay en Visa werkt met Accenture en Pizza Hut aan een concept voor betaalsystemen met verbonden auto’s. Kun je je voorstellen dat je straks met je auto voor je pepperoni pizza betaalt bij het verlaten van de drive-through? Of dat je auto zelf voor een volle tank of het opladen van je accu betaalt? Ook laat onze auto ons in de toekomst weten wanneer het tijd is voor een service. Hij vindt de beste prijzen en noteert de afspraak in onze digitale agenda. Zodra je de garage uitrijdt, wordt het te betalen bedrag van je rekening afgeschreven. Naar verwachting is de technologie dit jaar in de VS beschikbaar, en verspreidt het zich daarna naar markten in andere delen van de wereld.
Dan is er natuurlijk de cryptocurrency Bitcoin; het eerste, gedecentraliseerde peer-to-peer betalingsnetwerk. Een systeem waarin Bitcoins voor goederen, diensten en zelfs andere valuta’s geruild kunnen worden. Bitcoins worden al door vele handelaren, e-commercewinkels en miljardenbedrijven als Dell, Amazon, Fiverr, Badoo, Shopify en Tesla geaccepteerd.
Identiteit is in de toekomst niet meer alleen mens- maar ook ‘dinggebonden’
Steeds meer apparaten zijn straks in staat om financiële transacties uit te voeren. Als gevolg wordt het vaststellen van de identiteit van een rekeninghouder een grote uitdaging, omdat identiteit niet langer exclusief mensgebonden is. Onze identiteit wordt nu vastgesteld door wat we zijn; hoe we eruit zien, onze vingerafdrukken, irissen en stem. Ook wat we weten – onze wachtwoorden, pincodes en ‘geheime’ vragen – wordt gebruikt om onze identiteit te bewijzen. Dan zijn er de dingen die we hebben; onze ID-documenten, toegangsbadges en mobiele telefoons.
Om ervoor te zorgen dat het Internet of Things in de financiële sector zijn volledige potentieel bereikt, moeten ook ‘dingen’ in identificatieprocessen worden opgenomen. Sommige persoonlijke devices als slimme horloges kunnen alleen door de eigenaar zelf gebruikt worden. Andere apparaten kunnen door meerdere mensen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld de NEST thermostaat. Weer andere devices als digitale reclameborden zijn straks ook verbonden met het IoT en voor iedereen toegankelijk. Al deze verschillende apparaten zijn niet alleen verbonden met het Internet of Things, maar ook met elkaar. Wanneer ‘dingen’ financiële transacties gaan uitvoeren wordt een hele andere benadering van identiteitsmanagement noodzakelijk. De komende tien jaar zien we dan ook grote verschuivingen in de manier waarop we onze identiteit vaststellen.
Met miljarden verbonden apparaten wordt veiligheid een nóg grotere nachtmerrie
Het feit dat het Internet zelf nog steeds niet voldoende beveiligd is, betekent dat er van veiligheid op het Internet of Things voorlopig ook nog niet veel sprake is. De explosie van het IoT met al zijn access points en sensoren in alledaagse apparaten, brengt enorme privacy- en veiligheidsrisico’s met zich mee. Het biedt slimme criminelen met hun geavanceerde middelen en vaardigheden eindeloos veel mogelijkheden. Dit is misschien wel onze grootste nachtmerrie ooit. Ontwikkelaars van IoT-apparaten hebben in verhouding veel minder tijd gestoken in technologie om deze devices tegen hacking en dergelijke te beveiligen. Er wordt echter continu gewerkt aan methodes om beveiliging aan te scherpen zoals ingebouwde biometrische identificatie-technologieën.
Conclusie
Er is geen twijfel dat het Internet of Things een dramatisch effect heeft op de manier waarop financiële dienstverleners straks gegevens verzamelen en met klanten communiceren. Om als financieel dienstverlener in dit tijdperk succesvol te kunnen zijn moet men deze nieuwe technologieën op de juiste manier inzetten. Het Internet of Things biedt talloze nieuwe mogelijkheden maar heeft ook de potentie om de sector significant te veranderen. Het creëert ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en nieuwe concurrenten. Met uitdagingen voor cyberveiligheid en privacybescherming, uiteraard.
Lees ook: Hot in technologie: internet of things & virtual reality dierentuin
Share via: