De toekomst van fitness, mode en beauty – ‘powered by technology’

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Met slimme kleding je vitale statistieken monitoren is geen toekomstvisie meer. De wearables industrie migreert langzaam maar zeker van de FitBit-type devices om je pols of bovenarm naar slimme kleding en accessoires. Met de meeste slimme kleding monitoren we nu al onze hartslag, temperatuur, ademhaling, verbrande calorieën, slaappatronen en meer. Maar de potentiële toepassingen van slimme kleding – naast fitness tracking – zijn eindeloos. Ook de toekomst van de mode wordt door draagbare technologie beïnvloed en het zal niet lang meer duren voordat er aan onze shirts knopen zitten met GPS en we met onze schoenen onze smartphones opladen.

Onopvallende wearables worden populair – fitness-tracking, maar dan modieus

De draagbare tech markt is verzadigd met fitness-producten voor fitness tracking. Hoewel de wearables al lang niet meer lijken op de grote apparaten die we een paar jaar terug droegen, moeten we deze devices nog wel steeds om en af doen en ze zijn nog steeds een doorn in het oog. De meeste consumenten zouden toch voor onopvallende of modieuze wearables kiezen zoals slimme kleding of ingetogen horloges bijvoorbeeld, die er ook daadwerkelijk als horloges uitzien. Tijdens de CES-beurs in Las Vegas onthulde Samsung  hun Smart Suit; een stijlvol pak met een NFC chip ingebed in een knoop. Als de drager van het pak zijn mobiel over de knoop beweegt kan hij zijn telefoon bijvoorbeeld op stil zetten of contactgegevens uitwisselen met de smartphone van iemand anders. Ook ontwierpen ze een slimme broekriem; de Welt of Wellness Belt. Met behulp van ingebouwde sensoren wordt deze broekriem vanzelf losser als de drager bijvoorbeeld iets teveel gegeten heeft en strakker wanneer de taille weer geslonken is.

Niet alleen voor fitness tracking – interessante toepassingen van slimme kleding in de  mode

Op dit moment wordt slimme kleding vooral ontworpen voor sporters die hun vitale statistieken willen monitoren. Er zijn echter ook een aantal zeer interessante prototypes van stijlvolle slimme kleding en accessoires die veel meer of zelfs iets heel anders doen dan ‘fitness tracking’.

Met slimme kleding en zonne-energie laadt je zo je smartphone op

Flexibele zonnepanelen bieden oneindig veel mogelijkheden en kledingontwerpers zijn al druk in de weer met het ontwerpen van kleding en accessoires waarmee je elektronische devices kunt opladen. Nederlandse modeontwerper Pauline van Dongen is er ook al druk mee bezig. In samenwerking met zonne-energie-expert Gert Jan Jongerden en Christiaan Holland van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ontwierp zij onlangs een prachtige jurk met ingebouwde zonnecellen. Met dit comfortabele en modieuze kledingstuk kun je na een uur in de zon bijvoorbeeld je smartphone voor 50% opladen. Italiaans herenmodehuis Zegna creëerde de Zegna Solar Ski Jacket, een slim ski-jack met zonnecellen. Met de cellen die ingebed zitten in de kraag van de jas wordt zonlicht omgezet in energie die kan worden gebruikt om een ​​mobiel apparaat op te laden. De afneembare kraag slaat ook energie op zodat je hem tevens op een later tijdstip – uit de zon – als oplader  kunt gebruiken.

Twee afbeeldingen van een vrouw in futuristische zwarte kleding

Een sweatshirt waarmee je je gevoelens visueel kunt uiten

We kennen ze allemaal nog wel, die mood ringen die van kleur veranderen als je stemming verandert. Ze zijn alweer een tijdje ‘uit’ maar het lijkt erop dat die rage – in andere vorm dan weliswaar – misschien weer de kop opsteekt. Sensoree lanceerde onlangs de GER Mood Sweater waarvan de kraag van kleur verandert, afhankelijk van hoe je je voelt. Het Sensoree ontwikkelingsteam bewijst met deze sweater dat een eenvoudig kledingstuk tegelijkertijd ook hi-tech kan zijn. De sweater is voorzien van een kraag met sensoren en microprocessors die door middel van een sensor die je vasthoudt in je hand de vochtigheidsgraad van je huid meet. Als je nerveus bent gaan de rode LEDs aan. Voel je je helemaal zen, dan wordt de kraag groen. Geel licht betekent dat je in extase bent en met blauw wordt aangegeven dat je je comfortabel voelt. De ‘galvanic skin response’ (GSR) technologie in dit slimme kledingstuk wordt ook gebruikt in klassieke leugendetectie.

Indommelen tijdens Netflix kijken en toch niets missen – dat kan met slimme sokken

Als je net als de meeste mensen een enthousiast Netflixkijker bent, zul je beamen dat het erg vervelend is als je tijdens je favoriete serie in slaap valt omdat je dan niet meer weet waar je gebleven bent. Voor dat probleem heeft Netflix slimme sokken ontwikkeld – de Netflix Socks. In deze sokken zitten ultragevoelige chips  zelfs de meest subtiele beweging waarnemen. Als je in slaap valt krijg je van de slimme sokken door middel van een rood lampje eerst een seintje. Als je daar niet op reageert, wordt Netflix automatisch op pauze gezet zodat je niet hoeft terug te zoeken wat je nu wel en niet gezien hebt.

These boots are made for… het opladen van je mobiel

Ben je in de toekomst ‘out and about’ en niet in de buurt van een stopcontact om je mobiel op te laden, dan zijn je schoenen je redding. Ingenieurs aan het UW Madison College of Engineering in Wisconsin hebben technologie ontwikkeld waarmee je met je schoenen energie kunt opwekken terwijl je loopt. Beweging genereert energiebronnen die feitelijk nooit opraken en deze technologie is met name interessant voor mensen die in afgelegen gebieden wonen waar geen toegang is goed functionerende elektriciteitsnetten. Wanneer je loopt genereer je wel 10 watt per voet aan energie. Deze energie gaat normaal gesproken verloren in de vorm van warmte. Als deze warmte opgevangen wordt kun je daarmee allerlei devices opladen; bijvoorbeeld een zaklamp of mobiele toestellen zoals smartphones, tablets en zelfs laptops.

Verander je nagels in sprankelende, high-tech toverstokjes

Voor veel vrouwen die van nature niet gezegend zijn met mooie nagels zijn acryl- of gelnagels echt een uitkomst. Voeg daar een beetje technologie aan toe en je nagels veranderen in sprankelende, high-tech toverstokjes. Beauty Technology Nails zijn acrylnagels waarin kleine magneten of RFID capsules verwerkt zijn. Met de magnetische nagels kun je onder andere switches in smart devices bedienen en de RFID-tags in de nagellak zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld deuren kunt openen, zoekgeraakte spulletjes terug kunt vinden, dingen kunt scannen en gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

Hand met acrylnagels

De lucht om je heen zuiveren doe je met een wearable om je pols

De Hand Tree, een persoonlijke luchtreiniger die je als wearable om je pols draagt, was één van de ontwerpen in de Electrolux Design Lab competitie. De zogenaamde anti-vervuilings wearable werd ontworpen door Alexandr Kostin uit de Russische Federatie. Het device werkt in principe net als een plant; het haalt kooldioxide en andere schadelijke stoffen uit de lucht om je heen en geeft vervolgens zuurstof af. De Hand Tree luchtreiniger heeft een oplaadbare batterij, een herbruikbaar koolstoffilter en een schermpje met organische lichtgevende diodes.

‘Safe & Stylish’ – Cuff sieraden met GPS

Vrijwel overal kun je (GPS) technologie in verwerken. Denk aan oorbellen die monitoren wat je doet, armbanden die leren wat je voorkeuren zijn om je vervolgens tips te kunnen geven en horloges die kunnen communiceren met andere slimme apparaten. Stijlvolle wearables zoals de Cuff Jewellery collectie zijn speciaal ontworpen voor je persoonlijke veiligheid. Mocht zich een noodsituatie voordoen, dan sturen de sieraden je vrienden of familieleden een bericht met gegevens over jouw locatie. Deze functie kun je door middel van een onopvallend knopje in het sieraad activeren.

Jurken die reageren op geluid en veranderen wanneer je ernaar kijkt

Amy Winters, ontwerper bij Rainbow Winters, maakt kledingstukken die reageren op hun omgeving. Een van haar creaties, een jurk gemaakt met holografisch leer, reageert op geluid. De jurk licht op wanneer het volume van de muziek omhoog gaat. Hierdoor wordt muziek in feite zichtbaar gemaakt. Een andere creatie van deze ontwerpster is een badpak met een effen gekleurd paneel waarop paarse stippen zichtbaar worden wanneer er zonlicht op valt. Designer Ying Gao heeft een aantal jurken ontworpen waarvan de stof verandert als je ernaar kijkt; wanneer de geïntegreerde eye-trackingtechnologie detecteert dat je de jurk met je ogen volgt, worden er door minuscule motoren in de stof verschillende patronen gecreëerd. De basislaag van het weefsel is gemaakt van glow-in-the-dark of fotoluminicerend garen waardoor de jurken ook oplichten.

De potentiële toepassingen voor draagbare tech in de mode zijn grenzeloos en het zal dan ook interessant zijn om deze ontwikkelingen te blijven volgen. Eén ding is zeker; we zijn op weg naar een toekomst waarin de meeste, zo niet al onze computers in onze kleding, accessoires en zelfs in ons lichaam worden verwerkt.

Share via
Copy link