Virtual reality is meer dan alleen ‘fun and games’

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Gezondheidszorg: virtuele oefening baart kunst
  • Rechtbankjury brengt virtueel bezoek aan crime scene
  • Spreken in het openbaar hoeft niet langer eng te zijn
  • Op virtueel museumbezoek
  • Google brengt wereld erfgoed naar je huiskamer
  • VR games bereiden militairen voor op de strijd
  • Ford spoort problemen op voordat ze plaatsvinden

Virtual reality behoort tot de meest toonaangevende trends van dit moment; games en films krijgen een hele nieuwe meeslepende dimensie wanneer je ze speelt of bekijkt met een VR-headset. Virtual reality is echter veel meer dan alleen ‘fun and games’. Deze fascinerende technologie wordt ook in diverse andere sectoren gebruikt waardoor je letterlijk een andere kijk op het leven krijgt.

Gezondheidszorg: virtuele oefening baart kunst

De zorgsector is een van de ‘early adopters’ – of vroege instappers – van VR. Met name in de chirurgie en diagnostiek is virtual reality van onschatbare waarde. Men gebruikt CAT-scans en echografische beelden om driedimensionale modellen van de patiënten te creëren. Chirurgen en andere medische professionals reizen vervolgens door die 3D-wereld om beslissingen te nemen over de veiligste en meest efficiënte behandelingen. Ook kunnen ze ingewikkelde ingrepen van te voren virtueel plannen en oefenen. Een ander aspect van de gezondheidszorg waar virtual reality zichzelf al heeft bewezen is in de revalidatie. Virtueel revalideren om cognitieve en motorische functies na hersenletsel of beroertes te herstellen is effectiever gebleken dan traditionele revalidatietherapie. Volgens de Europese startup MindMazeto worden patiënten met de virtuele revalidatieprogramma’s en de real-time feedback spelenderwijs veel gemotiveerder om om hun dagelijkse activiteiten te oefenen.

Rechtbankjury brengt virtueel bezoek aan crime scene

Ook in de rechtszaal komen we virtual reality in de toekomst steeds vaker tegen. Naast foto-, film- en audiomateriaal kan een virtueel bezoek aan een plaats delict ook zeer waardevol zijn voor de rechtbankjury. In een artikel in het tijdschrift van Forensic Science, Medicine and Pathology, deden researchers van de Universiteit van Zürich verslag over hun onderzoek naar het gebruik van virtual reality voor het reconstrueren van crime scenes. Het is een belangrijke ontwikkeling in de manier waarop bewijsmateriaal voor ingewikkelde misdaadscenes gepresenteerd wordt. De toepassing van deze technologie zou ervoor kunnen zorgen dat er minder hoeft worden verhoord, dat geschillen snel opgelost worden en dat strafrecht in het algemeen toegankelijker wordt.

Rechtszaal met wazige jury op de achtergrond

Spreken in het openbaar hoeft niet meer eng te zijn

Spreekangst kan eigenlijk alleen overwonnen worden door… te spreken in het openbaar. Zou het niet mooi zijn als je dat in een veilige, virtuele omgeving zou kunnen oefenen – totdat je er klaar voor bent om voor een echt publiek te staan? Google heeft daar een app voor ontwikkeld; VirtualSpeech. De app kan diverse scenario’s laten ervaren, van bruiloften tot congreshallen of kleine kantoorzalen. Je hoort (verschillende soorten) virtueel publiek bijvoorbeeld zachtjes mompelen en ook de verlichting en zelfs de materialen die gebruikt worden geven je het gevoel alsof je echt voor een zaal staat. De app biedt ondersteuning met diverse visualisatietechnieken en geeft je diverse worst-case scenario’s om mee te oefenen. Het is een eenvoudige maar effectieve virtual reality app waarmee je meer zelfvertrouwen krijgt om in het openbaar te spreken.

Fantastisch intergalactisch

Dankzij de Virgin Atlantics van deze wereld komt de mogelijkheid voor niet-astronauten om interstellair te reizen steeds dichterbij. Je moet echter wel een aanzienlijk banksaldo hebben en zo’n intergalactische reis brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Er zullen dan ook niet veel mensen zijn die zo’n ervaring snel van hun bucketlist kunnen strepen. Wel kun je redelijk eenvoudig virtueel de ruimte in. Het Smithsonian National Air and Space Museum organiseerde pasgeleden bijvoorbeeld een evenement waar bezoekers een virtuele ruimtereis konden maken met de Ranger uit de film Interstellar. Ook is virtual reality-technologie zeer geschikt voor echte astronauten die lange tijd de ruimte in gaan; als de heimwee toeslaat kunnen ze een virtueel bezoek brengen aan vertrouwde bestemmingen op aarde. NASA stak pasgeleden nog $1.5 miljoen in het Digital Arts Leadership and Innovation Lab van de Dartmouth University. In dit lab wordt namelijk onderzoek gedaan naar de mentale en emotionele voordelen van vertrouwde, virtueel gesimuleerde omgevingen op aarde voor astronauten die lang in de ruimte zijn.

Op virtueel museumbezoek

Altijd de Akropolis in Athene al willen bezoeken? En wat dacht je van het Louvre in Parijs, het Rijksmuseum in Amsterdam of het Guggenheim in New York? En dan allemaal op één dag? Met virtual reality is niets onmogelijk. Er zijn al heel wat musea waar bezoekers uit de hele wereld virtueel van fysieke kunstcollecties kunnen genieten, wanneer ze maar willen, want een virtueel museum sluit natuurlijk nooit. Een aantal musea die deze virtuele rondleidingen geven zijn bijvoorbeeld het American Museum of Natural History, het Smithsonian, de Rock & Roll Hall of Fame en het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschappen in Italië.

Tablet op aanrecht met groenten en noten er omheen

Google brengt werelderfgoed naar je woonkamer

Mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis maar weinig tijd en een gelimiteerd budget hebben, kunnen met virtual reality toch allerlei historische locaties overal in de wereld bezoeken – vanuit hun eigen luie stoel. Met Street View, een handige en leuke feature met 360-gradenpanorama’s, kun je via het Google Cultural Institute een aantal van ’s werelds mooiste erfgoederen virtueel bezoeken. De perfect bewaard gebleven archeologische site van Pompeii bijvoorbeeld of de honderden kilometerslange Australische Shark Bay. Ook kun je een virtueel bezoek brengen aan de Hiroshima Memorial Dome in Japan. De mogelijkheden zijn ook hier weer eindeloos. Het enige dat je hoeft te doen is je Google Cardboard headset opzetten.

VR games bereiden militairen voor op de strijd

Politieagenten, piloten en soldaten trainen steeds vaker in een digitale omgeving waarin ze op veilige manier kunnen kennismaken met gevaarlijke situaties. Het Amerikaanse leger besteedt bijna $4 miljard per jaar aan trainingsapparatuur met virtual reality simulator games zoals Unity 3D en Virtual Battlespace om hun troepen voor te bereiden op de strijd. Met virtual reality training kan er in allerlei verschillende scenario’s getraind worden. Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van een VR headset, datapakken, haptische handschoenen, een loopsysteem en wapens die aan het computersysteem gekoppeld zijn. Alle oefeningen die militairen tijdens de training doen en ook de vitale statistieken worden gemonitord. Het hoofddoel van deze simulaties is om de samenwerking tussen de militairen te testen en te oefenen.

Ford spoort problemen op voordat ze plaatsvinden

Autofabrikanten maken voor hun ontwerpprocessen en prototypes al decennia lang gebruik van high-tech simulatietechnieken. Voor Ford is virtual reality zelfs cruciaal voor de ontwikkeling van hun voertuigen en zij hebben VR dan ook een centrale rol gegeven. Ingenieurs en ontwerpers van diverse afdelingen zijn door deze technologie in staat om verschillende elementen van hyperrealistische virtuele prototypes te inspecteren en waar nodig aan te passen. Met virtual reality kunnen ze duizenden details testen en potentiële problemen opsporen nog voordat deze zich voordoen. Dit doen ze door plaats te nemen in een dummyinterieur waar 3-dimensionale beelden worden geprojecteerd op het plafond en de muren. Met Oculus Rift headsets op inspecteren ze alle designelementen van het interieur en via een infraroodsysteem met bewegingssensoren wordt alles wat ze doen door collega’s gevolgd. Ook de ‘look & feel’ van een interieur wordt geëvalueerd. Zo wordt bijvoorbeeld helder zonlicht gesimuleerd of een bewolkte dag, zodat men kan zien hoe dat de sfeer van een interieur beïnvloedt. Vervolgens maken ze zo nodig aanpassingen in het ontwerp. Ford wil weten hoe de auto er echt uitziet van binnen en van buiten, en hoe de klant de auto zou ervaren, nog voordat het voertuig geproduceerd wordt. Er wordt met de productie van een nieuw model dan ook niet begonnen voordat het prototype alle mogelijke virtuele inspectierondes feilloos heeft doorstaan.

Cognitief leren wordt niet alleen efficiënter maar ook leuker

Virtual reality-programma’s in training en onderwijs nemen een steeds prominentere rol in. Virtuele excursies en het simuleren van ingewikkelde concepten geeft studenten van alle leeftijden en achtergronden de mogelijkheid om cognitief leren efficiënter en effectiever te maken. Virtual reality programma’s zijn vooral populair omdat ze veel meer – zelfs oneindig veel – lesmateriaal bieden. Ook komt studiemateriaal met virtual reality echt tot leven. Het maakt alles spannender en daardoor wordt de lesstof veel beter opgenomen. Hoewel het ontwikkelen van virtueel lesmateriaal nogal kostbaar is, is het op lange termijn toch de juiste investering, vooral als je het vergelijkt met hoeveel het kost om studenten dure laboratoriumapparatuur te laten gebruiken. En die kosten worden al helemaal hoog wanneer er dan iets verkeerd gaat.

Virtual reality toepassingen breiden zich als een olievlek uit en hebben allang niet meer alleen met gaming te maken. VR heeft grootschalige economische gevolgen voor elk aspect van onze samenleving en als straks de technologie echt aanslaat en ‘mainstream’ wordt, nemen ook de prijzen van hardware zoals de Samsung Gear VR, Facebook’s Oculus Rift en Microsoft’s HoloLens een duik.

Share via
Copy link