Onderzoek onder ruim 1.600 respondenten wijst uit dat marketeers veel moeite hebben om in te spelen op trends. Het probleem ligt niet bij het tijdig signaleren van trends, maar bij de invloed van marketeers op productontwikkeling en marketingmixelementen. Trends worden soms al jaren van tevoren gezien, maar het ontbreekt marketeers aan macht binnen het bedrijf om erop in te spelen.
In slechts 25% van de gevallen hebben trends invloed op het productontwikkelingsproces binnen een bedrijf. In nog geen vijfde van de gevallen (18%) wordt de marketingmix aangepast om in te spelen op trends. Onno Ponfoort is senior managing consultant van onderzoeksbureau Berenschot. Hij licht de conclusies toe, die in MarketingTribune gepubliceerd werden: “Als reden hiervoor geven marketeers aan dat ze te weinig macht hebben om productontwikkeling en andere marketingmixelementen te beïnvloeden. Degenen die wel inhaken op trends, doen dit vooral door de P’s van promotie en product te benutten.”
De twee belangrijkste trends van 2008 die uit de enquêtes naar voren kwamen zijn communitymarketing en 50+-marketing. 32% van de ondervraagde marketeers noemde communitymarketing als trend, hoewel slechts 53% van hen aangeeft daadwerkelijk actie te ondernemen op dit gebied. 26% van de marketeers noemde 50+-marketing als belangrijkste trend; van hen zal slechts 35% het herkennen van deze trend omzetten in daden. De top-5 van trends wordt verder afgerond met e-communication (22%), internet en web-based applications (22%), en viral en buzz marketing (20%).
Hoewel dit het vijfde jaar is dat Berenschot het onderzoek uitvoert, is het de eerste keer dat communitymarketing en 50+-marketing genoemd worden als belangrijke trends. Dit geeft aan dat marketeers wel zicht hebben op wat er speelt op de markt, ondanks dat zij niet in staat zijn hun bedrijf erop in te laten spelen.
Communitymarketing werd niet eerder genoemd maar staat nu ineens bovenaan de lijst. Ponfoort vertelt: “Internet is een belangrijke aanjager van deze trend. Consumenten kunnen online steeds meer en steeds sneller informatie vinden. Daarnaast zijn zij zelf actief via blogs en fora, waar zij hun mening ventileren over nieuwe producten en merken. Communitymarketing haakt hierop in door met deze nieuwe generatie consumenten in contact te treden. Het idee is hen zodanig bij het merk te betrekken dat zij gaan fungeren als brand advocates, fans van het merk, die de boodschap verspreiden onder nieuwe prospects. Uit de drie andere mediumgerelateerde trends is af te leiden dat marketeers dergelijke communities logischerwijs ook digitaal benaderen.”
Het is dit jaar voor het eerst dat Berenschot samenwerkt met MarketingTribune voor dit onderzoek. Lezers van MarketingTribune konden onder andere de enquête online invullen.
Share via: