Het past geheel in de tijdsgeest, de middelen zijn beschikbaar en de bereidwilligheid bij de producenten is groeiende. De tijd van het dicteren is voorbij, samen de waarde vergroten, dat is het heden en de toekomst. Onderdeel zijn van de ontwikkeling van een (nieuw) product van een merk waar jij iets mee hebt en al jarenlang trouw bent. De tijd is gekomen dat jouw loyaliteit wordt beloond, je behoeften worden bevredigd en er geen producten meer worden ontwikkeld waar niemand op zit te wachten. Het is tijd voor co-creatie & co-design.
In dit artikel wordt je ingewijd in deze vernieuwende manier van produceren, maak je kennis met de ‘pains & pleasures’, zie je een aantal voorbeelden uit de praktijk om je te inspireren hiermee aan de slag te gaan.
Waar hebben we het nu over
Aangezien co-creatie en co-design vaak in een adem worden genoemd, hieronder ter verduidelijking het onderscheid. In dit artikel worden voorbeelden gegeven van co-design en co-creatie.
Co-creatie is een situatie waarbij een organisatie waardecreatie laat plaatsvinden door een samenwerking aan te gaan met een groep consumenten, eindgebruikers of andere belanghebbenden.
en
Co-design is een proces waarin consumenten of eindgebruikers betrokken worden om klantgericht nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. De inbreng van consumenten/eindgebruikers is in dit proces gericht op waardecreatie binnen een organisatie.
Pains & Pleasures
Co-creatie kent een aantal ‘pains & pleasures’, hieronder een aantal benoemd.
Pains & Pleasures
Pains | Pleasures |
---|---|
Veranderingen kosten tijd, dus geld | Samenwerking leidt tot verbetering van creatie |
Samenwerken is moeilijker dan concurreren | Dialoog brengt verdieping |
Klantgericht ondernemen is nieuw, dit brengt veel weerstand met zich mee | Positieve invloed op de effectiviteit |
Juridisch lastig te bepalen wie de eigenaar is van de (nieuwe) creatie | Positieve invloed op het imago |
Positieve invloed op de loyaliteit | |
Zichtbaarheid wordt vergroot | |
Vergroting inzicht klantbehoefte | |
Vergroting inzicht marktbehoefte |
Afhankelijk van de situatie en doelstellingen zijn er nog meer ‘pleasures’ te benoemen.
Voorbeelden uit de praktijk
Hieronder een aantal praktische voorbeelden van bedrijven / merken die deze methode van creëren hebben toegepast. In enkele voorbeelden zijn Social Media ook ingezet om de methode tot uitvoering te brengen.
Lay’s – Maak de smaak
Deze chips producerende gigant heeft middels een scala aan Social Media en in combinatie met andere media als televisie, print en radio, een ware revolutie veroorzaakt op het gebied van co-design. Hieronder een filmpje met daarin een van de video commercials, deze is zowel online (YouTube) als op televisie gebruikt.
NIKEiD
Nike is een schoolvoorbeeld van een organisatie die steeds meer groeit naar een volledige co-creatieve organisatie. Zij hebben verschillende toepassingen waardoor dit duidelijk is gemaakt, denk hierbij bijvoorbeeld aan Nike+ en NIKEiD. Bij Nike+ worden (hard-)lopers wereldwijd met elkaar verenigd door een volledig ‘customized’ online platform. Dit platform faciliteert de hardlopers d.m.v. verschillende gebruikersgeorienteerde applicaties, afgelegde kilometers per week, een trainingsschema etc.
Bij NIKEiD draait het het om het zelf ontwerpen (co-design) van je favoriete Nike sneaker. Hiervoor hebben zij een applicatie gebouwd die te gebruiken is op hun website, maar ook hebben zij dit mogelijk gemaakt binnen Facebook. Een voorbeeld hiervan vind je hier.
KLM BlueLab
Ook vaderlands trots, Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, KLM, timmert goed aan de co-creatieve weg. Oktober 2007 hebben zij BlueLab gelanceerd. Dit is een online platform speciaal ingericht om de dialoog mogelijk te maken met de klant, een ‘online ideeënbus’. Meer informatie vind je hier.
Lego Factory
Na jarenlang de markt te hebben gedicteerd met de multi-inzetbare plastic blokjes is sinds 2005 voor Lego ook het nodige veranderd. Niet zozeer de bouwstenen, maar wel de thema’s. De thema’s als ‘Adventures’, ‘Technic’, ‘Rock Raiders’ en ‘Systems’ werden zorgvuldig bedacht en uitgewerkt door het creatieve team binnen Lego. Sinds 2005 zijn niet alleen de creatieven binnen Lego verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe thema’s, maar juist ook de gebruikers en liefhebbers van Lego. Middels Lego Factory is het mogelijk gemaakt eigen thema’s te bedenken en door te voeren. Lego gebruikt hier met name YouTube ter ondersteuning van hun marketing.
Een voorbeeld van een co-design project is Lego Hero Factory, zie hieronder de trailer:
Lego is overigens ook binnen Facebook ruimschoots aanwezig, zie hier hun Facebook Page.
ReDesign Connect
Dit is een project van ReDesignMe.com.
In het kort, het is een interactief platform waar het volgende mogelijk wordt gemaakt:
- Een bedrijf plaats een creatieve opdracht, dit wordt een ‘Challenge’ genoemd.
- De community, bestaande uit meer dan 8.000 mensen, gaat de ‘Challenge’ aan
- Het bedrijf beloond de beste aanmeldingen met een financiële beloning
Share via: