- Smartphones worden nóg slimmer
- Blockchain zien we binnenkort overal
- KI wordt mainstream
- Slimme elektrische auto’s gaan de huidige vervuilers steeds meer vervangen
2017 was een interessant jaar voor tech. Er waren baanbrekende ontwikkelingen in nagenoeg alle sectoren en in veel gevallen zagen we dat nieuwe technologieën mogelijk maakten wat voorheen onmogelijk leek. In China kan men nu – dankzij gezichtsherkenningstechnologie – met een glimlach voor boodschappen betalen. Zelfrijdende systemen hebben zichzelf het afgelopen jaar bewezen op snelwegen in de VS. Biotech liet zien dat bacteriën kunnen worden omgezet in piepkleine zonnecellen die de basis vormen voor biobrandstoffen en materialen. Kwantumcomputatie nam een reusachtige sprong voorwaarts en maakt nu processors mogelijk die zelfs de allersnelste conventionele computers overtreft.
Dit is natuurlijk slechts een greep uit de vele verbazingwekkende nieuwe technologieën die vorig jaar hun intrede deden. Nog enthousiaster zijn we over wat ons in 2018 te wachten staat. Hier zijn vier trends die we het komende jaar verwachten.
Smartphones worden nóg slimmer
Onze smartphones zijn natuurlijk al heel slim, maar we verwachten dat onze geliefde mobieltjes in 2018 nog veel intelligenter worden. Bedrijven als Huawei zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe besturingssystemen die cloudgebaseerde KI mogelijk maakt. Het doel is om een mobiele telefoon te produceren die zich bewust is van zijn omgeving, een persoonlijke assistent die context begrijpt en echt kan helpen. Raak je ook zo gefrustreerd als Alexa of Siri niet begrijpen wat je bedoelt? Huawei heeft daar een oplossing voor ontwikkeld – de Kirin 970 processor in de Huawei Mate 10 die een paar maanden geleden uitkwam.
De Kirin 970 heeft een neural processing unit. Dit is een soort chip waarmee – met behulp van real-time KI – allerlei taken uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan het verwerken van camerabeelden, het renderen van graphics en natuurlijk het opslaan van al je data. Hiervoor zijn normaal gesproken meerdere chips nodig. Dit nieuwe soort chips gaan we in de toekomst ook in allerlei andere slimme apparaten tegenkomen.
Tech-journalist Ed Oswald zegt: “Stel je voor – je pakt je lege fles vruchtensap en zegt ‘Alexa, bestel dit’. Vervolgens wordt het automatisch, zonder dat je zelf verder iets doet, voor je besteld omdat Alexa begrijpt waar je naar kijkt of wat je in je handen hebt”. En stel je nu eens voor wat er met zulke neural processing units in de toekomst allemaal nog meer mogelijk is!
Blockchain zien we binnenkort overal
Cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum zijn een hot topic. De waarde van bitcoin is de afgelopen twaalf maanden meer dan 1.500 procent gestegen en er zijn inmiddels honderden verschillende digitale munteenheden . Toch zijn investeerders op hun hoede. Beursmiljardair Warren Buffet, bijvoorbeeld, verwacht dat het slecht zal aflopen met cryptomunten. Ook Charlie Munger, Buffet’s rechterhand, is niet onder de indruk van het bubbelachtige karakter en de speculatieve trekken van bitcoin. Misschien hebben ze gelijk, de tijd zal het leren.
Maar zelfs sceptici zijn onder de indruk van blockchain, de softwarearchitectuur die Bitcoin mogelijk maakt. Azeem Azhar, expert op het gebied van machine learning en wetenschappelijk schrijver voor het World Economic Forum, zegt: “Onder de speculatieve kolkende oppervlakte komen nuchtere teams in rustiger water bij elkaar om echte problemen aan te pakken met de unieke eigenschappen van blockchain-technologieën”.
Als je, net als wij, van technologie houdt, behoeft blockchain geen introductie. De ongelooflijke veiligheid en transparantie van dit gedecentraliseerde digitale grootboeksysteem zetten de fundamenten van het bedrijfsleven op zijn kop. Van onroerend goed en bankieren tot gezondheidszorg en energie, blockchain wint aan populariteit en biedt nieuwe manieren om transacties vlotter en veiliger te laten verlopen. Marketeer Jeremy Epstein zegt: “Elke industrie die vol zit met tussenpersonen verliest veel waarde langs het transactiepad en biedt geen transparantie en vertrouwen. Dat is een industrie die rijp is voor blockchain-gedreven verstoring”. Klanten gaan veiligheid en transparantie eisen zoals alleen een blockchain kan garanderen.
We verwachten dat blockchain in 2018 de dominante technologie zal zijn die transacties faciliteert. Met andere woorden: ga er maar vanuit dat je het overal tegen zult komen.
KI wordt mainstream
Mensen overtuigen van de kracht waarmee KI voorspellende analyses kan sturen, big data kan filteren en geïnformeerde aanbevelingen kan doen, is niet altijd eenvoudig. We begrijpen vaak niet goed wat slimme algoritmen, beeldherkenningstechnologie en machine learning voor ons kunnen betekenen. Diegenen die zich dit wel realiseren, zijn zich ervan bewust dat het krachtige tools zijn die professionals kunnen helpen om meer taken efficiënter uit te voeren en KI heeft al op vele uiteenlopende manieren bewezen hoe waardevol het is.
Maar experts zien een potentieel probleem dat de adoptie van KI-tech vertraagt. “Mensen weten niet hoe ze ermee om moeten gaan”, vertelt Rob Koplowitz, een KI-expert bij Forrester. “Er moeten in dit vroege stadium nog heel wat handjes vastgehouden worden”. Koplowitz wijst op twee kwesties. Ten eerste moeten niet-tech-bedrijven overtuigd worden van de voordelen van kunstmatige intelligentie. Ten tweede hebben we meer mensen nodig die met het gecompliceerde machine learning overweg kunnen.
Zodra meer mensen de kracht van KI persoonlijk ervaren, zal de technologie kritische massa bereiken en in populariteit exploderen. Toch zal dat niet van de ene dag op de andere gebeuren en er zal voortdurend investering nodig zijn van Google’s en Amazon’s ‘consulting wings’ – de teams die helpen de voordelen van machine learning en beeldherkenningstechnologie te verkopen aan middelgrote, niet-technologische bedrijven. Maar we verwachten een snelle omarming van deze nieuwe technologie, naarmate meer industrieën de voordelen ervan ondervinden in 2018.
Educatieve programma’s voor machine learning worden al door Microsoft en Amazon gefinancierd. Swami Sivasubramanian, een KI expert bij AWS, is begonnen met het lesgeven van machine learning aan ‘newbies’ – die de techniek overigens makkelijker vonden dan ze verwacht hadden. “Machine learning wordt een gewoon onderdeel van programmeren”, vertelt hij aan Wired. Als hij succesvol is – en daar gaan we van uit – kunnen we een nieuwe golf van KI augmentatie verwachten in het bedrijfsleven.
Slimme elektrische auto’s gaan de huidige vervuilers steeds meer vervangen
Onze laatste voorspelling is een nogal voor de hand liggende. Iedereen is in feite met schone energie bezig. Schonere auto’s zijn een groot stuk in de groene stroompuzzel. Europa zet inmiddels grote vraagtekens bij diesel en investeert fors in wind- en zonne-energie. Met name na het Volkswagenschandaal waarin de autogigant de uitstootgegevens van dieselauto’s met ‘sjoemelsoftware’ manipuleerde. De manier waarop onze auto’s aangedreven worden, gaat dan ook in rap tempo veranderen. Dankzij innovaties op het gebied van accutechniek, zoals grotere opslagcapaciteit en oplaadsnelheid, gaan we straks steeds meer elektrische auto’s zien op onze snelwegen.
Wij denken dat de trend zich niet alleen zal richten op accu-aangedreven voertuigen, maar op kleinere, slimmere auto’s in het algemeen. Alexis Madrigal, wetenschappelijk schrijver van The Atlantic, voorspelt: “Ik denk dat er op stedelijke straten in de loop van de tijd steeds minder ruimte zal worden besteed aan snelrijdende auto’s, bussen en vrachtwagens, en meer aan langzamere, eenpersoonsvoertuigen”.
Share via: