Recommerce: een ogenschijnlijk onmogelijk huwelijk tussen duurzaamheid en consumentisme

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • De groeiende trend van verantwoord consumeren
  • Maak het de verkoper gemakkelijk – het succes van recommerce
  • Recommerce is bigger business dan je zou verwachten

Ons milieu zit zwaar in de problemen en we hebben dringend oplossingen nodig. Maar de maatregelen die we nemen om afval te verminderen en korte metten te maken met roekeloze consumptie moeten zowel systematisch als verstrekkend zijn. We zijn wel stappen aan het zetten in die richting, maar er moet nog veel meer gebeuren – veel meer dan het scheiden van ons afval – en snel ook.

Een mooi voorbeeld van innovatieve benaderingen die de aandacht van de media trekken is Kathleen Kerridge van the Guardian. Zij stelt voor om consumentisme en voedselverspilling te bestrijden door etensresten te transformeren in smakelijke maaltijden. Ze vindt ook dat we ons verzetten tegen het doelloze consumentisme dat ons aanmoedigt om teveel te kopen – je weet wel, het ‘twee halen, één betalen’ idee. Het is geen wereldschokkend nieuw concept, dat minder kopen (zodat we minder verspillen), maar dit soort dingen kunnen wel een flinke deuk maken in de enorme bergen afval die we nu met z’n allen produceren.

De ‘nieuwe’ recommerce trend maakt slim gebruik van onze drang om te consumeren en stuurt dat gedrag in principe bij. Recommerce vergroot de impact van hergebruik door het voor de massa aantrekkelijker te maken. Daarmee laat het zien dat duurzaamheid de kern kan vormen van een nieuwe economie zonder de manier waarop retail werkt fundamenteel te veranderen.

Een economie gebaseerd op hergebruik hoeft overigens helemaal niet zo belerend en moraliserend te zijn als je misschien zou denken en consumenten zijn zich steeds meer bewust van de voordelen van een economie die minder ‘wegwerpbaar’ is. In plaats van bijvoorbeeld om de paar jaar een nieuwe mobiel te kopen en de oude in een la te gooien, kun je deze ook verkopen. En er zijn gelukkig ook steeds meer mensen die gebruikte telefoons kopen en verkopen. Tom Kang van Counterpoint Research zegt bijvoorbeeld dat “de wereldwijde markt voor gereviseerde smartphones in 2017 met 13% j-o-j is gegroeid en bijna 140 miljoen eenheden heeft bereikt. Dit in tegenstelling tot de wereldwijde nieuwe smartphones markt, die vorig jaar met nauwelijks 3% groeide…” Op deze manier kan er niet alleen geld worden bespaard maar ook verdiend.

Een grote stapel mobiele telefoons
De wereldwijde markt voor gereviseerde smartphones is in 2017 met 13% j-o-j gegroeid en bereikte bijna 140 miljoen eenheden.

De groeiende trend van verantwoord consumeren

Consumentisme wordt door de groeiende trend van hergebruik in feite getransformeerd. “One man’s trash is another man’s treasure”. Er is in Nederland al jarenlang een grote tweedehands markt en platforms als Marktplaats tieren welig. Recommerce is de business-versie van dit concept en heeft het potentieel om consumentisme op zijn kop te zetten. Bovendien is het ook nog eens een zeer eenvoudig businessmodel. Iemand met spullen die hij of zij niet meer nodig heeft kan deze verkopen of ruilen voor iets anders. Dit creëert in wezen een markt van tweedehands goederen, waar kopers, verkopers en tussenhandelaren allemaal aan verdienen, om nog maar te zwijgen van de ‘winst’ die het oplevert met betrekking tot het milieu. Een eenvoudig maar ook zeer krachtig concept.

We weten allemaal dat consumentisme een groot probleem is, maar onze massacultuur blijft dit maar aanmoedigen. Niemand is er immuun voor, de kracht van het nieuwe, het betere, het mooiere. We willen het allemaal, ook al is er met de bestaande spullen die we hebben helemaal niets mis. Recommerce voldoet op een duurzame manier aan deze psychologische behoefte. Want de volgende keer dat je een nieuwe mobiel of die onweerstaanbare designerstoel wilt kopen, verkoop je eerst je gebruikte telefoon en nog mooie stoel aan iemand anders. Dat blijft natuurlijk consumentisme, maar wel zonder schuldgevoel en nadelige invloed op het milieu.

Maak het de verkoper gemakkelijk – het succes van recommerce

Door het makkelijker te maken om gebruikte spullen te (ver)kopen en bijvoorbeeld gratis verzending aan te bieden, zorgen recommerce retailers ervoor dat de tweedehands markt veel aantrekkelijker wordt. Christoph Braun, co-founder & Managing Partner van de Europese Venture Capital firma Acton Capital Partners, legt uit: “Voor de klanten is het verkoopproces eenvoudig: met hun mobiele telefoon scannen ze de barcode van een boek, CD, DVD of game, of beschrijven het kledingstuk dat ze willen verkopen. Vervolgens ontvangen ze direct een offerte en betaling en kunnen ze het pakketje gratis versturen of laten afhalen”.

Recommerce retailers verkopen vervolgens wat ze direct hebben gekocht, of bieden de producten aan op kanalen als eBay, waarbij een dagelijkse vorm van hergebruik wordt gecombineerd met de massamarketing power van e-commerce. Dat is een krachtige combinatie die voldoet aan de behoeften van twee verschillende soorten consumenten. Enerzijds kunnen mensen die echt het nieuwste van het nieuwste willen kopen zich toch goed voelen over hun nieuwe aankopen. De oude hebben ze immers ‘gerecycled’! En anderzijds is het voor gewetensvolle shoppers een fijn idee dat er een massamarkt is voor tweedehands goederen waar ze kunnen kopen en tegelijkertijd hun steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=AnQlmlszv-M

Recommerce is bigger business dan je zou verwachten

Het is bigger business dan je misschien zou denken. Winkeliers als Momox, ReBuy en Quoka.de maken een zo’n enorme groei door dat onkruid er jaloers op zou zijn. Momox – een bedrijf dat boeken, games, cd’s en dvd’s verkoopt – laat namelijk al zeven jaar op rij een groei met dubbele cijfers zien en heeft alleen al in 2016 een verbazingwekkende 150 miljoen euro verdiend.

Met dit soort getallen kunnen we echt een verschil maken, omdat er heel veel tweedehands handel nodig is om een winst van die omvang te realiseren. En voor elk artikel dat wordt verkocht, betekent dat minder afval dat naar een stortplaats gaat en een langere levensduur voor spullen waar helemaal niets verkeerd mee is. Bovendien zijn de grote e-commerce spelers als Amazon ook zeer geïnteresseerd in recommerce. En zodra die erin stappen kunnen we een wereldwijde explosie verwachten van dit innovatieve alternatief.

En wat we ook positief vinden aan deze oplossing is dat het ons ongebreidelde consumentisme in andere banen leidt. Het verandert gedrag dat vele nadelige gevolgen heeft in iets nuttigs. En dat is precies het soort out-of-the-box denken dat we nodig hebben als we een oplossing willen vinden voor de wereldwijde afvalcrisis.

Share via
Copy link