Nemen vliegende auto’s nu binnenkort echt een vlucht?

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Het Brabantse PAL-V onthult Liberty Pioneer Edition
  • Boeing voltooit eerste testvlucht met autonoom passagiersvliegtuigje
  • Het BlackFly-vliegtuig gaat in 2019 in de verkoop
  • Audi, Airbus en Italdesign onthullen prototype futuristische vliegende taxi
  • Filippijnse uitvinder onthult vliegende sportwagen
  • Zijn vliegende auto’s de toekomst van transport?

De gebroeders Wright gingen in 1903 voor het eerst met hun Wright Flyer de lucht in en sinds die tijd is vliegen van lieverlee een steeds populairder transportmiddel geworden. Naast het feit dat het de snelste vervoersmethode is en we daardoor in korte tijd grote afstanden kunnen afleggen, is vliegen uiteindelijk ook de veiligste manier van reizen geworden. Sommige mensen geloofden dat we na de eerste vliegtuigen ook al snel vliegende auto’s zouden krijgen, maar die zijn tot op heden alleen nog maar in sciencefictionverhalen en -films voorgekomen. In de afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat de eerste vliegende auto op de markt wil brengen – en het aantal investeringen dat deze bedrijven heeft weten aan te trekken – echter enorm gegroeid.

Infographic toont de voorspe lde waarde van de wereldwijde autonome stedelijke vliegtuigmarkt
Analisten van Morgan Stanley voorspellen dat de waarde van de wereldwijde autonome stedelijke vliegtuigmarkt in 2040 minstens $1,5 biljoen zal bedragen.

Analisten van de Amerikaanse multinational investment bank Morgan Stanley schatten dat de waarde van de wereldwijde autonome stedelijke vliegtuigmarkt in 2040 minstens $1,5 biljoen zou kunnen bedragen. Deze enorme waardegroei wordt mogelijk gemaakt door verschillende economische en technologische factoren, zoals vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie, innovatieve productieprocessen, verbeterde batterij-efficiëntie, toegenomen rekenkracht en betere satellietcommunicatie. Op dit moment is het eerder een kwestie van wanneer, en al lang niet meer of we binnenkort vliegende auto’s boven ons hoofd zien zoemen. Sterker nog, het gebeurt waarschijnlijk sneller dan je denkt.

Het Brabantse PAL-V onthult Liberty Pioneer Edition

Op de Autosalon van Genève 2019 heeft het Brabantse Pal-V de Liberty Pioneer Edition onthuld: de eerste vliegende productieauto ter wereld met een beperkte oplage van negentig stuks die in 2020 de weg op – en de lucht in – gaan. De nieuwe Liberty Pioneer heeft carbonfiber details, een two-tone kleurenschema, interieur met lederen bekleding en een prijs die vastgesteld is op €499.000. De cockpit van de Liberty biedt plaats aan twee personen die het voer/vliegtuig beide kunnen besturen. Bovendien kun je via het Electronic Flight Instrument System een oogje in het zeil houden. Om deze vliegende auto te kunnen besturen heb je zowel een rijbewijs als een beperkt vliegbrevet nodig – deze laatste kun je bij PAL-V overigens in een stoomcursus van ongeveer 40 uur halen. Voor degenen die zich de Pioneer-editie niet kunnen veroorloven is de Liberty er ook in een sportuitvoering – Liberty Sport – die ‘maar’ €299.000 kost.

https://www.youtube.com/watch?v=shjL2bDVpds

De Liberty is het best te omschrijven als een kruising tussen een gyrocopter en een kleine personenauto. Het unieke, door Italiaanse designers vormgegeven ontwerp heeft drie wielen, op het dak gemonteerde rotorbladen, een lage ophanging en een kantelbare cockpit. De Liberty heeft een op een Rotaxmotor-gebaseerde dubbele aandrijving die uit twee afzonderlijke motoren bestaat; een om te rijden en de andere om te vliegen. De grote rotor bovenop wordt gebruikt om ​​lift te creëren en de voorwaartse kracht wordt geleverd door de rotor aan de achterkant. De Liberty levert een vermogen van 99 pk waardoor je binnen 9 seconden 100 km/u rijdt en een topsnelheid van 160 km/u kunt bereiken. De totale actieradius komt uit op rond de 1,315 kilometer. De vliegende motor daarentegen is krachtiger en heeft 197 pk waardoor de Liberty een topsnelheid van 180 km/u kan bereiken. Vliegend heeft hij een actieradius van 500 kilometer en kan hij een hoogte bereiken van 3.500 meter. =

De Liberty, die overigens een ton weegt, schakelt binnen 5-10 minuten van rijmodus naar vliegmodus, maar dit gaat niet helemaal automatisch. Voordat de auto kan opstijgen moet de bestuurder – terwijl de rotormast zich automatisch ontvouwt – het staartgedeelte zelf uittrekken, de twee rotorbladen uitvouwen en de propeller verwijderen. Opstijgen en landen is ook nog best een uitdaging want daar heb je ongeveer 200×200 meter voor nodig. Kleine landingsbanen, (ultralight)vliegvelden en zweefvlieglocaties zijn daar dan ook het meest geschikt voor. De Liberty voldoet aan de geldende verkeersveiligheidsvoorschriften en is ook gecertificeerd om te vliegen onder zowel het European Aviation Safety Agency als de Amerikaanse Federal Aviation Administration. “Na jaren van hard werken is ons team erin geslaagd om een innovatieve vliegende auto te maken, die voldoet aan bestaande veiligheidsstandaarden”, zegt Pal-V CEO Robert Dingemanse.

Boeing voltooit eerste testvlucht met autonoom passagiersvliegtuigje

Als onderdeel van het Boeing NeXt-programma heeft de lucht- en ruimtevaartgigant Boeing onlangs in een fabriek in Manassas, Virginia, een testvlucht uitgevoerd met het prototype van zijn autonome Passenger Air Vehicle (PAV). Deze testvlucht brengt het concept van een heuse vliegende auto weer een stapje dichterbij de realiteit. De bedoeling van de test was om de autonome functies en de grondcontrolesystemen te evalueren, maar het nog onbekende vliegtuig voerde bovendien met succes opstijg-, zweef- en landingsmanoeuvres uit. “In een jaar tijd zijn we geëvolueerd van een conceptueel ontwerp naar een vliegend prototype”, zegt Greg Hyslop, chief technology officer van Boeing. “Boeing’s expertise en innovatie zijn van cruciaal belang geweest bij de ontwikkeling van de luchtvaart als ’s werelds veiligste en meest efficiënte vorm van transport en we zullen blijven leiden met een veilige, innovatieve en verantwoorde benadering van nieuwe mobiliteitsoplossingen”.

Het PAV-prototype, ontwikkeld door de dochteronderneming Aurora Flight Sciences, is 9,1 meter lang en 8,5 meter breed. Het heeft vleugels en een achterpropeller en wordt aangedreven door een elektrisch voortstuwingssysteem, waardoor het een bereik heeft van ongeveer 80 kilometer. Volgens het bedrijf zal de PAV uiteindelijk in staat zijn om volledig autonoom te vliegen. “Dit is hoe revolutie eruitziet, en het is vanwege autonomie”, zegt John Langford, de president en chief executive officer van Aurora Flight Sciences. “Door de certificeerbare autonomie wordt stille, schone en veilige stedelijke luchtmobiliteit mogelijk”.

Het BlackFly-vliegtuig gaat in 2019 in de verkoop

De in Californië gevestigde startup Opener heeft onlangs aangekondigd dat zijn vliegende ‘auto’, de BlackFly, ergens in 2019 op de markt zal komen. De BlackFly, het eerste ultralichte, volledig elektrische VTOL-luchtvaartuig (een afkorting voor Vertical Take-Off and Landing) heeft een ongebruikelijk ontwerp. Het heeft acht kleine rotoren langs de twee parallelle vleugels en een enigszins afgeronde onderkant waardoor het zichzelf langzaam in de juiste positie kan laten schommelen wanneer het landt. De BlackFly heeft geen wielen, dus een vliegende auto kun je het niet noemen. “Opener blaast de kunst van het vliegen nieuw leven in met een veilig en betaalbaar vliegend vervoermiddel dat korte metten maakt met de alledaagse beperkingen van grondtransport”, zegt Marcus Leng, ontwerper van de BlackFly en CEO van Opener.

De BlackFly is voorzien van een stoel voor één persoon van maximaal 198 centimeter lang en een gewicht van niet meer 113 kilo. Het is volledig elektrisch, met een maximale snelheid van 100 km/u en een actieradius van 40 kilometer. Gelukkig kan de batterij binnen 25 minuten volledig worden opgeladen. De BlackFly kan ook vanuit water opstijgen en op allerlei verschillende oppervlakken landen, zoals gras, asfalt, sneeuw en ijs. Het heeft inmiddels 40.000 vluchtcycli doorlopen en met succes een volledig laadvermogen over een afstand van meer dan 19.000 kilometer vervoerd. Het is uitgerust met drie veiligheidssystemen, waaronder een glijmodus die in geval van een stroomstoring wordt geactiveerd. En in geval van een worstcasescenario is er zelfs een ballistische parachute aan boord. Volgens het bedrijf is de BlackFly – dankzij de simpele gebruikersinterface met intuïtieve joystick, soft-landing assist en een ‘return home’-knop – zeer eenvoudig te bedienen. Het bedrijf hoopt dat de BlackFly in de toekomst bovendien autonoom kan vliegen. Hoewel je er in de VS geen vliegbrevet voor nodig hebt, moet je wel het schriftelijke examen voor privépiloot van de FAA afleggen.

Een factor die de bruikbaarheid van de BlackFly echter kan beperken is dat het door de Federal Aviation Administration (FAA) in de VS geclassificeerd is als een ultralicht voertuig. Dat betekent dat je niet ’s nachts en niet over stedelijke gebieden kunt vliegen en dat je de BlackFly dus niet kunt gebruiken om aan de verkeerschaos te ontsnappen. Bovendien moeten de weersomstandigheden gunstig zijn om het luchtvaartuig te kunnen gebruiken – zoals temperaturen boven het vriespunt en minimale wind.

Hoeveel de BlackFly moet gaan kosten is nog niet bekendgemaakt, maar het bedrijf zegt dat de prijs concurrerend zal zijn en vergelijkbaar met een SUV. “De toekomst van de luchtvaart begint vandaag”, zegt Alan Eustace, de directeur van Opener en voormalig ‘senior vicepresident of knowledge’ bij Google. “Deze droom, die zo moeilijk en duur was om te verwezenlijken, is binnenkort voor miljoenen bereikbaar. Opener maakt vliegen weer plezierig en opent een nieuwe wereld van mogelijkheden”.

Audi, Airbus en Italdesign onthullen prototype futuristische vliegende taxi

Audi, Airbus en Italdesign hebben hun krachten gebundeld om een ​​futuristisch prototype voor een vliegende taxi te maken met de naam Pop.Up Next – een kruising tussen een zelfrijdende elektrische auto en een passagiersdrone. Pop.Up Next bestaat uit drie afzonderlijke modules: een chassis met wielen (de grondmodule), een capsule voor twee passagiers en een drone met een rotor (de dronemodule). Terwijl het chassis doet denken aan een kleine, sportieve elektrische auto, is de afneembare passagierscapsule wel het meest interessante onderdeel van het voertuig. Deze kan door de dronemodule worden opgepakt en afgevoerd, waardoor alleen het onderstel achterblijft.

Er werd in maart 2018 al over de Pop.Up Next gesproken maar pas in november van dat jaar – tijdens de Amsterdam Drone Week-conventie – presenteerden de bedrijven uiteindelijk een werkend schaalmodel van 1:4. Ze lieten zien hoe de dronemodule door een hal vloog en op een parkeerplaats landde, waarna de grondmodule zichzelf eronder reed. Daarna werd de passagierscapsule opgetild en aan de onderkant van de dronemodule bevestigd. Die steeg vervolgens op om de capsule naar het beginpunt terug te brengen en deze weer op een andere grondmodule te plaatsen.

Hoewel de test een succes was, moeten er nog een aantal uitdagingen overwonnen wonnen voordat Pop.Up Next klaar is voor commercieel gebruik. “Hiervoor moeten we een lijst met een aantal vakjes afvinken – het voertuig is er één, veiligheid is de belangrijkste, infrastructuur is er één, acceptatie is weer een andere”, zegt Airbus executive Jean Brice Dumont. “Ik denk dat het meer dan een decennium zal duren voordat een significante, grootschalige uitrol van air-taxisystemen realiteit wordt”.

Filippijnse uitvinder onthult vliegende sportwagen

De Filipijnse uitvinder Kyxz Mendiola onthulde onlangs wat hij noemt de vliegende Koncepto Milenya sportwagen. Het vliegende voertuig beschikt over 16 rotatiemotoren die worden aangedreven door zes lithium-ionbatterijen, waardoor de Koncepto Milenya een maximumsnelheid van 60 km/h en een hoogte van 6,1 meter kan bereiken. Het voertuig biedt plaats aan één inzittende met een maximumgewicht van 100 kilo. Het voertuig is relatief eenvoudig te bedienen, dankzij een intuïtieve draagbare radiofrequentiecontroller. “Druk op een knop en hij gaat omhoog, duw tegen de joystick en hij gaat naar voren. Het is heel slim, daarom zeg ik dat het veel potentieel heeft”, aldus Mendiola.

De Koncepto Milenya beschikt over een beveiligingsfunctie waarmee hij ook in de lucht kan blijven als een of twee van de 16 rotoren uitvallen. Volgens Mendiola zou zijn uitvinding een uitstekende oplossing kunnen zijn voor steden die worden geteisterd door chronische verkeersproblemen, waardoor mensen uren reistijd kunnen besparen. Mendiola is onlangs een partnerschap aangegaan met het Australische bedrijf Star8 om de machine verder te ontwikkelen. Zodra de Koncepto Milenya eenmaal geperfectioneerd is, wil het bedrijf de vliegende sportwagen op grote schaal produceren en in Australië, Europa en Hong Kong op de markt brengen.

Zijn vliegende auto’s de toekomst van transport?

Het concept van vliegende auto’s is al lang geen sciencefiction meer. Sterker nog, het wordt binnenkort realiteit. Naarmate steeds meer bedrijven meedoen aan de race om de eerste echte vliegende auto te produceren is het meer een kwestie van ‘wanneer precies’? Het belangrijkst is dat er een regelgevingskader komt, aangezien er op dat gebied nog teveel onduidelijkheden zijn. Welke soort vergunningen moet je hebben om een vliegende auto te mogen besturen? Mogen we er wel mee boven stedelijke gebieden vliegen? En dan hebben we het nog niet eens over de infrastructuur om vliegende auto’s ook echt te kunnen gebruiken, want die bestaat op dit moment nagenoeg niet. Zelfs als vliegende auto’s verticaal kunnen opstijgen en landen, hebben ze over het algemeen meer ruimte nodig dan hun gewielde tegenhangers, wat hun bruikbaarheid in stedelijke omgevingen zou kunnen beperken. Ondanks deze uitdagingen lijkt het er toch op dat we vliegende auto’s zeer binnenkort op de weg en in de lucht zullen tegenkomen. Sterker nog – ze zijn waarschrijnlijk de toekomst van transport.

Share via
Copy link