- Een growth-mindset is belangrijker dan ooit
- De voordelen van een organisatorische growth-mindset
- Hoe cultiveer je een growth-mindset in je bedrijf?
- Hoe blijf je succesvol in een post-COVID-19-wereld?
- Zo vergroot je je kansen om zelfs de zwaarste crises te overleven
Hoewel we in het verleden al eerder door zware crises zijn getroffen, hebben we het afgelopen decennium nog nooit zoiets als de coronapandemie en zijn verwoestende impact op de wereld meegemaakt. Deze crisis heeft enorme schade aangericht – en niet alleen op het gebied van onze gezondheid en onze zorgstelsels. Het heeft ook geleid tot grote disrupties in het onderwijs en onze economische systemen. Hoewel sommige landen zwaarder zijn getroffen dan andere, was niemand voorbereid op de catastrofe die COVID-19 zou veroorzaken.
De Amerikaanse economie kromp tussen april tot juni 2020 met maar liefst 9,5 procent. De situatie in de EU is niet veel anders. De Europese Commissie verwacht dat de economie van de EU in 2020 met 8,3 procent zal krimpen, wat veel erger is dan de 7,4 procent die een paar maanden geleden werd voorspeld. De kans dat regeringen wereldwijd veel kunnen doen om economieën te helpen herstellen is klein. Hoewel financiële injecties de vermogenssector kunnen helpen die door COVID-19 op de knieën is gebracht, zijn bedrijven over de hele wereld zich er over het algemeen pijnlijk van bewust dat het de hoogste tijd is om hun strategieën te veranderen.
Een growth-mindset is belangrijker dan ooit
De uitbraak van COVID-19 heeft zorgsystemen over de hele wereld lamgelegd en de manier waarop we leven en werken enorm verstoord. De verwachte economische crisis zal leiden tot langetermijn-uitdagingen voor de beroepsbevolking van morgen en wereldwijd een uitbarsting van economische en sociale problemen veroorzaken. Het is nu, meer dan ooit tevoren, cruciaal voor bedrijven om een growth-mindset aan te nemen en veranderingen te verwelkomen die kunnen helpen bij het herstellen van een verzwakte moreel. Toekomstgerichte leiders zullen het goede voorbeeld moeten geven, kansen moeten benutten, hun teams moeten betrekken en hen deel moeten laten uitmaken van een betere toekomst. Wat nodig is om te slagen in deze crisistijd zijn zeer gemotiveerde mensen en verantwoordelijke, gedreven oplossingsmakers.
De voordelen van een organisatorische growth-mindset
De essentie van succes onder druk is om een growth-mindset te omarmen. Dit legt de basis voor nieuwe normen en standaarden. En ongeacht de impact van de pandemie en de chaos die deze in verschillende sectoren heeft veroorzaakt, is het cruciaal om nieuwe prioriteiten te stellen en verschillende belangrijke doelen meer focus te geven.
Bekijk je bedrijf allereerst door het vergrootglas van de klant. Zorg ervoor dat je de crisis ziet als een kans om je relatie met uw klanten te verbeteren en nieuwe strategieën te ontwikkelen die aan hun behoeften voldoen. Het is niet de bedoeling om deze situatie te gebruiken om de manier waarop nieuwe of bestaande producten worden verkocht of geleverd te manipuleren. Onthoud dat betere klantloyaliteit uiteindelijk zal leiden tot een grotere vraag en dat de inkomsten een bijproduct zijn van je relatie met je loyale klanten. Ten tweede is het belangrijk om het belang van een flexibel businessmodel niet te onderschatten. Door jezelf te omringen met collega’s en zakenpartners die voorstanders zijn van experimenteren, zowel financieel als met ideeën, kan je bedrijf zelfs in minder ideale omstandigheden toch succesvol zijn. En tot slot, een growth-mindset is een soort zakelijke spier die je moet blijven trainen. Alleen dan pluk je de vruchten van je nieuwe gecreëerde zakelijke ecosysteem.
Een team van wetenschappers aan het NeuroLeadership Institute heeft een enquête gehouden onder 20 organisaties uit de VS, Australië en Europa. Dit onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd over de voordelen van een growth-mindsetcultuur in organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers 47 procent meer vertrouwen in hun bedrijf hebben en dat 34 procent van de deelnemers aan de enquête eerder geneigd is zich aan het bedrijf te binden. Maar liefst 65 procent is het ermee eens dat hun bedrijf het nemen van risico’s steunt.
Hoe cultiveer je een growth-mindset in je bedrijf?
Technologie heeft de wereld meer verbonden gemaakt en bedrijven zijn steeds vaker in meerdere landen actief. In veel gevallen hebben bedrijven en organisaties hun vestigingen verspreid over verschillende continenten. Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om te digitaliseren en real-time verbindingen tussen hun internationale kantoren te faciliteren. Ook is het van belang om het organisatieontwerp van het bedrijf zo te veranderen dat het zijn strategieën aan alle markten kan aanpassen. Elk land heeft namelijk zijn eigen cultuur, werkwijze en ethiek waar belangrijke aanwijzingen te vinden zijn met betrekking tot de manier waarop producten en diensten het best ontworpen, geproduceerd en gelanceerd kunnen worden.
1. Verrijk je bedrijf met internationale expertise
Een van de manieren om een growth-mindset te ontwikkelen is door meer mensen met internationale ervaring aan te trekken en het bestaande personeel aan te moedigen andere culturen te ervaren. Dit leidt tot cultureel diverse teams binnen het bedrijf die in staat zijn om uitdagingen op het gebied van internationale zakelijke transacties te identificeren en efficiënte strategieën te ontwikkelen.
2. Sta open voor de behoeften van je werknemers
Volgens Praveen Chandola, HR Business Partner, APAC Region & Head HR, moeten leiders een flexibele mentaliteit hebben of ontwikkelen, aangezien dit in de toekomst de nieuwe standaard zal worden. Het is volgens hem noodzakelijk om open te staan voor de behoeften van werknemers, vooral met het oog op de huidige gebeurtenissen die zowel ons privéleven als ons zakenleven beïnvloeden. “Toon empathie en probeer aan de behoeften van je werknemers tegemoet te komen. Laat hen zien dat je je begrip hebt voor het feit dat ze worstelen met hun werk-privébalans. Door hen te vragen hoe ze zouden willen communiceren en hen aan te moedigen hun andere zorgen te delen, kan dit ook het oplossen van werkgerelateerde problemen verbeteren”.
3. Omarm verandering en disrupt jezelf
Verandering omarmen is een andere manier je werknemers te helpen een growth-mindset te ontwikkelen. Het is belangrijk voor een toekomstgerichte leider om grenzen te stellen en zijn eigen gevoelens en verwachtingen te begrijpen. Dit resulteert in een beter ontwikkelde emotionele intelligentie, wat cruciaal is voor het leiden van zowel interne als externe teams. Werknemers waarderen het wanneer je bereid bent te luisteren naar problemen waar ze tegenaan lopen. Dit niveau van zelfbewustzijn kan je helpen verantwoorde en impactvolle zakelijke stappen te zetten. Een andere belangrijke stap is om jezelf te ‘disrupten’. Zoals Mark Sanborn, auteur van The Potential Principle opmerkt, moeten leiders zelf disruptie ondergaan en een drijvende innovatie worden. Dit maakt hen dé gamechanger.
4. Creëer een veilige omgeving waarin falen niet het einde van de wereld is
In rigide en strikte werkomgevingen zijn werknemers vaak bang om te falen en zijn ze terughoudend met het delen van ideeën. Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat nieuwe ideeën je vooral in tijden van crisis juist kunnen helpen met het behalen van een concurrentievoordeel te behalen en zelfs het redden van je bedrijf. Het is belangrijk om je personeelsleden te inspireren nieuwe strategieën te omarmen en manieren te bedenken voor het oplossen van problemen. Door een veilige omgeving te creëren waarin falen niet het einde van de wereld is, worden werknemers aangemoedigd om meer te leren en vaker te slagen. Dit is ook een goede manier om te evalueren wie van je werknemers echte leiders zijn en op wie je kunt rekenen. Teams met een growth-mindset zijn over het algemeen beter voorbereid op uitdagingen en doen eerder een stapje extra om het bedrijf succesvol te maken.
Hoe blijf je succesvol in een post-COVID-19-wereld?
“Een kenmerk van succesvolle mensen is dat ze altijd extra hun best doen om nieuwe dingen te leren”, zegt dr. Carol Dweck, psycholoog. Als de crisis ons iets heeft geleerd, is het dat we nieuwe vaardigheden moeten leren. We moeten ons opnieuw organiseren zodat onze teams betere resultaten behalen. Bovendien moeten we nieuwe strategieën introduceren. Bedrijven die zich hebben weten aan te passen aan nieuwe omstandigheden hebben een betere kans om te overleven en succesvol te worden en blijven. En natuurlijk is het belangrijk dat er ruimte blijft voor verbetering en leren van anderen.
De Britse online moderetailer Boohoo slaagde erin om eind februari 2020 een omzetstijging van 44 procent te realiseren. Volgens het hoofd van de groep, John Lyttole, is het geheim dat het bedrijf zich kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. “Ons bedrijf is gebaseerd op ons vermogen om wendbaar en flexibel te zijn en op deze momenten worden deze vaardigheden getest”, aldus Lyttle. Een ander bedrijf dat zich heeft weten aan te passen aan veranderende omstandigheden is het Amerikaanse softwarebedrijf Kennected. Het bedrijf implementeerde nieuwe systemen, nieuwe marketingstrategieën en nieuwe communicatiemethoden waarmee hun teams op afstand met elkaar in contact konden blijven. Volgens Accesswire heeft Kennected ondanks de gedwongen thuiswerkzaamheden als gevolg van de pandemie en de verre van ideale arbeidsomstandigheden toch een omzetgroei van 20 procent gerealiseerd, wat geen geringe prestatie is. Ook Virginia Titan Division, een ander bedrijf uit de VS, wist zich onmiddellijk aan de nieuwe situatie aan te passen, waardoor het bedrijf met meer dan 380 procent kon groeien. Door snel te schakelen naar online training en klantinteracties heeft de Virginia Titan Division een framework ontwikkeld waarbinnen een enorme omzetgroei gerealiseerd kon worden en waarbinnen tegelijkertijd de professionele groei van de jonge mensen die ze rekruteren en trainen eenvoudiger gemaakt werd. “Studenten hebben ervaring nodig. Ze hebben inkomen nodig. Ze moeten vooral vaardigheden ontwikkelen die overdraagbaar en toepasbaar zijn op wat ze in hun toekomstige loopbaan willen doen. En als gevolg van de social distancingmaatregelen moeten ze op afstand kunnen werken. En dat is waar wij van betekenis kunnen zijn”.
Zo vergroot je je kansen om zelfs de zwaarste crises te overleven
Hoewel het overleven van de pandemie wellicht je huidige primaire doel is en je met actie ondernemen liever wacht tot de situatie weer enigszins teruggekeerd is naar ‘normaal’ moet je eigenlijk het tegenovergestelde doen. Door nieuwe vaardigheden te verwerven en je teams te helpen groeien, voorkom je stagnatie, wat dodelijk kan zijn voor elk bedrijf. Het cultiveren van een growth-mindset en het verwerven van nieuwe vaardigheden kan creativiteit en agility stimuleren die je kunnen helpen obstakels te overwinnen en zelfs de zwaarste crises te doorstaan
Share via: