- Wat is kwantummechanica?
- Wat kunnen we van de tweede kwantumrevolutie verwachten?
- Kwantumcomputers kunnen in de behoeften van de wereld voorzien
- Bedrijven en organisaties die kwantumtechnologie ontwikkelen
- Hoe zal kwantumsensortech het bedrijfsleven en de samenleving beïnvloeden?
- Risico’s, uitdagingen en beperkingen van kwantumtechnologie
- Voorspellingen over kwantumtechnologie
- Belangrijke ethische overwegingen
Zonder de eerste kwantumrevolutie, die bijna een eeuw geleden plaatsvond, zou de wereld zoals we die nu kennen niet bestaan. Deze leidde tot de 20e-eeuwse technologische revolutie, die halfgeleiders, lasers en MRI met zich meebracht – uitvindingen die uiteindelijk leidden tot de ontwikkeling van computers, geavanceerde medische procedures, piepkleine computerchips, digitale camera’s, Blu-ray, barcodescanners, LED’s, optische glasvezelcommunicatie, navigatietechnologie, kerncentrales en vele andere technologieën die we tegenwoordig gebruiken. Kwantumtechnologie vormt de basis van een ‘tweede kwantumrevolutie’ waarin tot dusver onbenutte kwantumeffecten in allerlei verschillende soorten apparaten worden toegepast. Bedrijven, organisaties en kennisinstellingen over de hele wereld zoeken nu naar manieren om kwantumtechnologie te vertalen naar concrete toepassingen, waarmee we oplossingen kunnen ontwikkelen voor veel van onze huidige maatschappelijke uitdagingen.
Wat is kwantummechanica?
De fundamenten van de kwantummechanica dateren uit het begin van de 19e eeuw, toen Niels Bohr en Albert Einstein belangrijke bijdragen leverden aan wat nu de oude kwantumtheorie wordt genoemd. Vanaf 1924 leidde de materie-golfhypothese van Louis de Broglie tot een meer omvattend beeld en werd de ware betekenis en het belang van de kwantummechanica steeds duidelijker. Kwantummechanica is een natuurwetenschap die de basis vormt van verschillende verwante disciplines, zoals fysica van de gecondenseerde materie, nanotechnologie, structurele biologie, kwantumchemie, elektronica en deeltjesfysica. Kwantummechanica omvat het gedrag van materie en energie op atomaire schaal en subatomaire deeltjes of golven. Het vormt bovendien de basis van ons moderne begrip van hoe we kosmologische gebeurtenissen zoals de oerknal en zeer grote objecten als sterren en sterrenstelsels kunnen verklaren en analyseren. Kwantummechanica kan worden gebruikt om het fysieke gedrag van systemen op atomaire schaal of kleiner, bij de laagste temperaturen, of bij zeer hoge of lage energieën nauwkeurig te beschrijven en te voorspellen. En na meer dan 100 jaar experimenteren en toegepaste wetenschap is kwantummechanica niet alleen zeer succesvol maar ook praktisch gebleken.
Wat kunnen we van de tweede kwantumrevolutie verwachten?
De tweede kwantumrevolutie zal naar verwachting – net zoals de vorige – veel aspecten van onze samenleving transformeren. Denk daarbij aan de zorg, het leger, finance, cyberbeveiliging, weersvoorspelling en nog veel meer. Dankzij kwantumtechnologie kunnen we straks computersystemen bouwen die niet te hacken zijn. Ook kunnen we met deze technologie razendsnel antwoorden krijgen op complexe wetenschappelijke vragen, enorm nauwkeurige kwantum-GPS ontwikkelen, en complexe optimalisatie-uitdagingen oplossen, zoals verkeersproblematiek, logistiek en fraudedetectie. Kwantumcomputing kan ons ook helpen om kunstmatige intelligentie nog verder door te ontwikkelen. Quantumtechnologieën zullen waarschijnlijk ook life sciences transformeren – waarin onderzoek gedaan wordt naar (micro)organismen, planten, dieren en mensen – om ons te helpen nieuwe medische behandelingen te onderzoeken en ontwikkelen. Opkomende kwantumtechnologieën kunnen ook de energiesector transformeren door elektriciteitsnetten te optimaliseren en de milieueffecten van bepaalde soorten energieproductie te voorspellen.
In de niet al te verre toekomst zal de digitale beveiliging die we gebruiken voor online security als gevolg van kwantumcomputers snel onbruikbaar worden, waardoor enorme chaos kan ontstaan. Met kwantumversleuteling kunnen we onze gegevens echter beschermen tegen kwantum-cyberaanvallen. Een kwantum-random-nummergenerator kan bijvoorbeeld ongekend snel de meest onvoorspelbare, op natuurwetten gebaseerde versleuteling genereren.
In vergelijking met onze huidige computers, waarvan de basis gevormd wordt door de gewone bit of binary digit die maar één van twee waarden kan hebben – 0 of 1 – kunnen qubits of kwantumbits, de bouwstenen van kwantumcomputers, meer dan één waarde tegelijk hebben. Dit betekent dat ze ofwel als een 0 of een 1 kunnen bestaan, of als 0 en 1 tegelijk. Kwantumbits of qubits kunnen daarom veel meer informatie verwerken – en met veel hogere snelheden – dan onze huidige computers. De verwachting is niet dat kwantumcomputers onze normale computers zullen vervangen, maar dat ze gebruikt zullen worden als supplementaire machines die data-zware, complexe problemen kunnen oplossen. Kwantumcomputers zullen gebruikmaken van machine learning, steeds verder verbeteren en uiteindelijk zelfs voorspellingen kunnen doen.
Kwantum rekenkracht zou onder andere de wereldwijde gezondheidszorg kunnen transformeren omdat het de extreem snelle ontwikkeling van vaccins en medicijnen mogelijk maakt. Grote kwantumcomputers kunnen ook worden gebruikt om enorme maatschappelijke en milieuproblemen als grondstoffenschaarste en klimaatverandering het hoofd te bieden, door de ontwikkeling van duurzame materialen of de productie van duurzame energie mogelijk te maken. Dankzij de kwantumindustriële ontwikkeling zal een nieuwe tak van de technische industrie ontstaan die in de behoeften van de wereld kan voorzien en duizenden banen kan creëren.
Bedrijven en organisaties die kwantumtechnologie ontwikkelen
De redenen waarom organisaties investeren in kwantumcomputing zijn onder andere verhoogde efficiëntie en productiviteit, snellere ‘business intelligence’ en verbeterde AI-mogelijkheden. En steeds meer bedrijven en investeerders willen een graantje van de ontwikkelingen meepikken.
Het California Institute of Technology en de Amerikaanse multinational AT&T, ’s werelds grootste telecommunicatiebedrijf en de grootste aanbieder van mobiele telefoondiensten in de VS, hebben onlangs de Alliance for Quantum Technologies (AQT) gevormd “om de industrie, de overheid en de academische wereld samen te brengen om de ontwikkeling van kwantumtechnologie en opkomende praktische toepassingen te versnellen”. En verschillende andere technologiebedrijven, zoals Google, Amazon en Microsoft, hebben inmiddels kwantumtools uitgebracht voor hun cloudplatforms. Roche, Airbus en BMW behoren tot de vele bedrijven wereldwijd die kwantumcomputers uitproberen.
Hier volgen enkele andere bedrijven en organisaties die zich met kwantumcomputing bezighouden:
D-Wave
De kwantummachine van D-Wave debuteerde in 2011 en was een speciaal soort commerciële kwantumcomputer die de naam ‘quantum annealer’ kreeg. D-Wave was het eerste bedrijf dat ontwikkelaars via zijn kwantumcloudservice Leap real-time cloudtoegang bood tot kwantumprocessors. D-Wave’s benadering van kwantumcomputing is met name geschikt voor de optimalisatie van taken in materiaalwetenschappen, AI, cyberbeveiliging, logistiek, foutdetectie en financial modelling. En volgens het bedrijf zijn er met behulp van de technologie van D-Wave inmiddels meer dan 250 vroege kwantumtoepassingen ontwikkeld. In 2020 kondigde D-Wave de lancering aan van Leap 2, met nieuwe tools en functies waarmee ontwikkelaars grotere applicaties kunnen bouwen. Het bedrijf bood onderzoekers die werken aan oplossingen voor de COVID-19-pandemie ook gratis toegang tot Leap en lanceerde bovendien zijn kwantumsysteem Advantage, dat speciaal voor bedrijven werd ontwikkeld.
Deze maand heeft D-wave aangekondigd bezig te zijn met het bouwen van een universele kwantumcomputer – een zogenaamd ‘poortmodel’ – wat betekent dat de qubits als ‘poorten’ fungeren, de flow van elektrische stroom in een traditioneel elektrisch circuit kunnen regelen en logische bewerkingen kunnen uitvoeren die onderdeel zijn van een computerprogramma. “We zijn absoluut toegewijd aan het ontwikkelen en verbeteren van het ‘anneal-systeem’. Maar er zijn belangrijke vragen die je met annealing in non-lineaire differentiaalvergelijkingen, kwantumchemie en natuurkundige simulaties niet kunt beantwoorden. Dus als we ook een poortmodelsysteem zouden kunnen ontwikkelen, zouden we het enige bedrijf ter wereld zijn met een ‘anneal’- en een poortmodelsysteem, en zouden we de volledige markt voor kwantumcomputing kunnen aanspreken”, aldus D-Wave CEO Alan Baratz.
IBM
IBM was het eerste bedrijf dat in 2016 een kwantumprocessor via de cloud publiekelijk beschikbaar maakte waarmee wetenschappers hun eigen experimenten en algoritmes konden laten uitvoeren. De community bestaat inmiddels uit honderdduizenden geregistreerde gebruikers. Een jaar later bood IBM als eerste universele kwantumcomputersystemen aan via het IBM Q Network. Dit netwerk bestaat momenteel uit meer dan 125 organisaties, waaronder onderwijsinstellingen, onderzoekslaboratoria, startups en Fortune 500-bedrijven. Volgens IBM gebruiken bedrijven als JPMorgan Chase, Daimler AG en ExxonMobil hun kwantumcomputers om portfolio’s en financiële risico’s te modelleren, nieuwe materialen voor accu’s te testen en chemie voor nieuwe energietechnologieën te simuleren. Tijdens een evenement op het Duitse hoofdkantoor begin dit jaar onthulde IBM een van Europa’s krachtigste kwantumcomputers. De machine zal door het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer worden beheerd en is de eerste IBM-kwantumcomputer die buiten de VS wordt gebruikt. De machine is gehuisvest in een 2,7 meter hoge glazen kubus om de qubits te beschermen tegen fysieke verstoringen als geluid, waar kwantumcomputers gevoelig voor kunnen zijn. “De Q System One is Europa’s krachtigste kwantumcomputer in de industriële context”, aldus een IBM-woordvoerder.
ColdQuanta
ColdQuanta produceert instrumenten, componenten en kant-en-klare systemen voor verschillende toepassingen, zoals kwantumcommunicatie, kwantumcomputing, radiofrequentiesensoren, navigatie en tijdwaarneming. Verschillende grote organisaties en instellingen behoren tot de klanten van het bedrijf, zoals het Amerikaanse ministerie van Energie, NIST, NASA, het Amerikaanse ministerie van Defensie en diverse universiteiten. Vorig jaar werd ColdQuanta door Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) geselecteerd voor de ontwikkeling van een op koude atomen gebaseerd, schaalbaar hardware- en softwareplatform voor kwantumcomputers dat het belang van kwantumtechnologie voor uitdagingen in de echte wereld kan aantonen. “Vandaag leveren we producten die kwantumcomputers en kwantumlab-omgevingen mogelijk maken. In de nabije toekomst leveren we daarnaast zeer nauwkeurige klokken en cloudgebaseerde kwantumcomputing. Bovendien werken we samen met onze klanten aan de ontwikkeling van prototypen voor kwantumpositioneringssystemen, kwantumradiofrequentie-ontvangers en kwantumgeheugenapparaten”.
Microsoft Azure Quantum
Microsoft heeft onlangs het cloud-ecosysteem Azure Quantum geïntroduceerd. Azure Quantum omvat kwantumcomputers die door IonQ en Honeywell zijn gebouwd, en biedt een one-stop-shop voor schaalbare kwantumcomputing. Het open ecosysteem geeft ontwikkelaars toegang tot kwantumhardware, -software en andere producten van Microsoft en partners. Het biedt ontwikkelaars bovendien ingebouwde applicaties die op onze huidige computers draaien. Azure Quantum is de meest recente stap in de richting van de commercialisering van kwantumcomputing en belooft oplossingen voor uitdagingen waarvoor conventionele computers ontoereikend zijn. Paul Edlund, hoofdtechnoloog bij Microsoft, vertelt: “Ik ben enthousiast. Ik denk echt dat er een aantal fantastische dingen uit zullen komen. Het is net als gewone computers: mensen hebben ze gebruikt om verbazingwekkende dingen mee te doen. Maar dan breekt je hart als je ziet dat het ook hele gemeenschappen benadeelt, zoals kinderen of mensen die geen toegang hebben tot de technologie. Het is een drempel voor hen. Laten we hopen dat we niet een tweede keer dezelfde fout begaan, zoals we dat met de conventionele computers deden. De tijd zal het leren”.
Het Quantum Inspire-platform
In april 2020 hielp Nederland met de lancering van Quantum Inspire, Europa’s eerste openbare kwantumcomputing-platform. QuTech, het geavanceerde onderzoekscentrum voor Quantum Computing en Quantum Internet, een samenwerking tussen de TU Delft en TNO, ontwikkelde Quantum Inspire om de kwantumcomputer voor iedereen toegankelijk te maken. Het is het eerste platform ter wereld dat een kwantumprocessor gebruikt die is gemaakt van schaalbare spin-qubits. Ingrid van Engelshoven, de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vertelt: “Kwantumcomputing is een sleuteltechnologie voor de toekomst. Nederland is wetenschappelijk koploper op dit gebied. Ik ben enorm trots op de Delftse onderzoekers en ingenieurs, die onderzoek combineren met innovatie, ondernemerschap en het opleiden van talent. Quantum Inspire is een eerste stap, het is de bedoeling om het platform binnen Nederland en Europa verder op te schalen. Ook in tijden van crisis is het belangrijk om kennis te delen en aan de innovaties van morgen te blijven werken.”
Hoe zal kwantumsensortech het bedrijfsleven en de samenleving beïnvloeden?
Onze kennis van de wereld en onze technologische vooruitgang wordt beperkt door wat we kunnen meten en hoe nauwkeurig we dit kunnen. Kwantumdetectietechnologie zal ons in staat stellen onze meetmogelijkheden enorm uit te breiden. Kwantumsensing-technologie zal de komende vijf tot tien jaar naar verwachting aanzienlijk verbeteren en heeft het vermogen om de wereld zoals wij die nu kennen te transformeren. Stel je de mogelijkheden voor als we dwars door muren en om hoeken zouden kunnen kijken, of de geringste weers-, seismische of omgevingsveranderingen zouden kunnen detecteren of geavanceerde waarschuwingen zouden kunnen krijgen voor aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. Met kwantumsensoren kunnen we zien wat zich in de grond onder onze voeten bevindt, zoals de locatie van mijnen, zinkgaten, leidingen of minerale afzettingen. Met dit soort sensoren zouden we in theorie tot in het diepst van de aarde kunnen meten. Gedetailleerde ondergrondse kaarten voor seismologie, geografische onderzoeken en mineraalonderzoek worden nu al realiteit, dankzij kwantumzwaartekrachtsensoren op basis van lasergekoelde atomen. In plaats van een signaal door de grond te sturen, meten deze sensoren dichtheidsvariaties.
Het onderzoeksgebied van kwantumsensortechnologie is enorm uitgebreid en omvat verschillende soorten sensoren met een ogenschijnlijk onbeperkt aantal uiteenlopende toepassingen. In de gezondheidszorg zullen kwantumsensoren hoogstwaarschijnlijk worden gebruikt om vitale functies als hartslag en temperatuur te meten en analyseren en om de nauwkeurigheid van beeldvormende technologie als MRI, waarmee onze hersenen tot in het kleinste detail in kaart gebracht kunnen worden, verder te verbeteren. Met behulp van kwantumsensoren zullen we ook de doeltreffendheid van kankerbehandelingen nauwkeuriger kunnen monitoren en ziekten als multiple sclerose eerder kunnen opsporen. Kwantumsensoren kunnen dit, op basis van hoe subatomaire deeltjes zich gedragen, in de toekomst allemaal mogelijk maken. Professor Kai Bongs van de Universiteit van Birmingham vertelt: “Er wordt gezegd dat kwantumfysica ‘spookachtig’ is, omdat deeltjes op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn, maar het is misschien minder spookachtig als je ze als golven ziet – en golven kunnen op verschillende plaatsen tegelijk zijn”.
De potentiële impact van kwantumsensoren is enorm groot. Denk bijvoorbeeld aan ultraprecieze klokken, positioneringssystemen en microscopie, maar ook elektrische, zwaartekracht- en magnetische veldsensoren. Zo kunnen kwantumsensoren navigatietechnologie aanzienlijk verbeteren. Om zijn navigatiesystemen te verbeteren onderzoekt Airbus bijvoorbeeld het gebruik van kwantumsensoren. Hiermee kunnen zaken als versnelling, frequentie en temperatuur, maar ook magnetische en elektrische velden en rotatiesnelheden nauwkeuriger gemeten worden. In de nabije toekomst zouden vliegtuigen met behulp van kwantumdetectietechnologie de juiste startbaan kunnen lokaliseren en perfect kunnen landen, zonder dat daar nog enige GPS-technologie aan te pas komt. Dankzij kwantumsensoren zou de kwantumfysica – de wetenschap van het minuscule – ons leven dus op een ‘grootse’ manier kunnen verbeteren.
Risico’s, uitdagingen en beperkingen van kwantumtechnologie
Hoewel er met kwantumtechnologieën enorm veel mogelijk is, zoals preciezere metingen, veilige communicatie, het oplossen van complexe rekenproblemen en zelfs de mogelijkheid om een kwantuminternet te creëren, heeft deze technologie ook nadelen en kan het zelfs aanzienlijke bedreigingen vormen.
Tekort aan mensen met de juiste skills
Banen in kwantumcomputing lijken op het eerste gezicht niet zo heel veel te verschillen van de bestaande rollen in ICT, zoals data-analisten, software-engineers en systeemarchitecten. De realiteit is echter dat kwantumcomputers fundamenteel verschillen van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Het bouwen, programmeren en onderhouden van een kwantumcomputer is namelijk niet te vergelijken met dat van gewone computers. Naast vaardigheden op het gebied van data-analyse, modellering en programmeren, is kennis van kwantumfysica ook van cruciaal belang om met kwantumcomputing te kunnen werken – een specialisatieniveau waar je in de meeste gevallen een PhD voor nodig hebt. En het probleem is dat er niet genoeg kandidaten zijn die over al deze vaardigheden beschikken. “Iemand vinden met de juiste vaardighedenmix is de grootste uitdaging”, vertelt Ross Duncan van Cambridge Quantum. “Het is onder de mensen die we hebben aangenomen nog maar een handvol keren voorgekomen dat we iemand vonden die direct aan de slag kon. Je moet kandidaten zien te vinden die een natuurkundige én een computerachtergrond hebben”.
Uitdagingen rond online security
Omdat kwantumcomputing nog steeds een relatief nieuw concept is hebben we nog niet veel met beveiligingsbedreigingen te maken gehad, maar experts waarschuwen dat dit zeer binnenkort zal veranderen. “Met de komst van kwantum zal alles met betrekking tot computerbeveiliging veranderen. Hierdoor worden veel van de traditionele algoritmen die we voor codering en digitale handtekeningen gebruiken zo goed als nutteloos”, vertelt Chris Hickman, Chief Security Officer bij Keyfactor, leverancier van digitale identiteitsbeveiliging. “IT-leiders moeten een strategie ontwikkelen om hun bedrijf te beschermen en een praktisch plan hebben om op de onvermijdelijke komst van kwantum voorbereid te zijn”. Volgens een DigiCert-rapport, waarvoor 400 bedrijfsorganisaties in de VS, Japan en Duitsland werden ondervraagd, beschouwt de meerderheid (71 procent) van organisaties over de hele wereld kwantumcomputers als een grote bedreiging voor de veiligheid, voornamelijk vanwege encryptie- en privacy-gerelateerde risico’s. Bijna 95 procent van de respondenten zegt verschillende manieren te onderzoeken om zichzelf te beschermen tegen de gevaren van kwantumcomputing.
Voorspellingen over kwantumtechnologie
Technologen over de hele wereld houden zich bezig met onderzoek naar de kracht van kwantumcomputers die 100 miljoen keer sneller zijn dan onze huidige computers en razendsnel rekenproblemen kunnen oplossen waar we nu tientallen jaren over doen. De verwachting is dat kwantumcomputing ons zal helpen een veel diepgaander begrip te krijgen van evolutie en biologie en ons in staat zal stellen de klimaatverandering te vertragen of zelfs om te keren. Ook verwacht men dat we met kwantumtechnologie uiteindelijk kanker en andere dodelijke ziekten beter zullen kunnen genezen. De wereldwijde markt voor kwantumcomputing in 2030 wordt geschat op een waarde van bijna $65 miljard. Naar schatting zullen kwantumcomputers tussen 2026 en 2030 in verschillende sectoren worden gebruikt en zullen kwantumsensoren toepassingen in autonome machinebeeldvorming en long-range datacommunicatie – beschermd door kwantumtechnologie – mogelijk maken.
Tussen 2030 en 2040 zullen kwantumcomputers op steeds grotere schaal worden gebruikt, waardoor aanzienlijke (tijds)besparingen mogelijk worden in bijvoorbeeld de ontwikkeling van geneesmiddelen en productieprocessen. Europese bedrijven zullen in deze periode bovendien steeds meer kwantumsensoren, kwantumcomputers en datacommunicatiecomponenten exporteren. Tegen 2040 komen we steeds meer verbazingwekkende kwantumcomputertoepassingen tegen die op dit moment nog lastig te voorspellen zijn. Eén ding is vrijwel zeker: de ontwikkelingen in kwantumtechnologie zullen leiden tot een exponentiële verbetering van de wereldwijde productiviteit en onze welvaart. Peter Chapman, CEO van kwantumstartup IonQ, vertelt: “De verschillen tussen kwantumcomputers en klassieke computers zijn zelfs nog groter dan die tussen klassieke computers en pen en papier. Omdat kwantumcomputers informatie anders verwerken, kunnen ze ons helpen met het ontwikkelen van oplossingen voor de grootste uitdagingen van onze tijd”.
Enkele belangrijke ethische overwegingen
De afgelopen jaren is de kwantumwetenschap snel geëvolueerd van hypothetische ideeën naar commerciële realiteit en nieuwe technologieën waar iedereen gebruik van kan maken. Maar nu de tweede kwantumrevolutie voor de deur staat moeten we ervoor zorgen dat deze technologie ook daadwerkelijk voor de hele mensheid voordelen zal opleveren en niet alleen voor een beperkt aantal bevoorrechte organisaties, bedrijven of individuen. Zoals we in dit artikel hebben kunnen lezen, ziet het ernaar uit dat kwantumtechnologieën grote invloed zullen hebben op elk aspect van het bedrijfsleven en onze samenleving. We kunnen er echter niet zomaar van uitgaan dat deze nieuwe ontwikkelingen automatisch in ieders belang zullen zijn.
Hoe zullen de keuzes die we vandaag maken over kwantumtechnologie ons leven in de toekomst beïnvloeden? En hoe zal een kwantummaatschappij er precies uitzien? De exponentiële ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning en de manier waarop deze technologieën nu al worden geïmplementeerd laten ons zien dat we ook met de ontwikkelingen in kwantumtechnologie heel bewust om moeten gaan. Zoals met alle geavanceerde technologie, zal ‘ownership’ van kwantumcomputing waarschijnlijk bij de rijkste landen en bedrijven liggen, wat de nu al escalerende ongelijkheid tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’ op wereldschaal zou kunnen verergeren. Andere mogelijke uitdagingen van kwantumtechnologie zijn nog verder afnemende (online) privacy.
De kwantumgemeenschap heeft dan ook een dringende oproep gedaan om oplossingen te ontwikkelen waarmee we de transformationele impact van kwantumtechnologie in evenwicht kunnen brengen. Het is belangrijk om een framewerk te ontwikkelen dat bijvoorbeeld gebaseerd is op bestaande regels en vereisten voor AI – en dit uit te breiden met de integratie van ethische, juridische en sociale kwesties die verband houden met nanotechnologie. Er zijn diverse internationale onderzoeks- en ontwikkelingsbeleidslijnen opgesteld, zoals de Australische overheidsorganisatie CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research), die een roadmap heeft gelanceerd om sociale risico’s aan te pakken. En het World Economic Forum (WEF) stelt een reeks ethische principes voor kwantumcomputing vast, “door een wereldwijde multistakeholdergemeenschap van experts uit de publieke en private sector, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld bijeen te brengen, om richtlijnen en een breder ethisch kader te creëren voor verantwoorde ontwikkeling en adoptie van kwantumcomputertechnologieën en positieve resultaten voor de samenleving te stimuleren”.
Een laatste overweging
Het zal waarschijnlijk nog tien jaar duren voordat kwantumcomputing daadwerkelijk van enige praktische waarde zal zijn. Dit is deels omdat er nog veel uitdagingen zijn op het gebied van de fysica van kwantumcomputing. Deze en andere nadelen die in dit artikel worden besproken, zullen samen met vragen over wereldwijd beleid een belangrijke bepalende factor zijn in de toekomstige ontwikkeling van kwantumtechnologie. Maar zodra deze technologie echt van de grond komt kunnen we een exponentiële curve van mogelijkheden en toepassingen verwachten. Kwantumtechnologie zou tot betere veiligheid kunnen leiden, het bedrijfsleven een enorme boost kunnen geven, de ontwikkelingen op het gebied van machine learning en decoderingstechnologieën kunnen versnellen, een belangrijke rol kunnen spelen in de geneeskunde en oplossingen kunnen bieden voor veel van onze huidige maatschappelijke uitdagingen.
Share via: