Alles wat je ooit wilde weten over 3D-printen – maar nooit durfde te vragen

Industries: Algemeen

3D-printen staat op het punt om alle mogelijke sectoren te disrupten. We kunnen nu al kleine onderdelen afdrukken voor de verwerkende industrie maar we kunnen ook bouwmaterialen en zelfs biologisch weefsel printen. Printers zijn altijd intrigerende stukjes technologie geweest; je creëert iets op je computerscherm en voilà, met een druk op de knop komt het ontwerp op een A4-tje uit je printer gerold. Het concept van items 3-dimensionaal printen kon natuurlijk nooit lang uitblijven en de technologie heeft dan ook een ware revolutie veroorzaakt. 3D-printers zijn nog wel steeds vrij traag en er zijn nog veel verschillende materialen nodig om daadwerkelijk zinvolle dingen te printen, dus het zal nog wel een tijd duren voordat we zomaar vanalles kunnen afdrukken. De technologie ontwikkelt zich echter in hoog tempo en zodra ze 100 of 1000 keer sneller kunnen printen dan nu het geval is, zal ons leven compleet gaan veranderen.

3D-printen wordt steeds goedkoper

Voor ongeveer 700 euro kun je al een eenvoudige 3D-desktop printer kopen. Deze printers zijn qua mogelijkheden uiteraard wel wat beperkt; er zijn niet veel materialen voor beschikbaar en het aantal soorten items dat geprint kan worden is ook nog vrij klein. Voor een paar duizend euro zijn er ook meer geavanceerde 3D-printers te koop. De afdrukmogelijkheden van deze machines zijn natuurlijk gevarieerder en hoewel de prijzen ervan nog steeds relatief hoog zijn, zullen deze naar verwachting aanzienlijk dalen als ze eenmaal op grotere schaal worden geproduceerd.

De maakindustrie gaat volledig veranderen

Als je gebruik maakt van de goedkope printers kun je maar een paar soorten items in een beperkt aantal materialen printen, maar  op de lange termijn zullen zelfs de eenvoudige apparaten tot meer in  staat zijn. Producten en onderdelen hoeven niet meer van de andere kant van de wereld verscheept te worden. Ze kunnen immers op locatie worden afgedrukt met behulp van designs die binnen enkele seconden overal vandaan verzonden kunnen worden.

Tekening van een 3D-printer die een lever print

3D-geprint voedsel

De meeste 3D-printers maken gebruik van een soort plastic om ontwerpen te af te drukken maar er kunnen veel meer soorten materialen gebruikt worden, zelfs voedsel. De Foodini van Natural Machines in Barcelona is een apparaat dat geschikt is voor het printen van allerlei soorten etenswaren – van pizza’s tot koekjes – en er worden allerlei verse ingrediënten voor gebruikt. In de nabije toekomst printen we onze maaltijden en ons bestek zelf thuis uit. Je 3D-printer wordt je chef en de recepten kun je downloaden van het internet.

Kan de gezondheidszorg ook profiteren van 3D printen?

De gezondheidszorg is een van de sectoren waar 3D-printtechnologie echt goed tot zijn recht komt. Het maakt het artsen en chirurgen mogelijk om aangepaste spalken en protheses te printen die individueel zijn afgestemd op elke patiënt. De technologie is ook erg nuttig voor chirurgen. Zij kunnen operaties nu veel beter plannen en uitvoeren omdat alle mogelijke organen geprint kunnen worden. Menselijke fouten nemen met behulp van de 3D-print technologie ook sterk af.

Het 3D-printen van huizen

Er zijn en worden al een aantal huizen en andere gebouwen 3D-geprint bijvoorbeeld China en Nederland. Hoe het architectonisch ontwerp van dit soort gebouwen vrij basic is en de gebruikte materialen beperkt, kan de 3D-printtechnologie toch een enorm verschil maken. Denk aan gebieden waar natuurrampen hebben plaatsgevonden of oorlogsgebieden waar grote aantallen mensen onderkomen nodig hebben. Ook deze toepassingen van de 3D-print technologie verandert en ontwikkelt in snel tempo en dat zal de aankomende jaren zeker niet veranderen.

3D-printing in de ruimte?

We hebben al gezien hoe 3D-printen de maakindustrie revolutioneert omdat designs via het Internet binnen enkele seconden verzonden of gedownload kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de ruimtevaart. Stel je voor dat je in een kolonie op Mars wooncapsules kunt printen met 3D-technologie. Of wat dacht je van een ruimteschip dat in staat is om zijn eigen onderdelen te printen met ontwerpen die vanaf de aarde verstuurd worden? Met een 3D-printer aan boord zou het verhaal van Apollo 13 een heel ander einde gehad hebben.

3D-printing technologie in verkeerde handen

Zoals met alles het geval is kan de 3D-printtechnologie ook worden gebruikt voor duistere doeleinden. Denk aan het printen van wapens en explosieven. De Amerikaanse student Cody Wilson heeft een paar jaar geleden bijvoorbeeld al met succes een volledig functioneel 0,380 kaliber pistool geprint.

Conclusie

3D-printen is duidelijk dé technologie van de toekomst. Wat ooit science fiction was is nu werkelijkheid geworden en zet de hele wereld op z’n kop. De mogelijkheden voor 3D-afdruktoepassingen zijn eindeloos maar de ontwikkeling van de technologie is ook sterk afhankelijk van de printsnelheid van deze machines. In de komende jaren hebben we allemaal zo’n magische machine thuis staan waarmee we alles wat we maar willen kunnen printen, met behulp van templates en instructies. We hoeven dan alleen de materialen nog maar te bestellen.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!