Branding, bites & baby’s

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
Een lachende baby heeft veelal genoeg virale potentie om op Youtube een hit te veroorzaken. Maar waarom vinden zo verschrikkelijk veel mensen dat nou eigenlijk leuk? Onderzoeker en geluidsentrepreneur Elias Arts liet in een recent onderzoek de invloed van geluid op ons dagelijks functioneren zien.

Een lachende baby heeft veelal genoeg virale potentie om op Youtube een hit te veroorzaken. Maar waarom vinden zo verschrikkelijk veel mensen dat nou eigenlijk leuk? Onderzoeker en geluidsentrepreneur Elias Arts liet in een recent onderzoek de invloed van geluid op ons dagelijks functioneren zien.

Iedereen kijkt op of om, als in een café een baby besluit om keihard te gaan lachen. Elke man of vrouw van welke leeftijd of statuur dan ook, zal zijn of haar koffie, magazine en conversatie even laten voor wat het is en zich omdraaien. Kijk ook eens op Youtube – de populairste video met daarin een lachende baby is al meer dan 107 miljoen mensen bekeken. Kortom; soundbites zijn hot en voor veel reclamemakers en brand managers zou dit hoog op de agenda moeten staan.

Althans, dat zou je denken. Hoewel geluid een immens krachtig middel is om je product te branden, is het zo dat we bij 83% van alle reclames vooral met beeld geconfronteerd worden. Dat laat slechts 17% ruimte over voor onze andere zintuigen. Nemen we in beschouwing dat we bij veel van onze digitale connectors op geluid vertrouwen (ringtone, etc), dan liggen hier nog volop kansen. Arts laat in zijn studie een aantal interessante voorbeeldcases voorbijkomen. Zo ging in een casino in Las Vegas de winst uit slotmachines met 24 procent omlaag toen ze de soundeffects hadden uitgezet, en lieten verschillende experimenten in restaurants zien dat wanneer er gekozen werd voor muziek met een tragere beat dan de hartslag van hun klandizie, ze niet alleen rustiger, maar ook meer gingen eten.

Arts deed ook zelf onderzoek en liet 50 vrijwilligers reageren op verschillende neurologische testen. Hieruit bleek dat geluidsprikkels het uitstekend deden. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Het wordt pas echt interessant als we bekijken welke geluiden de meeste impact hadden op de respondenten. Werden ze geprikkeld door het geluid van golven, dansend op zee? Door tsjilpende vogels? Nee, het was opnieuw een jengelende baby, die de respondenten het meest prikkelde. Nog verrassender was echter de nummer drie; het kenmerkende geluid van de Intel-chip reclame. Dit terwijl deze soundbite toch niet echt een meezinger is. Wat blijkt hieruit? Zolang je maar genoeg repeteert, worden mensen vanzelf geprikkeld.

https://www.youtube.com/watch?v=PYDA7__znfY

Ook het vibrerende geluid van een telefoon bleek goed te scoren bij respondenten. Wanneer het trillende geluid de respondenten ter ore kwam, bracht dit een sterke reactie teweeg. Ook niet zo verwonderlijk, als je de invloed van de mobiele telefoon op dagelijkse leven van veel mensen in acht neemt. Toch het eerste wat veel mensen doen als ze wakker worden is op hun smartphone kijken, en gesprekken zijn ook niet meer wat ze ooit waren, sinds de invoering van de iPhone.

Arts concludeert dat het niet lang kan duren voordat technologische soundbites tot de dominerende geluiden van vandaag gaan behoren. Het is een kwestie van tijd voordat je bij het horen van een net aangestoken sigaret of bruisende soda direct denkt aan merken als Marlboro en Dr. Peppers. Het zijn de reclameprikkels van de toekomst.

Share via
Copy link