Haverwege januari is het traditiegetrouw tijd voor de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas. Op de CES presenteert ieder vooraanstaand merk in de technologiesector zijn nieuwste gadgets. Zo kwam Oculus dit jaar met een nieuwe VR-bril, Intel met Broadwell laptops en Samsung met 4K televisies.
Inmiddels is CES 2015 afgelopen en kan de balans worden opgemaakt. Welk merk de grote “winnaar” van de CES geworden is, is moeilijk te zeggen. Het zijn allemaal technologiebedrijven, maar veel merken hebben hun eigen specialisatie Wat alle op de CES gepresenteerde gadgets wel met elkaar gemeen hadden is dat ze met het internet en met elkaar verbonden kunnen worden. De merken die dit jaar op de CES aanwezig waren zijn het er dan ook allemaal over eens: big data gaat het helemaal worden in 2015.
Bedrijven die in 2015 niet op de big data boot stappen zullen tussen wal en schip vallen. CES 2015 ging in essentie dus helemaal niet over de nieuwe VR-bril van Oculus of de 4K televisies van Samsung, maar over big data. Het is geen vluchtige trend meer en wordt dit jaar steeds concreter toegepast. De nieuwste gadgets krijgen sensoren en worden met het internet verbonden.. Door de introductie van alle nieuwe gadgets zal dan ook in 2015 , 4x zoveel data als voorgaande jaren worden gegenereerd. Bedrijven zullen deze data gebruiken om de consument beter te kunnen begrijpen en om hun producten (real time) te kunnen ‘customizen’.
Volgens Chief Economist van de Consumer Electronics Association werken we toe naar het derde stadium van “het internet”. In het derde stadium van het internet zullen er 50 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. Momenteel zijn er “slechts” 2 miljard smartphones op de wereld in omloop. Die groei van 2 naar 50 miljard apparaten zorgt voor een explosieve groei in nieuwe datastromen. Deze data brengt veel uitdagingen met zich mee, waarvan cybercrime misschien wel de meest beruchte is. . Hoe gaan we er met z’n allen voor zorgen dat die data uit handen blijft van criminelen? Gaan we al sneller dan gedacht naar een persoonlijke datakluis, die vervolgens door Google beschikbaar wordt gesteld? Of ligt hier een belangrijke taak voor overheden? Time will tell….
Heb jij CES 2015 ook op de voet gevolgd? Wat waren wat jou betreft echte ‘eyeopeners’? Laat het mij hieronder in de reacties weten.
Share via: