Met de toename van het aantal smartphones en tablets neemt ook het aantal apps voor deze ‘devices’ razendsnel toe. Alleen voor Apple zijn er inmiddels al 300.000 beschikbaar. Door veel bedrijven wordt een app dan ook als de nieuwe manier gezien om met hun doelgroep te communiceren. In de praktijk blijkt dat vaak enigszins tegen te vallen.
Dat niet iedere app het succes brengt dat vooraf werd gehoopt, is op zich natuurlijk niets bijzonders. Dat geldt immers wel voor meer initiatieven. Soms wordt het een succes maar veel vaker ook helemaal niet.
Gratis trendservice
Begindagen van het internet
Bij de vraag waarom veel apps niet het verwachte succes brengen, kunnen we een vergelijking maken met de begindagen van het internet. Halverwege de jaren 90 lanceerden veel bedrijven hun eerste website. Dit was vaak niet meer dan een kopie van bestaand printmateriaal. Veel succes brachten deze websites natuurlijk niet. Veel apps die nu ontwikkeld worden zijn weliswaar geen kopie van een brochure maar sluiten net als de eerste websites ook totaal niet aan bij de behoefte van de gebruiker. En daar zit dan ook het probleem.
Groot aantal beschikbare apps
Daarnaast speelt een rol dat het aantal beschikbare apps inmiddels een dusdanige omvang heeft aangenomen dat het steeds moeilijker zal worden om opgemerkt te worden. Reden des te meer om er voor te zorgen dat jouw app wel van toegevoegde waarde is voor je doelgroep. Bovendien blijf ik van mening dat een goed product (bijna) altijd wel zijn weg naar de doelgroep zal weten vinden. En dat geldt ook voor apps.
Leren van het verleden
Belangrijk is dat bedrijven leren van het verleden. Waar brochures op het web niet werkten, zo werken apps die geen enkele toegevoegde waarde hebben, en alleen de merknaam bij de klant naar binnen trachten te rammen, ook niet.
Het recept voor succes
Maar hoe kom je dan wel tot een zinvolle en dus succesvolle app? Om antwoord op deze vraag te kunnen geven zullen bedrijven en marketeers eerst een stapje terug moeten doen. Stel jezelf eerst een aantal fundamentele vragen. Vragen waar iedere marketeer eigenlijk zonder na te denken antwoord op zou moeten kunnen geven. Iets wat in de praktijk helaas niet altijd het geval blijkt…
Zoek naar een logische merkextensie
Wat is je merk? Waar staat je merk voor? Wat zijn de kernwaarden? Wat is de toegevoegde waarde van je merkpropositie? Wat is de gewenste ‘brand experience’? Pas als je op deze vragen een antwoord hebt, kun je met de ontwikkeling van een app aan de slag. Waar het namelijk om gaat is dat je een logische en natuurlijke extensie van je merkpropositie weet te vinden. Juist deze extensie is waar het om draait bij succesvolle apps. Ze voegen iets toe. Ze geven de gebruiker iets wat hij of zij nog niet had. Alleen als je dat inziet, die vragen kunt beantwoorden, ben je in staat om een app te ontwikkelen die echt zal aanslaan.
Genoeg om van te leren
Uiteraard zijn er genoeg voorbeelden van apps van bedrijven die het wel begrepen hebben. Zo heeft North Face de ‘Snow Report’ app ontwikkeld. De ultieme app voor sneeuw- en weerberichten voor de fan van outdoor activiteiten. Of de KLM iPhone app die het mogelijk maakt om met je boarding pass op je iPhone in te checken. Of de NIKE+GPS app die hardlopers tijdens en na het lopen van allerlei nuttige informatie voorziet.
Zie apps als een product
Deze apps zijn een succes omdat ze van toegevoegde waarde zijn voor de doelgroep zonder dat ze de gebruiker onnodig confronteren met irritante merkuitingen. Het ontwikkelen en lanceren van een app is dan ook het beste niet te vergelijken met campagnes maar met de introductie van een nieuw product. En dat blijkt niet altijd eenvoudig en ook niet voor iedereen weggelegd.
Share via: