- De meest geavanceerde en futuristische schepen van de Caribbean
- Bestemmingsloos cruisen met een drijvend hotel dat eruit ziet als een wervelkolom
- Is het een boot? Is het een beach resort? Het is een luxe tropisch paradijs-eiland-jacht
- Zijn deze high-tech waterlelies de redding van de mensheid?
- The battle of the boats
Wie had vijftig jaar geleden gedacht dat cruiseschepen zich zouden ontwikkelen tot de huidige kolossen die meer dan 4.000 passagiers kunnen vervoeren? Met de exponentiële ontwikkelingen in technologie en design – hoe zullen onze cruiseschepen er over 50 jaar uitzien? In dit artikel nemen we je mee op reis naar de toekomst van intelligente cruiseschepen met robot bartenders en zelfvoorzienende, drijvende steden die plaats bieden aan duizenden klimaatvluchtelingen.
MSC Cruises lanceert slimme megacruiseschepen Meraviglia en Seaside
MSC Cruises, ’s werelds grootste cruiseschip familiebedrijf, lanceert in juni en december 2017 hun nieuwe generatie slimme cruiseschepen. In samenwerking met Global Tech leider Samsung worden de MSC Meraviglia en de MSC Seaside uitgerust met de nieuwste technologie – van HD televisies tot tablets, smartphones en geavanceerde medische apparatuur voor noodsituaties. Op het gebied van ontwerp en marinetechnologie zijn deze slimme megacruiseschepen het neusje van de zalm en zeker revolutionair te noemen. Het grootste cruiseschip van het familiebedrijf, de MSC Meraviglia, biedt plaats aan 5700 gasten en vaart in het Westmediterrane cruisegebied met thuishavens Genua, Marseille en Barcelona. Het wordt het grootste cruiseschip dat ooit door een Europese rederij is gebouwd.
De 323m lange MSC Seaside, met haar revolutionaire architectuur en cutting-edge technologie, wordt in Miami gedoopt en vaart vanaf december 2017 in de Caribbean. Het high-tech megaschip biedt accommodatie aan 5.179 passagiers in luxueuze hutten, waarvan sommige eigen jacuzzi’s en zelfs hangende tuinen hebben. Het schip beschikt over een 360⁰ boulevard, twee overdekte promenades met glazen wanden, glazen loopbruggen en panoramische externe liften. De luxe MSC Yacht Club van de Seaside wordt uitgebreid met een 480 m² LED scherm – een digitale hemel met uitzicht op zonsopgangen, zonsondergangen of sterrenhemels. Een van de opvallendste attracties van de MSC Seaside wordt het aquapark dat bestaat uit vier glijbanen die zich over verschillende verdiepingen uitstrekken. Een van de glijbanen krijgt zelfs een interactieve on-board videogame.
Beide nieuwe MSC cruiseschepen bieden geavanceerde technologie zoals interactieve foto- en videomuren en communicatie-armbanden waarmee je kunt betalen en toegang krijgt tot verschillende ruimtes. Gezinnen krijgen ook smartcards met geo-locatie om hun kinderen te monitoren. Beide nieuwe MSC schepen hebben ook verschillende eco-vriendelijke kenmerken zoals geavanceerde systemen voor waterzuivering en efficiëntere afvalbeheersystemen. De schepen maken gebruik van LED-verlichting en geavanceerde warmteterugwinningssystemen voor de warmwatervoorziening van de wasserijen en zwembaden.
De meest geavanceerde en futuristische schepen van de Caribbean
Royal Caribbean maakt je cruisevakantie futuristischer dan ooit tevoren. De twee eerste slimme cruiseschepen die de Caribbean bevaren zijn de Anthem of the Seas en Quantum of the Seas. Ze hebben elk 18 decks en 2.090 hutten bieden accommodatie aan niet minder dan 4.180 passagiers. Naast de standaard casino’s, theaters, zwembaden, winkels en restaurants bieden deze gigantische drijvende entertainment centers ook high-tech features als polsbandjes waarmee je kunt betalen en apps waarmee je reserveringen kunt maken. Entertainment is op deze schepen ook zeker high-tech en revolutionair te noemen. Wat dacht je van dansende computerschermen en robot bartenders?
Passagiers met hutten in het midden van het schip hebben virtuele balkons met een spectaculair, real-time maar digitaal uitzicht op de oceaan. De live beelden worden gegenereerd door camera’s aan de buitenkant van het schip. Dan zijn er attracties als de glazen North Star capsule – geïnspireerd door de ‘London Eye’ – een gondel aan het einde van een kraanarm. De North Star trakteert passagiers van het cruiseschip op een panoramisch uitzicht, bijna honderd meter boven het dek.
Aan de Bionic Bar kun je via een tablet je favoriete cocktail bestellen die vervolgens wordt klaargemaakt door robot bartenders. Deze geautomatiseerde booze wizards kunnen eindeloze combinaties maken en produceren met gemak twee drankjes per minuut. De hoofdloze robot bartenders zijn zeer efficiënt maar hebben niets menselijks – ze bestaan uit mechanische armen die vroeger werden gebruikt in de auto-industrie. Deze ledematen trekken nu flessen met alcohol uit het plafond, schenken de diverse vloeistoffen in mixbekers, voegen er van alles aan toe, schudden of roeren de vloeistof en zetten je cocktail vervolgens op een soort transportband waar je ze kunt afhalen.
Een andere indrukwekkende attractie op de nieuwe Royal Caribbean cruiseliners is het Sea-Plex entertainment center dat kan transformeren in verschillende ruimten. Van een basketbalveld naar een rollerskatebaan of een baan voor botsauto’s. Ook is er een surfsimulator en kun je ‘parachutespringen’ in de windtunnels van de iFly simulator. Daarnaast hebben de schepen verschillende milieubewuste functies. De verlichting bestaat bijvoorbeeld volledig uit LED-systemen. Onder de boeg wordt er door miljoenen luchtbelletjes een luchtlaag gecreëerd waardoor de schepen bijna moeiteloos door het water glijden. Hierdoor wordt weerstand geminimaliseerd en dit leidt weer tot 10% verbetering in brandstofefficiëntie.
Bestemmingsloos cruisen met een drijvend hotel dat eruit ziet als een wervelkolom
De volgende generatie cruiseschepen zien eruit als drijvende, zelfvoorzienende platforms aangedreven door zonne- en windenergie en waterkracht. Deze futuristische platforms kunnen zich vormen naar de beweging van de zee waarop ze drijven. Gianluca Santosuosso, een innovatieve ingenieur en architect uit Londen, ontwierp het MORPHotel met als doel de perceptie van het zeereizen te veranderen. De structuur van het MORPHotel ziet eruit als een ruggengraat waaraan diverse ‘capsules’ zijn bevestigd. Tijdens het drijven past de structuur zich aan aan de stromingen en de golven van de van de oceaan. De grote centrale wervelkolom van dit drijvende hotel is voorzien van theaters, tuinen, zwembaden, restaurants en ruimtes voor solar-farms en kwekerijen. In de capsules bevinden zich de gastenverblijven. Het 800-meter lange schip telt diverse zelfvoorzienende ecosystemen en beschikt ook over regenwater-opvangsystemen, ontziltingsfaciliteiten en drijvende moestuinen.
Door de ruggenwervels te buigen creëert het MORPHotel zijn eigen drijvende haven en een aantal van de luxere capsules kunnen losgekoppeld worden zodat ze onafhankelijk, maar wel binnen veilige afstand van de boot, kunnen varen. Het MORPHotel heeft ook een helikopterplatform en met kleine boten kunnen de gasten de omgeving waar het MORPHotel aanmeert verkennen. Santosuosso zou graag zien dat we met reizen op zee in de toekomst minder brandstof verbruiken en kleinere ecologische voetafdrukken achterlaten. In zijn visie drijft het MORPHotel langzaam de hele wereld rond zonder echte duidelijke, vooraf bepaalde bestemming of route. Hij ziet het hotel als een tijdelijke uitbreiding van elke gaststad waar het aanmeert. Er zijn vooralsnog geen plannen om het MORPHotel daadwerkelijk te bouwen. Maar nu steeds meer bedrijven investeren in de ontwikkeling van duurzame technologieën zou dit futuristische concept sneller realiteit kunnen worden dan verwacht.
Is het een boot? Is het een beach resort? Het is een luxe tropisch paradijs-eiland-jacht
De ‘Tropical Island Paradise’ werd ontworpen door Yacht Island Design in Derbyshire, een bedrijf dat bekend staat om zijn decadente jachtconcepten. Tropical Island Paradise is niet echt een cruiseschip en het concept is er al een tijdje maar het jacht is zeker een eervolle vermelding waard. Op het extravagante multi-miljoen dollar jacht bevindt zich een heuse vulkaan met een waterval die in het zwembad uitkomt. Het drijvende paradijseiland beschikt zelfs over een helikopterlandingsplatform. Achter de strandhutten bevinden zich de bar en het restaurant. Verder vind je er natuurlijk palmbomen – geïnspireerd door de tropische eilanden van Polynesië, de Indische Oceaan en het Caribisch gebied. Binnenin de vulkaan bevinden zich een bioscoop, een bibliotheek, een fitnessruimte, een games room en een luxueus ingerichte spa. Via het uitschuifbare dek beneden hebben gasten toegang tot een platform op de water met ligstoelen en jetski’s – mocht men behoefte hebben aan wat extra vertier. Het jacht heeft een topsnelheid van ongeveer 15 knopen en biedt ruimte aan maximaal tien gasten. De prijs is nog niet vastgesteld maar mocht je interesse hebben in zo’n luxe speeltje moet je wel goed zijn voor een paar miljoen.
Zijn deze high-tech waterlelies de redding van de mensheid?
Belgische bio-architect Vincent Callebaut, bekend van zijn vele bekroonde, milieuvriendelijke projecten, heeft nu wel iets heel bijzonders ontworpen. Het is meer een drijvende, zelfvoorzienende stad dan een cruiseschip, en biedt plaats aan ongeveer 50.000 mensen. Omdat de wereldwijde zeespiegel in de aankomende honderd jaar naar verwacht aanzienlijk zal stijgen komen veel laaggelegen gebieden onder water te staan met honderdduizenden klimaatvluchtelingen als gevolg. De fenomenale lilypad-stad werd ontworpen om deze klimaatvluchtelingen een toevluchtsoord te bieden en voorziet door middel van zonne-energie, windenergie, biomassa en getijdenenergie in de eigen energiebehoefte. Elke futuristische waterleliestad heeft drie jachthavens en drie bergen, gelegen rondom een lagune onder de waterlijn die dient als tegengewicht voor de drijvende stad. Elke berg heeft een eigen doel: wonen, werken of entertainment. De lagune verzamelt en zuivert water tot schoon drinkwater en dankzij de tuinen en viskwekerijen onder het wateroppervlak zijn de drijvende steden volledig zelfvoorzienend. De wanden van de waterlelies zijn gemaakt met titaniumdioxide – een stof die reageert met zonlicht – waardoor ze door middel van een fotokatalytisch effect de luchtverontreiniging absorberen. Het is de bedoeling dat de waterlelies tussen de evenaar en de noordelijke zeeën gaan drijven of in de buurt van de kustgebieden. Het realiseren van dit eco-utopieproject zal wel even op zich laten wachten maar in 2100 zouden de eerste lilypad-steden volgens Callebaut wel een feit moeten zijn.
The battle of the boats
Cruisemaatschappijen doen hun uiterste best om de industrie letterlijk drijvende te houden door de nieuwe generatie reizigers high-tech ervaringen te bieden. Hun schepen worden daardoor eigenlijk gigantische drijvende, – in sommige gevallen bijna groteske – gadgets. Bartenders worden vervangen door robots, menselijke managers en conciërges maken plaats voor apps, en muren en plafonds veranderen in – al dan niet interactieve – schermen. Maar hoe indrukwekkend deze high-tech cruiseschepen van de toekomst ook zijn – zijn onze broodnodige vakanties door al deze technologie nog wel ontspannend? Is het juist niet de bedoeling om tijdens onze vakanties eventjes aan de drukte van het leven en juist aan technologie te ontsnappen?
Heeft dit artikel jou geïnspireerd? Wij bieden lezingen, workshops en content (whitepapers, onderzoek) voor verschillende sectoren in binnen- en buitenland. De inspirerende lezingen zijn geschikt voor jaar- of klantbijeenkomsten, congressen, interne meetings of strategiesessies. Heb je interesse in een inspirerende lezing of effectieve workshop leg dan contact via het aanvraagformulier. Het formulier kun je ook gebruiken als je specifieke vragen hebt. Geïnteresseerd in mijn dagelijkse activiteiten als Trendwatcher? Volg mij dan op Twitter.
Share via: