- De impact van de pandemie op de logistiek
- Uitdagende tijden vragen om innovatieve oplossingen
- Visies en voorspellingen voor de logistieke sector
- Een laatste overweging
Nu veel landen over de hele wereld langzaam maar zeker een post-pandemische fase ingaan, zal de aandacht gericht zijn op herstel en het ‘nieuwe normaal’. De logistieke en supply chain-sector zal hierbij, met een op volle toeren draaiende innovatiemotor, een cruciale rol spelen.
De impact van de pandemie op de logistiek
Vóór de pandemie vond ongeveer 20 procent van de productie van de wereldhandel plaats in de provincie Hubei in China, waar het coronavirus vandaan kwam. Toen deze regio volledig werd afgesloten om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kregen veel bedrijven te maken met productie-, distributie- en bezorgproblemen. Bovendien werd duidelijk dat inefficiënte digitale technologieën in de toeleveringsketen een urgent probleem is.
De pandemie heeft bovendien tot verschillende structurele veranderingen in de logistiek en de toeleveringsketen geleid die waarschijnlijk van blijvende aard zullen zijn. Nu de omstandigheden in de toeleveringsketen almaar volatieler worden, maken steeds meer bedrijven gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning-technologieën om te voorspellen hoe de consumentenvraag door economische, politieke, klimatologische en geografische gebeurtenissen zal worden beïnvloed, een methodologie die bekend staat als demand sensing. Het afgelopen jaar heeft ook geleid tot een snelle toename van andere digitale technologieën binnen de logistieke sector, waaronder data-analyse, blockchain, automatisering, robotica en 3D-printtechnologie. De tijdelijke onderbreking van de handelsbetrekkingen met China heeft eens te meer de valkuilen van een te grote afhankelijkheid van single-sourcing-strategie aan het licht gebracht. Bedrijven voelen zich nu dan ook genoodzaakt om hun toeleveringsketens in te korten en naar alternatieve leveranciers dichter bij huis te zoeken. Uiteindelijk zouden al deze veranderingen moeten leiden tot een slimmere, flexibelere en veerkrachtigere toeleveringsketen.
Uitdagende tijden vragen om innovatieve oplossingen
Er wordt vaak gezegd dat moeilijke tijden het beste in mensen naar boven brengen, en dit is het afgelopen jaar opnieuw duidelijk geworden. Ondanks het plotseling uitbreken van de pandemie zijn veel bedrijven erin geslaagd om de uitdagingen die dit met zich meebrengt vastberaden en op innovatieve manier het hoofd te bieden.
Elektronisch bewijs van levering
Een van die bedrijven is de in Indonesië gevestigde startup Kargo Technologies. Het bedrijf maakt gebruik van een elektronisch ‘bewijs van levering-mechanisme om fysiek contact tussen bezorgers te verminderen en hun risico op besmetting met het virus te verkleinen. Als extra veiligheidsmaatregel zorgt het bedrijf er bovendien voor dat alle stops op afleverroutes worden gedesinfecteerd. Deze maatregelen zijn cruciaal voor het kunnen blijven leveren van essentiële diensten en zorgen ervoor dat er zo min mogelijk disrupties zijn in de logistieke dienstverlening.
Gestroomlijnd voorraadmanagement
En om zijn supply chain-activiteiten te digitaliseren bundelde de wereldwijde bezorgdienst FedEx zijn krachten met technologiegigant Microsoft. Het nieuwe partnerschap heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen in de vorm van de FedEx Surround tool, die gebruikmaakt van AI, IoT en real-time analyses om voorraadbeheer te stroomlijnen en het volgen van zendingen te verbeteren. Dit wordt gedaan door middel van real-time updates over verschillende omstandigheden die de levering kunnen beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld het weer. Op deze manier kunnen bedrijven anticiperen op toekomstige disrupties en stappen ondernemen om vertragingen te voorkomen. Ook het softwareontwikkelingsbedrijf Llamasoft heeft een AI-aangedreven platform gelanceerd waarmee bedrijven beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen door what-if-analyses uit te voeren en toekomstige resultaten te voorspellen.
Dronesystemen in magazijnen
Ook dronetechnologie is tijdens de pandemie op grote schaal toegepast in de logistieke sector. Het nieuwe geautomatiseerde magazijninventarissysteem van het in San Francisco gevestigde technologiebedrijf Ware, is daar een goed voorbeeld van. Het dronesysteem navigeert door het magazijn en maakt beeldopnamen van de bakken die er staan. Deze beelden worden vervolgens naar geavanceerde software overgebracht waar ze worden geanalyseerd om hiaten in de inventaris te identificeren. Met dit systeem of soortgelijke systemen kunnen bedrijven elke maand een inventarisatie uitvoeren in plaats van jaarlijks, zoals bij handmatige inventarisatie vaak het geval is.
Visies en voorspellingen voor de logistieke sector
Als het gaat over de toekomst van de logistieke en supply chain-sector, zijn de meeste experts het erover eens dat de pandemie de digitale transformatie in een stroomversnelling heeft gebracht. “We kunnen veel van deze pandemie leren”, vertelt Vanessa Miller, partner en medevoorzitter van Foley & Lardner’s coronavirus-taskforce en supply chain-team. “Bijvoorbeeld dat kosten misschien niet de enige overweging zijn, dat bedrijven hun toeleveringsketens kunnen stabiliseren door alternatieve leveranciers aan te trekken of bepaalde functies intern te verplaatsen, en dat technologie kan helpen toekomstige disrupties te voorkomen”. Ook Andy Borchers, professor en Associate Dean aan de Lipscomb University, is enthousiast over technologie en voorspelt dat “de beperkingen van de huidige legacy-systemen plaats zullen maken voor een datagestuurde toekomst waarin AI-systemen de goederen- en dienstenstroom efficiënt managen”.
Volgens Ted Stank, hoogleraar supply chain & logistics aan de University of Tennessee is de toenemende regionalisering van de toeleveringsketen een van de belangrijkste ontwikkelingen die uit de pandemie voortkomen. “De krachten die de globalisering de afgelopen 70 jaar hebben aangestuurd lijken een hoogtepunt te hebben bereikt en keren nu terug naar een happy medium waar grondstoffen wereldwijd (of op meerdere wereldwijde locaties) kunnen worden ingekocht. Maar steeds meer belangrijke elementen van de toeleveringsketen bevinden zich in geografische regio’s om de regionale vraag te ondersteunen”, aldus Stank. Mark Mobius, oprichter van Mobius Capital Partners, is van mening dat “er een diversificatie zal komen en dat toeleveringsketens naar plaatsen als Vietnam, Bangladesh, Turkije en zelfs Brazilië zullen worden verplaatst, zodat deze bedrijven een meer gediversifieerde toeleveringsketen hebben”.
Futurist en trendwatcher Richard van Hooijdonk verwacht dat AI-technologie de drijvende kracht wordt achter de supply chains van morgen en robotica, drones, zelfrijdende voertuigen en 3D-printtechnologie zullen ook een belangrijkere rol gaan spelen. “Al deze technologieën sluiten elkaar niet uit. Samengevat als een technologische samensmelting, zullen ze de komende tien jaar de grootste veranderingen en disrupties in de toeleveringsketens veroorzaken”, vertelt futurist en consultant Tamara McCleary. En nu consumenten steeds bewuster worden van de producten die ze kopen en waar deze vandaan komen, zullen bedrijven een manier moeten vinden om de transparantie en traceerbaarheid van hun toeleveringsketens te vergroten en blockchaintechnologie biedt hier mogelijke oplossingen voor.
Een laatste overweging
De pandemie heeft de langverwachte digitale transformatie van de logistieke en supply chain-sector in een stroomversnelling gebracht die zal worden gekenmerkt door een bredere acceptatie van opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, machine learning, robotica, drones, IoT en data-analyse. Nu de gevaren van een te grote afhankelijkheid van de single-sourcingstrategie volledig blootgelegd zijn, zal er naar verwachting meer aandacht komen voor de regionalisering en diversificatie van de toeleveringsketen. Bedrijven zullen bovendien een manier moeten vinden om de transparantie van hun toeleveringsketen te vergroten, met name als reactie op de toenemende bezorgdheid over het milieu. De veranderende eisen van de consument, zoals de groei van online winkelen, zullen leiden tot een ingrijpende heroverweging van last mile-bezorging, waarbij thuisbezorging en click & collect-modellen steeds populairder worden. Het eindresultaat is een flexibelere en veerkrachtigere toeleveringsketen die soortgelijke disrupties in de toekomst het hoofd kan bieden.
Share via: