De kracht van de hashtag – is Instagram het marketingplatform van de toekomst?

Industries: Marketing
  • Winkelen wordt een steeds belangrijker onderdeel van de Instagram-ervaring
  • Instagram heeft een veel hogere gebruikersparticipatie dan andere sociale netwerken
  • Steeds meer merken zien in Instagram unieke marketingmogelijkheden

De behoeften en verwachtingen van de consument zijn de laatste jaren drastisch veranderd en het wordt voor bedrijven een steeds grotere uitdaging om een manier te vinden om iedereen tevreden te stellen. Relevant blijven is nog nooit zo moeilijk geweest en social media wordt een steeds belangrijkere factor in deze strijd. Met name millennial- en Gen Z-shoppers hebben herhaaldelijk aangetoond dat ze – in tegenstelling tot oudere generaties – het liefst via social media met merken communiceren, waarbij Instagram duidelijk favoriet is.

In de loop der jaren is Instagram geleidelijk getransformeerd van een foto-sharing app tot een van ’s werelds meest innovatieve digitale marketingplatforms en een essentieel onderdeel van de marketingstrategie van elk succesvol bedrijf. Volgens Sheryl Sandberg, chief operating officer van Facebook, hebben meer dan 25 miljoen bedrijven nu profielpagina’s op Instagram. Bovendien beschikt het platform – dat eigendom is van Facebook – over meer dan 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, van wie er maandelijks 90 miljoen met de producttags op Instagram interageren. Deze aantallen vertegenwoordigen een enorme kans voor bedrijven om reclame te maken voor hun producten, nieuwe consumenten te bereiken en merktrouw op te bouwen. Bedrijven die social media niet op deze manier gebruiken hebben steeds meer moeite om concurrerend te blijven.

Winkelen wordt een steeds belangrijker onderdeel van de Instagram-ervaring

Instagram heeft de afgelopen maanden een aantal nieuwe e-commerce functies geïntroduceerd, waardoor winkelen een steeds belangrijker onderdeel van de community wordt. In september, na enkele maanden testen, heeft Instagram de Shopping in Stories-functie in 46 landen wereldwijd uitgerold. De nieuwe functie stelt merken in staat om productstickers aan hun Stories toe te voegen, waardoor gebruikers meer te weten kunnen komen over de producten die ze leuk vinden. Op dit moment worden Stories elke dag door meer dan 400 miljoen accounts bezocht. Een derde van deze Stories wordt door bedrijven gecreëerd. Instagram kondigde ook aan een Shopping channel aan het tabblad Explore toe te voegen, waarmee gebruikers door de Shopping posts kunnen bladeren van merken die ze volgen en ook nieuwe merken kunnen ontdekken die mogelijk bij hun interesses passen.

Vrouw met zonnebril op Instagram
Instagram heeft de afgelopen maanden een aantal nieuwe e-commerce functies geïntroduceerd, waardoor winkelen een steeds belangrijker onderdeel van de community wordt.

In november kondigde Instagram drie nieuwe functies aan die het makkelijker dan ooit maken om op het platform te winkelen. Gebruikers kunnen nu de producten die ze leuk vinden toevoegen aan hun Shopping-collectie en deze op een ander tijdstip via hun profielpagina opnieuw bekijken. Om een product aan de collectie toe te voegen, hoeven ze alleen maar op een producttag in Stories of Feed te tikken en deze vervolgens op te slaan. Instagram heeft ook het tabblad Shopping op bedrijfsprofielen opnieuw ontworpen om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om alle producten in de winkelpublicaties van een merk op één plaats te bekijken. Door op het Shop-icoontje op een bedrijfsprofiel te tikken, wordt een productenlijst zichtbaar, alsook de originele post waarin deze producten in eerste instantie te zien waren. Tot slot kunnen gebruikers nu ook direct winkelen in Feed-video’s van de merken die ze volgen. Door op het Shop-icoontje in de video te tikken, krijgen ze meer informatie over de producten in de video.

Instagram heeft een veel hogere gebruikersparticipatie dan andere sociale netwerken

Instagram heeft een groot voordeel ten opzichte van andere sociale netwerken omdat het in vergelijking een veel hogere gebruikersparticipatie heeft. Volgens een recent onderzoek van het Pew Research Center heeft Instagram een betrokkenheidspercentage van 4,2 procent per volger – bijna 60 keer meer dan Facebook. Om dit percentage nog verder te verhogen, worden merken aangemoedigd om hashtags toe te voegen aan hun berichten en Stories. Een ander recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat Instagramposts met minstens één hashtag 12,6 procent meer betrokkenheid hebben dan die zonder. Je kunt per post tot 30 hashtags toevoegen, maar 10 hashtags per post wordt beschouwd als het optimale aantal. Daarbij is het van belang om de meest relevante hashtags te kiezen in plaats van alleen de meest populaire, zodat je posts niet verloren gaan in een zee van andere content. En omdat Instagram onlangs de mogelijkheid heeft toegevoegd om hashtags te volgen, kun je als merk zelfs gebruikers bereiken die jou (nog) niet volgen. Geo-tagging is een ander nuttig hulpmiddel, maar ondanks dat geo-tagged posts tot 79 procent meer betrokkenheid leiden, wordt deze functie slechts in 5 procent van de Instagramposts gebruikt.

Steeds meer merken zien in Instagram unieke marketingmogelijkheden

Sommige merken zien nu de voordelen al van deze nieuwe mogelijkheden. Als onderdeel van hun kerstcampagne wil de Amerikaanse retailer Macy’s bijvoorbeeld Instagram-carrousels lanceren waarmee je gepersonaliseerde cadeaugidsen kunt creëren. Na het beantwoorden van een paar vragen over interesses en prijsindicatie, kun je door de Instant Gift Guide Carrousels swipen om het perfecte kerstcadeau te vinden voor vrienden en familieleden. Vervolgens kun je de producten aan het eind van de carrousel kopen.

Dit is overigens niet de eerste keer dat Macy’s Instagram voor marketingdoeleinden gebruikt. In maart van dit jaar lanceerde de retailer een voorjaarscampagne met de naam ‘Find the remarkable you’. Als onderdeel van deze campagne creëerde het bedrijf ook een Instagram Live hack, waarin het een beroep deed op de diensten van verschillende bekende influencers en Macy’s eigen stylisten om gebruikers te helpen bij het samenstellen van de perfecte outfit. Elke influencer kreeg hetzelfde kledingstuk met de opdracht het item met andere kleding en accessoires uit de catalogus van Macy te stylen. Vervolgens moesten ze andere influencers taggen en hen uitdagen om het resultaat te overtreffen. Tegelijkertijd werden Instagrammers ook aangemoedigd om hun ideeën met gebruik van de #FindRemarkable hashtag te delen.

Een ander voorbeeld van een weloverwogen Instagram-campagne was Madewell’s ‘Flashtagram’, waarin de kledingretailer 500 medewerkers, bloggers en redacteuren van Allure, NYLON, Elle en Marie Claire uitnodigde om hun beste foto’s in jeans van Madewell te plaatsen, met de hashtags #denimmadewell en #flashtagram. “Omdat denim de kern van onze merkidentiteit vormt en we zo’n goede relatie hebben met onze favoriete Instagrammers, leek het ons een no brainer om de twee met elkaar te trouwen”, zegt Somsack Sikhounmuong, Madewell’s hoofd van design. De resultaten waren nogal indrukwekkend: gebruikers postten meer dan 1.600 berichten op één dag, wat meer dan 160.000 likes en 8,5 miljoen impressies opleverde.

Om relevant te blijven en te voldoen aan de veranderende eisen van de klant, zijn bedrijven gedwongen om voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe manieren om een voorsprong te krijgen op hun concurrenten. Nu social media een steeds prominentere rol speelt in ons leven, proberen ook steeds meer bedrijven het in hun marketingstrategie te integreren. Met name Instagram biedt bedrijven een unieke kans om meer betrokkenheid te creëren en hun omzet te verhogen. En vooral nu – met de introductie van alle nieuwe e-commercefuncties van de afgelopen maanden – lijkt Instagram hét digitale marketing platform van de toekomst te worden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!