De opmars van de mini-drones – zelfs the sky is geen limit

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • De aantrekkingskracht van mini-drones: zelfs the sky is geen limit
  • Mini selfiedrones: loskoppelen, gooien, actie!
  • Met de mini PokéDrone vang je ze allemaal
  • Adelaars worden getraind om vijandige mini-drones uit te schakelen
  • Duizenden drones opladen en docken – waar doen we dat in de toekomst?
  • Stagneert de mini-dronemarkt binnenkort?

Quadcopters, UAV’s of drones genieten steeds meer populariteit. De vliegende robots werden aanvankelijk ontworpen voor militaire doeleinden om gevaarlijke missies met menselijke soldaten zoveel mogelijk te beperken. Ze hebben inmiddels ook hun intrede gedaan op de consumentenmarkt en omdat ze razendsnel in prijs zakken zien we ze steeds vaker. Volgens woordvoerders uit de detailhandel komen er zelfs elke maand honderden nieuwe drones op de markt.

De aantrekkingskracht van mini-drones: zelfs the skyis geen limit

Mini-drones kunnen echt van alles. Nog niet zo lang geleden zetten onderzoekers in Zürich een groep mini-drones aan het werk om een gebouw in elkaar te ‘weven’. Andere drones zijn pasgeleden ingezet om graffitivandalen op stations op te sporen. De paparazzi gebruikt ze om de beste plaatjes van celebrities te schieten en Mexicaanse drugskartels gebruiken ze om drugs naar Amerika te smokkelen. Dit levert per vlucht maar liefst $2 miljoen op. Wetenschappers gebruiken ze om de ozonlaag te inspecteren, de luchtkwaliteit te controleren en milieu-overtredingen, zoals illegaal dumpen, op te sporen. Mini-drones worden gebruikt om olieplatforms te inspecteren, medische producten te vervoeren en hobbyisten te entertainen. Zelfs

Ook voor recreatiedoeleinden zijn mini-drones erg in trek en ze behoren dan ook tot de meest verkochte cadeaus. Sommige zijn zo klein dat ze in je hand passen en binnenshuis gebruikt kunnen worden. Prima geschikt om foto’s te maken op familiefeesten, bruiloften andere evenementen. Dan heb je de iets grotere drones waarmee je foto’s of videomateriaal van jezelf kunt nemen. Bijvoorbeeld terwijl je surft, de Everest beklimt of met je nieuwe motorfiets de weg op gaat. De nieuwste autonome mini-drones zijn al zeer geavanceerd en kun je precies laten doen wat jij wilt. Je kunt ze zo programmeren dat ze op een bepaalde afstand om je heen vliegen of alleen vanuit een bepaalde hoek foto’s nemen. Ook kun je vooraf een vliegroute voor ze uitstippelen. En ze komen automatisch terug als ze je kwijt zijn.

Hand waar een kleine drone boven zweeft
Ook voor recreatiedoeleinden zijn mini-drones erg in trek en ze behoren dan ook tot de meest verkochte cadeaus.

Mini selfiedrones: loskoppelen, gooien, actie!

Dan zijn er hele attente  mini-drones. Je kunt ze zó programmeren dat ze alleen aantrekkelijke  foto’s van je maken. Bijvoorbeeld met een bepaalde lichtval of vanuit een bepaalde hoek. Het zijn de ultieme vliegende selfie-sticks. De Lily Camera drone werd ontwikkeld door Berkeley’s Robotics Lab in Californië en is volledig gefocust op de gebruiker. Je kunt het apparaat zo ‘trainen’ dat het je met behulp van een GPS-tracker achtervolgt. De Lily Camera heeft een computer vision systeem waarmee het je gezicht herkent. Op deze manier leert het vliegende robotje om je altijd perfect in beeld te houden. Je gooit de Lily in de lucht en vervolgens achtervolgt de vliegende camera je waar je ook maar naartoe gaat en ondertussen maakt het constant foto- of video-opnames. Met behulp van de pocket GPS weet de Lily wanneer je valt, rent of springt. Ook kun je de Lily opdracht geven om dichterbij of verder weg te vliegen, of naar links of naar rechts. Wat je ook doet, de Lily houdt je ten allen tijde in het vizier. De vliegende camera tilt je fotografie-skills letterlijk naar nieuwe hoogten, zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen. De uiteindelijke 3D-geprinte versie van de Lily Camera die op de markt komt is ook ‘gooi-proef’ en waterdicht. Je kunt het apparaat in de rivier of de zee gooien, en na even te drijven stijgt het apparaat vervolgens zonder problemen weer op. Zodra je de drone in de lucht gooit, zorgen sensoren zoals gyroscopen, nanometers, versnellingsmeters en een camera die naar de grond richt, ervoor dat de drone zich stabiliseert en niet wegwaait. De Lily is zelfs in staat om met het tracking device geluidsfragmenten op te nemen. Ook kan het apparaat 20 minuten in de lucht blijven, en als de accu bijna leeg is brengt hij zichzelf, door middel van een autonome landing, op tijd in veiligheid.

Een andere, enorm interessante selfie-drone is Nixie, winnaar van de $550.000 hoofdprijs in de ‘Make It Wearable Challenge’ van Intel. Deze superkleine wearable drone met zijn draaibare 1080p camera zit met bandjes om je pols. Als je een selfie wilt nemen, schud je gewoon met je arm. Vervolgens koppelt de Nixie zichzelf los, vliegt weg, draait zich om en maakt een foto. Als hij klaar is, gaat hij als een boemerang weer terug naar je arm. Gebruikers die bang zijn dat er door meerdere Nixie-gebruikers in de buurt verwarring ontstaat kunnen gerust zijn. De unieke identifier van de Nixie zorgt er namelijk voor dat de mini-selfiedrone alleen terugkeert naar de rechtmatige eigenaar.

Met de mini PokéDrone vang je ze allemaal

Veel bedrijven zijn verwoed op zoek naar manieren om in te springen op en een graantje mee te pikken van de Pokémon GO hype. Nederlands ontwerpbureau TRNDlabs kwam onlangs met de PokéDrone, een mini-drone waarmee spelers Pokémon sneller en makkelijker kunnen vangen. Het apparaat is maar 4 cm groot en is daarom vooral handig als Pokémon verstopt zitten op onbereikbare plekken. Het apparaat is in feite een externe camera die je gebruikt in plaats van de camera op je smartphone. Met de automatische start- en landingsfunctionaliteit van de PokéDrone kunnen zelfs onervaren dronepiloten er  makkelijk mee overweg. TRNDlabs hoopt in de toekomst rechtstreeks met Nintendo en Niantec, ontwikkelaar van Pokémon GO, samen te werken. De PokéDrone is nog in de ontwikkelingsfase maar Gerard Nieuwenhuis, oprichter van TRNDlabs, heeft bekendgemaakt dat de drone begin 2017 op de markt komt.

Adelaars worden getraind om vijandige mini-drones uit te schakelen

Dat mini-drones ook een schaduwkant hebben is voor niemand een verrassing. De devices zijn ook bij criminelen zeer in trek en volgens het Ministerie van Justitie zijn er in de eerste vijf maanden van 2015 negen pogingen geweest om met mini-drones gevangenissen in te vliegen. Ook hebben mini-drones op verschillende luchthavens in het VK diverse keren bijna botsingen veroorzaakt. De Metropolitan Police Force in Londen wil dit probleem nu op een wat onorthodoxe manier aanpakken. De politie heeft bekendgemaakt interesse te hebben in adelaars die mini-drones kunnen uitschakelen. Het Nederlandse bedrijf Guard From Above is bezig om deze roofvogels zo te trainen dat ze mini-drones als prooi zien. Tijdens de trainingen hebben de adelaars al laten zien dat ze drones van verschillende afmetingen zonder problemen uit de lucht kunnen halen. De roofvogels doen dit door de drones in het midden, tussen de rotors, te grijpen. Dit idee heeft inmiddels ook heel wat kritiek gekregen. Vogelbeschermers zijn van mening dat adelaars niet in stedelijke gebieden thuishoren en dat ze door de rotors ernstige verwondingen kunnen oplopen. Volgens de Amerikaanse National Audubon Society zijn de vogels echter prima in staat om de rotors te ontwijken. Ze hebben een uiterst sterk gezichtsvermogen en grijpen de drones, zonder moeite, precies in het midden.

Duizenden drones opladen en docken – waar doen we dat in de toekomst?

Of we ze nu voor vrijetijds- of commerciële doeleinden gebruiken, mini-drones zijn niet meer uit ons leven weg te denken en worden een steeds bekender verschijnsel. De ‘wildgroei’ van deze vliegende robotjes zorgt echter ook voor heel wat uitdagingen, met name in stedelijke gebieden. Elke drone heeft een plek nodig om te landen, op te stijgen en opgeladen te worden. Hoe gaat dat in de toekomst? Werktuigbouwkundig ingenieur Charles Bombardier uit Canada, oprichter van het futuristische design blog Imaginactive, heeft daar een aantal interessante ideeën over. Toekomstige kantoorgebouwen en appartementencomplexen moeten worden voorzien van grote balkons die ruimte bieden aan landingsplaatsen voor drones, hoverboards en andere kleine luchtvoertuigen. Ook noemt hij robotmeubelen als potentiële oplossing, die plaatsmaken voor een drone die zich voorbereidt op de landing. Uiteraard moeten er voor deze futuristische gebouwen ook luchtverkeersleidingssystemen en veiligheidsvoorzieningen komen, maar dat is vooralsnog een lastige kwestie.

Als onderdeel van hun opleiding aan de Universiteit van Pennsylvania, ontwierpen Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao en Chengda Zhu een wel erg futuristisch conceptgebouw. Het gaat om een 423-meter hoge wolkenkrabber, ‘the Hive’, met dockingplaatsen en laadstations waar drones op kunnen neerstrijken. Door de honderden mini-drones die om dit gebouw heen zouden zoemen doet het conceptgebouw sterk denken aan een reusachtige bijenkorf. Het is de bedoeling dat het enorme drone-depot middenin Manhattan komt te staan en een bijzonder opmerkelijk herkenningspunt wordt.

Drones vliegen rond een wolkenkrabber die op een bijenkorf lijkt

Voorlopig is the Hive nog een conceptontwerp maar het heeft zeker toekomstpotentieel. Als we kijken naar de interessante ontwikkelingen bij Amazon worden de kantoorgebouwen en appartementencomplexen in de toekomst waarschijnlijk allemaal voorzien van dockingplaatsen en laadstations.

Stagneert de mini-dronemarkt binnenkort?

Nu steeds meer commerciële dronefabrikanten de markt overspoelen met goedkope speelgoeddrones zou de markt binnenkort weleens kunnen stagneren. Waarschijnlijk komen de talloze recreatieve mini-drones bij veel mensen ergens op zolder terecht. Een oplossing hiervoor zou zijn om speciale kits te ontwerpen waarmee ontwikkelaars applicaties op maat kunnen creëren, voor specifieke taken, net zoals Apple dat nu doet met de iPhone. De commerciële drones-markt daarentegen is booming. De stijgende lijn blijft zich in de toekomst voortzetten, ook al worden de grotere commerciële drones nu nog steeds tegengehouden door restricties. Hopelijk zorgen de verbeterde veiligheidsfeatures van de nieuwe generatie drones er uiteindelijk voor dat commerciële drones binnenkort het groene licht krijgen.

Share via
Copy link