De seksbots staan binnenkort voor de deur. Moeten we ze binnenlaten?

Industries: Algemeen
  • Lopen we echt warm voor het idee van seksrobots?
  • Seksbots kunnen de donkere aspecten van genderongelijkheid versterken
  • In de toekomst hebben we misschien echte gevoelens voor machines
  • Moeten we voorzichtig optimistisch zijn over seksrobots?
  • Prachtige seksbots kunnen het slechtste in ons naar boven halen
  • Seksrobots: een oplossing voor de problemen rondom prostitutie?

Onderzoek heeft uitgewezen dat we het idee van seksrobots op de een of andere manier steeds minder verwerpelijk vinden. Toch zijn er ook veel die hun bezorgdheid uitspreken over de ontwikkelingen. Sommigen maken zich zorgen dat geseksualiseerde robots de vooroordelen over vrouwen benadrukken. Anderen zijn bang dat deze niet-wederkerige relaties schade veroorzaken. Dan zijn er mensen die van mening zijn dat als ‘slaaf’ geprogrammeerde robots onze neiging naar narcisme versterken. Maar er zijn ook experts die vinden dat de ondersteuning, het niet-oordelende gezelschap en zelfs de ‘genegenheid’ die een machine kan bieden veelbelovend zijn voor sekswerk.

De seksbots komen er echt aan. Maar voordat ze in volle glorie voor de deur staan, is het niet onverstandig om de ethische en sociale gevolgen hiervan eens te bekijken. Wat is de publieke opinie ten opzichte van seksbots? Hoe moet de maatschappij omgaan met relaties tussen mensen en machines? Zou seks met robots wel legaal mogen zijn?

Lopen we echt warm voor het idee van seksrobots?

Recente onderzoeken leverden interessante resultaten op. We wennen kennelijk langzaam aan het idee van seksrobots. Al is het wel verrassend dat de Millennials wat terughoudend zijn. 70% van de mannen maar slechts 37% van de vrouwen, vertelden een robotpartner misschien te overwegen. In het geval van vreemdgaan, gaven de respondenten aan dat je seks met een robot eerder kon vergelijken met masturbatie dan met overspel. Ook vonden deze respondenten dat seks met robots een oplossing kan zijn voor relaties waarin een van de partners niet beschikbaar is of niet in staat om seks te hebben. Omdat robots niet worden beschouwd als mensen gaan er bij het idee van seks met een machine niet dezelfde alarmbellen af als wanneer men denkt aan vreemdgaan.

Helen Driscoll, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Sunderland, vindt dat we onze gevoelens ten opzichte van wat ‘acceptabel’ is, eens opnieuw moeten evalueren. “We laten onze meningen over robotseks kleuren door onze huidige normen en waarden. Maar als we kijken naar de sociale normen over seks van honderd jaar geleden, is het duidelijk dat er nogal wat veranderd is.” Nog niet zo lang geleden was het een schande om ongehuwd moeder te zijn en homoseksualiteit was in het Verenigd Koninkrijk tot 1967 zelfs illegaal. Er is duidelijk ontzettend veel veranderd. Hoewel sommigen, zo niet velen, het vooruitzicht maar niets vinden, meent Driscoll dat we onze preutse opvattingen over wat ‘gezonde’ seks is overboord moeten gooien.

Vrouw leunt naar voren om een robot te kussen
Al is het wel verrassend dat de Millennials wat terughoudend zijn. 70% van de mannen maar slechts 37% van de vrouwen, vertelden een robotpartner misschien te overwegen.

Seksbots kunnen de donkere aspecten van genderongelijkheid versterken

“Seks met een machine op zich is geen probleem. Maar wat als het je eerste keer is? Je eerste relatie? Hoe vorm je jezelf dan een beeld van het andere geslacht? Wat is een vrouw of man dan in jouw ogen? Seksbots staan het echte leven in de weg. Ze weerhouden ons ervan om relaties met normale mensen aan te gaan.”

Noel Sharkey, Sheffield University

Kathleen Richardson, een onderzoeker aan de de Montfort University en campagnevoerder tegen seksrobots, waarschuwt dat seksbots de donkere aspecten van genderongelijkheid  kunnen versterken. In plaats van robots als aseksueel te beschouwen, creëren we de machines naar de mannelijke perceptie en definitie van een vrouw. Het resultaat is een hypervrouwelijk, seksueel object in plaats van een ‘normale’ vrouw. Wanneer we gaan betalen voor ‘mechanische liefde’ versterken we het stereotype dat vrouwen een zwakke wil moeten hebben en meegaand moeten zijn: een seksobject in plaats van een denkende, voelende gelijke. Door het stimuleren van relaties met gemechaniseerde seksslaven neemt bovendien ons empatisch vermogen en het rekening kunnen houden met anderen af.

In de toekomst hebben we misschien echte gevoelens voor machines

“…de interactie tussen een mens en kunstmatige intelligentie is een transactie. Het is niet wederkerig. Daarom is het voor de meeste mensen niet gezond… “

-Julie Carpenter, University of Washington

De complexe waarheid is dat mensen echte gevoelens kunnen hebben voor objecten. Denk aan emotionele ‘gehechtheid’ aan een auto, een huis of zelfs een favoriete spijkerbroek. De stap naar een emotionele band met een machine is dan ook echt veel kleiner dan we denken.

Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan hielden al begrafenissen voor IED robots die ‘gesneuveld’ waren en gaven hun mechanische kameraden namen, net zoals soldaten in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen schilderden en namen gaven. Hoewel soldaten ontkenden dat ze deze machines als ‘menselijk’ zagen, merkte Carpenter de tekenen van intense gevoelens op. “Ze vertelden dat ze boos werden als een robot werd uitgeschakeld omdat het een belangrijk wapen is. Maar daarna hadden ze het over het ‘arme ventje,’ of ze hielden er een begrafenis voor.”

Dit soort hechting of genegenheid zou je ook kunnen voelen voor een speciaal bezit. Maar het gaat dieper dan dat. Deze robots vervangen menselijke of dierlijke metgezellen, maar ze kunnen veel meer dan voorheen. Het is dit soort intense interactie en afhankelijkheid waardoor een sterke emotionele band met een robot tot stand kan komen. Voeg daar een menselijk uiterlijk, uitstraling en bewegingen aan toe en de hechting is onvermijdelijk.

Moeten we voorzichtig optimistisch zijn over seksbots?

“… Net zoals we moeten voorkomen dat we bestaande gender- en seksuele vooroordelen meenemen in de technologie van de toekomst, moeten we dat met de gevestigde preutsheid ook doen.”

—Kate Devlin, Goldsmiths, University of London

Voorstanders van seksbots herinneren ons eraan dat de emoties die we voor objecten voelen echt zijn. Veel mensen willen een eenvoudige, ongecompliceerde, seksuele relatie, een ‘Friends with Benefits’ met wie ze het nooit oneens zijn. En veel mensen vinden relaties met anderen gewoon lastig, maar hunkeren toch naar kameraadschap en liefde. Humanoïde robots, al dan niet seksueel, kunnen de verzorgende, ondersteunende relaties bieden die deze mensen nodig hebben. Aan de andere kant is er inderdaad ook een kans dat onze vooroordelen over genderrollen en seksuele objectivering van vrouwen door seksrobots versterkt worden. Maar moeten we dit soort niet-oordelend gezelschap verbieden omdat sommige mensen er problemen mee hebben? David Levy, auteur van Love and Sex and Robots, vindt van niet. Hij vindt dat een gebrek aan verbeeldingskracht.

Met het idee dat een androïde slechts een simpel, onderdanig object zou moeten zijn, ga je er volgens Levy vanuit dat een mechanisch brein simpel en saai is. Maar zoals de recente ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie getuigen, zijn onze mechanische metgezellen binnenkort in alle opzichten moeilijk, zo niet onmogelijk, te onderscheiden van hun menselijke tegenhangers.

Wanneer een geavanceerde machine een mens de liefde verklaart, waarom zou je dan aan die emotie twijfelen? En helemaal als de  machine daar speciaal voor is ontworpen? En als onze gevoelens voor objecten echt zijn, waarom twijfelen we er dan toch aan of het wel echte liefde is? Met andere woorden, als robotliefde in geen enkel opzicht te onderscheiden is van the real thing, is het dan ook niet the real thing? We gaan er vanuit dat het biologische, menselijke of natuurlijke superieur is, maar is dat ook geen vooroordeel?

Mensen als Richardson en Devlin zijn bezorgd dat mens-robot relaties meer weg hebben van de slavenhandel dan van het moderne huwelijk. Maar het moderne huwelijk is geen wonderbaarlijk medicijn voor de problemen van eenzaamheid en het verlangen naar gezelschap, dat zie je maar aan het huidige aantal echtscheidingen. Dát probleem kunnen robots dus ook oplossen. Levy denkt dat “…robots in 2050 niet alleen een bedreiging vormen voor onze banen, maar dat ze dan inmiddels ook onze partners hebben vervangen. Ze hebben de capaciteit om onze ‘maatjes’, onze geliefden en onze levenspartners te worden en ons, gewone stervelingen, daarin in vele opzichten te overtreffen.”

Misschien zijn mechanische echtgenoten inderdaad het antwoord. Aan de andere kant zegt ons verlangen naar de perfecte partner misschien wel iets over onze eigen onzekerheden en narcisme.

https://www.youtube.com/watch?v=e2f_j5ojKJo

Prachtige seksbots kunnen het slechtste in ons naar boven halen

Misschien is dit het meest verontrustende aspect van de komst van seksbots. We hebben nu al de neiging om ons als narcisten te gedragen, hebben we dan echt nog iets anders nodig om dat te verergeren? Stowe Boyd voorspelt dat “…robotsekspartners over tien jaar heel gewoon zijn. Aan de andere kant zal er minachtend over gedaan worden, maar dat is nu ook het geval met de selfie. Dat is volgens sommigen een indicator voor alles dat verkeerd is in de wereld…”

Het is duidelijk wat Boyd bedoelt: seksbots hebben de potentie om onze meest narcistische persoonlijkheidskenmerken te versterken. De ‘selfiecultuur’ en social media laten al zien dat we tegenwoordig anders met elkaar omgaan en niet iedereen is daarvan onder de indruk. We hebben allemaal weleens iemand meegemaakt die tijdens een etentje niet van zijn telefoon af kon blijven. Hoe meer tijd we besteden aan onze mobiele telefoons, des te minder aandacht we hebben voor de mensen om ons heen. Vermenigvuldig dat met mechanische metgezellen die alles doen wat we willen. Wie wil er dan nog ingewikkelde, onbevredigende menselijke interactie? Willen we dan nog steeds menselijke partners? Wat vinden we dan van onze onvolmaakte echtgenoten?

Seksrobots: een oplossing voor de problemen rondom prostitutie?

“Een seksbot is een soort hoofdcontractant, één enkele oplossing voor alle problemen rondom de seksindustrie.”

-Ian Yeoman & Michelle Marsh, Victoria University, Wellington & Endeavor College of Natural Health

Seksbots bieden ook veel voordelen. In de bordelen en slaapkamers van de toekomst vinden we seks met robots straks net zo interessant als met mensen en deze mechanische partners kunnen heel veel problemen oplossen.

Yeoman en Marsh beschouwen seksbots als een soort hoofdcontractant, één enkele oplossing voor alle facetten van de seksindustrie. Van mensenhandel  tot ongelukkige huwelijken, van de angst voor ziekte tot de winstgevendheid van het sekstoerisme. “Robotseks biedt een oplossing voor een groot aantal problemen die geassocieerd worden met de seksindustrie. Gezien de wereldwijde opkomst van ongeneeslijke soa’s, inclusief nieuwe virusstammen van gonorroe en hiv/aids en het probleem van de mensenhandel en sekstoerisme, is het waarschijnlijk dat we in de toekomst een toename zien in de vraag naar alternatieve vormen van seksuele expressie.”

John Danaher, een docent in de rechten aan de Nationale Universiteit van Ierland-Galway, ziet specifieke voordelen. Menselijke prostitutie is veelal illegaal; de productie van seksrobots niet. In tegenstelling tot menselijke prostitutie, zijn er in het geval van seksrobots veel minder ethische problemen. Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn gemakkelijk te voorkomen door seksrobots te gebruiken. Bovendien kunnen seksbots in grote hoeveelheden worden geproduceerd en eenvoudig aan veranderende wensen worden aangepast.

Als sexbots de problemen rond de prostitutie kunnen oplossen, moeten we robotbordelen dan aanmoedigen? Er zijn geen eenvoudige antwoorden op deze vragen. Het is echter wel duidelijk dat we binnenkort beslissingen moeten nemen.

Heeft dit artikel je geïnspireerd? Download het gratis e-book “Seksbots – heeft seks met gerobotiseerde partners de toekomst?” 85 pagina’s met fascinerende feiten, citaten, case studies, onderzoek en videos over de opkomst van de seksrobot.

Heeft sex met robots toekomst?

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!