De toekomst van Facebook: virtual reality en kunstmatige intelligentie

Industries: Algemeen
  • Social networking blijft belangrijkste focus
  • Berichtendiensten zijn van cruciaal belang voor de toekomst van Facebook
  • Stoot Facebook YouTube binnenkort van de troon?
  • Zuckerberg gelooft in de toekomst van virtual reality
  • Met augmented reality is binnenkort een hele nieuwe gebruikerservaring mogelijk
  • De rol van kunstmatige intelligentie: boek je KLM ticket met Messenger
  • “De helft van de wereld is niet genoeg”: Zuckerberg wil iedereen op het Internet
  • Maatregelen tegen nep nieuws

Facebook telt momenteel meer dan 1,71 miljard maandelijkse gebruikers en dat aantal blijft maar stijgen. CEO Mark Zuckerberg is zich er echter van bewust dat het populaire social media platform an sich, alleen voor sociale contacten, niet kan groeien zonder de focus ook te richten op technologieën als video, messaging, virtual reality en kunstmatige intelligentie. Tijdens de jaarlijkse F8 ontwikkelaarsconferentie sprak Zuckerberg over zijn plannen voor de toekomst.

Om ervoor te zorgen dat Facebook en haar ‘secundaire’ diensten zoals WhatsApp (1 miljard maandelijkse gebruikers), Messenger (ook 1 miljard gebruikers) en Instagram (meer dan 500 miljoen gebruikers) blijven groeien, richt Zuckerberg zijn focus in de toekomst op drie belangrijke technologieën: virtual reality, Internet connectiviteit en kunstmatige intelligentie. Hij is ervan overtuigd dat virtual reality van cruciaal belang is voor hoe we in de toekomst met elkaar verbonden zijn. Ook wil hij ervoor zorgen dat de meer dan vier miljard mensen die nog geen Internet hebben zo snel mogelijk ‘connected’ zijn. Hij heeft al een aantal grote stappen gezet om deze plannen op korte termijn te realiseren. Bovendien is hij van plan om veel te investeren in de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie, zodat Facebook meer inzicht krijgt in wat gebruikers het allerbelangrijkst vinden. Naast deze drie belangrijke technologieën, zijn er een aantal andere gebieden waar Zuckerberg zich de aankomende jaren op zal richten, waaronder het probleem van het nep nieuws.

Social networking blijft belangrijkste focus

Social networking blijft wereldwijd groeien en wat social media platforms betreft krijgen we steeds meer opties. We besteden ook steeds meer tijd op social media sites. Maar liefst 33% van onze tijd, om precies te zijn. Wereldwijd, met uitzondering van Rusland, China en enkele andere landen, domineert Facebook nog steeds de social networking space, zelfs met de snelle toename van nieuwere platforms als Instagram. Social networking was de focus van de F8 dit jaar, hoewel Zuckerberg ook uitgebreid sprak over allerlei andere toekomstige diensten, features en apps. De Facebookoprichter is van mening dat social networking de beste manier is om mensen uit alle hoeken van de wereld met elkaar te verbinden en om nieuws, video en andere Internet gebaseerde content te consumeren. Het biedt bedrijven en organisaties ook een formidabel marketingplatform voor het aanbieden van diensten en producten.

Facebook is druk in de weer met het implementeren van nieuwe functies voor de site. De tech gigant heeft bijvoorbeeld een ‘citeer’ tool ontworpen waarmee je een stukje tekst uit een artikel of ebook snel en eenvoudig op Facebook kunt delen, in plaats van het te moeten kopiëren en plakken. Een voordeel daarvan voor de oorspronkelijke website is dat de bron erbij wordt vermeld.

Een andere nieuwe functie is ‘opslaan voor later’. Die feature is er overigens al, maar hij is zo goed ‘verstopt’ dat niet iedereen van het bestaan afweet. Facebook hoopt het aantal gebruikers van deze functie met de nieuwe duidelijke knop dan ook te laten groeien. Bedrijven kunnen deze knop aan hun websites toevoegen zodat bezoekers het desbetreffende artikel kunnen opslaan om deze op een later tijdstip, via Facebook, te kunnen lezen.

Persoon houdt smartphone vast met Facebook op het scherm
Wereldwijd, met uitzondering van Rusland, China en enkele andere landen, domineert Facebook nog steeds de social networking space, zelfs met de snelle toename van nieuwere platforms als Instagram.

Berichtendiensten zijn van cruciaal belang voor de toekomst van Facebook

Text messaging is van kritiek belang voor de toekomst van Facebook en Zuckerberg heeft dan ook grote plannen voor WhatsApp en Messenger, de twee grootste berichtendiensten in de wereld. Als we kijken naar de steeds toenemende populariteit van text messaging is het duidelijk dat mensen graag via deze platforms communiceren. Tekstberichten zijn nog steeds de gouden standaard en de ruggengraat van onze mobiele ervaring. Het lijkt er dan ook op dat we voorlopig op deze manier blijven communiceren. In juni van dit jaar kreeg Facebook Messenger een update die het mogelijk maakt om ook SMS-berichten in de app te ontvangen, zodat de gebruiker alle verschillende soorten tekstberichten bij elkaar heeft. Hierdoor hoeft hij niet meer tussen verschillende apps of vensters te schakelen. Messenger combineert niet alleen alle chats in een venster, het bevat ook alle emoticons en GIF’s en biedt de mogelijkheid om locatie-informatie, stickers en voiceclips te sturen.

Stoot Facebook YouTube binnenkort van de troon?

Om te kunnen concurreren met YouTube en Periscope van Twitter is Facebook al jaren bezig om hun gebruikers te stimuleren video content te uploaden. En het werkt, want we zien op de Facebook timelines steeds minder tekst en steeds meer video’s. Vooral sinds de lancering van de functie ‘Facebook Live’, heeft Facebook een aanzienlijke toename waargenomen in het delen van video content. Sterker nog, video content op Facebook groeit sneller dan Facebook zelf ooit had verwacht. Meer dan ooit tevoren geven Facebookers er de voorkeur aan om door middel van video uiting te geven aan hun ideeën en gevoelens. Het aantal videoberichten op Facebook is wereldwijd in slechts een paar jaar tijd met meer dan 75% gestegen. In 2015 werden er op Facebook ongeveer twee biljoen video’s bekeken. Op YouTube waren dat er drie biljoen. Facebook lijkt dan ook een nog sterkere concurrent te worden dan verwacht en men hoopt dat Facebook de go-to bestemming wordt voor video content. Een van Facebook’s voordelen (voor bedrijven), vergeleken bij YouTube, is dat bezoekers ingelogd zijn, waardoor marketeers direct toegang hebben tot een veel grotere hoeveelheid persoonlijke gegevens. We beweren geenszins dat het einde van YouTube in zicht is maar we moeten Facebook zeker niet onderschatten.

Zuckerberg gelooft in de toekomst van virtual reality

Zuckerberg gelooft in de toekomst van virtual reality. Hij is van mening dat virtual reality een essentieel onderdeel wordt van ons sociale leven en hij wil ervoor zorgen dat Facebook het eerste sociale netwerk wordt dat met VR aan de slag gaat. De overname van de VR-startup Oculus in 2014 is daar een duidelijk bewijs van. In de toekomst interacteren we continu met virtual reality, via onze smartphones, speciale brillen of hele nieuwe apparaten. Met VR kun je veel meer dan alleen een online moment met iemand delen. Je kunt ‘echt’ face-to-face met elkaar communiceren en ervaringen, ruimten en avonturen delen of games met elkaar spelen. Zodra consumenten massaal toegang krijgen tot de technologie en gebruikers de Oculus Rift gaan combineren met Facebook’s 360-graden video-ondersteuning zit Facebook dan ook op de eerste rang, of eigenlijk, middenin de actie.

Met augmented reality is binnenkort een hele nieuwe gebruikerservaring mogelijk

Volgens Zuckerberg wordt augmented reality via apps als Pokémon Go en Snapchat mainstream, en niet via de vreemde en omslachtige brillen en headsets van HoloLens of Magic Leap die bijna niemand heeft. Facebook heeft aangegeven dat ze serieus investeren in augmented reality en bezig zijn met het creëren van producten waarmee digitale overlays over de echte wereld geplaatst kunnen worden. Hiermee hopen ze mensen ongekende gebruikerservaringen te kunnen bieden. Het bedrijf heeft onlangs MSQRD (Masquerade) overgenomen, een firma die een app produceert die te vergelijken is met Snapchat. Met de app kunnen gebruikers geanimeerde selfiefilters aan hun video’s toevoegen. Zuckerberg heeft aangegeven MSQRD met Facebook te willen integreren, zodat mensen de technologie ook kunnen gebruiken voor de ‘Facebook Live’ functie. Zuckerberg heeft al diverse keren aangegeven dat augmented reality een belangrijke rol speelt in hun plannen voor de toekomst en het uitrollen van dit soort AR apps is daar een onderdeel van.

De rol van kunstmatige intelligentie: boek je KLM ticket met Messenger

Tijdens de F8 keynote liet Zuckerberg tevens weten dat ook kunstmatige intelligentie een belangrijke rol speelt in de toekomst van Facebook. Hij noemde bijvoorbeeld de Facebook Messenger chatbot die mensen in staat stelt om met intelligente machines te communiceren die echt op vragen kunnen reageren en opdrachten kunnen uitvoeren. In oosterse landen kunnen veel mensen met lokale berichtendiensten en apps via hun chatvenster bijvoorbeeld al geld overmaken, een taxi bestellen of een restaurant boeken. De verwachting is dat WhatsApp en Messenger dit soort diensten binnenkort ook gaan ondersteunen. Bij KLM kun je wel al via Messenger inchecken, je gatenummer, vertrek- en aankomsttijden en eventuele vertragingen monitoren en direct met een KLM medewerker communiceren.

Andere voorbeelden kunstmatige intelligentie die Facebook nu al gebruikt zijn apps als ‘Moments’, die gezichtsherkenningstechnologie toepast en ‘Accessibility’, die KI gebruikt om beelden voor blinden en slechtzienden te interpreteren. Verder zorgen de slimme algoritmes van Facebook voor de juiste contentcuratie in je newsfeed zodat deze altijd perfect afgestemd is op je persoonlijke voorkeuren.

“De helft van de wereld is niet genoeg”: Zuckerberg wil iedereen op het Internet

Een ander toekomstig focusgebied van Facebook is dat de meer dan vier miljard mensen in de wereld die nog niet ‘connected’ zijn ook zo snel mogelijk toegang krijgen tot het Internet. Een van de manieren waarop Facebook dit wil doen is met Internetdrones. De Facebook Aquila, bijvoorbeeld, maakt gebruik van radiofrequenties en laserstralen om data over grote afstanden te verzenden. De drone weegt minder dan een personenauto en heeft een spanwijdte van ongeveer 40 meter. Het is de bedoeling dat het apparaat op maximaal 27 kilometer hoogte gaat vliegen en door middel van zonne-energie kan het toestel maar liefst drie maanden in de lucht blijven. De Aquila ging in juli dit jaar voor het eerst de lucht in om gegevens te verzamelen over het besturingssysteem, de motoren, de batterijen en de radio’s. Uiteraard is het de bedoeling om de achtergebleven gebieden in de rest van de wereld aan het communiceren te krijgen, maar Facebook wil natuurlijk ook haar bereik vergroten. Zuckerberg is dan ook van plan om de blauwdrukken voor zijn Internetdrones gratis aan Internetproviders en lokale overheden aan te bieden.

Maatregelen tegen nep nieuws

In augustus dit jaar werden er door Facebook een aantal menselijke nieuwscuratoren van de de sectie ’trending topics’ ontslagen. In plaats daarvan werden algoritmen verantwoordelijk voor het automatiseren van deze sectie. De reden voor deze beslissing was dat een aantal medewerkers ervan beschuldigd werden niet objectief of neutraal te zijn en de voorkeur te geven aan bepaalde nieuwsproviders. Tenzij algoritmen door mensen worden gemonitord, loopt men met geautomatiseerde nieuwscuratie echter het risico dat er ook nepberichten opgenomen worden in de newsfeed. Vervolgens worden deze berichten via Facebook ook op andere platforms verspreid, met alle gevolgen van dien. Kort nadat de menselijke curatoren Facebook verlieten is dat ook precies wat er gebeurde.

De ‘trending topics’ sectie bevatte gaandeweg steeds meer nepnieuwsberichten, inclusief volledig verzonnen rapporten, met name tijdens het hoogtepunt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Veel mensen zijn van mening dat deze gebeurtenissen de verkiezingsuitslag hebben beïnvloed. Social media sites staan nu dan ook zwaar onder druk om oplossingen te vinden voor dit probleem.

Facebook heeft aangegeven in de toekomst proactiever te zijn met het identificeren van nepnieuws. Een mogelijke maatregel is het ontwikkelen van betere algoritmen zodat nepberichten er eerder uitgepikt worden. Een andere is het tonen van een melding wanneer een bericht (mogelijk) onjuist is en nog een melding als een gebruiker zo’n bericht wil delen. Facebook neemt ook onafhankelijke feitencheckers in dienst die echte berichten van leugens moeten onderscheiden. Zodra aangetoond wordt dat een bericht nep is, krijgt het direct een lagere ranking in de newsfeed.  Facebook wil er ook voor zorgen dat discutabele sites zich in de toekomst niet meer kunnen voordoen als bonafide nieuwsbronnen of grote uitgevers door de geldkraan naar deze nepnieuwsbedrijven dicht te draaien.

Zuckerberg heeft aangegeven dat het een uitdaging zal worden om een goede balans te vinden. Enerzijds wil men geen inbreuk maken op de vrijheid van meningsuiting terwijl men anderzijds steeds zwaarder toezicht moet gaan houden op de newsfeeds.

Uit de ambitieuze plannen die tijdens de ontwikkelaarsconferentie werden gepresenteerd blijkt duidelijk dat Facebook zeker niet van plan is om stil te blijven zitten. De focus ligt in de toekomst niet alleen op social media maar zeker ook op virtual reality en kunstmatige intelligentie. Met de chatbots in Messenger, Facebook Live en andere nieuwe functies heeft Facebook al duidelijk de eerste stappen in de nieuwe strategie gezet.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!