- De fysieke retail is nog lang niet dood
- Mobile is the way to go
- Big data: van inzichten in klantgedrag tot hogere winsten
- Nordstrom en Bonobos: revolutie in de fysieke fashion retail
- Augmented reality maakt van elke ruimte een kleedkamer
- Ook in fashion retail is technologie de sleutel tot succes
Winkelen, een van onze favoriete bezigheden, is de laatste jaren dramatisch veranderd. Nieuwe technologie heeft voor behoorlijk wat uitdagingen gezorgd in de detailhandel, maar bedrijven die nieuwe technologie hebben geïmplementeerd doen het beter dan ooit. Retailers die dachten dat ze zonder nieuwe tech konden overleven, moeten zich realiseren dat deze beslissing hen hun bedrijf kan kosten. Door de alomtegenwoordigheid van het internet verwachten we steeds meer gemak en steeds snellere dienstverlening – altijd en overal. Of we nu online kopen of in fysieke winkels, we krijgen steeds hogere verwachtingen. En retailers die willen overleven moeten aan onze eisen blijven voldoen.
De fysieke fashion retail is nog lang niet dood
Volgens schattingen bedraagt de wereldwijde retailmarkt tegen 2019 maar liefst 28 biljoen dollar en hoewel de meeste consumenten nog steeds de voorkeur geven aan fysieke winkels, wordt online retail steeds populairder. Volgens marktonderzoeksbureau eMarketer bereikt de wereldwijde e-commerce verkoop tegen 2020 maar liefst 4 biljoen dollar – dat is 14,6 procent van de totale verkoop van de detailhandel. In de VS vindt nog steeds 92 procent van alle detailhandelverkoop in fysieke winkels plaats. Ripen eCommerce, een bedrijf gespecialiseerd in e-commerce-ontwikkeling en e-mailmarketing, voerde een onderzoek uit onder Amerikaanse consumenten om te achterhalen waarom dit het geval is. Van de 1.235 respondenten houdt 30,8 procent van traditioneel winkelen omdat het hen de gelegenheid geeft producten aan te raken en te proberen voordat ze het kopen. 29,9 procent zei dat ze graag snel en praktisch willen kopen. Om relevant te blijven, betekent dit dat retailers hun bedrijfsstrategieën moeten aanpassen en zich meer moeten richten op digitaal en het verbeteren van de klantervaring. In dit artikel geven we je een blik op wat we in de komende jaren in de retail gaan tegenkomen.
Mobile is the way to go
Onze smartphones zijn in korte tijd uitgegroeid tot onze meest nuttige winkeltool. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk winkelen bijvoorbeeld ongeveer 5,6 miljoen mensen met hun smartphones. Tegen 2020 zal dit aantal naar verwachting zijn gestegen tot maar liefst 20 miljoen. Bovendien zal de totale waarde van de aankopen via smartphones in 2018 naar verwachting rond de 15,8 miljard euro bedragen. Aangezien consumenten mobiel winkelen massaal omarmen, moeten detailhandelaren hierin meebewegen. Een manier om deze technologie te benutten is door beacontechnologie te implementeren. Beacons zijn kleine apparaten met Bluetooth-functionaliteit die in en rond winkels geplaatst worden en – na toestemming van de gebruiker – verbinding kunnen maken met smartphones. De beacons detecteren smartphones waarop apps van bepaalde winkels geïnstalleerd zijn, zodat winkeliers speciale aanbiedingen, kortingen en promoties naar een potentiële klant kunnen sturen zodra deze zich in de buurt van de winkel bevindt. Retailers als Urban Outfitters en Macy’s hebben deze technologie al geïmplementeerd.
Big data: van inzichten in klantgedrag tot hogere winsten
Als het gaat om klantbeleving is big data, naast smartphones, ook een enorme game-changer. Detailhandelaren die waarde hechten aan hun klanten en hun omzet, maken er al geruime tijd gebruik van. Neem bijvoorbeeld Macy’s, een van de grootste warenhuizen in de VS. Nog geen paar jaar geleden moesten de medewerkers van Macy’s klantinformatie handmatig in hun computers invoeren om inzicht te krijgen in hun winkelgedrag. Nu maken ze gebruik van software die dagelijks grote hoeveelheden data uit verzamelt en analyseert uit bronnen als social media, de website van het bedrijf en winkeltransacties. Dit helpt Macy’s bij het voorspellen van trends die van invloed kunnen zijn op het bedrijf en stelt hen in staat om hun klanten de best mogelijke winkelervaring te bieden. Als klanten bijvoorbeeld vaak tweeten over kledingstukken en daarbij merken als Louis Vuitton of Michael Kors noemen, kan Macy’s die informatie bijvoorbeeld gebruiken om bestaande en potentiële klanten kortingen te geven op die merken. Door het potentieel van big data te onderzoeken, heeft deze retailer zijn omzet de afgelopen jaren met 10 procent verhoogd.
Nordstrom en Bonobos: revolutie in de fysieke fashion retail
Stel je een kledingzaak voor waar geen kleding te zien is – vreemd, toch? Toch zijn er al een aantal van zulke winkels. Nordstrom, bijvoorbeeld, een toonaangevende modeketen in de VS. Nordstrom Local, de winkel die afgelopen maand in Los Angeles zijn deuren opende, heeft acht kleedkamers, een styling suite en een bar waar klanten zich kunnen ontspannen en genieten van een drankje. Er zijn echter geen kledingrekken. In plaats daarvan kun je bij Nordstrom Local artikelen ophalen die je online hebt besteld, of kun je je persoonlijk door kledingstylisten laten adviseren. Zodra je bestelling naar de winkel is verzonden, kun je de kleding passen. Mocht het kledingstuk toch niet helemaal goed zitten, is er geen nood aan de man. In de winkel is namelijk ook een kleermaker aanwezig die de nodige aanpassingen kan verzorgen. Shea Jensen, senior vice president klantbeleving bij Nordstrom, is van mening dat ze met dit concept op de beste manier aan de winkelbehoeften van klanten voldoen. In de winkel, die veel kleiner is dan een gewone Nordstrom winkel, kun je jezelf ook op een manicure trakteren. De ultieme klantbeleving, als je het mij vraagt.
Winkels openen met minder kleding is een visie die ook andere retailers delen. Zo opende Bonobos, een e-commerce herenmodemerk, onlangs een aantal fysieke Bonobos Guideshops. Maar in tegenstelling tot andere winkels – waar je de gekochte artikelen direct meeneemt – bezorgt Bonobos Guideshops alles bij je thuis. In plaats van een winkel vol kledingstukken van hetzelfde model, hangt er bij Bonobos één model van elke maat en kleur, waardoor de winkelruimte minder druk is. De klant boekt eerst online een afspraak. Zodra hij arriveert, krijgt hij een speciale winkelmedewerker toegewezen die hem helpt precies te vinden wat hij nodig heeft. Zodra hij de gewenste items gevonden heeft, doet de medewerker een online aankoop en vervolgens worden de artikelen binnen twee dagen – en kostenloos – bij de klant thuisbezorgd. Wat wil je nog meer?
Augmented reality maakt van elke ruimte een kleedkamer
Hoewel fysiek winkelen voor veel mensen een leuke ervaring is, blijven anderen liever thuis. In de toekomst hoef je zelfs om iets aan te passen de deur niet meer uit. Kledingmerk Gap ontwikkelde pasgeleden de AR-gebaseerde DressingRoom app, die dit jaar op de Consumer Electronics Show in Las Vegas geïntroduceerd werd. Zodra je de app hebt gedownload, kun uit vijf opties het lichaamstype selecteren dat het meest lijkt op dat van jou. Vervolgens kies je kledingstukken en die verschijnen dan op jouw virtuele mannequin. Je kunt je outfit van alle mogelijke kanten bekijken en als je er tevreden mee bent kun je de kleding natuurlijk ook direct via de app kopen.
Ook in fashion retail is technologie de sleutel tot succes
Het zal enige tijd duren voordat de kledingindustrie zich volledig aan nieuwe technologische innovaties en trends – die overal opduiken – kan aanpassen. Maar één ding is zeker: de nieuwe generatie winkels is al gearriveerd. Detailhandelaren die relevant willen blijven en willen overleven in deze snel veranderende industrie zullen er direct in moeten springen.
Share via: