- De digitale werkplek – een snel groeiende markt
- Appspace brengt de fysieke en digitale werkplek samen
- Digital twin-oplossing optimaliseert bedrijfsprocessen bij Bayer
- Slim platform helpt IT-teams problemen op miljoenen apparaten op te lossen
- Building intelligence-systeem zorgt voor duurzaamheid, flexibiliteit en keuzemogelijkheden
Om de snelle veranderingen op de werkplek bij te kunnen benen overwegen steeds meer organisaties geavanceerde digitale technologieën te implementeren – vooral nu hybride werkmodellen steeds meer de norm worden. Deze overgang naar hybride en remote werken biedt allerlei voordelen, zoals meer flexibiliteit, empowerment en een betere werk-privébalans, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van connectiviteit, communicatie, betrokkenheid en productiviteit. Om ervoor te zorgen dat deze transitie zo succesvol mogelijk verloopt besluiten steeds meer organisaties de stap te maken naar digitale en op werknemers gerichte werkplekken. Hierbij worden AI, het Internet of Things (IoT), sensortechnologie en andere technologieën ingezet om het personeelsbehoud te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en de productiviteit te optimaliseren. Werk- en gebouwsystemen worden steeds slimmer en creëren nieuwe en waardevolle communicatiemogelijkheden voor werkgevers, waardoor ze niet alleen beter met hun werknemers, maar ook met de werkplek zelf kunnen communiceren. Om de gebruikerservaring en werkplekmanagement te verbeteren speelt big data analytics bovendien een belangrijke rol.
De wereldwijde markt voor digitale werkplekken zal tegen 2030 naar verwachting een waarde van $166,27 miljard bereiken. Deze groei zal worden gedreven door de toenemende focus op cloud computing, de bring-your-own-device-trend (BYOD) en de opkomst van slimme werkomgevingen.
Grand View Research
De digitale werkplek – een snel groeiende markt
De digitale werkplek leidt tot meer efficiëntie, productiviteit en (organisatorische) flexibiliteit. Het helpt ook om werknemers aan te trekken en te motiveren; de digitale werkplek stelt mensen immers in staat om te werken op een manier die voor hen het prettigst is. Op de digitale werkplek – waar die ook is – kunnen werknemers hun eigen apparaten gebruiken en vindt teamwerk plaats via veilige, cloud-based samenwerkingstools, zodat gegevens overal, altijd en vanaf elk apparaat toegankelijk zijn. Volgens MarketsAndMarkets zorgen digitale werkplekoplossingen voor een betere samenwerking en communicatie tussen teamleden, maken ze een gezonde werk-privébalans mogelijk en helpen ze organisaties veelvoorkomende risico’s te beperken, regelgevingen na te leven en uiteindelijk een hogere bedrijfswaarde te realiseren. Deze belangrijke voordelen zullen de acceptatie van digitale werkplekoplossingen de komende jaren stimuleren. Uit een onderzoek van Gartner blijkt dat 16 procent van de bedrijven steeds vaker technologie implementeert om computergebruik te monitoren, e-mails van werknemers te controleren en virtueel in- en uitklokken in de gaten te houden. Organisaties monitoren de productiviteit om de werknemerservaring beter te begrijpen en het welzijn, de betrokkenheid en de productiviteit te verbeteren.
Grand View Research voorspelt dat de wereldwijde markt voor digitale werkplekken tegen 2030 een waarde van $166,27 miljard zal bereiken. Deze groei zal worden gedreven door de toenemende implementatie van cloud computing, de bring-your-own-device-trend (BYOD) en de opkomst van slimme werkplekken. Volgens een studie van Gartner voor Harvard Business Review ziet 87 procent van de senior managers het realiseren van digitale werkplekken steeds meer als een prioriteit, terwijl de meerderheid zegt het een absolute noodzaak te vinden.
Appspace brengt de fysieke en digitale werkplek samen
Het in Texas gevestigde Appspace, toonaangevende leverancier van bedrijfscommunicatieplatforms en software voor workplace experience, heeft onlangs de bedrijfsintegratie van Beezy, de bekroonde leider op het gebied van intranet software, afgerond. Hierdoor kan Appspace de fysieke en digitale werkplekken van organisaties samenbrengen, ervoor zorgen dat zowel on-site als externe teams verbonden en betrokken blijven en voor alle contactmomenten een consistente ervaring creëren. Met Appspace kunnen contentmanagers bovendien de publicatie en distributie van content op duizenden apparaten centraal beheren. Het platform combineert verschillende apps met geavanceerd intranet en digital signage, om de manier waarop mensen in een hybride organisatie communiceren en navigeren te transformeren, zodat iedereen verbonden blijft – ongeacht vanaf welke locatie men werkt. Het platform biedt ook digitale tools voor navigatie, bezoekersbeheer, interactieve kiosken en ruimteplanning. Appspace wordt al door meer dan 10 miljoen medewerkers overal ter wereld – zowel on-site als remote – gebruikt.
Digital twin-oplossing optimaliseert bedrijfsprocessen bij Bayer
Bayer AG, een Duits farmaceutisch en agrochemisch bedrijf met locaties en faciliteiten over de hele wereld, stond onlangs voor uitdagingen op het gebied van informatiemanagement als gevolg van verouderde legacy-systemen – waarvan sommige bijna 30 jaar oud waren. Dit leidde er regelmatig toe dat er in silo’s werd gewerkt, wat een negatieve invloed had op de projectuitvoering en efficiëntie. Albert Becker, hoofd van CAE & BIM Support bij Bayer Engineering & Technology, vertelt: “Het is belangrijk voor ons om projecten snel en efficiënt uit te voeren en tegelijkertijd de time-to-market te verbeteren. Als we aan het begin van het project niet beschikken over betrouwbare activadocumentatie in een gestandaardiseerd en digitaal formaat, moeten we veel kostbare tijd investeren om de gegevens zo voor te bereiden dat ze ook gebruikt kunnen worden.” Om deze situatie te verhelpen, creëerde Corporate Real Estate (CRE) – leverancier van bedrijfsvastgoedmanagement op locaties van Bayer AG – in samenwerking met wereldleider in digital reality-oplossingen, Hexagon, digital twins (3D-opnamen) van ruimten, verdiepingen en items op verschillende Bayer-locaties, waaronder brandkleppen, filter- en ventilatiesystemen en meer. Deze opnames werden verwerkt en naar de Hexagon TruView-cloud geüpload. Hierdoor konden gebruikers, zoals de managementdienstverlener, maar ook nieuwe medewerkers, huurders, technici en andere (vak)mensen digitaal door het gebouw navigeren met behulp van tags en zoomfuncties voor gedetailleerde weergaven. Deze gedigitaliseerde aanpak stelt alle belanghebbenden en personeelsleden in staat om in dezelfde virtuele omgeving samen te werken, zonder dat complexe gegevensoverdracht tussen verschillende omgevingen nodig is. Hierdoor kan Bayer aanzienlijke tijdsbesparingen realiseren en tegelijkertijd de controle over de gegevens behouden.
Slim platform helpt IT-teams problemen op miljoenen apparaten op te lossen
Nexthink, leider op het gebied van digital employee experience (DEX) management, heeft onlangs Infinity gelanceerd, een cloud-based platform dat met machine learning en dataverwerkings- en visualisatietechnologieën in elke omgeving ongeëvenaarde zichtbaarheid en analyse mogelijk maakt. Infinity stelt IT-teams in staat om proactiever te werk te gaan en hun medewerkers een werkplek te bieden die altijd beschikbaar is, waar ze ook zijn. Dankzij het platform kunnen IT-teams elk denkbaar probleem diagnosticeren, automatisch de oorzaak bepalen en vervolgens miljoenen apparaten herstellen. De unieke, eigen architectuur van Infinity biedt IT-afdelingen talloze mogelijkheden voor integratie en data-capturing vanuit elke app, waaronder samenwerkingsapps als Teams of Zoom, en monitort problemen op fysieke, mobiele en virtuele apparaten. De AI-gestuurde incidentdiagnose van het platform kan problemen veel sneller en efficiënter helpen oplossen door automatisch patronen te detecteren en deze aan onderliggende oorzaken te koppelen. Hierdoor hebben IT-teams voortdurend inzicht in (systeemprestatie)uitdagingen die van invloed zijn op de digitale reis van werknemers en kunnen ze veel proactiever te werk gaan.
Zo’n 70 procent van de werknemers wil graag 1–3 dagen per week naar kantoor. Bijna 50 procent van de respondenten wil naar kantoor komen om met collega’s aan specifieke projecten of taken te werken. Bijna 40 procent wil naar kantoor komen om te socializen en onderdeel van een office-community te zijn.
Intern onderzoek Arcadis
Building intelligence-systeem zorgt voor duurzaamheid, flexibiliteit en keuzemogelijkheden
Het gebouw waarin het Londense hoofdkantoor van het wereldwijde ontwerp-, engineering- en managementadviesbureau Arcadis is gevestigd, bestaat uit ongeveer 13.000 m2 flexibele werkruimte verdeeld over twee verdiepingen. Deze werkruimte is speciaal ontwikkeld met het oog op de behoeften en voorkeuren van de mensen die er werken. De locatie is gekozen om een omgeving te creëren die zich richt op door technologie ondersteunde duurzaamheid, flexibiliteit en keuzemogelijkheden – een werkplek die past bij de behoeften van elke werknemer – en met de nadruk op manieren van werken die steeds meer verschuiven van ‘waar’ naar ‘hoe’. Volgens interne enquêtes heeft Arcadis vastgesteld dat zo’n 70 procent van de werknemers graag 1-3 dagen per week naar kantoor wil komen, wat aangeeft dat het fysieke kantoor nog steeds een belangrijke rol vervult. De data laat ook zien in hoeverre mensen duurzaamheid, flexibiliteit en keuzemogelijkheden waarderen. Bijna 50 procent van de respondenten wil naar kantoor komen om met collega’s aan specifieke projecten of taken te werken. Bijna 40 procent wil naar kantoor komen om te socializen en onderdeel van een office-community te zijn.
Op het hoofdkantoor van Arcadis zijn diverse soorten werkruimten beschikbaar, waardoor activity-based werken gestimuleerd wordt. Denk aan informele touchdown-ruimten, privéruimten, samenwerkingsruimten en open-plan desks. Het gebouw beschikt over een geïntegreerde intelligentie-oplossing van Arcadis met slimme functies die dagelijks 1,85 miljoen datapunten vastleggen om de prestaties van het gebouw te monitoren en gebruikers toegang te geven tot de ruimten die het meest geschikt zijn voor hun werkzaamheden op dat moment. De intelligentie-oplossing maakt gebruik van omgevings- en gebruikssensoren, bezoekersmanagementsystemen, digitale toegangscontrole, mobile en digital signage-apps, touch-free bureauboekingssystemen en individuele licht- en temperatuurregelingsopties. Het systeem maakt bovendien optimaal water- en energieverbruik mogelijk, helpt de operationele kosten te verlagen en verbetert het welzijn, comfort en productiviteit van iedereen die het gebouw gebruikt.
Een laatste overweging
De digitale economie vereist het continu aanpassen en uitbreiden van ideeën, informatie en businessmodellen om nieuwe initiatieven en innovaties te mogelijk te maken. Digitale werkplekoplossingen die de productiviteit en het welzijn van werknemers monitoren worden steeds vaker toegepast, voornamelijk als gevolg van de overgang naar hybride en remote werken. Om de bedrijfsgroei te stimuleren, investeren steeds meer organisaties in de implementatie van gespecialiseerde software, slimme apparaten en apps. In de komende jaren zullen digitale werkplekoplossingen een nog belangrijkere rol spelen in het verbeteren van de communicatie tussen afdelingen, het verhogen van de productiviteit, het vergroten van de betrokkenheid van medewerkers en het minimaliseren van personeelsverloop. En dat is ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat mensen steeds meer verwachten dat hun werkplek dezelfde soort (samenwerkings- en communicatie)technologie biedt als waar ze in hun privéleven ook aan gewend zijn geraakt.