Digg: het web 2.0-succesverhaal

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

Digg is een Amerikaanse website waarop de gebruikers links kunnen plaatsen naar artikelen, filmpjes of afbeeldingen op het gebied van wetenschap, technologie, politiek en amsusement. De gebruikers kunnen de geplaatste content beoordelen met behulp van een waarderingssysteem. Dit kan door middel van een ‘Digg’ (+1) of een ‘Bury’ (-1). De hoogstgewaardeerde artikelen komen op de voorpagina van de website. De website is een groot succes en trekt tientallen miljoenen bezoekers per maand. Ondanks dat maakte Digg in eerste instantie verlies. Door te luisteren naar de gebruikers en de invoering van Digg Ads is Digg inmiddels een winstgevend bedrijf geworden. De geschiedenis van Digg wordt gezien als het ultieme web 2.0-succesverhaal.

De content op Digg wordt door duizenden bezoekers bekeken. Digg wordt daardoor nogal eens ingezet door commerciële organisaties. Wanneer een bedrijf hogerop wil komen binnen de zoekresultaten van Google, kan een medewerker een artikel schrijven en deze op de bedrijfswebsite en op Digg plaatsen. Dit kan het gevolg hebben dat duizenden mensen het artikel lezen en wanneer ze enthousiast zijn, zullen ze het ook op hun eigen blog of website plaatsen. Doordat het aantal links naar de website hierdoor toeneemt, zal de bedrijfswebsite hogerop komen binnen de zoekresultaten van Google. Om op de voorpagina van Digg te belanden is het wel een vereiste dat het artikel unieke content bevat en een meerwaarde biedt aan de bezoekers. Maar pas op. Als een link eenmaal op de voorpagina belandt kan het gebeuren dat de server waarop de inhoud van de link staat, de capaciteit van het aantal bezoekers niet aan kan. Gaat de server hierdoor offline, spreekt met van het ‘Digg effect’.

In eerste instantie maakte Digg nogal verlies. Het bedrijf had echter wel geld achter de hand en ze hadden ook een grote groep vaste bezoekers. In het nieuws is veel gespeculeerd over overname van het bedrijf, bijvoorbeeld door Google. Niemand had de verwachting dat Digg ooit nog winst zou gaan maken. Maar Digg heeft de toegang heeft tot een jong, hoogopgeleid en een rijker dan gemiddeld publiek en is daarom voor adverteerders erg interessant. Vijf maanden geleden is Digg gestart met Digg Ads. En typisch voor Digg kan er ook op de advertenties gestemd worden. Door naar de bezoekers te luisteren, worden er ook inzichten verkregen in de doelgroep en wordt duidelijk wat voor advertenties aanslaan aan en welke niet. Dankzij Digg Ads wordt het bedrijf eindelijk winstgevend. Binnenkort zullen er in Europa locale versies van Digg gelanceerd worden. Het is nog niet zeker of Digg ook naar Nederland komt.

Editorial credit: Gil C / Shutterstock.com

Share via
Copy link