Digitale behendigheid – de sleutel tot toekomstbestendig personeel

Digitale disruptie dwingt bedrijven om hun personeel bij- of om te scholen.
Industries: Werk
  • Real-time supportplatform vereenvoudigt het trainingsproces
  • Digitaal adoptieplatform helpt werknemers verandering te omarmen
  • Leren moet een non-stop proces zijn
  • Digitale technologieën zorgen voor betere samenwerking en besluitvorming
  • Strategische partnerschappen helpen bedrijven bij hun digitale transformatie
  • Innovatief platform verbetert digitale paraatheid
  • On-the-job leren helpt werknemers in hun (toekomstige) carrière

Digitalisering heeft een enorme invloed op de manier waarop we werken. Denk daarbij aan het automatiseren van repetitieve en tijdrovende taken of het mogelijk maken van telewerken. En hoewel technologie nieuwe banen heeft gecreëerd, heeft het ook geleid tot ‘skills gaps’ en ‘knowledge gaps’. De grootste angst onder werknemers is dat digitalisering hun banen overbodig maakt. Volgens een onderzoek van Skillsoft, een marktleider op het gebied van corporate learning, is 47 procent van de IT-professionals van mening dat hun afdelingen niet over de juiste vaardigheden beschikken om aan de behoeften van het bedrijf te voldoen. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat 81 procent van de respondenten zegt de komende 18 maanden nieuwe vaardigheden te moeten leren om relevant en inzetbaar te blijven. Om het personeelsbestand innovatiever, mondiger en proactiever te maken, is het belangrijk dat bedrijven een cultuur van ‘digitale behendigheid’ creëren.

Digitale behendigheid wordt omschreven als “het vermogen en de wens om bestaande en opkomende technologieën te exploiteren om betere bedrijfsresultaten te behalen” en wordt steeds belangrijker voor moderne ondernemingen. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat 77 procent van de CEO’s van plan is om meer te investeren in digitale mogelijkheden en 82 procent is inmiddels aan de digitale transformatie begonnen. Aangezien naar schatting een kwart van het personeelsbestand in 2023 nieuwe vaardigheden nodig zal hebben, moeten organisaties hun personeel zo snel mogelijk meer bij- of omscholingsmogelijkheden bieden.

Real-time supportplatform vereenvoudigt het trainingsproces

Werknemers digitaal vaardig maken kan nogal wat voeten in de aarde hebben, maar er zijn tal van oplossingen op de markt die specifiek zijn ontworpen om dit proces te vereenvoudigen. Whatfix biedt bijvoorbeeld een real-time trainingsplatform dat werknemers kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot alle bronnen die ze nodig hebben voor training binnen de webapplicatie van hun bedrijf. Dit bespaart hen tijd, vermindert het aantal fouten en verhoogt de algehele productiviteit. Dankzij dit gebruiksvriendelijke platform kunnen management- en leiderschapsteams interactieve trainingshandleidingen samenstellen zonder dat ze daar kennis van codering voor nodig hebben. Zodra deze handleiding is ontworpen en via meerdere touchpoints toegankelijk is voor medewerkers, worden de geavanceerde analyticssystemen van het Whatfix-platform gestart om de betrokkenheid van de werknemers te meten en de effectiviteit van het trainingsprogramma te analyseren.

Dezelfde tool wordt ook door Corrigo gebruikt, een bedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele applicaties, als onderdeel van zijn trainingsmodel. Bij elke nieuwe update die Corrigo uitbracht ontstond namelijk verwarring bij de klanten en werd het klantenserviceteam van het bedrijf overladen met verzoeken om assistentie. Het creëren van een standaard trainingsprogramma was geen optie, aangezien Corrigo een breed scala aan functies biedt en een enorm divers klantenbestand heeft. Dankzij het Whatfix-platform is dit updates-probleem nu echter opgelost en krijgen de klanten van Corrigo stapsgewijze begeleiding en training voor elke update die het bedrijf uitbrengt.

Digitaal adoptieplatform helpt werknemers verandering te omarmen

WalkMe biedt een vergelijkbare oplossing. Het Digital Adoption Platform (DAP) maakt het voor werknemers gemakkelijker om webtoepassingen of software te gebruiken. Het platform biedt contextuele hulp, identificeert obstakels en implementeert de corrigerende maatregelen. Naast begeleide ‘walk-throughs’ in real time, genereert DAP visuele en statistische inzichten over het gedrag en de acties van medewerkers binnen het systeem. Dankzij dit soort oplossingen kunnen bedrijven hun werknemers sneller en efficiënter trainen, verbetert de workflow en zijn werknemers eerder bereid om verandering te omarmen.

Leren moet een non-stop proces zijn

Slimme bedrijven weten dat een gemoderniseerd en innovatief personeelsbestand de sleutel is tot succes. Daarom heeft Singapore Airlines het SIA Future@Work-programma gelanceerd, met als doel continu leren en wendbaarheid te bevorderen. Werknemers kunnen deelnemen aan workshops en trainingssessies en luisteren naar gesprekken met experts om te leren over data-analyse en design thinking en om hun digitale vaardigheden te verbeteren. In 2015 lanceerde SIA een app-challenge, wat inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement is geworden, waarin teams uit de hele wereld ideeën inzenden om problemen binnen de sector op te lossen. Voor de AppChallenge 2020, waarvan de grote finale in oktober zal plaatsvinden, moeten teams ideeën indienen over hoe ‘gamification’ kan worden gebruikt om kandidaten voor cabinepersoneel te beoordelen, hoe de gezondheids- en veiligheidsproblemen van passagiers tijdens hun vlucht kunnen worden aangepakt, en nog veel meer.

Digitale technologieën zorgen voor betere samenwerking en besluitvorming

‘Digital transformative action’ is essentieel in de digitaal gestuurde wereld van vandaag, en een van de meest effectieve manieren om een ​​bedrijf te automatiseren en het businessmodel te vernieuwen is door data-analytics en KI te implementeren. Procter & Gamble (P&G), de multinational die consumentenproducten maakt en verkoopt, heeft bijvoorbeeld het verzamelen en analyseren van data geautomatiseerd. Met behulp van een web-based dashboard kan de onderneming nu de meest relevante data monitoren en de besluitvorming verbeteren. Een andere innovatie die het bedrijf besloot te implementeren is de Business Sphere, “een gepatenteerde fysieke omgeving voor op informatie gebaseerde besluitvorming door leidinggevenden” waar managementteams kunnen samenwerken om producten te beoordelen en beslissingen te nemen voor de toekomst. Effectief samenwerken is essentieel in de zakenwereld en steeds meer bedrijven maken dan ook gebruik van digitale samenwerkingstools. De software van Coolfire helpt teams bijvoorbeeld efficiënter samen te werken, cruciale informatie sneller te leveren en hun taken beter te organiseren.

Strategische partnerschappen helpen bedrijven bij hun digitale transformatie

Aanpassing aan het digitale tijdperk kan een behoorlijke uitdaging zijn voor bedrijven die al decennialang dezelfde businessmodellen hebben. Om organisaties te helpen met hun digitale transformatiestrategieën, is CoreView, dat een SaaS Management Platform (SMP) biedt, een partnerschap aangegaan met toonaangevend computersoftwarebedrijf Metsys. De twee bedrijven zijn van plan om “slim SaaS-management, technologieontwikkeling en -implementatie en ‘adoption tools’ voor eindgebruikers” met elkaar te combineren om ondernemingen in Frankrijk te helpen hun digitale transformatie te versnellen en ‘digital dexterity’ te bereiken. De technologie van CoreView biedt organisaties bruikbare inzichten in hun Office 365-omgeving, helpt de efficiëntie te verbeteren, bedrijfskosten te verlagen en beveiligingsrisico’s te vermijden. Metsys biedt bovendien IT-adviesdiensten en helpt bedrijven met uitdagingen op het gebied van digitale transformatie.

Innovatief platform verbetert ‘digitale paraatheid’

Digital Readiness Ideation Velocity Engagement (DRIVE), ontwikkeld door de Voith Group, is nog zo’n nuttige oplossing om de ‘digitale paraatheid’ van bedrijven te verbeteren. Het DRIVE-platform kan op vrijwel elk apparaat worden gebruikt en is speciaal ontwikkeld voor productiebedrijven die hun personeel willen trainen in het gebruik van digitale technologie. Het platform maakt gebruik van chatbots om de eerste hulp te bieden en biedt ook games waarmee medewerkers op een interactieve manier de impact van digitalisering kunnen leren begrijpen. DRIVE biedt bovendien sectorspecifieke web-based cursussen om personeel te leren over het IoT, KI en andere automatiseringstechnologieën.

On-the-job leren helpt werknemers in hun (toekomstige) carrière

Om ook in de toekomst inzetbaar te blijven moeten mensen zichzelf voortdurend bij- en omscholen en werken aan hun loopbaanontwikkeling. Daarbij is het ook belangrijk dat ze steun krijgen van hun werkgevers. Skillsoft heeft om die reden Skillsoft Aspire ontwikkeld, een on-the-job digitale trainingstool die gecureerde leertrajecten biedt om professionals te helpen nieuwe vaardigheden te verwerven en hun tech-kennis te verbeteren, zoals van machine learning, data-analyse en programmeren. De innovatie “omvat trainingstrajecten die een duidelijke en gedetailleerde routekaart bieden voor bedrijfstechnologen en ontwikkelaars om hun carrière vooruit te helpen. De trajecten helpen organisaties met het werven van talent voor belangrijke technologierollen”, aldus Mike Hendrickson, vice-president van Technology & Developer Products bij Skillsoft.

Bedrijven in allerlei sectoren hebben te maken met groeiende ‘skills gaps’ en het feit dat steeds meer functies komen te vervallen. Om aan de toekomstige eisen op het gebied van werkgelegenheid te voldoen, moeten organisaties hun werknemers omscholen en bijscholen, vooral op digitaal gebied. Om hun personeel toekomstbestendig te maken, moeten bedrijven niet alleen on-the-job training bieden maar ook innovatieve leerplatforms en samenwerkingstools implementeren.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!