Facebook-CEO Mark Zuckerberg kondigde begin april aan dat zijn bedrijf de fotodienst Instagram voor maar liefst 1 miljard dollar overneemt. Het is de grootste aankoop in de geschiedenis van het bedrijf. Instagram, dat pas sinds maart 2010 bestaat, heeft wereldwijd al zo’n 30 miljoen gebruikers. Instagram blijft een zelfstandige app. De overname biedt Facebook echter interessante kansen om van Instagram te leren en kennis over fotografie te integreren in zijn producten. Ook (B2B)-marketeers kunnen de tool inzetten. Instagram biedt bedrijven allerlei kansen om meer engagement bij volgers te creëren
Wat is Instagram?
Instagram is een gratis app die je in staat stelt foto’s te bewerken. Zowel iPhone- als Androidgebruikers kunnen de app op hun smartphone downloaden. Niet iedereen is een geweldige fotograaf en daar is Instagram handig op ingesprongen. Na het maken van een foto kunnen gebruikers er een filter overheen leggen, waardoor de uitstraling van de afbeelding verandert. Zo zijn er filters die de foto een ‘antieke’ uitstraling geven of die hem zwart-wit maken. De app is gemaakt voor smartphones, maar gebruikers kunnen ook via internet gemakkelijk newsfeeds bekijken via Webstagram.
Gebruik
Instagram heeft enkele handige features die marketeers kunnen inzetten voor hun campagnes:
- Sharing: gebruikers kunnen Instagramfoto’s delen met hun volgers via andere netwerksites zoals Twitter, Facebook, Flickr en Pinterest. Daar kunnen ze de foto’s beoordelen en van commentaar voorzien. Dit creëert engagement en helpt bij branding. Hoe meer er over een merk gepraat wordt, des te groter wordt de naamsbekendheid van het betreffende merk;
- Geotagging: Instagramfoto’s kunnen een geotag meekrijgen, zodat achteraf altijd te zien is waar de foto is gemaakt. Marketeers kunnen deze feature gebruiken om de aandacht te vestigen op bijvoorbeeld de vestigingsplaats van een locatie/gebouw/evenement en hoe deze er (van binnen) uitziet. De Amerikaanse luxe schoenenwinkel Bergdorf startte vorig jaar zijn ‘shoes about town’-campagne waarin de geotag-functie verwerkt is. Het bedrijf zocht de samenwerking met Instagram en riep zijn vrouwelijke volgers op om hun Bergdorf-schoenen in de New Yorkse wijk Manhattan te fotograferen via Instagram en te voorzien van de hashtag #BGShoes. Alle foto’s kwamen in een interactieve kaart op Facebook en de leukste kregen een plekje in de winkel. Bergdorf stelde zijn volgers dus een kleine beloning in het vooruitzicht in ruil voor hun leukste foto’s. Op deze manier zorgde Bergdorf ervoor dat er over het bedrijf werd gepraat en creëerde het engagement bij zijn volgers. Enkele feiten (status op 24 april 2012):
- De actie startte 9 december 2011 en loopt nog steeds.
- Na 3,5 maand zijn 195 foto’s met de actiehashtag op Instagram geplaatst.
- De foto’s worden ook op Twitter geplaatst.
- De campagnepagina werd 350 keer geretweet en kreeg 38 +1’s.
- Het sentiment heeft waarde 22 op socialmention.com en de passie van de volgers is 16%. Het sentiment is dus redelijk goed.
- Het IG-account ‘Bergdorfs’ heeft 55.314 volgers en bevat 1.421 foto’s in totaal.
- Op Facebook heeft Bergdorf Goodman 152.953 volgers, op Twitter 109.121.
- Hashtag: net zoals Twitter maakt ook Instagram gebruik van #hashtags om foto’s te indexeren. Door op een hashtag te klikken worden alle foto’s getoond die deze tag bevatten. Dit stelt gebruikers in staat om gemakkelijk specifieke onderwerpen te vinden. Marketeers kunnen hiervan profiteren door een hashtag voor hun campagne te maken die de naamsbekendheid van het bedrijf vergroot, zoals Bergdorf ook deed met #BGShoes;
- Newsfeed: in de newsfeed van Instagram staan alle updates van de bedrijven of personen die je volgt. Dit is ook het geval bij bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Door een bedrijf te volgen, geef je dat bedrijf toestemming om in jouw newsfeed te verschijnen met zijn foto’s. Dit is een voorbeeld van wat Seth Godin ‘permission marketing’ noemt. Het volgen van een newsfeed op een sociaal netwerk is dus net zoiets als een ‘opt-in’ voor digitale nieuwsbrieven; dat is ook een vorm van ‘permission marketing’. Instagram biedt marketeers zo de kans om met Instagrammers te communiceren en ze aan zich te binden.
Instagram is fotografie-app nummer 1
Er zijn vele alternatieven voor Instagram die marketeers ook kunnen gebruiken, maar Instagram is – mede dankzij de overname door Facebook – wel de bekendste. Meeliften op de populariteit van Instagram lijkt dus het ook het devies bij inzet van foto’s in marketingcampagnes. Het gemakkelijk kunnen delen van foto’s via diverse sociale netwerken – niet alleen Facebook – en de mogelijkheid commentaar te geven op foto’s zijn andere voordelen van Instagram.
Voorbeelden
Er zijn al verschillende grote bedrijven actief op Instagram, zoals KLM, H&M, Starbucks, Nike en Evian. Daags na de overname kwam RTL4 Nieuws met een oproep aan kijkers om hun mooiste Instagramfoto’s in te sturen. Een selectie ervan wil de zender gebruiken op hun site, in hun eigen app en tijdens de uitzending. Het internationaal opererende bedrijf General Electric schreef een wedstrijd uit onder Instagrammers om hun mooiste foto’s op te sturen. Hiermee konden ze een vlucht naar Engeland te winnen voor een fotoshoot op een van de GE-voorzieningen. De waarde van de hoofdprijs was 11.000 dollar. Voorwaarde: de foto’s moesten met een van de vier speerpunten van GE te maken hebben: ‘moving, curing, powering, building’. Via Facebook konden mensen hun stem op de beste foto uitbrengen. De wedstrijd zorgde er niet alleen voor dat GE met fascinerende foto’s op sociale netwerken circuleerde, maar ook dat hun boodschap uitgedragen werd.
- De wedstrijd liep van 21 november tot 12 december 2011.
- 4237 foto’s kregen de tag #GEinspiredME.
- De overzichtspagina van GE op Pinterest toont een selectie van 75 ‘spectaculaire foto’s’ met de tag #GEInspiredME.
- GeneralElectrics heeft 72.185 volgers op Instagram (24 april 2012).
- Op Facebook heeft GE 282.7000 fans en op Twitter 54.782.
Starbucks gebruikt Instagram om volgers een kijkje achter de schermen te geven. Daarnaast kunnen liefhebbers van Starbucks-koffie hun eigen foto’s uploaden met de hashtag #Starbucks. 404.527 foto’s zijn al toegevoegd. Op deze manier heeft Starbucks weer toegang tot user generated content voor hun marketingcampagnes. Starbucks is erg populair op Instagram met 436.849 volgers. Voor het perspectief: Starbucks heeft bijna 30 miljoen fans op Facebook.
De Amerikaanse president Barack Obama gebruikt, net als tijdens de vorige verkiezingscampagne, ook deze keer weer social media om zijn plek in het Witte Huis veilig te stellen. Sinds begin dit jaar blijven zijn volgers op Instagram via @BarackObama op de hoogte van wat de president doet in het dagelijks leven. Zijn campagneteam wil op deze manier gevoel en steun oproepen bij de kiezers. Zij kunnen hun eigen campagnefoto taggen met #Obama2012 om de President te steunen in zijn verkiezingsstrijd. Nederlandse politici zijn nog niet zover, maar van het voorbeeld van Obama kunnen zij ongetwijfeld leren. Op @BarackObama kreeg bijgaande foto met hashtag #DinnerwithBarack 12.163 likes. In 468 commentaren ontmoetten voor- en tegenstanders van Obama elkaar.
Hoe gebruik je Instagram voor een marketingcampagne?
Het spreekwoord ‘beelden zeggen meer dan duizend woorden’ gaat zeker op voor Instagram. Jij als marketeer kunt deze handige tool op verschillende manieren inzetten om jouw business in beeld te brengen bij prospects en klanten:
– marketingacties
Acties waarbij jouw volgers wat kunnen winnen, doen het altijd goed. Daag ze bijvoorbeeld uit een creatieve foto te uploaden of, zoals GE, een mooie foto waar jouw bedrijf of één van zijn diensten worden uitgebeeld. Ook ‘op vertoon van deze foto ontvang je…’-acties kunnen volgers een incentive geven meer met jouw merk te gaan doen. Denk ook aan exclusieve acties via Instagram, zodat er een reden is om jouw onderneming op dat platform te volgen;
– een kijkje achter de schermen
Net zoals het bij Twitter minder goed werkt om alleen uit naam van je bedrijf te tweeten en geen persoonlijke informatie te delen, is dit ook bij Instagram het geval. Wil je dat jouw leveranciers, prospects of klanten je bedrijf nog beter leren kennen en zich bij jouw onderneming betrokken voelen? Post dan eens foto’s van hoe het er in jouw bedrijf achter de schermen aan toe gaat. Zo verschuil je je niet achter die stenen muur en laat je je ware gezicht zien;
– fotowedstrijden
Instagram is uitermate geschikt voor fotowedstrijden, waarmee je je volgers uitdaagt. Stel een beloning in het vooruitzicht voor de Instagrammer die je de mooiste foto binnen een bepaald thema kan tonen en gebruik hiervoor een door jou bedachte hashtag (liefst natuurlijk één die jouw bedrijf in de spotlights zet). Natuurlijk beperk je je wedstrijd (of andere acties) niet tot Instagram, maar stimuleer je ook verspreiding van de Instagramfoto’s via andere fora en netwerken. Foto’s met hashtag kunnen ook verspreid én gevonden worden via Twitter.
Een voorbeeld is H&M’s fotowedstrijd (status 24 april 2012):
- Om ‘awareness’ te creëren rondom de launch van designercollectie van Marni organiseerde het Zweedse kledingsconcern onder andere een Instagramfotowedstrijd in de periode 17 februari tot 1 maart 2012. De opdracht: ‘What inspires you?’
- Er zijn 4509 foto’s getagd met hashtag #Marniathm.
- @HM heeft 10.053 volgers op Instagram.
- Op Facebook heeft H&M 10,7 miljoen fans en op Twitter 1.055.904 volgers.
- Facebook en Twitter werden ook ingezet voor deze actie. Op Facebook werden de Instagramfoto’s doorgeplaatst. Vervolgens konden mensen stemmen op de beste foto. Mensen promoten door het ‘liken’ van foto’s de actie binnen hun netwerk. Het zogenaamde sneeuwbaleffect.
Overige inspiratie
Op Instagramers.com vind je nog eens negen voorbeelden om Instagram in te zetten voor jouw organisatie.
Wat levert het op?
De return on investment (ROI) van social media voor bedrijven is in veel gevallen lastig te bepalen en Instagram is hier geen uitzondering op. Ondernemingen die op Instagram actief zijn, gebruiken de tool voornamelijk om meer naamsbekendheid en engagement te creëren, dat indirect kan leiden tot verkoop. Kortingsacties kunnen natuurlijk wel extra traffic naar je (online) winkel genereren en daardoor omzet. Het advies voor het gebruik van Instagram lijkt ook hier: experimenteer en wees creatief! Dit geldt voor al het zakelijke gebruik van social media en zeker ook voor Instagram. Leer van je ervaringen en van anderen. Houd echter altijd je bedrijfsdoelstellingen en je doelgroep voor ogen.
Doen?
Instagram is een mooie tool die je als (B2B)-marketeer op een creatieve manier in kunt zetten voor je campagnes. Beelden zijn erg krachtig en door ze op een slimme manier in te zetten, vestig je op een positieve manier aandacht op je bedrijf. Facebook heeft Instagram niet voor niets gekocht: ook de directie daar ziet de potentie van de jonge tool.
Share via: