Hyper-tech en duurzaamheid: vakanties van de toekomst

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
  • Groter is beter: mega luchthavens of hyper-tech vakantieparadijzen
  • Met de op afstand bestuurbare Hop! koffer wordt slepen verleden tijd
  • Meubilair dat van vorm verandert – de extreem persoonlijke hotelkamer
  • Geen zin om in het vliegtuig te stappen? Virtual reality is misschien zelfs veel beter
  • Met je digitale reismaatje hoeft vakantie plannen geen stressboel meer te zijn

Hoe gaan we in de toekomst op vakantie? Met de razendsnelle ontwikkelingen in de technologie reizen we straks af naar nog onontdekte bestemmingen. Denk aan vakanties onder water en hotelkamers diep in de oceanen. Of wat dacht je van resorts in de ruimte met zero-gravity spa’s en kuuroorden waar je kunt voelen hoe het is om  gewichtloos te zijn. In de hotels van de toekomst wordt ons een uiterst gepersonaliseerd verblijf geboden. Denk aan hotelbedden die van vorm veranderen of douches met vitamine C om je jetlag te verlichten. Voor degenen die fysiek niet in staat zijn om te reizen of gewoon liever thuisblijven, kan virtual reality een overvloed aan exotische reiservaringen bieden.

Groter is beter – mega luchthavens of hi-tech vakantieparadijzen

Volgens de Airports Council International, stroomden er in 2015 meer dan vijf miljard mensen door de luchthavens van de wereld. Als deze trend doorzet, moeten de luchthavens van de toekomst nog groter en vele malen efficiënter worden. Reizigers maken gretig gebruik van de connectiviteit die de meeste grote luchthavens bieden. We blijven daardoor makkelijk in contact met de zaak en voordat we afreizen genieten we nog even van een heerlijke maaltijd en een goed glas wijn. Luchthavens over de hele wereld evolueren continu en reizigers ervaren hun verblijf op het vliegveld als efficiënter en zelfs prettiger. Met behulp van beacons worden we in de juiste richting geloodst, robots checken in de toekomst onze koffers in en bezorgen die ook direct weer wanneer we geland zijn. De luchthavens van de toekomst worden duurzaam ontworpen met efficiënt water- en energieverbruik en een lagere koolstof-uitstoot. Luchthavens hebben nu al meer weg van kleine dorpjes met winkels, food courts en ‘sleeping pods’. In de toekomst evolueren ze in van zonne-energie voorziene vakantieparadijzen met golfbanen, spa’s en hotels. De belangrijkste luchthaven van Singapore heeft straks bijvoorbeeld tuinen met prachtige natuurpaden, recreatiegebieden en zelfs een waterval, genaamd ‘de Vortex’ – waarvan het gerecyclede water uiteraard door het hele gebouw gebruikt wordt. Zo lijken we een toekomst tegemoet te gaan waar de luchthavens zelf volwaardige toeristische trekpleisters worden.

Fisheye-objectief foto van luchthaven met lopende mensen

Met de op afstand bestuurbare Hop! koffer wordt slepen verleden tijd

Reizen an sich is al vermoeiend, maar slepen met koffers en handbagage maakt het er niet prettiger op. Als oplossing daarvoor heeft de Spaanse ontwerper Rodrigo Garcia Gonzalez de ‘Hop!’ ontworpen, ’s werelds eerste op afstand bedienbare koffer, specifiek ontwikkeld voor onze hands-free generatie. Met speciale ontvangers en microcontrollers is deze slimme koffer in staat om met je smartphone te communiceren. De rupsbanden die door perslucht worden aangedreven, zorgen ervoor dat de Hop! je overal kan volgen. Je kunt de koffer zelfs zo programmeren dat hij andere Hop! koffers volgt. Als de Hop! je niet langer volgt omdat de verbinding is verbroken, stuurt hij je een berichtje. Vervolgens doet de Hop! zichzelf op slot om te voorkomen dat iemand er met zijn inhoud vandoor gaat.

Meubilair dat van vorm verandert – de extreem persoonlijke hotelkamer

In de toekomst komen reizigers nog maar weinig met personeel in aanraking. Binnen tien jaar zijn hotels veranderd in magische, hyper-interactieve ruimten die zich constant aan ons aanpassen. Hotelkamers krijgen volledig interactieve wanden die alles kunnen weergeven  wat er op je laptop of smartphone staat. Je kunt er high definition afbeeldingen of video op bekijken en je kunt er zelfs mee Skypen. Kussens met ingebouwde elektronica geven je een ontspannende massage of maken je ’s morgens zachtjes wakker. Aan het douchewater is vitamine C toegevoegd om je jetlag te verlichten en je te relaxen. Ook kun je een droge douche nemen waarin het vuil door middel van geluidstechnologie lostrilt van je lichaam. Daar heb je geen zeep meer voor nodig. En als je helemaal schoon, relaxed en opgefrist bent, geeft een lichtsignaal aan dat je dag kan beginnen. Natuurlijk staan er in je hotelkamer ook meubels van ‘claytronics’ – programmeerbare, ‘bleeding-edge’ technologie waarmee meubels van vorm en textuur kunnen veranderen. Claytronics – een combinatie van nanoscale robotica en informatica – integreert geluid, beeld en gevoel zodat gebruikers fysieke interactie kunnen hebben met het meubilair. Je comfortabele claytronic bank die samengesteld is uit minuscule robots verandert ’s avonds, of wanneer je maar een dutje wilt doen, in een bed. Ook kun je je matras naar eigen wens instellen; niet te hard, niet te zacht, precies goed. De technologie biedt eindeloos veel mogelijkheden en is een uitkomst voor kleine ruimten.

Geen zin om in het vliegtuig te stappen? Virtual reality is misschien zelfs veel beter

Als je niet in staat bent om fysiek te reizen of als je liever vakantie wilt vieren in je eigen luie stoel kun je met Virtual Reality letterlijk alle kanten op. Deze razendsnel ontwikkelende technologie maakt echt, fysiek op vakantie gaan in de toekomst misschien wel  overbodig. Virtueel reizen heeft geen nadelige gevolgen voor het milieu en is vele malen goedkoper. Om astronauten in de ruimte fysiek en psychisch gezond te houden, worden ze door NASA op virtuele vakantie gestuurd. Tijdens die vakanties reizen ze af naar virtuele werelden om koraalriffen te duiken, door prachtige bossen te wandelen, nachtclubs te bezoeken of bij familie op bezoek te gaan. Voor degenen die naar afgelegen plekken willen reizen maar daar geen mogelijkheid toe hebben, is virtual reality ook een uitkomst. De Mount Everest beklimmen of afdwalen in de diepste grotten ter wereld – het kan allemaal met VR, zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Nu is virtual reality nog voornamelijk een domein voor liefhebbers maar uiteindelijk zal het de toeristische sector compleet transformeren. Zodra de markt zich uitbreidt, wordt de technologie verfijnder en de VR headsets kleiner of zelfs ‘gemonteerd’ op een slimme contactlens. Een leuk voorbeeld van een virtuele reis is de Ocean Rift. Het is een documentaire-achtige onderwatersimulator app voor de Samsung Gear VR. De app is speciaal ontworpen om de diepten van de oceanen te verkennen door middel van levendige beelden en geluidseffecten. De app laat je genieten van de prachtige onderwaterplanten en koraalriffen en je zwemt tussen dolfijnen, tropische vissen, schildpadden, zeeslangen en walvissen. In het diepste, donkerste deel van de oceaan maak je zelfs kennis met een enorme prehistorische haai. Daar is een fysieke duikvakantie op het Great Barrier Reef niets bij!

Met je digitale reismaatje hoeft vakantie plannen geen stressboel meer te zijn

Vergelijkingssites hebben het ons veel makkelijker gemaakt om vakanties te plannen en boeken. Maar in de toekomst hebben reizigers een persoonlijk reismaatje of travel buddy. Binnen vijf tot tien jaar heeft elke vakantieganger zijn of haar eigen digitale ‘reisbureau’ bij zich. Een virtual reality apparaat dat constant aangesloten is op het internet en overal met ons naartoe reist – keurig weggestopt in een sieraad of een horloge. Je travel buddy komt als hologram tevoorschijn en kan zo geprogrammeerd worden dat hij of zij eruit ziet en klinkt als je favoriete acteur of zanger. Hij verzamelt informatie over je voorkeuren en interesses en leert daarvan. Vervolgens kun je je reisgezel instrueren om je alleen dingen te vertellen of bestemmingen te laten zien die jou interesseren. Je reismaatje perfectioneert je reisplannen en lost eventuele problemen die zich voordoen in real time op. De nieuwe generatie travel buddy’s is zelfs in staat om onze gezichtsuitdrukkingen en reacties te begrijpen.

In de toekomst gaan we op vakantie met persoonlijke reisgezellen die als hologram uit onze horloges tevoorschijn komen. We reizen af naar mega-luchthavens die meer weghebben van vakantieparadijzen en een bestemming op zich zijn. We worden achtervolgd door onze zelfrijdende koffers en robots checken onze bagage in. We verblijven in hotelkamers met hi-tech, interactieve wanden, vitamine C douches en bedden die van vorm veranderen. Voor degenen die liever thuisblijven of niet in staat zijn om fysiek te reizen is er een eindeloos aanbod van virtuele vakanties die haast nog mooier zijn dan een echte vakantiebestemming.

Share via
Copy link