Ben je onderweg of zit je al op kantoor? Waar je momenteel ook bent, infrastructuur “is everywhere”. Ieder stukje infrastructuur heeft voor werkgelegenheid en omzet gezorgd. Hoe langer de infrastructuur er staat, hoe groter de drang is om het te behouden. Vergelijk die gedachte maar eens met de grote eikenboom die in jouw achtertuin staat. Die staat er misschien al 150 jaar en die wil je toch ook niet zomaar naar beneden halen?
De houdbaarheidstijd van infrastructuur wordt echter steeds geringer. De grote bouwbedrijven staan in deze economische tijden te springen om orders in de wacht te slepen. De komende jaren zal de samenstelling van de wereldwijde infrastructuur gaan veranderen en hieronder beschrijf ik de drie grootste:
1 ) Snelwegen vol met auto’s, maar zonder bestuurders.
De evolutie van zelfrijdende auto zal eenzelfde cyclus doormaken als die van de airbag. Allereerst zal de zelfrijdende auto alleen betaalbaar zijn voor het rijkere gedeelte van de samenleving. Daarna zal de overheid in gaan zien dat de zelfrijdende auto voor meer veiligheid op de openbare wegen zorgt. Hierdoor zal hij voor een breder publiek beschikbaar moeten worden. Als nu ook nog eens de wegen slim zouden worden en de auto en wegen met elkaar kunnen praten dan zal het aantal verkeersongelukken tot het nulpunt kunnen dalen.
2 ) Drone vervangt de postbode
Volgens de Association for Unmanned Vehicles International, zullen de drones wanneer voor commercieel gebruik goedgekeurd miljoenen mensen gaan vervangen die normaliter aan de lopende band werken. Voor die mensen die aan de lopende band werken is er in de nabije toekomst nog verder niks aan de hand. Drones hebben tot nog toe een bestuurder nodig en wanneer bijvoorbeeld PostNL de postbodes om schoolt tot drone piloot, behouden die mensen alsnog hun baan. Met de razendsnelle ontwikkeling van Artificial Intelligence (Ai) zullen de drones rond het jaar 2030-2040 geen menselijke piloot meer nodig hebben.
3 ) Een sensorgestuurde infrastructuur
In de afgelopen 6 jaar zijn we van 10 miljoen sensoren ( in apparaten als Nintendo Wii en iPhones ) naar 3,5 miljard gegroeid. De verwachting is dat er rond het jaar 2024 100 miljard sensoren op de wereld zijn. We willen met z’n allen immers naar steeds slimmere apparaten toe, dus apparaten moeten met elkaar praten. Ze moeten analyseren, ‘voelen’ en kunnen duiden.
Hoe zien jullie de Nederlandse infrastructuur van de toekomst? Ik ben benieuwd naar jullie visie op dit onderwerp. Laat het mij hieronder in de reacties weten.
Share via: