Innovatie in de maakindustrie draait op volle toeren op weg naar het nieuwe normaal

De pandemie heeft de acceptatie van Industry 4.0-technologieën binnen de maakindustrie in een stroomversnelling gebracht, waardoor de sector efficiënter, flexibeler en veerkrachtiger wordt.
Industries: Werk
  • De impact van de pandemie op de maakindustrie
  • Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties
  • Visies en voorspellingen voor de productiesector
  • Een laatste overweging

De pandemie heeft productiesystemen en toeleveringsketens overal ter wereld enorm op de proef gesteld en veel  inefficiënties en kwetsbaarheden zijn daardoor aan het licht gekomen. Tegelijkertijd is de vraag naar voorraad toegenomen en kunnen talloze bedrijven met name als gevolg van de strenge beperkingen maar moeilijk aan deze vraag voldoen. De schok die deze wereldwijde crisis heeft veroorzaakt maakt echter ook de weg vrij voor versnelling en we zien dat de innovatiewielen van de productiesector op volle toeren draaien. Volgens Theo Saville, oprichter en CEO van CloudNC, “zijn toeleveringsketens uit elkaar gevallen en liggen veel slecht presterende productiebedrijven – als gevolg van het wereldwijde gat tussen vraag en aanbod – inmiddels stil. Aan de andere kant zien we dat de sterkste en meest innovatieve bedrijven overleven en zelfs bloeien. Zij komen juist efficiënter, effectiever en minder gehinderd door concurrentie uit de strijd”.

De impact van de pandemie op de maakindustrie

Er is nagenoeg geen enkele sector die zo hard getroffen is door de pandemie als de productiesector. Uit een recent onderzoek van het Institute for Supply Management blijkt dat bijna 75 procent van de bedrijven als gevolg van de pandemie te maken heeft gehad met disrupties in de supply chain. Dit heeft weer geleid tot langere doorlooptijden, tekorten aan vrachtcapaciteit en aanzienlijke vertragingen. De reden hiervoor is dat duizenden bedrijven essentiële onderdelen en materialen nog steeds rechtstreeks uit China betrekken. Hoewel het vóór de pandemie al duidelijk was dat er meer veerkracht en transparantie nodig was in de supply chain, zijn deze belangrijke factoren bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan en worden bedrijven gedwongen om Industry 4.0-technologieën nu op veel grotere schaal te implementeren.

Managementadviesbureau McKinsey voorspelt dat de acceptatie van Industry 4.0-technologieën door de pandemie in een aanzienlijke stroomversnelling terecht zal komen en dat de crisis het zogenaamde omslagpunt zal worden voor deze opkomende trend. Sinds het begin van de pandemie zijn verschillende  Industry 4.0-initiatieven, waaronder automatiseringsprogramma’s, telewerken en geautomatiseerde planning, al op grotere schaal toegepast. Daarnaast maken fabrikanten steeds meer gebruik van technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en robotic process automation (RPA) om hun financiële processen te stroomlijnen en menselijke fouten zoveel mogelijk terug te dringen.

Naarmate productiebedrijven meer grip krijgen op de gevolgen van de pandemie zullen oplossingen als digitale werkinstructies, op AR-gebaseerde operatorondersteuning, digitaal onderhoud en digitaal prestatiebeheer ook steeds vaker geïmplementeerd worden. En nu het risico van een te grote afhankelijkheid van één enkele bron – bijvoorbeeld productiecapaciteit of grondstoffen – pijnlijk duidelijk is geworden, is de verwachting dat fabrikanten steeds meer afstand gaan nemen van internationale leveranciers en in plaats daarvan vaker in zee zullen gaan met lokale leveranciers. Op deze manier kunnen ze hun toeleveringsketens sterker en veerkrachtiger maken maken en zijn ze beter op toekomstige verstoringen voorbereid.

Uitdagende tijden vragen om opmerkelijke innovaties

Veel fabrikanten hadden al snel in de gaten dat er niet snel een einde zou komen aan de pandemie en de meesten hebben dan ook diverse stappen ondernomen om hun bedrijfsactiviteiten weer op de rails te krijgen. Dit heeft geleid tot diverse opmerkelijke initiatieven en interessante innovaties.

Bouw je eigen AI

Hoewel AI-technologie fabrikanten allerlei voordelen kan bieden, wordt de implementatie ervan vaak niet alleen vanwege de kosten belemmerd, maar ook omdat er aanzienlijke technische expertise nodig is om met deze tech te kunnen werken. Om deze uitdaging het hoofd te bieden heeft de in Hongkong gevestigde startup PowerArena zijn nieuwe BYOAI-tool gelanceerd, een Build Your Own AI-oplossing waarmee “je snel en eenvoudig een AI-model kunt opzetten, specifiek voor jouw productielijn”. ADLINK Technology, een computerfabrikant uit Taiwan, was een van de eersten om deze innovatieve oplossing te testen en heeft de knelpunten in zijn productielijn dankzij het systeem weten te identificeren. “Digitalisering met gestroomlijnde productie kan real-time visueel beheer stimuleren, verspilling efficiënt elimineren en leiden tot een eenvoudige en soepele productie”, vertelt Ben Cheng, business development director van het bedrijf. “Het al dan niet kunnen uitvoeren hiervan is dan ook een cruciale factor voor het bereiken van een gestroomlijnd productieproces”.

De opkomst van slimme productie

Foxconn Industrial Internet (FII), een van de grootste voorstanders van slimme productie, maakte onlangs de lancering van het nieuwe Foxconn Industrial Internet Cloud-platform (FII Cloud) bekend. Het platform werd in samenwerking met Tencent Cloud ontwikkeld en is ontworpen om alle fabrieken van Foxconn met behulp van operatie- en informatietechnologie in de cloudomgeving met elkaar te verbinden. “De maakindustrie zal het komende decennium een enorm opmerkelijke sector worden – waarin de integratie van intelligente productie- en industriële internetplatforms zal zorgdragen voor de interconnectiviteit van de industriële-, waarde- en toeleveringsketen. Ik ben ervan overtuigd dat FII hierin een belangrijke rol zal spelen”, aldus Junqi Li, voorzitter van FII.

3D-printtechnologie en robotica zorgen voor eenvoudigere productieprocessen

GE Healthcare, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van medische apparatuur, heeft onlangs een nieuw 3D-print- en ontwerpcentrum onthuld in Uppsala, Zweden. In het centrum wordt onderzoek gedaan naar manieren waarop innovatieve technologieën als 3D-printen en robotica complexe productieprocessen kunnen vereenvoudigen en de lancering van nieuwe producten en diensten voor de zorgsector kunnen versnellen. “We onderzoeken mogelijkheden waar additive manufacturing kostenbesparingen en technische verbeteringen in onze toeleveringsketen en producten kan opleveren”, vertelt Andreas Marcstrom, manager van Additive Engineering bij GE Healthcare. “Gewoon een onderdeel printen levert niet zoveel verbetering op voor een product of proces. Je moet het hele ontwerp opnieuw onder de loep nemen en daarvoor heb je R&D-teams en additive manufacturing-ingenieurs nodig die vanaf het begin bij het ontwikkelingsproces betrokken zijn”.

Visies en voorspellingen voor de maakindustrie

De meeste experts uit de maakindustrie zijn het erover eens dat de pandemie de digitale transformatie van deze sector heeft versneld. “We hebben op dit moment te maken met zeer complexe en intelligente producten en systemen die met elkaar communiceren en enorme hoeveelheden data genereren. Ik geloof dat er een enorme technologische verschuiving gaande is”, voorspelt Prabhakar Shetty, wereldwijd hoofd van manufacturing services bij L&T Technology Services. Paul Baldassari, executive vice president strategic programs & asset management bij Flex, een oorspronkelijk Amerikaans en tegenwoordig Singaporees bedrijf dat elektronische en mechanische apparatuur assembleert en verpakt, denkt daar hetzelfde over. “Het gaat erom dat je op basis van actuele informatie betere beslissingen kunt nemen. Bedrijven merken dat het gemakkelijker is om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen die voorheen niet toegankelijk waren, of het nu gaat om simulatie, automatisering, machine-to-machine-communicatie (M2M) of virtual reality”, zegt Baldassari. “Door processen te digitaliseren en deze aan geavanceerde analytics te koppelen kunnen werknemers diepere inzichten verkrijgen, tests uitvoeren, innovatie toevoegen en real-time beslissingen nemen die ervoor zorgen dat productieactiviteiten soepel verlopen”.

Ook Aidir Parizzi, director global supply chain voor IMI Critical Engineering, is van mening dat digitalisering een cruciale rol zal spelen in de toekomst van de maakindustrie. “De belangrijkste reden om te digitaliseren is snelheid. Het draait niet meer alleen om het nemen van de juiste beslissingen, maar om deze bovendien in de kortst mogelijke tijd te nemen. We moeten ervoor zorgen dat we – sneller dan onze concurrent – zowel de reële als de potentiële impact van commerciële risico’s en kansen begrijpen”, vertelt Parizzi. “De digitale transformatie moest – behalve voor de supply chain – ook worden versneld om alle andere operationele aspecten te verbeteren. Denk aan relaties met klanten en leveranciers, klantondersteuning op afstand, inspecties en, last but not least, hoe we onze producten aan de digitale wereld moeten aanpassen. Ik denk niet dat er één formule is die voor alle bedrijven werkt. Ook het concept van digitalisering zelf blijft snel evolueren. Elk bedrijf zal zijn eigen oplossing moeten vinden”.

Hoewel steeds meer productiewerkzaamheden worden geautomatiseerd, is niet iedereen ervan overtuigd dat volledige automatisering de juiste keuze is. “In plaats van het binaire denken: ‘óf mens óf machine’, moeten we eigenlijk denken: ‘mens én machine samen’. Pas dan kunnen we nieuwe niveaus van snelheid en efficiëntie bereiken die je met alleen machines of met alleen mensen niet voor elkaar kunt krijgen”, vertelt David Romero, hoogleraar geavanceerde productie aan de Tecnológico de Monterrey University in Mexico. Een andere expert die ervan overtuigd is dat de toekomst van de maakindustrie bepaald wordt door de samenwerking tussen mens en machine is de Nederlandse futurist Richard van Hooijdonk. Hij voorziet dat robots in de toekomst steeds meer van onze vervelende, repetitieve taken overnemen, zodat mensen zich op de meer complexe, waardevolle aspecten van werk kunnen richten. Van Hooijdonk voorspelt verder dat technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, het IoT en data-analytics in de maakindustrie breder zullen worden toegepast in de toekomst, waardoor het productieproces vanaf de basis zal worden getransformeerd.

Een laatste overweging

De pandemie heeft dramatische gevolgen gehad voor productieactiviteiten over de hele wereld, waaronder wijdverbreide personeelstekorten en enorme verstoringen van de supply chain. Het heeft bovendien de inherente gevaren van single-sourcing-strategieën benadrukt waar de maakindustrie die de laatste jaren steeds vaker mee te maken heeft gehad. Om oplossingen voor deze problemen te vinden en in de toekomst niet de dupe van soortgelijke disrupties te worden, maken steeds meer productiebedrijven gebruik van technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica, data-analytics, 3D-printtech en het IoT. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat mensen geen rol meer spelen in de slimme fabrieken van de toekomst. Een veel waarschijnlijker scenario is dat mensen en machines juist meer zullen gaan samenwerken waardoor productieprocessen flexibeler, veerkrachtiger en toekomstbestendiger worden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!