Internet of Food: hightech sla, virtual reality kippen en verbonden koeien

Industries: Algemeen
  • Hightech sla voor mensen met chronische nieraandoeningen
  • Verbonden koeien zijn goed voor de vlees- en melkproductie
  • Kan het MiteNot systeem de bijencrisis keren?
  • Virtual reality kippen kunnen straks naar hartenlust scharrelen

In de veehouderij en de akkerbouw speelt technologie al snel een significante rol met in de toekomst een groot aantal voordelen als gevolg. Het Internet of Things bespaart kosten, verhoogt de productie en verbetert het welzijn van ons vee. We zien nu al  aan het Internet gekoppelde koeien die we kunnen monitoren om ziekten te voorkomen. Ook hebben we sensorgestuurde ruimten waarin gemodificeerde gewassen onder de perfecte omstandigheden kunnen groeien. Maar dat is nog maar het begin. In dit artikel lees je alles wat je altijd al wilde weten over hightech sla, virtual reality kippen en slimme koeien.

Hightech sla voor mensen met chronische nieraandoeningen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is sla niet per definitie voor iedereen gezond. Voor mensen die lijden aan een chronische nierziekte is het hoge kaliumgehalte in sla zelfs gevaarlijk. Fujitsu is in samenwerking met Microsoft een project gestart in een steriel gebouw uit 1967 waarin ooit ‘s werelds grootste transistorfabriek was gevestigd. Hierin worden nu hightech landbouwgewassen gekweekt in hydrocultuur-kanalen. Op deze manier gedijen de groenten niet alleen beter maar ze groeien ook volgens unieke parameters die specifieke specialisaties mogelijk maken – bijvoorbeeld sla met een laag kaliumgehalte. Dit wordt mogelijk gemaakt door de sensoren die zich langs de rijen sla bevinden. Ze regelen de vochtigheidsgraad, de temperatuur, de hoeveelheid meststoffen, lichtintensiteit en CO2. Data wordt over en weer naar de cloud gestuurd waar het door algoritmen geanalyseerd wordt. Daarna worden aanbevelingen teruggezonden. Alle gewassen worden binnen gekweekt waardoor bestrijdingsmiddelen onnodig zijn. Fujitsu voorziet een voorspoedige, groene toekomst voor hun cloud-gebaseerde kwekerij en verwacht in april 2017 een omzet van $3 miljoen.

Grappige geanimeerde koe met @-teken

Verbonden koeien zijn goed voor de vlees- en melkproductie

Gezonde en gelukkige koeien leven het langst, produceren de meeste melk en het beste vlees. Vroeger werden ziekten of voedingsproblemen vaak pas laat ontdekt, zoals bijvoorbeeld als de melkproductie terugliep of wanneer een dier veterinaire zorg nodig had. Natuurlijke dekking, inseminatie en afkalven wordt met sensortechnologie en het Internet of Things ook veel efficiënter.

Sensoren die de koeien op de voet volgen

Aandoeningen als kreupelheid en mastitis, een infectie in de melkklieren van de koe, kosten de industrie bijna twee miljard per jaar aan veterinaire zorg, onverkoopbare melk en veeverlies. Dr. Jonathan Amory van het Writtle College runt een project waarbij ‘verbonden melkkoeien’ veehouders helpen om een waarschuwingssysteem te ontwikkelen. Hierdoor worden ziekten voorkomen of eerder gediagnosticeerd. Sensoren in de halsbanden van de koeien bevatten magno- en versnellingsmeters die de bewegingen van de koeien monitoren. Tijdens het onderzoek kregen honderd koeien zes maanden lang zo’n halsband om. Daarmee werden elke tien seconden gegevens over de verblijfplaats van de dieren verzonden. De lokatie van de koe  is belangrijk om het individuele en sociale gedrag van het dier te begrijpen. Het is ook een waardevolle indicator voor mogelijke problemen. Een koe die ergens afgezonderd ligt kan ziek zijn. Door middel van de sensortechnologie kan de veehouder een oogje houden op de temperatuur van de koe – een belangrijk eerste symptoom van ziekte, nog voordat er sprake is van gedragsproblemen. De verzamelde gegevens worden geanalyseerd en gebruikt om een ​​voorspellend model te creëren. Hiermee kunnen wijzigingen in individueel en sociaal gedrag opgemerkt worden. Beginnende kreupelheid geeft bijvoorbeeld geen duidelijke symptomen, maar een verandering in het gedrag van de koe zou al een aanwijzing kunnen zijn.

Efficiënte voortplanting

Volgens Microsoft’s Director of Strategic Business Development for Worldwide Discrete Manufacturing, Enrique Andaluz, is het met stappentellers mogelijk om het ideale moment van bevruchting te bepalen. Met deze technologie kun je meten hoe snel en hoe ver het dier loopt; een bronstige koe loopt namelijk verder en sneller. Met de stappenteller kan de veehouder het ‘moment supreme’ voorspellen waardoor de impregnatie of inseminatie de hoogste slagingskans heeft – met een stijging in de vleesproductie als gevolg. Als het bevruchtingsmoment geoptimaliseerd wordt hebben veehouders zelfs meer controle over het uiteindelijke geslacht van het kalf. Dit soort voorspellingen of manipulaties waren voorheen, zonder technologie en geavanceerde analyses, niet mogelijk.

MooMonitor en Moocall – moeiteloze inseminatie en gestroomlijnd afkalven

Ook de MooMonitor is een systeem met sensoren die beweging monitoren waarmee het bevruchtingsproces gestroomlijnd kan worden. Dit handige stukje technologie in de vorm van een halsband werd door Dairymaster in Ierland ontwikkeld en wordt gebruikt om te voorspellen wanneer de koe bronstig wordt. De gegevens worden vervolgens naar leveranciers van kunstmatige inseminatie gestuurd. Ook sensoren in de melkfabriek kunnen met de MooMonitor worden geïntegreerd om de koeien naar de ruimte te leiden waar de inseminatie plaatsvindt. Een ander Iers bedrijf, Moocall, maakt een sensor die op de staart van de koe wordt aangebracht. Wanneer de koe frequent de staart begint af te houden – een teken dat de weeën op gang komen – stuurt de Moocall de veehouder een sms. De Moocall is bijzonder nuttig voor nachtelijk afkalven en ideaal in situaties waarin de boerderij en de stallen ver uit elkaar liggen.

Kan het MiteNot systeem de bijencrisis keren?

Het is geen geheim dat onze bijen ernstig bedreigd worden. Hun aantallen zijn drastisch gedaald in de afgelopen paar jaar en dat is een groot probleem. Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is namelijk afhankelijk van bijen voor de bestuiving. Het fenomeen is ook bekend als CCD of colony collapse disorder. Er zijn een paar theorieën over waarom dit gebeurt en een belangrijke oorzaak is de varroamijt. Het bedrijf Eltopia heeft, in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Minnesota, mogelijk een oplossing voor dit probleem gevonden.

De MiteNot is een sensorsysteem in de vorm van een duurzaam gemaakte printplaat, afgedekt met bijenwas, die in de bijenkorf geplaatst wordt. De sensors in de plaat detecteren de fases in het broed van de varroamijt en voeren gedurende bepaalde tijd gerichte hitte toe om de mijten te steriliseren. Deze gerichte hitte voorkomt dat de mijten zich vermenigvuldigen maar laat de bijen ongeschonden en de bijenwas intact. Will MacHugh, CEO van Eltopia, kon nog niet bevestigen of hun technologie de oplossing is voor CCD. Er is echter geen twijfel over dat het vernietigen van de mijten de gezondheid van onze bijenvolken aanzienlijk zal verbeteren. Het MiteNot systeem wordt momenteel ontwikkeld en getest in het Bee Lab van de Universiteit van Minnesota.

Virtual reality kippen kunnen straks naar hartenlust scharrelen

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat de levensomstandigheden van ons (pluim)vee vaak nogal wat te wensen overlaten. Deze bewustwording heeft een verschuiving teweeggebracht in de manier waarop we met dieren omgaan. Een van de problemen in de pluimveehouderij is bijvoorbeeld het gebrek aan ruimte in de kippenhokken. Austin Stewart, hoogleraar aan de Iowa State University, is dan ook het ‘Second Livestock’ onderzoeksproject begonnen. Het doel van dit project is om de kippen de illusie te geven dat ze heerlijk vrij rondlopen, ook al zitten ze in een kleine ruimte. Dit zou mogelijk gemaakt worden door middel van kleine Oculus Rift-achtige headsets om een virtuele, minder stressvolle omgeving te creëren waarin de kippen vrij kunnen rondscharrelen. Het project kreeg de naam ‘Second Livestock’ – een ode aan ‘Second Life’ – de grootste online 3D-wereld. Steward ontwikkelde het project om mensen aan het denken te zetten en is zich er terdege van bewust dat zijn ideeën nogal onorthodox zijn. Wel is hij serieus van plan om het ‘Second Livestock’ project op conferenties aan de grote spelers in de agrarische sector te introduceren. Ook wil hij in samenwerking met wetenschappers methodes ontwikkelen om het concept te kunnen testen zonder dat de kippen er hinder van ondervinden.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!