“Is er een probleem, (robot)agent?”

Industries: Algemeen
  • De allereerste robotagent van India begroet en begeleidt bezoekers
  • Autonome robot detecteert verdachte activiteiten in de wijken van Singapore
  • Politie in Californië zet robot in om man te bedaren die benzinestation in brand wil steken
  • Kleine robot vindt verborgen crimineel onder de vloer
  • De robo-car van Ford doet routine politiewerk
  • Robotpolitie – een positieve ontwikkeling?
  • De toekomst van politierobots

De criminaliteit neemt in veel delen van de wereld toe en het wordt steeds lastiger voor de politie om de veiligheid in onze steden te waarborgen. Regeringen zijn zich ervan bewust dat er behoefte is aan krachtiger technologie – zoals robots – om misdaad te bestrijden en burgers beter van dienst te kunnen zijn. Hoewel de adoptie van politie-robots zich nog in een vroeg stadium bevindt groeit deze sector wel gestaag. Volgens een rapport van Technavio uit 2017 zal de markt voor wereldwijde beveiligings- en rechtshandhavingsrobots tegen 2021 een waarde van $2,18 miljard bereiken.

Grafiek toont de groei van de wereldwijde markt voor beveiligings- en wetshandhavingsrobots
Volgens Technavio zal de wereldwijde markt voor beveiligings- en wetshandhavingsrobots tegen 2021 $2,18 miljard bereiken

Er zijn een aantal redenen waarom robots een ideale oplossing zijn voor wetshandhaving, maar de belangrijkste is veiligheid. Voor de politie zijn robots interessant omdat ze saai werk kunnen doen, gevaarlijke klussen kunnen overnemen en ook op moeilijk toegankelijke plaatsen hun werk kunnen doen. De inzet van politierobots vergroot de veiligheid van burgers en vermindert het aantal slachtoffers onder het politiepersoneel. Bovendien kunnen ze uitstekend informatie verzamelen. Verschillende landen hebben al geavanceerde robotica oplossingen aan hun gelederen toegevoegd.

De allereerste robotagente van India begroet en begeleidt bezoekers

Eerder dit jaar heeft het hoofdkwartier van de politie in Kerala, India, een humanoïde robot in dienst genomen. De robot, genaamd KP-Bot, is ontwikkeld door de Indiase startup Asimov Robotics en het politieonderzoekscentrum Cyberdome. De KP-Bot, door de adjunct-politieagent Manoj Abraham omschreven als een vrouwelijke officier, werd ontwikkeld om met mensen samen te werken en heeft de rang van onderinspecteur gekregen. Met één acculading kan ze acht uur aan het werk. Ze is gestationeerd aan de balie in het politiebureau, waar ze bezoekers ontvangt en deze naar de juiste afdelingen begeleidt.

Een politierobot staat naast een menselijke politieagent
Eerder dit jaar heeft het hoofdkwartier van de politie in Kerala, India, een humanoïde robot in dienst genomen.

De robotagente kan verbaal met mensen communiceren, klachten van bezoekers opnemen en hen bovendien informatie tonen op haar scherm. De robotagente weet zelfs hogere functionarissen te identificeren en spreekt hen dan ook op de juiste manier aan. Er zijn bovendien plannen om de toepassingen van de KP-Bot uit te breiden en de machine uit te rusten met explosievendetectie-technologie en speciale sensoren. Zo kan de robot in de toekomst bijvoorbeeld ook ingezet worden in het verkeer of bij de explosievenopruimingsdienst. Hoewel de introductie van de robot bij de politie in Kerala slechts een proefproject is, zijn de autoriteiten van plan – als deze pilot succesvol is – om in de toekomst meer politierobots in dienst te nemen.

Autonome robot detecteert verdachte activiteiten in de wijken van Singapore

De politie van Singapore heeft zijn regiokorps onlangs ook met een politierobot uitgebreid. De robot werd ontwikkeld als onderdeel van een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken (MHA). Eerst werd de machine ingezet om te patrouilleren in de Chingay-parade van 2018 en vervolgens in Suntec City tijdens de 33e ASEAN-top in november 2018. Deze robotoplossing, ook wel outdoor robotics surveillance system (ORSS) genoemd, is ontwikkeld om politieagenten te assisteren met handhaving en opsporing. De semi-autonome ORSS kan bijvoorbeeld bepaalde gebieden patrouilleren en agenten waarschuwen bij het detecteren van verdachte situaties en geluiden als geschreeuw, schoten of drones.

Drie verschillende soorten politierobots op wielen
De politie van Singapore heeft zijn regiokorps onlangs ook met een politierobot uitgebreid.

De ORSS is uitgerust met 360-graden camera’s waarvan de beelden naar het bureau verzonden kunnen worden. Voorbijgangers kunnen het geïntegreerde intercomsysteem van de robot gebruiken om bijvoorbeeld melding te maken van verdachte activiteiten of onveilige situaties. De politie van Singapore zegt in een persmededeling: “Dit is een positieve ontwikkeling voor wat betreft onze inspanningen om meer robots in te zetten bij verschillende aspecten van politiewerk, zoals surveillance- en beveiligingsoperaties tijdens grote evenementen, lokale betrokkenheid en bescherming”.

Politie in Californië zet robot in om man te bedaren die benzinestation in brand wil steken

In de VS hebben politie-robots hun nut tijdens gevaarlijk situaties al bewezen. In januari 2019 arresteerde de politie in de stad Novato in Californië bijvoorbeeld een man die had geprobeerd een benzinestation in brand te steken nadat hij boos was geworden bij het afrekenen van de getankte brandstof. Op zich geen bijzonder incident, ware het niet dat deze arrestatie tot stand kwam met de hulp van  een robot. Toen het de 40-jarige man niet lukte om het benzinestation in brand te steken, ontsnapte hij in zijn pick-up truck naar een ander tankstation in de buurt. Daar werd hij al snel door de politie omsingeld en toen zij vermoedden dat de man gewapend was, werd het gebied geëvacueerd. Om het onderhandelingsproces te starten, moest iemand een telefoon naar de verdachte brengen en omdat de politie er niet zeker van was of de man inderdaad een vuurwapen bij zich had, stuurden ze een kleine robot.

Na zes uur intensief onderhandelen was de man uiteindelijk bereid om zich over te geven, maar onder één voorwaarde – hij wilde een sigaret roken. De politieagenten vreesden dat de man zichzelf bij het vorige benzinestation met benzine had overgoten dus stuurden zij hem – via de robot – een vaper. Kort daarna werd de man gearresteerd voor “poging tot brandstichting en vandalisme”.

Kleine robot vindt verborgen crimineel onder de vloer

In februari 2019 gebruikten politieagenten in een andere Amerikaanse stad, La Crosse, de kleine Throw-Bot robot om een ​​man te zoeken die zich in een nauwe ruimte onder de vloer van zijn huis had verstopt. Officieren kwamen naar het huis van de verdachte, maar zijn kamergenote zei dat hij niet thuis was. De politie had echter een vuurwapen op tafel zien liggen, waarna de kamergenote uiteindelijk toegaf dat de verdachte zich onder de vloer had verstopt. De ruimte was ongeveer 90 centimeter hoog dus voor de politie haast onmogelijk om deze te doorzoeken. Ook wisten ze niet precies waar de verdachte zich schuilhield, omdat de ruimte slecht verlicht was en onder het hele huis doorliep.

Vervolgens werd de Throw-Bot erop af gestuurd, uitgerust met een camera, om de ruimte te inspecteren. Het duurde niet lang voordat de verdachte – die zich aan het eind van de kruipruimte had verstopt – gevonden werd. Vervolgens werd er een K-9 met de naam Zeus de kruipruimte ingestuurd, waarna de 23-jarige man gearresteerd kon worden.

De robo-car van Ford doet routine politiewerk

Ook de verkeerspolitie ziet de potentiële voordelen van robotautomatisering. In 2018 vroeg Ford een patent aan bij de US Patent and Trademark Office voor een robotpolitie-auto met sensoren, camera’s en kunstmatige intelligentie. Het voertuig zou kunnen communiceren met andere apparaten – zoals flitspalen – om de kentekenplaten te detecteren van automobilisten die de wet overtreden. Het is ook de bedoeling dat deze robo-auto draadloos verbinding gaat maken met het overtredende voertuig om de bestuurder te waarschuwen of deze een bekeuring te geven. Hoewel sommigen bang zijn dat dit soort robot-verkeersagenten leiden tot banenverlies, zal dat waarschijnlijk niet zo’n vaart lopen. De bedoeling is dat deze robo-auto routinematige en saaie taken gaat automatiseren, zoals het aanhouden van snelheidsovertreders of het geven van bekeuringen, zodat menselijke agenten zich bezig kunnen houden met belangrijkere taken.

Robotpolitie – een positieve ontwikkeling?

Innovaties als de robo-auto van Ford kunnen oplossingen bieden voor uitdagingen als het groeiende tekort aan politieagenten, wat vooral een probleem is in Duitsland. Hoge stressniveaus en slechte salarissen maken deze baan onaantrekkelijk voor Duitse werkzoekenden. Het gebrek aan politiemensen heeft de autoriteiten gedwongen andere rekruteringsmethoden te onderzoeken. Zo willen ze bijvoorbeeld mensen uit het buitenland gaan aannemen. Volgens Oliver Malchow, de federale voorzitter van de Duitse politie-unie, zal Duitsland tegen 2022 maar liefst 20.000 politieagenten moeten aannemen.

 Infographic toont hoeveel politieagenten Duitsland tegen 2022 moet aannemen

Deutsche Welle voorspelt dat Duitsland tegen 2022 maar liefst 20.000 politieagenten moet aannemen

Net als in elke andere sector zet men bij het idee van automatisering in de wetshandhaving ook vraagtekens. Val Demings, het voormalige hoofd van de politie in Orlando, zegt bijvoorbeeld dat automatisering, ondanks de enorme technologische vooruitgang, “de wijsheid, moed en mededogen van menselijke agenten” nooit zal kunnen vervangen. Candace Lightner, de oprichter van de non-profitorganisatie Mothers Against Drunk Driving, is het hiermee eens. Ze zegt dat oplossingen als het patent van Ford, die ontwikkeld zijn om problematisch rijgedrag te herkennen, ook fouten kunnen maken. “Stel dat ik ergens rijd en ik moet plotseling boven op mijn rem staan of uitwijken voor een hond?” Word ik dan aangehouden door een  autonoom politievoertuig dat niet eens kan zien wat er eigenlijk aan de hand is? Ik ben daar helemaal niet van onder de indruk”, zegt Lightner. Ondanks deze meningen zijn er ook veel mensen wel enthousiast over deze ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld Julian Sanchez, een senior fellow van het Cato Institute. Hij is van mening dat het implementeren van robots een win-win-situatie is voor zowel politieagenten als burgers. Met implementatie van politierobots lopen politieambtenaren tijdens routinecontroles geen gevaar meer en hoeven burgers zich geen zorgen te maken over buitensporig politiegeweld.

De toekomst van politierobots

Robots zorgen in veel bedrijfstakken voor meer efficiëntie en betere dienstverlening en dat is precies wat er in de wetshandhaving ook nodig is. Politierobots waren een paar jaar geleden misschien nog sciencefiction, maar we zullen ze in de toekomst steeds vaker tegenkomen. Een robocop met gezichtsherkenningstechnologie en KI kan politieagenten hulp bieden in kritieke situaties en in de toekomst worden robotagenten waarschijnlijk een steeds vaker voorkomend onderdeel van politiekorpsen over de hele wereldd. Politierobots kunnen door de straten patrouilleren en menselijke medewerkers onmiddellijk op de hoogte stellen wanneer ze verdachte situaties detecteren. Om de misdaadcijfers terug te dringen is het belangrijk dat de politie zoveel mogelijk hulp krijgt. Daarom is elke helpende hand welkom, zelfs een robothand.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!