- Nieuw Transit Signal Priority-systeem bepaalt welke bus voorrang krijgt
- In New York toont het slimme TSP-systeem indrukwekkende resultaten
- Algoritmen helpen Boston bij het optimaliseren van busroutes in schooldistricten
- Het einde van verkeersopstoppingen?
Dankzij geavanceerde technologie en slimme algoritmen komt er misschien wel eerder een eind aan de chronische verkeerschaos op onze wegen dan we denken en zullen onze kinderen misschien nooit weten wat het betekent om vast te zitten in het verkeer. En we hoeven hiervoor waarschijnlijk niet eens te wachten op autonome auto’s, supersnelle treinen of de Hyperloop.
Nieuw Transit Signal Priority-systeem bepaalt welke bus voorrang krijgt
Een effectieve manier vinden om het openbaar vervoer te verbeteren lijkt een eindeloze zoektocht, maar innovaties in de Canadese stad Laval zien er veelbelovend uit. De Société de transport de Laval heeft onlangs het slimme Opticom™ Transit Signal Priority (TSP) systeem ingevoerd.
Een traditioneel TSP-systeem verkort de tijd dat stoplichten op kruispunten op rood staan en zorgt ervoor dat voertuigen als bussen niet in de file komen te staan. Vanwege technische beperkingen geven deze systemen bussen echter altijd voorrang, zelfs als ze geen vertraging hebben. In sommige gevallen leidt dit juist tot verkeersproblemen in plaats van dat het iets oplost. Het nieuwe Opticom TSP systeem werkt echter veel efficiënter. De boordcomputer van het systeem weet in real time of de bus vertraging heeft of niet. In het geval van vertraging wordt de slimme verkeersverlichting via een radiosignaal automatisch ingelicht en wordt een verzoek om prioriteit verzonden. Maar het verzoek wordt alleen ingewilligd als de bus vertraging oploopt. En als er twee bussen tegelijkertijd op hetzelfde kruispunt aankomen, treden slimme algoritmen in werking. Hierdoor krijgt de bus met de meeste passagiers voorrang.
“Uit al onze onderzoeken blijkt hetzelfde: mensen hebben punctualiteit nodig. Mensen hebben goede informatie nodig. Mensen hebben betrouwbaarheid nodig. Mensen hebben snelheid nodig. Met TSP pakken we al deze kwesties aan. We hebben er dus alle vertrouwen in dat we het aantal reizigers in het openbaar vervoer kunnen verhogen”, aldus de algemeen directeur van STL, Guy Picard. Niet alleen zorgt het efficiëntere openbaar vervoersysteem voor meer gebruikers, ook is het systeem beter voor het milieu. De voorspellingen zijn dat de CO2-uitstoot in Laval de komende tien jaar met ruim 30.000 ton zal afnemen en naar verwachting zullen veel meer steden hun voorbeeld volgen.
In New York toont een slim TSP-systeem indrukwekkende resultaten
Volgens een rapport van de city comptroller Scott M. Stringer heeft het verslechterende bussysteem in New York City sinds 2008 geleid tot een afname van miljoenen passagiers in het openbaar vervoer. Het onvermogen om verkeersopstoppingen in de stad het hoofd te bieden, wordt weerspiegeld door deze stervende manier van openbaar vervoer. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Een nieuw TSP-systeem, geïmplementeerd en getest op vijf routes, liet indrukwekkende resultaten zien. En uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van vervoer blijkt dat een TSP-systeem dat bussen op kruispunten voorrang geeft “de snelheid op de vijf routes van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) – waar de technologie wordt gebruikt – met gemiddeld 18 procent heeft verbeterd”.
Het Department of Transportation (DoT) is echter van plan het systeem pas in 2020 op 20 buslijnen te introduceren. Dat is nauwelijks genoeg. Daarom stellen leden van de Bus Turnaround Coalition dan ook een ander plan voor. Zij dringen er bij het DoT en de MTA op aan om in de hele stad TSP te implementeren, en het liefst zo snel mogelijk.
Algoritmen helpen Boston bij het optimaliseren van busroutes in schooldistricten
Dankzij MIT-onderzoekers slaan scholen in Boston binnenkort nieuwe wegen in. Professor Dimitris Bertsimas, co-directeur van het Operations Research Center, heeft samen met doctoraatsstudenten Arthur Delarue en Sébastien Martin een algoritme ontwikkeld dat busroutes optimaliseert en kosten verlaagt. Met gegevens van Google Maps analyseerden ze verkeerspatronen tijdens de ochtend- en middagspits. Vervolgens combineerden ze de resultaten met informatie over leerlingen en hun scholen. Door deze gegevens in kaart te brengen, konden ze software verbeteren en een algoritme op maat maken dat busroutes optimaliseert, waardoor de tijd die lege bussen op de weg doorbrengen werd verkort. Met het nieuwe systeem zouden 50 onnodige routes kunnen worden verwijderd, “waardoor het schooldistrict jaarlijks tussen de drie en vijf miljoen dollar kan besparen”. En het mooie is dat deze aanpak op elk type vervoerssysteem kan worden toegepast.
Het einde van verkeersopstoppingen?
Onderzoekers werken continu aan oplossingen voor de verkeersproblematiek door slim gebruik te maken van de beschikbare infrastructuur. Hun innovaties bestaan uit intelligente systemen en algoritmen die routes optimaliseren en kosten verlagen. Deze relatief eenvoudige, maar efficiënte, technologische oplossingen zijn een belangrijke stap in de richting van een efficiënter openbaar vervoer, grotere duurzaamheid en een kleinere ecologische voetafdruk.