Kunstmatige intelligentie zal de menselijke beschaving fundamenteel veranderen

Industries: Algemeen
  • Door robots zijn we in de toekomst gelukkiger, gezonder en ontdekken we nieuwe werelden
  • Door de steeds geavanceerdere KI die ons leven binnendruppelt socializen we straks met machines
  • Kunstmatige intelligentie biedt ons binnenkort gepersonaliseerde geneeskunde
  • KI gaat de manier waarop we werken revolutioneren. Maar worden onze banen volledig overgenomen?
  • Robots en machines zijn over honderd jaar slimmer dan wij
  • Niet alleen socializen we in de toekomst steeds meer met robots, we veranderen zelf in cyborgs

Kunstmatige intelligentie heeft het potentieel om ons leven ingrijpend te veranderen. Deze technologie wordt ook door de tech giganten van de wereld zoals Facebook en Google uitgebreid onderzocht en ontwikkeld. Het lijkt alsof er geen dag voorbijgaat zonder nieuwe ontwikkelingen en situaties waarin KI beter presteert dan de mens. Wat heeft de toekomst van kunstmatige intelligentie voor de mensheid in petto? KI kan ons helpen onze stoutste dromen te verwezenlijken maar het kan ook in een nachtmerrie veranderen en onze wereld zoals we die nu kennen vernietigen. Er is geen twijfel over; wanneer machines het menselijke intelligentieniveau bereiken, leidt dat tot een fundamentele verandering in de onze beschaving en zal onze wereld nooit meer hetzelfde zijn. Dit artikel is een fascinerende verzameling van meningen en voorspellingen door experts in robotica, informatica en kunstmatige intelligentie.

Door robots zijn we in de toekomst gelukkiger, gezonder en ontdekken we nieuwe werelden

Volgens Matthew Taylor, computerwetenschapper aan de Washington State University, vindt er onder de wereldbevolking steeds meer vergrijzing plaats. Met behulp van kunstmatige intelligentie en sociaal vaardige robots kunnen ouderen langer thuis blijven wonen in plaats van te moeten verhuizen naar verzorgingscentra. Niet alleen komt dit de lichamelijke en emotionele gezondheid van de bejaarden ten goede; het vermindert ook de druk op de zorgstelsels. Sociaal vaardige robots kunnen ouderen thuis helpen met dagelijkse taken als het bereiden van maaltijden, aankleden of het innemen van  medicijnen. Ook kunnen ze familieleden of verzorgers inschakelen als er iets mis is.  Deze technologie is eenvoudig en snel te ontwikkelen en zou een enorm positieve invloed hebben op de kwaliteit van het leven van deze mensen. Kunstmatige intelligentie zorgt in de toekomst ook voor een aanzienlijke afname van (dodelijke) verkeersongevallen en het stelt ons in staat om adequaat te reageren op gevaarlijke situaties als gevolg van natuurrampen of ongelukken zoals meltdowns in kerncentrales. Volgens Sabine Hauert, robotica expert aan de universiteit van Bristol, zal KI de manier waarop we werken, wonen en leven sterk verbeteren en gaan we onze oceanen en zelfs de ruimte verkennen. Dit gebeurt niet in een keer, maar eerder stapsgewijs en ‘geïntegreerd’. Een zelfrijdende auto is bijvoorbeeld eigenlijk een robot, maar we zien ze nog steeds als een auto, niet als kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie wordt geleidelijk steeds meer onderdeel van ons leven. Bijvoorbeeld in de vorm van slimme en nuttige technologieën; niet in de vorm van robotlegers die opeens onze wereld overvallen.

Door de steeds geavanceerdere KI die ons leven binnendruppelt socializen we straks met machines

Carlos Guestrin, CEO van het in Seattle gevestigde bedrijf Dato dat KI algoritmen bouwt om data te analyseren, zegt dat kunstmatige intelligentie weleens onze beste vriend zou kunnen worden. We zien nu al welke belangrijke rol onze smartphones zijn gaan spelen in ons dagelijks leven. Het is een bijna symbiotische relatie tussen mens en technologie. De devices helpen ons makkelijker contact te leggen met anderen en op de hoogte te blijven van wat er om ons heen gebeurt. De technologie geeft ons een beter beeld van de wereld. We maken er gebruik van om een goede film uit te kiezen en het beste restaurant van de stad te vinden. Volgens Hector Geffner, onderzoeker aan de Universitat Pompeu Fabra, wordt vooral de manier waarop we socializen in de toekomst sterk door kunstmatige intelligentie beïnvloed. De film “Her” is daar een goed voorbeeld van. We zijn sociale wezens en we hebben sociale interactie met mensen nodig. In sommige gevallen voelen mensen zich echter comfortabeler om via machines als computers of mobiele telefoons met elkaar te communiceren dan ‘face to face’.

Zal kunstmatige Intelligentie ooit in staat zijn de mens de hand te schudden?

Kunstmatige intelligentie biedt ons binnenkort gepersonaliseerde geneeskunde

Murray Shanahan, computerwetenschapper aan het Imperial College zegt dat gepersonaliseerde geneeskunde een belangrijke toepassing is van intelligente technologie. Als we DNA-sequenties, bestaande uit genen, gen-regulerende elementen en chromosomen, met andere medische gegevens uploaden naar kunstmatige intelligentie zoals IBM Watson, hebben medische specialisten en zorgverleners toegang tot een enorme hoeveelheid informatie. Dankzij ‘machine learning’ kunnen individuele medische problemen in verband gebracht worden met hooggespecialiseerde medische behandelingen, specifiek voor een bepaalde patiënt. Op dit moment zijn medische behandelingen ‘statistisch’ en worden ze op grote groepen mensen toegepast. Kunstmatige intelligentie brengt hier in de toekomst drastisch verandering in.

KI gaat de manier waarop we werken ‘revolutioneren’. Maar worden onze banen volledig overgenomen?

Volgens Toby Walsh, professor in KI bij het National Information and Communications Technology Centre in Australië, komen er ingrijpende veranderingen in de manier waarop we werken en hoe we het begrip ‘werk’ zien. Je kunt geen baan bedenken of er is wel een robot die het in de toekomst net zo efficiënt of zelfs efficiënter kan dan een mens. Stel je voor welke veranderingen deze ontwikkelingen in de toekomst teweegbrengen in onze samenleving. Deze vorm van automatiseren heeft enorme besparingen tot gevolg en ook werken we straks minder uren. Hoe wordt de welvaart die door deze mate van automatisering ontstaat in de toekomst verdeeld? Krijgen we een onvoorwaardelijk basisinkomen? Bart Selman, computerwetenschapper aan de Cornell universiteit, zegt dat het grootste deel van de jongeren in onze samenleving gericht is op opleidingen waarmee we de veranderingen in de toekomst bij kunnen houden. Met de exponentiële technologische ontwikkelingen zal dit echter niet meevallen. Als onze zelfrijdende auto’s straks plotseling veel goedkoper zijn dan de menselijke taxichauffeurs staat ons hele systeem op zijn kop. Zodra medische ‘professionals’ – op basis van kunstmatige intelligentie – goedkoper worden dan menselijke artsen, waarom zouden we dan niet allemaal overschakelen naar slimme computers? Dit zijn maar een paar voorbeelden van de gevolgen van kunstmatige intelligentie. Het gaat onze samenleving verstoren en wij moeten een manier vinden om ons eraan aan te passen.

Robots en machines zijn over honderd jaar slimmer dan wij

Kunstmatige intelligentie expert en Oxford filosoof Nick Bostrom bevestigde onlangs wat Stephen Hawking een tijdje geleden al heeft gezegd: “Ergens in de komende 100 jaar zijn computers dankzij kunstmatige intelligentie slimmer dan mensen. Wanneer dat gebeurt, zullen we moeten zorgen dat de computers dezelfde doelstellingen hebben als de mensheid.” Bostrom, ook bekend van het ‘existentieel risico’, ‘antropisch principe’ en het simulatie-argument is ook een van de grondleggers van het transhumanisme. Hij is van mening dat de tijd tussen het ontstaan van een idee en het ontwikkelen ervan steeds kleiner wordt. Dit geeft minder ruimte om op de veiligheid van dat idee te reflecteren. Volgens Bostrom zien we hierin het existentiële gevaar niet. Als de toekomst een plek is waarin wij daadwerkelijk willen leven, dan zal er gerichter en anders nagedacht moeten worden over onszelf en over technologische ontwikkelingen.

Niet alleen socializen we in de toekomst steeds meer met robots, we veranderen zelf in cyborgs

Shimon Whiteson, associate professor aan het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam zegt dat mensen over het algemeen denken aan ‘wij’ – de mens, en ‘zij’ – de robots. We denken dat robots in de toekomst onze vrienden zijn of misschien wel onze vijanden, en dat ze van ons gescheiden zijn. Maar Whiteson denkt dat we in de toekomst allemaal cyborgs zijn; een strak aan elkaar gekoppelde, cognitieve unit. Als we onze hersenen met onfeilbare rekenmachines en onfeilbare herinneringen kunnen verrijken zijn we vele malen productiever. In de toekomst zit het internet dan ook letterlijk tussen onze oren. Wat zullen de implicaties daarvan zijn? Dan is de fiscus in staat om in ons brein te kijken, kunnen vaardigheden worden geüpload of gedownload en kunnen onze hersenen door criminelen gehackt worden. Dit toekomstbeeld resulteert in een aantal zeer moeilijk te beantwoorden vragen rondom privacy en veiligheid. Ook moeten we ons afvragen wat er zou gebeuren als dit soort kunstmatige intelligentie alleen beschikbaar is voor de rijken en alleen zij cyborgs (kunnen) worden. Hoe zal dat onze samenleving beïnvloeden? Thomas Dietterich, voorzitter van de Association for the Advancement of Artificial Intelligence, is gefascineerd door het idee van de menselijke intelligentie in combinatie met kunstmatige intelligentie. Volgens hem heeft deze combinatie het potentieel om hyper-intelligente systemen te creëren die ons, verrijkt met augmented reality, gehoor, gezichtsvermogen en gevoel kunnen geven dat ons huidige vermogen extreem overstijgt.

We zitten middenin een technologische revolutie en de trends, technologieën en innovaties die we verwachten zijn stuk voor stuk grensverleggend …

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste inzichten, onderzoeksmateriaal, e-books, white papers en artikelen van ons onderzoeksteam!