Laat je merk leven met storytelling

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

In meerdere trendlijstjes voor 2013 wordt gesteld dat corporate storytelling komend jaar nog belangrijker gaat worden. De populariteit van social media als platforms om verhalen te delen helpt daarbij enorm. Wat is de kracht van storytelling? Waarom is storytelling belangrijk? Is het relevant voor jouw organisatie? Hoe pak je het aan? Lees hoe Redbull, Pensioenfonds ABP en Het Scheepvaartmuseum storytelling vormgeven.

De kracht van storytelling

Ieder mens groeit op met het vertellen van en luisteren naar verhalen die wij ook weer aan onze kinderen doorgeven. Dankzij de kracht van verhalen geven we betekenis aan ons leven en leren we verleden, heden en toekomst te doorgronden.

Dr. Martin Luther King – “I have a dream” (korte compilatie) 

Dr. Martin Luther King zou anno 2013 met zijn I have dream-speech hoog scoren op een ranglijst van krachtige verhalenvertellers. Hij raakte op 28 augustus 1963 de harten van zijn toehoorders met zijn beroemde  I have a dream-speech. Hij verbond in door zijn ‘storytelling’ vanuit het hart logica met emotie, feiten met verlangens en trok daardoor mensen over culturele scheidslijnen heen. Een goed verhaal brengt mensen in beweging. Zijn authentieke offline verhaal is zo krachtig dat de echo ervan na 50 jaar nog altijd online via Youtube voort klinkt en gehoord wordt door miljoenen mensen.

Leven blazen in een merk of organisatie

Organisaties en merken gebruiken corporate storytelling om personeel en klanten te inspireren en te verbinden met de organisatie en haar ambities. Een corporate verhaal blaast leven in een merk of organisatie. Storytelling ordent belangrijke gebeurtenissen en voorziet ze van een heldere context. Dat maakt het voor medewerkers eenvoudiger om een gevoel van gemeenschappelijkheid te ervaren. Het delen van verhalen en anekdotes over successen, mislukkingen, rituelen en waarden motiveert mensen om zich ook in te spannen om doelen te bereiken.

Storytelling geeft medewerkers een handelingsperspectief omdat het hen besef kan bijbrengen dat ze echt kunnen bijdragen aan iets dat groter is dan henzelf. Dit proces versterkt de corporate identiteit en bedrijfscultuur en stimuleert onderlinge samenwerking.

Storytelling activeert de merkbetrokkenheid en loyaliteit van klanten wanneer een authentiek verhaal emoties raakt. Want het gaat er niet alleen om je doelgroep met een boodschap te bereiken, maar ze vooral ook te beraken. En merkbetrokkenheid heeft via social media een grote invloed op de koopintentie van klanten. Dat gegeven maakt storytelling dus voor commerciele organisaties relevant.

De oogst van verhalen

Een corporate story is geen groot verhaal maar een schakering van kleine authentieke verhalen die een kleurrijk beeld neerzetten van organisatie of merk. Niet alleen het verhaal van de oprichter, maar ook het verhaal van andere mensen uit alle lagen van een organisatie. Wat beweegt hen, wat is hun passie en motivatie in hun werk. Externe relaties en klanten verrijken de corporate story met hun externe ervaringen nog meer. Corporate stories kunnen verzameld en gebundeld worden in voor een organisatie belangrijke thema’s. Denk hier bijvoorbeeld aan: samenwerking, leiderschap of maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Welke contentformat

Beeldtaal is op zich krachtiger dan schrijftaal. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om dat de verteller zijn verhaal kan doen op een inspirerende manier die bij hem past. Geboren schrijvers laten de passie liever uit hun digitale pen in een blog vloeien. Mensen die met hun uitstraling van het beeldscherm afspatten voelen zich meer thuis in een videosetting. Anderen met een goede stem hebben misschien een voorkeur voor podcasting.

Niet alleen de competenties van de verhalenverteller, ook de complexiteit van een onderwerp bepaalt de meest geschikte contentformat. Pensioenfonds ABP heeft uit ervaring geleerd dat het aan klanten uitleggen van complexe veranderingen in het pensioenstelsel beter werkt via zeer goed bekeken YouTube-filmpjes. Klanten zitten niet te wachten op het consumeren en sharing van complexe berekeningen via Facebook.

Redbull stratos space jump, 14 oktober 2012

Redbull krijgt vleugels met 83.000 ‘shares’

Voor de Redbull-belofte dat dit trendy drankje je vleugels geeft, geldt letterlijk: the sky is the limit. Storytelling van de spectaculaire ‘Redbull stratos space jump’ leverde een global social media-evenement op. Via een live Youtube stream zagen wereldwijd 8 miljoen mensen een man uit een luchtballon springen die sneller ging dan het geluid. Redbull zag op zijn speciale Facebookpagina een explosie van 900.000 interacties en 83.000 ‘shares’. Twitter was goed voor 20.000 mentions.

Zuckerberg & de VOC

Wat heeft Facebookoprichter Mark Zuckerberg te danken aan Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam? De inspirerende storytellingbenadering van Het Scheepvaartmuseum laat zien dat je met creativiteit en humor ook grote impact kan bereiken. Met de storytellingvideo ‘No Facebook without The Dutch’ werden 123.218 viewers bereikt.

No Facebook without The Dutch 

Storytelling tips

Iedere organisatie heeft verhalen. Ook jouw organisatie! Ga op zoek naar de verhalen om medewerkers en klanten te inspireren en beraken. Geef die verhalen dan vooral een menselijk gezicht. En laat een verhaal vertellen vanuit verschillende standpunten. Daarmee voorkom je dat storytelling his masters voice wordt. Beluister verhalen met al je zintuigen, niet alleen met je hoofd. Focus op de essentie van een verhaal. Visualiseer in een of meerdere persona’s (‘ijkpersonen’) welk publiek jouw storytelling zal weten te waarderen.

Ken jij mooie voorbeelden van verhalen van merken die je hebben beraakt of geïnspireerd? Wil je ze hieronder met ons delen? Of laat ons zien hoe jouw organisatie het heeft aangepakt. Dank je wel alvast voor het delen.

Share via
Copy link