Lege winkelstraten en de tsunami van nieuwe retailtechnologie

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk

De klant is allang niet meer afhankelijk van de winkelstraat in de stad. Vanaf onze comfortabele plekje op de bank hebben we 24 uur per dag een wereld aan mogelijkheden beschikbaar. Toch zijn er ook ontwikkelingen in de fysieke winkels. In Japan wordt volop met robots getest en klanten reageren hier erg positief op. De huidige retailer heeft te maken met een stroomversnelling van nieuwe technologische ontwikkelingen. Een tsunami van verandering komt de komende jaren over hem heen. Denk aan predictive shipping, winkelrobots en 3D-printers. De retailer die wil blijven meedoen moet nu al onderdeel zijn van deze veranderende toekomst.

Predictive shipping – je boek wordt bezorgd nog voordat je het besteld hebt

Amazon heeft vorig jaar een patent vastgelegd dat predictive shipping heet. Met informatie zoals bestelgeschiedenis, zoekopdrachten, leesgedrag, wish-lists en zelfs de tijd die de muisaanwijzer van de klant op een product rust kunnen slimme algoritmes zijn volgende productkeuze bepalen. Zo worden producten al klaargelegd voor verzending, nog voordat ze daadwerkelijk zijn besteld. Zelfrijdende bestelauto’s en LED gestuurde drones zorgen in de toekomst voor aflevering.

Lees ook: Slimme magazijnen en het ‘Amazon Effect’

De winkelrobot NAO

In juni van dit jaar werd de NAO robot met succes ingezet in een aantal Nederlandse winkels om producten te demonstreren. NAO liet klanten producten op interactieve manier zien en verwees vervolgens naar de verkoper. NAO was tijdens eerdere pilots al te zien in winkels in Japan, België en Frankrijk.

Met 3D-printen wordt winkelen straks misschien helemaal overbodig

Voor bepaalde aankopen wordt winkelen in de toekomst overbodig als we veel dagelijkse benodigdheden straks kunnen uitprinten op goedkope 3D thuisprinters die minder dan 100 euro gaan kosten.  Denk daarbij aan kopjes, bestek, lampen en kastjes.

Lees ook: De wereld op zijn kop door 3D printers

Wat gebeurt er in de toekomst met de winkelier?

De fysieke winkel van de toekomst krijgt een andere taak en functioneert in de toekomst  als aanvulling op de koopbeleving die steeds vaker digitaal  begint – thuis op de bank met een smartphone, tablet of virtual reality. De winkelier zal de klant moeten verleiden met nieuwe technologie. Denk bijvoorbeeld aan licht en geur en het creëren van een gezellige omgeving die inspeelt op de minder rationele kanten van de klant. Dat is wat de fysieke winkelbeleving van die van de online shop zal onderscheiden. Er is zeker hoop voor de retailer van de toekomst, maar als hij wil blijven meedoen moet hij nu al onderdeel zijn van deze veranderende toekomst.

Share via
Copy link