- De voordelen van conversational banking
- WallyGPT: de AI-gestuurde assistent voor personal finance
- Neobank Dave lanceert nieuwe gen-AI-gestuurde klantenservice-chatbot
- Reserve Bank of India introduceert spraakgestuurde betalingen
Geld speelt een grote rol in ons leven; het bepaalt onze ervaringen, kansen en hoe we omgaan met de wereld om ons heen. Al van jongs af aan leren we de waarde van geld en hoe belangrijk het is om er verstandig mee om te gaan. Naarmate we ouder worden, wordt die relatie met geld steeds ingewikkelder. We gebruiken het om in onze basisbehoeften te voorzien, onze dromen na te jagen en het leven op te bouwen dat we voor ogen hebben. Onze relatie met geld kan ook een bron van stress en frustratie zijn. Er komt namelijk een eindeloze stroom aan producten, diensten en keuzes op je af. En wanneer we tegen problemen aanlopen of vragen hebben, zijn we vaak overgeleverd aan onpersoonlijke, bureaucratische systemen die ons het gevoel geven dat we er alleen voor staan en niet echt geholpen worden.
Maar wat als er een betere manier was? Hoe zou het zijn als we op een natuurlijkere en intuïtievere manier met ons geld en financiële instanties konden communiceren? Dit is precies waar het idee van conversational banking om de hoek komt kijken. Door gebruik te maken van technologieën als kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerking, kunnen financiële instellingen ervaringen creëren die meer aanvoelen als een gesprek met een vriend die verstand van zaken heeft, in plaats van het doelloos communiceren met een anonieme organisatie. Stel je voor dat je vragen zou kunnen stellen, advies zou kunnen krijgen en transacties zou kunnen uitvoeren door gewoon te praten of te typen – geen gedoe meer met ingewikkelde menu’s of eindeloos in de wacht staan. Met conversational banking komen deze mogelijkheden letterlijk binnen handbereik, via dezelfde vertrouwde interfaces die je ook gebruikt om met vrienden en familie te communiceren. Natuurlijk roept het idee van praten met je geld de nodige vragen op. Hoe veilig en betrouwbaar zijn deze systemen? Zijn ze straks voor iedereen toegankelijk, ongeacht technische kennis of financiële vaardigheden? En welke taken blijven er dan over voor menselijke klantenservicemedewerkers?
De voordelen van conversational banking
In dit stuk nemen we de voordelen van conversational banking onder de loep. Een van de grootste pluspunten is de naadloze, intuïtieve ervaring. In tegenstelling tot traditionele grafische gebruikersinterfaces, die soms verwarrend zijn en lastig te navigeren, bootsen conversationele interfaces het natuurlijke verloop van een gesprek na. Dit betekent dat klanten op dezelfde manier met hun financiële dienstverlener kunnen communiceren als ze in het dagelijks leven doen. Of het nu via spraakopdrachten of tekstgebaseerde interacties is, conversational banking biedt een persoonlijkere, gebruiksvriendelijke ervaring die zich aanpast aan de unieke behoeften en voorkeuren van elke gebruiker.
Naast een natuurlijkere en intuïtievere interface zorgt conversational banking vooral ook voor veel meer gemak. Doordat klanten via allerlei apparaten – van smartphones tot slimme speakers – als het ware met hun geld kunnen communiceren, kunnen ze hun geldzaken regelen waar en wanneer ze maar willen. Hierdoor worden ook tijdrovende bezoeken aan bankfilialen en gedoe met ingewikkelde online portalen steeds meer overbodig. Conversational banking maakt bankieren flexibel en toegankelijk, waardoor bankzaken een meer geïntegreerd en vanzelfsprekend onderdeel worden van onze dagelijkse bezigheden. Een ander groot voordeel van conversational banking is dat het gepersonaliseerd financieel advies en ondersteuning kan bieden. Door slim gebruik te maken van klantgegevens en geavanceerde analyses, kunnen deze systemen inzichten, aanbevelingen en educatieve tools aanbieden die afgestemd zijn op iemands unieke financiële situatie, activiteiten en doelen. Dit kan variëren van budgettips en spaar-alerts tot beleggingsadvies en hulp bij pensioenplanning. Door actief met klanten mee te denken en praktische tips te geven, helpt conversational banking mensen om slimmere en weloverwogen keuzes te maken over hun geld.
Naast het geven van persoonlijk advies, maakt conversational banking het regelen van financiële transacties een stuk eenvoudiger. Of het nu gaat om geld overboeken, rekeningen betalen, abonnementen beheren of investeringen doen – met simpele gesproken opdrachten kunnen klanten dit allemaal zelf regelen zonder steeds van app of website te hoeven wisselen. Hierdoor kun je veel tijd besparen, voorkom je frustratie en wordt het makkelijker om je geldzaken op orde te houden. Conversational banking legt daarnaast veel nadruk op veiligheid, zodat je gevoelige financiële informatie goed beschermd blijft. Door gebruik te maken van geavanceerde verificatiemethoden en alle interacties te versleutelen, wordt het risico op fraude en onbevoegde toegang flink verkleind. Deze focus op veiligheid zorgt ervoor dat klanten meer vertrouwen krijgen in conversational banking, waardoor ze eerder geneigd zijn om deze technologie voor hun geldzaken te gebruiken.
WallyGPT – de AI-gestuurde assistent voor personal finance
WallyGPT is een slimme AI-tool waarmee je je geldzaken eenvoudiger kunt regelen. Het platform brengt duidelijkheid in ingewikkelde financiële kwesties en geeft persoonlijke adviezen die passen bij jouw situatie. Op basis van jouw uitgaven, financiële geschiedenis en doelen stelt WallyGPT een profiel samen waarop de adviezen gebaseerd worden. Je kunt op een natuurlijke manier vragen stellen, lastige kwesties bespreken en advies krijgen over allerlei financiële onderwerpen.
Of je nu worstelt met het opstellen van een budget dat past bij je levensstijl, manieren zoekt om schulden af te lossen, of wilt investeren voor de toekomst, WallyGPT biedt duidelijke, bruikbare informatie die afgestemd is op jouw specifieke situatie. Daarnaast maakt de app het eenvoudig om je dagelijkse uitgaven in verschillende categorieën bij te houden. Je kunt eigen regels en meldingen instellen die passen bij jouw prioriteiten en levensstijl. WallyGPT geeft je dus inzicht in je uitgaven en voorziet je van verbetertips, zodat je niet alleen meer grip krijgt op je financiën, maar ook betere keuzes maakt die leiden tot duurzaam financieel succes.
De financiële wereld is voor veel mensen een ingewikkeld doolhof vol jargon en complexe begrippen. WallyGPT begrijpt deze uitdaging en is speciaal ontwikkeld om financiële kennis voor iedereen toegankelijk te maken. De AI-assistent maakt lastige concepten helder en verduidelijkt de termen die financiële experts gebruiken. Met begrijpelijke, herkenbare voorbeelden geeft WallyGPT je een beter inzicht in je geldzaken, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en verstandige financiële beslissingen kunt nemen. De app maakt gebruik van geavanceerde technieken om gevoelige informatie te beschermen, zodat persoonlijke gegevens niet kunnen worden achterhaald of misbruikt. WallyGPT stelt de privacy van gebruikers altijd voorop. Zo gebruikt deze tool alleen beperkte gegevens in specifieke situaties en verwijdert deze na een korte leerperiode automatisch. Bovendien worden de gegevens van de AI-assistent nooit gebruikt voor trainingsdoeleinden, en bank- of accountgegevens blijven strikt vertrouwelijk. Je kunt er dus op vertrouwen dat je privacy goed beschermd is.
“We weten dat mensen tegenwoordig realtime antwoorden willen, vooral millennials en Gen Z, die nu het grootste deel van ons publiek vormen. In plaats van bellen, willen ze liever direct chatten. En AI is zeker de beste manier om een zo menselijk mogelijk antwoord te geven”.
Jason Wilk, CEO van Dave
Neobank Dave lanceert nieuwe generatieve AI-gestuurde klantenservice-chatbot
Ook neobank en personal finance-app Dave hebben onlangs een nieuwe generatieve AI-chatbot gelanceerd, genaamd DaveGPT. Deze maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van natural language processing en machine learning om in realtime op een menselijke manier op klantvragen te reageren. In tegenstelling tot zijn voorganger, DaveBot, die gebaseerd was op een regelgestuurd model en standaardantwoorden gaf, werkt DaveGPT met een groot taalmodel, waardoor je er op een natuurlijkere manier mee kunt communiceren. Dit heeft duidelijk effect, want de nieuwe chatbot lost maar liefst 89 procent van de vragen zonder problemen op.
“Mensen komen echt veel beter tot de kern van wat ze zoeken”, zegt Jason Wilk, CEO van Dave. “We weten dat mensen tegenwoordig realtime antwoorden willen, vooral millennials en Gen Z, die nu het grootste deel van ons publiek vormen. In plaats van bellen, willen ze liever direct chatten. En AI is zeker de beste manier om een zo menselijk mogelijk antwoord te geven, en dat ook nog eens supernauwkeurig”.
Wilk ziet voor de toekomst een versie van DaveGPT voor zich die de financiële gegevens van klanten integreert, zodat het nog persoonlijker advies kan geven. Door naar iemands uitgaven, inkomsten en financiële doelen te kijken, kan de AI-chatbot helpen met gerichte tips om geld te besparen, budgetten beter in te delen en langetermijndoelen te halen. Door dit niveau van personalisatie wordt de ervaring voor de klant nog beter en kan Dave zich nog meer onderscheiden als dé chatbot op het gebied van geldzaken.
Reserve Bank of India introduceert spraakgestuurde betalingen
Tijdens het Global Fintech Fest van 2023 heeft de Reserve Bank of India (RBI) een nieuwe functie onthuld waarmee je transacties door middel van spraakopdrachten kunt uitvoeren. Deze functie is beschikbaar op de Unified Payments Interface (UPI), een veelgebruikt digitaal betalingssysteem in India waarmee je via een mobiele app directe overboekingen tussen bankrekeningen kunt doen. De conversational payments-functie is ontworpen om het betalingsproces intuïtiever, toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Handmatig tekst invoeren is ook niet meer nodig om je transacties te voltooien. In plaats daarvan kun je gewoon tegen het AI-gestuurde systeem praten en vervolgens worden je opdrachten uitgevoerd. Deze spraakgestuurde functionaliteit is zowel telefonisch als via de app te gebruiken. Je kunt een speciaal nummer bellen en de instructies van een Interactive Voice Response (IVR)-systeem volgen om overboekingen te doen, of je doet dat binnen de UPI-app met een gesproken opdracht.
Het uitvoeren van een transactie met Conversational Payments is vrij eenvoudig en logisch. Je begint door mondeling aan te geven wat je wilt doen, zoals geld overmaken of je saldo controleren. Het systeem, dat gebruikmaakt van geavanceerde spraakherkenningstechnologie, begrijpt je opdracht en reageert daarop. Vervolgens moet je je UPI-PIN inspreken, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Zodra de transactie is voltooid, krijg je een mondelinge bevestiging van het systeem. Achter de schermen maakt Conversational Payments gebruik van een combinatie van kunstmatige intelligentie, machine learning en natuurlijke taalverwerking. Deze technologieën werken samen om gebruikersopdrachten te begrijpen en te interpreteren, waardoor transacties soepel en nauwkeurig verlopen. Omdat Conversational Payments via UPI continu leert, past het systeem zich steeds meer aan jouw voorkeuren en gewoontes aan. Met elke succesvolle interactie worden de achterliggende algoritmes verfijnder, wat zorgt voor een gebruikerservaring die almaar persoonlijker en efficiënter wordt.
Een laatste overweging
De opkomst van spraakgestuurd bankieren en AI-gestuurde financiële tools als WallyGPT en DaveGPT brengt enorme veranderingen teweeg in de manier waarop we met ons geld omgaan. Deze systemen maken gebruik van slimme technologieën, waaronder natuurlijke taalverwerking, machine learning en generatieve AI, om het beheren van je geld een stuk makkelijker, persoonlijker en toegankelijker te maken. Nu bankzaken steeds digitaler en ingewikkelder worden, geven deze nieuwe tools vertrouwen en overzicht, omdat ze ervoor zorgen dat je op een natuurlijke manier met je financiën kunt omgaan.
De voordelen van spraakgestuurd bankieren gaan verder dan alleen gemak. Deze AI-tools kunnen je helpen met waardevolle inzichten en slimme suggesties, waardoor je meer grip krijgt op je financiën en betere keuzes kunt maken. Dit draagt uiteindelijk bij aan een gezondere financiële situatie. Omdat de technologie zich steeds verder ontwikkelt, kun je in de toekomst nog persoonlijkere en slimmere manieren verwachten om je geldzaken te managen.