Offline media worden steeds waardevoller

Foto van Richard van Hooijdonk
Richard van Hooijdonk
De waarde van offline media als printadvertenties, TV-reclames en billboards wordt steeds hoger. Niet ondanks de komst van social media, maar juist dankzij de komst van social media.

De waarde van offline media als printadvertenties, TV-reclames en billboards wordt steeds hoger. Niet ondanks de komst van social media, maar juist dankzij de komst van social media.

Sociale offline media

De afgelopen maanden zie je het steeds meer: offline advertenties met verwijzingen naar Facebook, Twitter of Hyves erin verwerkt. We zagen dit vorig jaar al voorzichtig bij een aantal bedrijven, maar als je nu goed om je heen kijkt zie je dat steeds meer bedrijven besluiten om een dergelijke verwijzing toe te voegen.

Waarom doen bedrijven dit?

Een groot deel van de bedrijven die op dit moment een verwijzing naar Twitter of Facebook maakt in offline advertenties doet dit om meer fans te krijgen (en waarschijnlijk omdat het hip lijkt). Het plaatsen van het logo van een sociaal netwerk werkt als een stimulus die als respons een ‘like’ of ‘follow’ op zou moeten leveren.

De bovenstaande advertenties verwijzen op verschillende manieren naar social media. Welke zou het meest effectief zijn om meer fans te krijgen?

Van kortetermijn- naar langetermijnrelaties

Doorverwijzen van offline naar online is natuurlijk niets nieuws. De mogelijkheid om online een langetermijnrelatie aan te gaan met prospects en klanten via sociale netwerken als Facebook, Twitter en Hyves echter wel. Door vanuit offline media door te verwijzen naar social media kunnen klanten en prospects onderdeel worden van je community. Let wel op, het binnenhalen van de ‘like’ of ‘follow’ is één ding, het belangrijkste (en veel moeilijker) is het vasthouden van die prospects en klanten. Zorg er daarom voor dat je een goed uitgewerkte social media strategie hebt, zodat je echt van waarde kunt zijn voor je prospects en klanten.


Aan het einde van deze commercial van de Bijenkorf staan verwijzingen naar social media, iets dat we bij steeds meer advertenties terug zien.

Crossmediale uitdaging

Veel bedrijven hebben echter nog een behoorlijke crossmediale uitdaging voor zich. Logo’s van Facebook en Twitter worden nu vaak geplaatst in advertenties waarvan je online niets terug ziet. Offline en online zijn dus niet op elkaar afgestemd. Een goede crossmediale campagne zorgt voor een naadloze overgang van offline naar online (en omgekeerd), waardoor het effect van een campagne vele malen groter is.

Samsung Mobile NL

Een voorbeeld van een bedrijf dat het goed aan lijkt te pakken is Samsung. Samsung Mobile Nederland heeft de afgelopen weken een uitgebreide campagne gedaan voor de nieuwe Samsung Galaxy SII. In deze campagne werd onder andere gebruik gemaakt van billboards en TV reclames met daarin verwijzingen naar de Facebookpagina van Samsung Mobile Nederland. Als je vervolgens naar de Facebookpagina van Samsung Mobile gaat tref je een speciaal tabblad aan met daarin dezelfde promotie als gezien in de offline advertenties.

Worden offline media echt waardevoller?

Potentieel wel. Potentieel zou een offline advertentie meer waard kunnen worden, als het leidt tot een waardevolle langetermijnrelatie. Het is absoluut niet zo dat het plaatsen van je Facebook of Twitter accounts in een advertentie per definitie betekent dat je er meer waarde uit haalt. Je campagnes moeten een op elkaar afgesteld geheel zijn en je moet in staat zijn om de leden van je community meerwaarde te bieden. Alleen dan kunnen offline advertenties ook echt waardevoller worden.

Wat vind jij?

Wat vind jij van het effect van social media op offline media? Waarom denk jij dat social media wel of geen invloed kunnen hebben op de waarde van offline media? Laat hieronder je reactie achter, of discussieer mee op onze Facebookpagina!

Share via
Copy link