Pinterest heeft een enorme groei meegemaakt sinds haar ontstaan. Vanaf oktober 2012 is het aantal bezoekers van het online prikbord gestegen tot 34,5 miljoen bezoekers p/m wereldwijd. Gemiddeld verblijft de bezoeker 89 minuten op het visuele netwerk. B2C wordt Pinterest al ingezet voor het creëren van beleving en engagement rondom merken. Een vraag die veel B2B-organisaties hebben: missen we de boot als we niet meedoen met Pinterest?
Huiverigheid marketeers
Uit een recent onderzoek blijkt dat nog niet iedere marketeer zit te wachten op Pinterest: 44% van de respondenten zegt dat ze niet geïnteresseerd zijn in pinnen en boards maken voor hun onderneming. 18% zegt zelfs dat ze er nooit van Pinterest gehoord hebben. Als je niet direct overtuigd bent van Pinterest en je ziet je concurrentie ook niets doen, dan zul je misschien niet direct actie ondernemen. Maar is dit de juiste keuze? Kijk naar de redenen waarom Pinterest ook voor jouw B2B-organisatie interessant kan zijn.
Mensen – dus ook zakelijke relaties – gaan sneller relaties aan met mensen en organisaties die ze vertrouwen en/of waar ze zich mee identificeren. Op Pinterest verzamelen gebruikers foto’s, afbeeldingen en illustraties die hen inspireren en die bij hun lifestyle passen. Zo laten ze zien we ze zijn. Hun identiteit komt naar voren. Ditzelfde geldt voor organisaties. Pinterest is een middel waarmee je je ‘storytelling’ kan uitbreiden. Met fascinerende beelden vertel je het verhaal van je onderneming en je producten, diensten en mensen. Je laat je identiteit zien en wordt een mensmerk waar mensen zich mee willen verbinden.
Een foto zegt meer dan 1000 woorden… ook voor ’tekstgerichte organisaties’
Uit onderzoek blijkt dat een foto de kortste samenvatting is die mensen een indruk geeft van de inhoud van een artikel. In de overvloed van informatie die zij ontvangen kunnen ze zo scannen of ze de achterliggende informatie en/of artikel willen lezen. In hun privé-netwerken op social media vinden mensen het leukst om foto’s van hun vrienden te zien en daarop te reageren. Dat is met merken en organisaties niet anders. 44% van de respondenten zegt dat ze zich eerder verbinden en ‘engagen’ met merken die foto’s delen. De foto’s die bedrijven delen zijn echter liever geen product shots, maar beelden die emotie en gevoel oproepen. Liever geen grote flatscreen TV afbeelden, maar een familie in een knusse huiskamer die samen naar diezelfde flatscreen TV kijken.
Een populaire manier op Pinterest om informatie te verwerken zijn infographics. Ook quotes bij foto’s of quotes die in mooie letters vervat worden, zijn vormen om tekst aantrekkelijk te maken en tot doorklikken te verleiden.
Organiseren van informatie
Doordat je op Pinterest boards kunt aanmaken met verschillende thema’s en onderwerpen is het zeer geschikt om informatie en beelden te organiseren. Het wordt daarom steeds meer gebruikt als een soort bookmarkingsite. Gebruikers kunnen zo interessante artikelen markeren en onthouden. Als je bijvoorbeeld op het onderwerp ‘social media’ zoekt komen er tientallen boards en pins naar voren.
Zoekfunctie en SEO
Logischerwijs volgt uit het organiseren van informatie dat er ook vaker gezocht zal worden op thema’s die op jouw business van toepassing zijn. Als gebruikers infographics of modellen van jouw organisatie pinnen, dan kun je in de zoekresultaten naar voren komen. Aanwezigheid op Pinterest kan ook positief effect hebben op de zoekresultaten via zoekmachines.
Een andere insteek van de zoekfunctie in Pinterest is dat een (mogelijke) zakelijke relatie in de oriëntatiefase van zijn ‘customer decision journey’ zoekt naar informatie op internet om jouw organisatie beter te leren kennen. Door het pinnen van beelden op Pinterest die het gevoel en drijfveren van jouw organisatie uitstralen kan er letterlijk een goede beeldvorming plaatsvinden door de prospect.
Referral traffic
Pinterest zorgt voor 3,6% referral traffic. Voor Twitter geldt 3,61%, voor LinkedIn 0,20% en voor YouTube 1,05%. Google-producten zoals Gmail zorgen voor 3,62% referrals. Dat maakt Pinterest interessant als aanjager van je website. Alleen Facebook toornt hoog boven alles uit met 26,4% referral traffic.
80% zijn repins
In het kader van referral traffic is dit een interessant gegeven: kennelijk laat het merendeel van de Pinterestgebruikers zich inspireren door gepinde foto’s en afbeeldingen van andere gebruikers. 80% van de gebruikers ‘repinnen’!
Als jouw organisatie aanwezig is op Pinterest en/of als je Pinterest-deelbuttons op je site faciliteert, kunnen ambassadeurs en fans je foto’s en artikelen pinnen en zichtbaar worden voor andere Pinteresters. Je krijgt daardoor meer bereik, met kans op ‘repins’.
Mannen en vrouwen in balans
Tot nu toe toonden onderzoeken aan dat de gebruikers voor het merendeel uit vrouwen bestaat: 80%. Er zijn echter signalen dat dit in balans gaat komen: in februari dit jaar bestaat 56% van de Pinterestgebruikers in Engeland uit mannen. De leeftijd ligt gemiddeld tussen de 35 en 44 jaar. In Engeland ligt de gemiddelde leeftijd 10 jaar jonger, tussen 25 en 34 jaar. Deze verschuiving naar de mannen vindt ongetwijfeld in wisselwerking plaats met de andere bevindingen: Pinterest als zoekmachine en als bookmarkingsite, gericht op het vinden en markeren van relevante (zakelijke, inhoudelijke) content.
Aandachtspunt is de kwaliteit van de gebruikers: hoog, maar dalend
Pinterestgebruikers laten hoge scores zien op het gebied van activiteit, engagement, retentie en viraliteit. In de eerste maanden, met relatief weinig gebruikers, lag het gemiddelde aantal pins op 500 per gebruiker. Een paar maanden later lag het gemiddelde rond de 120 pins. Pinterestgebruikers zijn actief. 40% to 60% komt terug om de pinnen in de eerste acht weken van het lidmaatschap. Dit zijn cijfers die onderzocht zijn op het moment dat het netwerk alleen op uitnodiging toegankelijk was. Nu het netwerk voor iedereen open is, bestaat de kans op een lager gemiddeld gebruik en activiteit van de gebruikers. Dit is iets om in de gaten te houden (ook voor Pinterestontwikkelaars zelf).
Hoe vertelt je organisatie haar verhaal?
Pinterest heeft geen ‘bedrifjspagina’s’. Je bent een met de rest. Je kunt je verhaal vertellen door:
- Mooie boards samen te stellen, met relevante titels (waar je op gevonden wilt worden).
- Geef informatie weer in handige Infographics. Op Pinterest worden deze veelvuldig gepind en gerepinned.
- Foto’s met quotes.
- Afbeeldingen van mooi vormgegeven quotes. Gebruik mooie letters en kleurstelling.
- Video’s.
- Slideshows.
- E-books.
- Whitepaper.
- Fotogallerij met tevreden klanten en hun korte verhaal erbij.
- Fotogallerij van het team van medewerkers.
- Foto’s van vrijwilligerswerk dat je uitvoert.
- Foto’s of video’s van de goede doelen die je steunt of bijvoorbeeld cultuurprojecten die je sponsort.
- Co-creatie met de doelgroep voor het ontwikkelen of verbeteren van een nieuw product of dienst via moodboards. Met moodboards maak je gebruik van de kracht van associatie. Co-creatie kan bijvoorbeeld ook zijn dat medewerkers in een gemeenschappelijk moodboard de nieuwe inrichting van het kantoor kunnen medebepalen. Waarom zou je dat in het openbaar op Pinterest doen? Omdat je zo weer iets van jezelf laat zien als organisatie en hoe medewerkers betrokken worden en er zelfs fun in hebben samen ergens voor te gaan.
Houd bij de inrichting van je boards en pins ook rekening met de manier hoe gebruikers de pagina’s bekijken in de bevindingen van dit eye-tracking-onderzoek.
Is je organisatie al passief aanwezig op Pinterest?
Ook als je (nog) geen account hebt, ben je misschien al aanwezig op Pinterest, omdat je gepind bent. In het kader van ‘luisteren’, kun je dit checken via http://pinterest.com/source/je-eigen-website.nl/. ‘Je-eigen-website.nl’ is de url van de website van je eigen organisatie.
Start met een doel
Op basis van bovenstaande feiten lijkt Pinterest aantrekkelijker te worden om in te zetten in je marketingcommunicatiemix. Passief kun je ‘deelnemen’ door het mogelijk maken op je website artikelen en foto’s te pinnen en actief kun je boards aanmaken en als organisatie zelf interessante artikelen voor je doelgroep pinnen en repinnen.
Een open deur is dat – net als bij de inzet van andere communicatiemiddelen – je wel duidelijk een doel moet bepalen wat je met je ‘social presence’ op Pinterest wilt. Wanneer is voor jouw organisatie deelname succesvol? Wat zijn je meetwaarden, waarop je kunt sturen? Anders kun je nooit zeggen of Pinterest wel of niet bijdraagt aan je brand awareness, traffic of lead generatie.
Share via: