Het is gebleken dat innovatie en privacy niet altijd hand in hand met elkaar gaan. De lusten zijn altijd leuker dan de lasten. Met technologische innovaties krijgen mensen de beschikking over de nieuwste snufjes. Ze komen echter wel in opstand wanneer ze merken dat door het gebruik van deze technologie meer (persoonlijke) data vrij komt.
Omdat het WorldWideWeb dit jaar zijn 25e verjaardag viert en online privacy momenteel een groot onderwerp is, besloot PEW Research Center een rondvraag bij experts op dit gebied te doen. Het onderwerp van de rondvraag was online privacy in 2025. De vraag luidde als volgt: Hebben beleidsmakers en technologiebedrijven in 2025 samen een maatschappelijk geaccepteerde veilige infrastructuur ontwikkeld omtrent online privacy? De uitkomst van de rondvraag was ronduit vernietigend. In 2025 zal het volgens de experts met alle komende innovaties alleen nog maar slechter worden op het gebied van (online) privacy.
Hieronder een aantal reacties van de experts:
Danah Boyd – Research Scientist – Microsoft:
Ik verwacht dat het in 2025 nog erger is gesteld met de privacy en beveiliging van persoonlijke data dan nu. Mensen zullen zich wel meer bewust zijn van het feit dat hun data door derden wordt gebruikt. Al is het bewustzijn wel gegroeid, het individu heeft in 2025 weinig tot geen macht over zijn persoonlijke data.
Hal Varian – Chief Economist – Google:
In 2025 zal de huidige discussie rondom privacy als ouderwets worden gezien. De voordelen van nieuwe technologie wegen zwaar op tegen de nadelen ervan. Natuurlijk zal er een groep zijn die om privacy redenen geen gebruik zal maken van deze nieuwe technologie, maar dat zal een kleine groep zijn. Iedereen houdt er in 2025 rekening mee dat ze overal en op allerlei manieren gemonitord worden.
Stowe Boyd – Gigaom Research:
Om online aanwezig te zijn moeten er stukken worden gepubliceerd die deelbaar zijn. Dit moet in publieke en toegankelijke omgevingen gebeuren. In deze publieke en toegankelijke omgevingen vissen grote bedrijven ook naar bruikbare data. Deze data wordt dan zonder toestemming gebruikt voor onder andere productontwikkeling. Wanneer mensen hun verhalen en informatie niet online delen dan is de kans erg klein dat er vriendschappen worden gesloten, communities groeien en er nieuwe kennis wordt opgedaan.
Tijdens de vele lezingen die ik geef komt privacy ook veelvuldig aan bod. De komende 5 jaar gaan we met elkaar vier keer zoveel data genereren met sensoren die we overal tegenkomen (wearables, op de straat, in de lucht, in ons lichaam of in het potje pindakaas). Ook ons mobiele, social en internet data zal toenemen. Als we nu al niet in staat zijn om deze goed te beveiligen, dan kan 2025 als een grote uitdaging worden gezien.
We zullen kleine programma’s krijgen (‘digital guardian’) die ons zullen helpen om onze data tegen misbruik te beschermen. Ik hoop echter niet dat Google deze zal verstrekken. Hier ligt een taak voor overheden, die dit onderwerp nu eindelijk eens serieus moeten nemen. Hoe precies? Dat vertel ik je graag tijdens een van mijn inspiratiesessies.
Hoe denk jij hierover? Ben jij bang om niet meer de macht over jouw eigen privacy te hebben?
Share via: